Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Pek çok Batılı komşumuz yüksek duvarlar arkasına saklanmayı tercih etti'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli mültecilere ilişkin, "Pek çok Batılı komşumuz yüksek duvarlar arkasına saklanmayı, dikenli tel örgülerin arkasında huzur aramayı tercih etti. " dedi.

Haberler 28.06.2019 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Japonyadaki 80 kadn üniversitesini incelemek suretiyle Türkiyede de bunun admnn atlacan bildirdi.

G20 Liderler Zirvesine katlmak üzere Japonyaya gelen Cumhurbakan Erdoana, Mukogawa Kadn Üniversitesi tarafndan fahri doktora unvan tevdi edildi.

Mukogawa Kadn Üniversitesinde gerçekletirilen törende konuan Cumhurbakan Erdoan, ahsna ve heyetine gösterilen misafirperverlik için üniversite yönetimine teekkür etti.

Erdoan, fahri doktora unvan için Mukogawa Kadn Üniversitesine, rektör ve senato üyelerine en kalbi ükranlarn sunarak, üniversitenin ahsna fahri doktora unvan tevdi etmesinden büyük bir gurur duyduunu, bu unvan Türk-Japon dostluunun yeni bir nianesi olarak ömür boyunca gururla tayacan söyledi.

Bugün Japonyada yeni bir tespiti yapma frsat bulduunu ifade eden Erdoan, Mukogawa Kadn Üniversitesinin Bahçeehir Üniversitesi ve Türkiye ile gelitirdii yakn i birliinin güçlenerek devam edeceine olan inancn dile getirdi.

Erdoan, Japonyada 800 üniversite bulunduunu, bunun yüzde 10unun kadn üniversitesi olduunu aktararak, Bu tabii gerçekten bizler için çok ama çok anlaml. Dorusu bizde böyle bir ey yok. Olmas halinde de neler olur o ayr bir soru iareti ama Japonya bu noktada çok önemli bir örnek ve u anda çats altnda bulunduumuz üniversitede tabii hemen daha anaokulundan alp ilk, orta, lise ve üniversite... Üniversitede 10 bin örenci, dierlerinde de 2 bin örencinin olmas ayr bir anlam tayor. Bu vesileyle ben üniversite yönetimini, rektörü, senatosu, hepsini ayr ayr kutluyorum, tebrik ediyorum. diye konutu.

G20 Zirvesi vesilesiyle gerçekletirdii Japonya ziyaretine böylesine anlaml bir programla balamann kendisi için ayrca bir mutluluk kayna olduunu dile getiren Erdoan, gerek G20 kapsamnda gerekse ziyaret srasnda yapacaklar temaslarn ülkeler ve tüm insanlk için hayrlara vesile olmasn diledi. Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu:

Bizler Asyann dou ve bat ucunda yer alan iki ülkeyiz. Aramzdaki binlerce kilometrelik mesafeye ramen, Türkler ve Japonlar arasndaki dostluk ve yakn i birlii takdirle karlanyor. Ulam ve iletiim imkanlarnn gelitii günümüz dünyasndan çok daha önce de bizler iyi ve kötü günlerimizde hep birbirimizin yannda durmaya özen gösterdik. Farkl kültürlere, farkl inançlara, farkl dillere sahip ancak birbirine bu kadar yakn, bu derece sevgi besleyen, ortak noktalar olan baka iki ülke yoktur.

Japonlarn dirayetini anlatmak için 7 defa düse bile 8 defa ayaa kalkmay baaran bir halk olduu söylenir. Japon halk çalkanlyla, cesaret, disiplin ve azmiyle her türlü zorluun üstesinden gelmeyi baarmtr. Tarihlerinde çok ar travmalar yaasalar dahi Japonlar her seferinde yepyeni bir balangç yapmlardr. Türk milletinin 2 bin 200 yl aan tarihi de tpk Japon halk gibi yeni balangçlarn, küllerinden yeniden douun tarihidir.

Her zorluun ardnda muhakkak bir kolaylk vardr

Cumhurbakan Erdoan, Bizim inancmza göre her zorluun ardnda muhakkak bir kolaylk vardr. Yine inancmza göre ilk bata skntl, aleyhimize görünen pek çok eyde daha ardndan hayr olabilir. dedi. Gerek kiisel siyasi serüveninde gerekse Türk milletinin mazisinde bu tarz yüzlerce örnek bulunduunu ifade eden Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

