Cumhurbaşkanı Erdoğan: Millet Kütüphanesi 5 milyonu aşan kitap hacmine kavuşacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin açılışını yaptı. Erdoğan, "Kütüphanemiz daha inşa aşamasında yurt içinden ve dışından 134 farklı dilde kitap akışı ile zenginleşmiş, çok farklı disiplinlerden 4 milyon adet basılı esere kavuşmuştur. Ayrıca, 120 milyon makale ve rapor yanında 550 bin e-kitapla gerçekten önemli bir seviyeye ulaşmıştır. İnşallah bu kitap seferberliğini daha da genişletecek, en kısa sürede 5 milyonu da aşan bir hacme kavuşacağız" dedi.

Haberler 21.02.2020 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Millet Kütüphanesi, Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen törenle hizmete açld. Cumhurbakan Erdoan ve ei Emine Erdoann, Özbekistan Cumhurbakan evket Mirziyoyev ve ei Ziroat Mirziyoyeva ile birlikte katld tören Cumhurbakanl Senfoni Orkestras, Devlet Klasik Türk Müzii Korosu, Devlet Türk Halk Müzii ve Türk Dünyas Müzik Topluluu tarafndan verilen mini konser ile balad. Törende TBMM Bakan Mustafa entop, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli ve bakanlar da yer ald.

ALMANYADAK SALDIRI çN BASALII DLED

Törende konuan Cumhurbakan Erdoan, Almanyann Hanau kentindeki rkç terör saldrsnda hayatn kaybeden Türk vatandalarna Allahtan rahmet, ailelerine ve sevenlerine sabr niyaz ederken, yarallara da acil ifalar diledi. Erdoan, Bata büyükelçiliimiz görevlileri olmak üzere ilgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle takip ediyor, vatandalarmza gereken destei sunuyorlar. Alman makamlarnn, saldry tüm boyutlaryla aydnlatmak için gereken her türlü çabay göstereceine inanyorum ifadelerini kulland.

KÜLTÜR KATLAMLARI KÜTÜPHANELER HEDEF ALIYOR

Cumhurbakan Erdoan, tarih boyunca nerede bir medeniyet kurma, ihya etme gayreti varsa orada bir kütüphane ina cabasnn da olduunu, buna karlk nerede bir soykrm, sava, medeniyet ykm var, ilk hedefin de yine kütüphaneler olduunu dile getirdi. Erdoan, slam medeniyetinin parlak yldz Endülüs, bu vasf kazanrken de kaybederken de iin merkezinde yine kütüphaneler vard. Bugün de benzeri kültür katliamlar ne yazk ki yine kütüphaneleri hedef alarak devam ediyor. DEA ve dier terör örgütleri Irakta, Suriyede binlerce nadide eserin bulunduu kütüphaneleri bombalayarak, slam kültür ve medeniyetinin en önemli eserlerini yerle bir etmilerdir. Halbuki bizim medeniyetimiz asrlar boyunca hep ilmi gelimelerin merkezinde yer almtr. Bilgiye ulamak için dünyann en ücra köelerine gitmekten çekinmeyen ve bütün ömrünü ilmi aratrmalara vakfeden ecdadmz, varisi olmakla iftihar ettiimiz bu sevgi ve bilgi medeniyetini bizlere miras brakmtr. Bu medeniyetin en önemli remzi, Adriyatik kylarndan çin Seddine kadar uzanan o geni corafyada ina ettii külliyelerdir. te o külliyeler günümüzde de medreseleri, camileri, sanat merkezleri ve kütüphaneleriyle bilginin, hikmetin, akn, zarafetin sembolleri olarak varlklarn sürdürüyorlar dedi.

