Cumhurbaşkanı Erdoğan: Can Dündar ajandır!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, Can Dündar ile ilgili sorulan soruya, " Can Dündar devletin sırlarını ifşa eden bir ajandır" şeklinde cevap verdi.

Haberler 29.09.2018 - 12:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Almanya Cumhurbakan Frank Walter Steinmeierin daveti üzerine Almanyada bulunan Cumhurbakan Erdoan, sabah saatlerinde mevkida ile görüme gerçekletirdi. Cumhurbakan Erdoan daha sonra Almanya Babakan Angela Merkel ile ikili görüme gerçekletirdi. Liderler kritik görüme sonras ortak açklama yapt...

Erdoann açklamalarndan satr balar:

4 yl akn bir sürenin ardndan bu defa cumhurbakan sfatyla Almanyada bulunuyorum. Deerli dostum sayn Steinmeiere nazik daveti için özellikle teekkür ediyorum. Gerek sayn cumhurbakan, gerekse sayn ansölye nezdinde tüm alman makamlarna misafirperverlikleri sebebiyle teekkür ediyorum.

EKM AYINDA KALABALIK BR HEYETYLE ÜLKEMZ ZYARET EDECEK

Ayn ekilde Almanya ekonomi ve enerji bakan, Ekim aynda kalabalk bir i heyetiyle ülkemizi ziyaret edecek. Karlkl yakaladmz bu ivmenin korunmasndan, güçlendirilmesinden yanayz. Sayn Merkel ile görümemizde bir süredir çalmayan mekanizmalar iler klma noktasnda fikir birliine vardk. kili ilikilerimize dair konular ele alma frsat bulduk. Kendileriyle yarn sabah bir araya gelerek etraflca bu konular görüme frsat bulacaz. Bu arada birkaç hafta önce Dileri Bakann ülkemizde misafir ettik. Geçen hafta hazine ve maliye ile Ticaret ve Enerji Bakanlar da ülkemizdeydi. Biliyorsunuz bir darbe giriimini bizler hedeflerinden saptrdk. Darbeciler güçlü Türk demokrasisini rafa kaldrmay baaramadlar.

ÜLKEMZ YENDEN REFORM YOLUNA GRD

Bu darbe giriiminde 251 insanmz ehit verdik. FETÖ ve uzantlaryla mücadele için anayasal bir mekanizma olan OHAL uygulamasna gittik. Demokrasimizi bu terör örgütünün tehdidinden kurtarmak için 2 yl boyunca çok youn bir çaba sarf ettik. Bu noktada da önemli oranda baar saladk. 24 Haziran seçimleri sonrasnda bu uygulamay da kaldrdk. Cumhurbakanl hükümet sistemiyle beraber ülkemiz yeniden reform yoluna girmitir.

VZE SERBESTS HEM TÜRKYENN HEM ABNN FAYDASINA

Vize serbestisi konusunda kalan 6 kriteri en ksa zamanda yerine getirmeyi planlyoruz. Vize serbestisinin salanmas ve gümrük birliinin güncelletirilmesi hem Türkiyenin hem ABnin faydasna olacaktr. Bu kritik sürecin belli çevrelerin kaprislerine maruz braklmadan iletilmesini diliyoruz. Almanyann verecei destee de büyük önem veriyoruz.Türkiye, bata Suriye krizi olmak üzere bölgesel konularda ciddi sorumluluk üstleniyor. Komumuz Suriyede 7 yldr süren ve 1 milyon insann hayatna mal olan zulmün bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Almanya ile benzer bir yaklama sahibiz. u an itibariyle 3,5 milyon mülteci ülkemize misafir edilmektedir. Burada Almanyann Suriye meselesinin insani boyutuna gösterdii hassasiyet nedeniyle memnuniyetimi ifade etmek isterim.

DÖNEMSEL DALGALANMALAR SINIRLI KALDI

Artan korumac ticaret eilimlerinin dengelenmesi için, kurallar temelli sistemin desteklenmesi hususunda Almanya ile ortak bir tutum içerisindeyiz. Ticari yaptrmlarn siyasi hedeflerde kullanlmas, uluslararas güvenlie de zarar verecektir. Türk ekonomisinin salam temeller üzerinde kurulu olduunu Merkele ifade ettim. Dönemsel dalgalanmalarn tedbirler sayesinde snrl kaldn ifade etmek isterim.