ahsmn siyasi hayatnda okuduum iirden dolay çarptrldm bir hapis baz çevreler tarafndan adeta bir son, biti, tükeni olarak görülürken bizim önümüzde yepyeni bir yol açld. 1999 ylnda bir mahkeme kararyla nokta koyulmak istenen hikayemiz, 2001den itibaren yeni bir kimlikle yeni bir dinamizmle çok daha güçlü bir kadroyla adeta yeniden dirildi. Ayn ekilde milletimizin mazisinde de ilk bata bize ac çektiren, üzüntü ve sknt veren hadiselerin daha sonra hayrlara vesile olduunu görüyoruz. Bizim tarihimizde bir nebaht olay vardr. Bu nebahtda öyle diyordu komutan, Onlar nebahtnda bizim sakalmz tra ettiler ama biz öyle bir an gelir ki kollarn keseriz, kesilen sakal gür biter ama kol yerine gelmez. Onun için bu tür yenilgiler bir biti deil, ardndan bazen öyle olur ki yeni bir diriliin aynen o Japon darbmeseliyle ilgili ifade ettiim gibi ayaa kalkmaya vesile olur.

Bugün birçok ülkenin imrenerek bakt Türk-Japon dostluunun temellerinin böyle elim bir hadiseyle atldn anmsatan Erdoan, 129 yl önce meydana gelen ve 532 Türk denizcinin ehit olduu Erturul Frkateyni faciasnn Türkiye ile Japonya arasnda dostane ilikilerin balamasna vesile olduunu söyledi.

Erdoan, Bizler siyasetçiler olarak, sizler akademisyenler olarak 532 denizcimizin fedakarl üzerinde yükselen bu kadim dostluu güçlendirmek ve yeni nesillere aktarmakla mükellefiz. Türkiye ile Japonya arasndaki siyasi i birliinin gelitirilmesi, stratejik ortaklmzn temellerinin güçlendirilmesi bu bakmdan çok önemlidir. dedi.

Cumhurbakan Erdoan, Japonya Babakan inzo Abe ile yapacaklar görümelerde ikili münasebetlerin her alanda derinletirilmesi üzerinde duracaklarn bildirdi.

2019 ylnn Japonyada Türk Kültür Yl ilan edildiini hatrlatan Erdoan, yl boyunca Türkiyenin zengin kültürel mirasn Japon dostlara tantacak pek çok etkinlik düzenlendiini, bunlardan ilkinin Tokyoda gerçekletirildiini ifade etti. Hazineler ve Osmanl mparatorluunda Lale Gelenei adl Topkap Saray sergisinin Tokyoda oldukça youn bir ilgiyle karlandn dile getiren Erdoan, Japonya Prensesi Akiko Mikasa ile sergiyi ziyaret edeceklerini açklad.

Ziyaret srasnda ayrca Tofuku-ji Tapnanda dünyann en iyi 7 sanatçsndan biri olarak gösterilen Ara Gülerin fotoraf sergisinin açln gerçekletireceklerini aktaran Erdoan, tüm Japon halkn bu anlaml sergiye davet etti.

Suriyeli mülteciler için 37 milyar dolar aan harcama yaptk

Türkiyenin içinde bulunduu corafyada son yllarda oldukça sancl hadiseler yaandna dikkati çeken Erdoan, unlar kaydetti:

Ülkemiz güney komusu Suriyede 8 yldr süren bir iç savala, batsnda düzensiz göçle, dousunda istikrarszlkla mücadele ediyor. Afganistandan rana, Kuzey Afrikadan Yemen ve Libyaya uzanan kriz kuanda yer alyoruz. Hem corafi konumumuz hem de tarihi, kültürel ve beeri balarmz sebebiyle bu kriz kuanda yaanan her hadiseyle ilgilenmek mecburiyetinde kalyoruz. Suriye ve Irak bata olmak üzere bölgemizdeki tüm krizlerde demokrasinin, özgürlüklerin, adaletin ve hakkn yannda yer aldk. Snrlarmza dayanan az önce de ifade edildi, 3,6 milyonu akn Suriyeli, bunun dnda Irakllar, Afganlar da kattmz zaman 4 milyona ulayor. Hiçbir ayrm gözetmeden kapmz ve gönlümüzü açtk ve birilerine ramen bunu yaptk. BM hesaplamalarna göre bugüne kadar Suriyeli mülteciler için 37 milyar dolar aan harcama yaptk.

Erdoan, Türkiyenin son 2 yldr insani kalknma yardmlarnda milli gelirine oranla dünyada ilk srada yer aldn vurgulad.

