Cumhurbaşkanı Erdoğan : Avrupa Bosna'da ölmüş, Suriye'de gömülmüştür

ALİYA İzzetbegoviç’i anma toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de yaşananların, 25 sene önce Bosna’da yaşananlardan farklı olmadığına dikkat çekerek, "İnsan hakları, demokrasi, millet iradesi ve özgürlükler dün Boşnaklara çok görülüyordu, bugün de Suriyelilere, Filistinlilere, Libyalılara lüks görülüyor.

Haberler 24.10.2017 - 08:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mazlumlar ve zalimler deise de zulmü tribünden seyredenler deimedi, deimiyor. Avrupa Bosnada ölmü, Suriyede gömülmütür. Sahile vuran masum çocuk bedenleri ise bat medeniyetinin mezar talardr dedi.

HABER MERKEZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Bosna-Hersekin kurucu lideri merhum Aliya zzetbegoviçi 14. vefat yl dönümünde anmak ve TRT ekranlarnda yaynlanacak Aliya dizisini tantmak için düzenlenen programa katld.

Betepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte; Cumhurbakan Erdoann ei Emine Erdoan, merhum zzetbegoviçin olu ve Bosna-Hersek Devlet Bakanl Konseyi Üyesi Bakir zzetbegoviçin yan sra baz bakan ve milletvekilleri de hazr bulundu. Cumhurbakan Erdoan programda bir konuma yapt.

ALYA; YÜRENN BR YARISINDA BOSNA, DER YARISINDA SLAM DÜNYASINI TAIYAN BR GÖNÜL ADAMIDIR

Hz. Peygamberin, Alimler, peygamberlerin varisleri ve yeryüzünün kandilleridir ve Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir hadislerine atfta bulunan Cumhurbakan Erdoan, Bu hikmetli sözlerin hiç üphesiz ahsnda tecessüm ettii, adeta ete kemie büründüü isimlerden biri merhum Aliya zzetbegoviçtir. çünkü Aliya sadece bir siyasetçi, bir düünür ve aksiyon adam deildir. Merhum Aliya bunlarn tamamdr, hatta çok daha ötesi, fazlasdr diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, konumasnda unlar söyledi: Günümüzde çokça rastladmz fildii kulelerinde ahkm kesen kifayetsizlere inat, yeri geldiinde üniformasn giyip cenk meydanlarna atlan bir uçbeyidir Aliya. Biz Aliyay Ölmeye hazr olan insanlar, ölmeye hazr olmayanlara kar galip gelirler tespitiyle hatrlyoruz. Biz o büyük gönül insann, vefatndan birkaç gün önce yazd, Dik dur! Yldzlarn altnda nasl ba eik durursun? Hangi yoldan gidersen git, sonunda ölüm bekliyor ve her ey felaketle sonuçlanyor. Sen de öleceksin, bu dünya da ölecek, bu yüzden dik dur mesajyla hatrlyoruz.

BOSNAYI KORUMAYA VE YÜCELTMEYE DEVAM EDECEZ

2003te Avusturya resmi ziyaretinden Türkiyeye dönüte, merhum zzetbegoviçin salnn kötüye gittii haberini alnca, kendisini vefatndan bir gün önce ziyaret ettiini hatrlatan Cumhurbakan Erdoan, zzetbegoviç elini avuçlarnn içine alp kendisine Buralar evlad- fatihandr, Bosnam koruyun, Bosnama sahip çkn dediini aktard ve onu bu emanetle hatrladn söyledi. nallah biz de Bosnay korumaya ve oradaki kardelerimizle beraber Bosnay yüceltmeye devam edeceiz diyen Cumhurbakan Erdoan, orada kendisine önemli siyasi ve stratejik vasiyetlerinin de olduunu da söyleyen Cumhurbakan Erdoan, Onlar burada söylemem uygun dümez diye ekledi.

ZZETBEGOVçN EN BÜYÜK ESER BOSNA, EN ÖNEML MRASI DA ASALETDR

Cumhurbakan Erdoan, merhum zzetbegoviçi u cümlelerle anlatt: Elbette onun gibi çok yönlü birini tarif etmek, birkaç kelimeye sdrmak kolay deildir. Benim için Aliya zzetbegoviçin en büyük eseri Bosna, en önemli miras da asaletidir. Aliyann her tavrnda, her söyleminde Müslümana has vakar, özgüven ve tevazuu bir aradadr. Komünist rejimin tüm iddetiyle üzerlerine geldii ilk gençlik yllarndan 78 yanda son nefesini verdii ana kadar Aliya, Müslüman olmann, Müslüman kalmann, Müslümanca yaamann mücadelesini vermitir. Ne inancndan, ne medeniyetinden, ne de Bonak kimliinden hiçbir zaman vazgeçmemitir.

Baz aydnlarn aksine, Bat karsnda el pençe divan durmay, batl efendilerine irin görünmeyi merhum zzetbegoviçin milletine ihanet saydn vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, onun Avrupal bir Müslümanm derken de, Ben Avrupaya giderken kafam önümde eik gitmiyorum. çünkü çocuk, kadn ve ihtiyar öldürmedik derken de sadece hakikati haykrdn dile getirdi.