Bizler Almanya ile derin ekonomik balar önemsiyor, daha da gelimesini istiyoruz. Alman hükümetinin de bu yöndeki tutumu ve vermekte olduu mesajlar deerli buluyoruz. ki ülke ilikilerini özel klan en önemli unsurlarndan biri Almanyada 3,5 milyona varan soydalarmzn varldr. Vatandalarmzn entegrasyonunu tevik ediyoruz. Sosyal ve ekonomik alanda, eitim öretimde insanlarmzn tam frsat eitliinden yararlanmas bu süreci hzlandracaktr.

YARGI BAIMSIZLIINA SAYGI DUYULMALI

Dier yandan Almanyadan FETÖ ve PKK bata olmak üzere terör örgütleriyle daha etkili mücadele beklentimizi ve taleplerimizi sayn Merkel ile görümemizde etraflca ele aldk. nallah önümüzde yine ibirliimizin daha da güçlenerek devam ama bu arada da her ülkenin, özellikle yarg bamszl noktasndaki alaca kararlara hep birlikte sayg duyulmasnn da gereini ifade etmem herhalde hukuka inanm, demokrasiye inanm ülkelerin en doal hakkdr. ahsma ve heyetime gösterilen yakn ilgi için ansölyeye bir kez daha teekkür ediyorum.

Merkelin açklamalarndan öne çkanlar:

nsanlarn tüm çkarlarn koruduumuzu, ayrmcla uramadan burada barçl bir yaam sürmeleri için elimizden geleni yaptmz söyledim. Elbette camilere yönelik saldrlar kabul edilemez. Camilere kar saldrlara tavr almaktayz. Yabanc düman saldrnn 25inci yl dönümünde kendim de orada bulundum. Biz kesinlikle her türlü güvenlik önlemini alarak güven ortamn daha da salamlatrmak istemekteyiz. Son yllarda malum baz köklü kartlklar olmutur. Farkl görümelerimiz olmutur. Basn özgürlüü gibi konular olmutur. Son derece somut durumlarn da çözüme ulamas bizi mutlu etti. Halen Alman vatanda olarak tutuklu olan bir takm insanlar var. Bu konuda da bir çözüm bulunmas için katkda bulunmaya çalyorum.

TÜRKYE OLAANÜSTÜ YÜKSEK BR PERFORMANS SERGLYOR

Yarn tekrar görümemiz olacak. Bu konular da ele alacaz. Almanya olarak istikrarl bir Türkiye olsun istemekteyiz. Göç konusunu ele aldk. Türkiye olaanüstü yüksek bir performans sergilemektedir. Suriyeden gelen 3 milyon kadar mülteciye ev sahiplii yapmaktadr. dlib konusunu ele aldk. Orada krlgan bir durum var. Rusya, Türkiye ve Fransz devlet bakanlaryla birlikte ben de bir araya gelerek ekim aynn ortalarnda dörtlü zirve düünüyoruz. Belli yükümlülüklerimiz var. ABnin özellikle mülteci projeleri için kaynaklarn bürokratik olmayan ekilde akmasn salamak istiyoruz.

BRLN TEKRAR CANLANDIRMAK STYORUZ

Terörle mücadele konusunda ibirliimizi daha da iyiletirmek istiyoruz. çileri bakanlarnn ibirliini tekrar canlandrmak istiyoruz. Dileri bakanlarnn son derece iyi ibirlii bulunmaktadr. Türkiyedeki Alman okullaryla ilgili olmaktadr. Almanyada yaayan Türkler açsndan imkanlarn sunulmas gerekmektedir. Karlkl iyi ilikileri biz de arzulamaktayz. Sadece Alman vatanda olan insanlarn baz insanlarn tutuklu olmalar deil sadece, belli konularda farkl görülerimiz olabiliyor. Ama karlkl konuarak ele almamz gerekiyor. Ben kesinlikle görüülmesi, konuulmas taraftarym. Yarnki görümeyi de sevinerek beklediimi söylemek istiyorum.

SORU CEVAP

SORU: Siz buraya gelmeden önce bir makale kaleme almtnz. Almanyann FETÖyü terör örgütü kabul etmesi ve PKK ile mücadelede destek konusunda Almanyada yaayan FETÖ üyelerinin olduu biliniyor. adeleri konusunda nasl bir yol izlenecek?

