Cumhur İttifakı, bir yılını doldurdu

Cumhur İttifakı, bir yıl önce bugün AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunmasıyla başladı.

Haberler 22.02.2019 - 12:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhur ttifak, bir yl önce bugün AK Parti ve MHPnin, siyasi partilerin seçim ittifakna ilikin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifini TBMM Bakanlna sunmasyla balad.

21 ubat 2018de AK Parti ve MHPnin ortak imzasn tayan Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakknda Kanun ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi TBMM Bakanlna sunuldu.

Eski TBMM Bakan Binali Yldrm ile MHP Genel Bakan ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçelinin de imzasn tayan kanun teklifi ile Cumhur ttifak resmen balam oldu.

Siyasi partiler, bu yasal düzenleme sayesinde 24 Haziran Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ittifaklarla girebildi.

24 Haziran seçimlerinde, Cumhur ttifaknn aday Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan, yüzde 52,29 oy alarak yeniden Cumhurbakan seçildi.

- ttifak yerel seçimlerde de devam etti

AK Parti ile MHP arasnda 8 Ekimde balayan yerel seçimde ittifak görümeleri, Erdoan ile Bahçelinin 23 Ekim 2018de partilerinin grup toplantlarnda yaptklar açklamalarla kesintiye urad.

Bu süreçte, iki liderin Cumhur ttifakna zarar gelmemesi yönündeki açklamalar dikkati çekerken, görümeler 21 Kasm 2018de Erdoan ve Bahçelinin bir araya gelmesi ile yeniden balad.

AK Parti ve MHP arasnda yerel seçimlerde i birlii yaplmasna yönelik formül bulunmas için balayan görümelerde, Cumhur ttifakna zarar vermeyecek ekilde hareket edilmesi prensibi üzerinde anlamaya varld.

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Mehmet Özhaseki ve MHP Genel Bakan Yardmcs Sadir Durmaz bakanlnda iki parti yetkilileri yerel seçimlerde ittifak için görümelere tekrar balad.

Bu görümeler sonucunda iki lider, 12 Aralkta yeniden görütü.

Erdoan ve Bahçelinin 6 ubatta Cumhurbakanl Külliyesindeki görümesinin ardndan yerel seçimlerde ittifak yaplacak illere son ekli verildi.

AK Parti ve MHP, Cumhur ttifak kapsamnda 31 Mart Mahalli dareler Genel Seçimlerinde 30u büyükehir olmak üzere 51 ilde i birlii yapt.

Ana Sayfaya Git