Zaman deise de, meknlar ve aktörler deise de, maalesef benzer aclar bugün de yaanyor diye ekleyen Cumhurbakan Erdoan, 7 senedir Suriyede ahit olunan gelimelerin, 25 sene önce Bosnada yaananlardan bir farknn olmadn vurgulad ve Ayn eyleri yayoruz, dram ayn, ac ayn, deien bir ey yok. Ama emperyalistler, kan emiciler sömürüyü devam ettiriyor ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Erdoan, Arakandan göç eden 650 bin Rohingyal Müslümann u anda Bangladete yaam mücadelesi verdiine dikkat çekerek, çözemezler mi bu ii, o güçlü bildiklerimiz çözemezler mi? Bal gibi de çözerler, ama ölen Müslüman olduu zaman umurlarnda deil. Peki, terör estirenler kim? Onlar da bir ksm Budistler. Müslümanlarn içinden çkt zaman terörist, yaygara büyük; ama Hristiyanlarn içinden çkt zaman ses yok. Musevilerin içinden çkt zaman ses yok; ama Müslümanlarn içinden çkt zaman yaygara büyük eletirilerine yer verdi.

SAHLE VURAN MASUM çOCUK BEDENLER BATI MEDENYETNN MEZAR TALARIDIR

Kendilerinin, Müslümanlarn içinden de çksa teröriste terörist dediklerini, terör örgütü DEAn slamla ilgisi olmadn tüm dünyaya haykrarak, bu örgüte kar en büyük mücadeleyi Türkiyenin verdiini kaydeden Cumhurbakan Erdoan, Zira bir Müslüman bir insann öldürülesini veya öldürmesini tüm insanln biz öldürülmesi olarak görüyoruz dedi.

LKELERN KEND ELLERYLE BOAN BR AVRUPANIN GELECE KARANLIKTIR

Son yedi ylda kadim Avrupa deerlerinin, bizzat bu deerlerin sahipleri tarafndan itibarszlatrlp yok edildiinin altn çizen Cumhurbakan Erdoan, Açk söylüyorum: Bugün Avrupann dünyadaki milyarlarca insan nazarnda hiçbir inandrcl kalmamtr. Mevcut siyasi tablo devam ederse, korkarm ki gelecek, bugünden de çok daha kötü olacaktr. Irkçln yükseldii, ayrmcln artt, Neonazi partilerin hükümet orta olacak güce ulat bir Avrupa, felakete doru sürükleniyor demektir. lkelerini kendi elleriyle boan bir Avrupann gelecei karanlktr. u anki manzara, istikbalimiz açsndan bir kyamet senaryosunu çartrmaktadr uyarlarnda bulundu.

TÜRKYESZ BR AVRUPANIN VARACAI YER YALNIZLIKTIR

Yabanc dümanln trmandrmann hiç kimseye bir fayda salamayacan, slam kartl üzerinden iktidar hayali kurmann, kimseyi bir yere tamayacan ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Türkiyesiz bir Avrupann varaca yer yalnzlktr, çaresizliktir, iç çekimelerdir. Türkiye, Avrupaya muhtaç deildir, asl muhtaç durumda olan Avrupadr. Onlar görmek istemese de, giderek kronikleen sorunlarnn reçetesi, Türkiyedir, Türkiyenin tam üyeliindedir deerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbakan Erdoan, sözlerinin devamnda unlar kaydetti: Türkiye, altn çizerek ifade ediyorum, bunun için ahsiyetinden, deerlerinden ve onurundan asla taviz vermeyecektir. Biz kimsenin oyunca deiliz, olmayacaz. Biz birilerinin keyfine göre muamele edecei kapkulu deiliz, olmayacaz. çünkü biz, tpk Bosnallar gibi, kanlaryla tarih yazan, hürriyetin bedelini gencecik fidanlarn topraa vererek ödeyen bir milletiz. Tehditlerle Türkiyeyi esir alacaklarn zannedenler, kendi tarihlerinden bihaber gafillerdir. Yaptrmlarla bize diz çöktüreceklerini sananlar, büyük bir yanlg içinde olduklarn pek yaknda anlayacaklardr. Her zaman ifade ettiim gibi havlu atmayacak, pes etmeyeceiz. Ucuz ayak oyunlarna prim vermeyeceiz. Kendini bilmez siyasetçilerin provokasyonuna gelmeyeceiz. Mill gururumuzdan da stratejik hedeflerimizden de taviz vermeyeceiz.

Türkiyenin sabr ve saduyusunun meyvelerini eninde sonunda toplayacana inandn dile getiren Cumhurbakan Erdoan, konumasnn sonunda Her imtihandan altnn akyla çkan milletimizin, inallah bu kuatma teebbüslerini de boa çkaracana inanyorum, bunu çok iyi biliyorum. Ancak bu süreçte, tpk Aliyann dedii gibi hatrlayacamz ey; dümanlarmzn sözleri deil, dostlarmzn sessizlii olacaktr sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git