MERKEL:

Ben unu söyleyebilirim PKK Almanyada yasaklanmtr. Bütün aktiviteleri de yasaklanmtr. Bugün ayrntlar ele almadk. Ama daha önceki görümelerde ele almtk. FETÖ konusunda Türkiyenin tab ki savlarn son derece ciddiye alyoruz ama daha çok bilgiye ihtiyacmz var, nesnel bulguya ihtiyacmz var. PKK ile ayn seviyede ele almamz için daha çok kanta ihtiyacmz var. Almanyada da aranan kiiler var. Henüz baz vakalarda baarl olamadk. Baz insanlarn Almanyada olup olmadndan da emin deiliz, aratrmalar devam ediyor.

ERDOAN:

Aslnda tabi burada daha önce de benim isimlerine varncaya kadar binlerce PKK terör örgütü mensubu Almanyada bulunuyor. Dank olarak bunlarn bulunduu bir vaka. FETÖye gelince, FETÖnün de yüzlerce mensubu buralarda bulunuyor. Ve burada gerek bizim istihbarat tekilatmzn, gerek Alman istihbaratnn müterek çalmalaryla birbirimize olan özgüvenle nerede kimi yakalyorsak bunu tabi teslim etmemiz iimizi kolaylatracaktr diye düünüyorum.

Kald ki PKKnn bir terör örgütü olduunu kabul eden bir Almanyann bunu yapmaktan daha kolay bir ey olamaz. Aramzda suçlularn iadesi anlamas var. bu türleri yakalayp teslim etmek ülkemizin huzuru mutluluu için çok büyük önem ifade ediyor.

SORU: Sayn Erdoan ile tutuklu olanlar üzerine konutuunuzda bunu nasl gözümüzde canlandrabiliriz? Bunlar ne zaman tahliye edeceksiniz diye mi soruyorsunuz? Türkiyedeki yargnn bamszlna yönelik üpheler var. Siz srarla tahliye edin mi diyorsunuz?

Sonra sayn cumhurbakanna sormak istiyorum. Enver Altayl Türkiyede de tannan bir insani 14 aydr iddianame olmadan tutuklu kendisi. Siz de dindar bir insansnz. Merhamet duygusundan hareket ederek, böyle bir insann tahliye olmas makul olmaz mdr?

MERKEL:

Ben tabi aramzda nasl konutuumuzu tek tek anlatacak deilim. Ama somut olarak ele alyoruz tabi ki. Ve uzun da görümeler oluyor. Mesela sizin adn verdiiniz kii u anda iimizi zorlatran vakalardan biri. Toplam 5 vaka var. Kesinlikle son derece somut olarak bu konular ele aldmza güvenebilirsiniz.

ERDOAN:

Bir defa unu kabul etmek lazm. Yani ne ben Almanyann hukuk sistemini veya mahkemelerini eletirme hakkna sahibim, ne de sizler Türk yarg sistemini eletirme hakkna sahipsiniz. Yarglar bamszdr. Verdikleri karara sayg duyulur. Kendi ülkemde bile beenmediim kararlarn verildii zamanlar olmutur, uymak zorunda kalmmdr. Bunlar hep yaadk, yayoruz.

u anda Türk yarg sisteminin Alman vatandalar hakknda mesela tutuksuzluk karar ald kiiler olmutur ve serbest brakmtr.

Enver Altayl Acaba ben sorsam Enver Altayly tanr msnz diye Geçmiinde bu kiinin neler olduunu bilir misiniz diye. Türkiyenin istihbarat sistemi içinde de dolayl olarak yer aldn bilir misiniz diye sorsam acaba siz bilir misiniz? Bu istihbarat sisteminde ne gibi ilevler görmü? Türk yargs bu kiiyi acaba niçin tutuklam? Onun için biz yargya sayg duymak zorundayz.

SORU: Bir anayasal hükümeti düürmeye çalan FETÖnün üyelerine Almanyada barndrmak ve bilgileri olduunu söylemitiniz. Bu nasl deerlendirilecek bir konu?Yeni normalleme admlarnn atlacan biliyoruz. Almanyadan Türkiyeye bir heyet verecek, ilk somut admlar ne zaman bekleyebiliriz?

MERKEL:

Belki tekrar bu somut vakalara dönebilirim. Mesela baz vakalarda iddianamenin henüz hazrlanmam olmasn konutuk. Bundan ötürü çok mulak bir durum ortaya çkyor. Ve tabi ki yargnn bamszlna kar saygmz sonsuzdur. Ama baz durumlar, baz süreçlerin farkl olmasn dilerdik. Bu da apaçk ortada. Darbe konusuna gelince kesinlikle iddetle knyoruz. Kendim bizzat Türkiyeye ziyarette bulundum, 200den fazla insann hayatndan olduunu biliyorum. imdi biz bu alanda daha çok bilgi edinmek için karlkl temaslar sürdürüyoruz. Ama bu Gülen hareketini gerçekten PKK ile ayn seviyede deerlendirme açsndan bu durumda deiliz, daha çok bilgiye ihtiyacmz var.