134 FARKLI DLDE 4 MLYON BASILI ESER

Babakanlm döneminde külliyeyi devlet yönetim merkezi olarak tasarladn aktaran Cumhurbakan Erdoan, Bu külliyede, mutlaka medeniyetimiz ve ülkemize yakr bir kütüphanenin de yer almasn istedik. Camimiz, Kültür ve Kongre Merkezimiz, Sergi Salonumuz ve Kütüphanemiz ile Cumhurbakanl Külliyesinin medeniyetimize layk bir eser haline gelmesini saladmza inanyorum. Külliyemizin dier birimlerini daha önce hizmete sunmutuk. Bugün açln yaptmz Millet Kütüphanesi ile külliyemizi tamamna erdirmi oluyoruz. Kütüphanemiz daha ina aamasnda yurt içinden ve dndan 134 farkl dilde kitap ak ile zenginlemi, çok farkl disiplinlerden 4 milyon adet basl esere kavumutur. Ayrca, 120 milyon makale ve rapor yannda 550 bin e-kitapla gerçekten önemli bir seviyeye ulamtr. nallah bu kitap seferberliini daha da geniletecek, en ksa sürede 5 milyon aan bir hacme kavuacaz diye konutu.

KÜTÜPHANEYE BAITA BULUNMAYA DAVET EDYORUM

Kütüphaneye kitap banda bulunan tüm kitapseverleri tebrik eden Erdoan, Sizler de Mirziyoyev kardeimizin hediyesi gibi kitaplarnz buraya getirebilirsiniz. Abdülbaki Gölpnarl, Cemil Meriç, Cinuçen Tanrkorur, Hasan Celal Güzel, Mehmet evket Eygi, efik Can gibi nice önemli ismin adlar, inallah koleksiyonlaryla burada yaamaya devam edecek. Özellikle nadide eserlerden oluan kütüphanesi bulunan tüm ilim, fikir ve sanat erbabmz, eserlerini ve isimlerini yaatmak üzere buraya bata bulunmaya davet ediyorum. Kitap bilen kii olarak beni kabul ediyorsanz. Gelecekte gölgesinde oturamayacamz bilsek de bugün topraa attmz bu tohumlar, hepimiz için bir sadaka-i cariyedir. Böyle bir eserin medeniyetimize ve milletimize kazandrlmasnda, mimari projesinden inasna, donanmndan iletmesine kadar tüm saflarnda emei geçen, katks olan herkese ükranlarm sunuyorum ifadelerini kulland.

KÜTÜPHANEMZ KÜLLYE OLARAK HZMET VERECEK

Erdoan, kütüphane ile tarihe uzanan köprüler kurup corafyalar arasnda kavaklar ina edildiini söyleyerek, stiyoruz ki, gençlerimiz, aratrmaclarmz milyonlarca kitabn bulunduu raflarn arasnda dolasn. çayn kahvesini içsin, simidini kekini yesin, ücretiz, biz bu ekilde yapyoruz. Cihannüma adn verdiimiz kubbenin altnda, ilmin denizinde yüzsün. bn-i Sina ile insan bedenine, Farabi ile insan ruhuna insin. Aristo ile düüncenin koridorlarnda gezsin. Gazali ile hikmete kulak versin. nallah gençlerimiz bu mekanda, hakiki bir dost olan kitapla balarn güçlendirecekler. Gerçekten Millet Kütüphanemiz tam bir külliye olarak hizmet verecek. Burasn, sadece kitap raflarnn dizili olduu bir mekan deil, ayn zamanda ilim erbabn buluturan getiren bir ilim ve kültür merkezi olarak tasavvur ettik. Öncelikle Ankaramz, sonra tüm Türkiye için, yerli ve yabanc, dünyaca ünlü yazar bulumalar yaplacak. Kitap kültürü etrafnda çalmalarn icra edilecei, ilim meclislerinin toplanaca bir mekan ina ettik. Aratrmak, okumak, yazmak, ders çalmak için buraya gelen tüm misafirlerimize, günün 24 saati, çay-kahvesinden simidi ve kekine kadar tüm hizmetler ücretsiz olarak sunulacak. Kütüphanemize, yeni kimlik kartlar sistemi okutularak dorudan giri yaplacak. Gençlerimizin teknoloji alanndaki geliimlerine katk salamak üzere kurduumuz Deneyap Teknoloji Atölyelerinden biri de kütüphanemizde faaliyet gösterecek diye konutu.

Millet Kütüphanesinin bir benzerinin de stanbulda ina edildiini müjdeleyen Cumhurbakan Erdoan, Rami Klasna ina ettiimiz muhteem kütüphaneyi de inallah yaknda milletimizin hizmetine sunuyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git