ERDOAN:

Ben de özellikle yarnki görümemizi ekonomik ilikiler noktasnda çok çok önemsiyorum. Yarn ekonomik ilikilerimizi gündeme tayacaz. Bu sürecin Türkiye Almanya arasnda çok önemli olduuna, özellikle ileri teknolojide, dijital dönüümde, daha önceden de planladmz bir çok adm var. Almanya, Türkiye bu ortak admlarla inanyorum ki bölgede de ciddi bir performans sergileyecektir.

SORU: Türkiyede Alman vatandalarnn tutuklu olmasn belirttiniz. Sayn cumhurbakan umut vaat etti mi çözüm bulunacana dair Can Dündarn akredite olmas ama sayn cumhurbakann dikkate alarak kendisi gelmi buraya, bu konuyu ele aldnz m? Nazi serzenilerinizden ötürü özür dilediniz mi? Sayn Dündar iade talebi varm kendisiyle ilgili, bunu bir kkrtma olarak m görüyorsunuz? Dündar hlbuki ki akredite olmutu.

MERKEL:

imdi ben adli yardmlama ile ilgili söz konusu olan tek tek konular ele almak istemiyorum. Gazeteci Dündar konusunda ihtilaflarn olduu ortada. Kendisinin basn toplantsna katlmayacana kendisi karar vermitir. Yine yanl anlalma olmasn diye unu söylemek istiyorum. Burada herhangi bir ekilde iki snfl bir akreditasyon yoktur. çok sayda gazeteci burada bulunuyor, bundan ötürü herkes tek tek soru soramyor. Ama eitlik açsndan bu hak tannmtr. Bunu açklamak istedim. Can Dündarn kendisi katlmama karar vermitir. Kendisiyle ilgili sayn cumhurbakan ile farkl görülerin olduunu teyit edebilirim.

ERDOAN:

Bu samimi açklamas için teekkür ediyorum. Türk yargs braklmas gerekli olanlar tutuksuz yarglanmak üzere de olsa brakmtr. Hiç ona gerek kalmadan braklmas gerekeni de brakmtr, isim vermeyeceim. Fakat son söylediiniz kiiye gelince; önce Can Dündarn bir ajan olduunu, devletin srlarn ifa etme durumunda olan bir kii olduunu ve bunun 5 yl 10 aya mahkum edildiini biliyorsunuzdur. 5 yl 10 aya mahkum olan bir kii, kaçarak Almanyaya gelmitir. u anda bu kii Türk yargsna göre bir mahkumdur ve 5 yl 10 ay mahkumiyeti vardr, ajandr. Devletin srlarn ifa etmitir.

Hiçbir ülkede devletlerin srlar ifa edilmez, suç tekil eder.

Bir dier konu biz Almanya ile suçlularn iadesi anlamas yapm bir ülkeyiz. Bizim böyle bir suçluyu iadesini istemek en doal hakkmzdr. Bir Alman hakikaten burada yarglanm mahkum olmusa, bizden Almanya isteyebilir. Biz de bunu vermek durumundayz. Böyle bir ey benim bama gelse, ben veririm, hiç bakmam.

RESM TÖRENLE KARILANDI

Cumhurbakan Erdoandan Almanyada pe pee kritik görümeler gerçekletiriyor. Almanya Cumhurbakan Frank Walter Steinmeierin davetlisi olarak Berline giden Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan için Bellevue Saraynda askeri tören düzenlendi. Cumhurbakan Erdoan ve ei Emine Erdoan askeri tören öncesi Frank Walter Steinmeier ve ei Elke Büdenbender tarafndan Bellevue Saraynn kapsnda karland. Cumhurbakan Erdoan daha sonra burada özel defteri imzalad. ki cumhurbakan milli marlarn okunmasnn ardndan askeri tören ktasn selamlad.Erdoan ve Steinmeier törenin ardndan basna kapal görümeye geçti.

ALMANYA CUMHURBAKANI LE GÖRÜTÜ

Erdoann Bellevue Saraynda Steinmeier ile olan ba baa ve heyetleraras görümesi bir saat 20 dakika sürdü.Steinmeiern Erdoan kapda uurlayarak aracnn hareket etmesine kadar bekledii görüldü.

Ana Sayfaya Git