Türkiyeye gelen destein ortalama 2 milyar avro olduuna iaret eden Erdoan, Bu süreçte ne yazk ki pek çok Batl komumuz yüksek duvarlar arkasna saklanmay, dikenli tel örgülerin arkasnda huzur aramay tercih etti. Ne evlatlarnn minik cansz bedenlerine sarlan annelerin, babalarn feryatlar ne hapishanelerden yansyan ikence görüntüleri ne de masum çocuklarn gözyalar maalesef birilerini harekete geçirmeye yetmedi. diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, bölgede ve dünyada yaanan hemen her krizin öncelikle kadnlar hedef aldn, Suriyede en ar bedeli ödeyenlerin kadnlar olduunu ifade etti.

Filistinde devam eden igal ve ablukann da en büyük zarar kadnlara verdiini aktaran Erdoan, Bugün Yemende, Myanmarda, Irakta, Afganistanda en büyük aclar yine kadnlar yayor. dedi.

Ülkelerde artan kültürel rkçln da en büyük madurlarn kadnlarn, özellikle de mülteci kadnlarn oluturduuna dikkati çeken Erdoan, kyafetinden ve d görünüünden dolay da en fazla ayrmcla yine kadnlarn maruz kaldn vurgulad.

Cumhurbakan Erdoan, kadnlarn sokakta fiziki saldrya, i yerinde de mobbinge maruz kaldn, sosyal hayattan dlandn, ayn ekilde dünyann birçok ülkesinde kadnlar ve çocuklarn son derece kötü artlarda, adeta karn tokluuna çaltrldn söyledi.

çou zaman ucuz i gücü olarak görülen kadnlarn emei ve aln teri sömürülüyor. diyen Erdoan, çalma ücretinden, sosyal haklara kadar kadnlara hak ettikleri imkanlarn ne yazk ki verilmediini anlatt.

Erdoan, ayrmcln artt, kadnlara yönelik dlayc politikalarn yaygnlk kazand, aile kavramnn erozyona urad bir dönemde Türkiye olarak son 17 ylda kadn haklar konusunda birçok tarihi reforma imza attklarn vurgulayarak, öyle konutu:

ahsen siyasette sorumluluk üstlendiim her yerde kadnlarmzla birlikte yol yürümeye, onlarla birlikte i birlii içinde çalmaya daima özen gösterdik. 40 yllk siyasi hayatmda elde ettiim tüm baarlarn gerisinde mutlaka kadnlarn gayreti, emei, fedakarl bulunuyor. 4,5 yllk stanbul Büyükehir Belediye Bakanl görevimizde sadece siyasi deil, tüm sosyal faaliyetlerde de kadnlarmz en bata yer alyordu. 12 yllk Babakanlm döneminde kadnlarn meselelerinin çözümü daima önceliklerimin ilk sralarnda yer ald. 5 yldr sürdürdüüm Cumhurbakanlnda da ayn hassasiyetle hareket ediyoruz.

Erdoan, kadnlarn çalmas, yönetmesi, üretmesi, okumas ve Türkiye istikamet çizgisinde yer almasnn en önemli hedefleri olduunu belirtti.

Siyasete kadn elinin demesi için kurucusu ve genel bakan olduu siyasi partide de kadnlara her kademede öncelik verdiklerini dile getiren Erdoan, Türk siyasi tarihinde bizim gibi kadnlar içine alan, ön plana çkaran, çok daha ötesi kadn politikalarnn merkezine yerletiren bir baka siyasi hareket yoktur. deerlendirmesini yapt.

AK Parti kadn kollarnn 4,5 milyon üyesiyle çok güçlü olduunu anlatan Erdoan, Üniversite hocalarmzdan, yarg kadrolarna, öretmenlikten, diplomatla, mimarlktan, bankacla kadar i hayatnn her alannda kadnlarmz geçmie oranla çok daha yüksek oranlarda temsil ediliyor. diye konutu.

Kamu istihdamnda kadn oran yüzde 38i geçti

Kamu istihdamnda toplam kadn orannn yüzde 38i geçtiine de dikkati çeken Erdoan, kendi dönemlerinde kadnlarn i gücüne katlm orannn yüzde 28den yüzde 34e, kadn istihdam orannn ise yüzde 25ten yaklak yüzde 30a yükseldiini bildirdi.

Cumhurbakan Erdoan, çalma hayatndaki 9 milyonu aan kadnn, Türkiyenin gücüne güç kattn, üretimleri ve baarlaryla yüzlerini aarttn belirterek, Elbette bu rakamlarn hepsi önemlidir ama bizim gözümüzde asla yeterli deildir. nallah önümüzdeki dönemde de kadnlarmz hayatn her alannda hak ettikleri imkanlara kavuturmann gayreti içinde olacaz. artlar ne olursa olsun Türkiye olarak etnik kimliine, inancna, teninin rengine bakmadan mazlum ve madurlara sahip çkmay sürdüreceiz. Vicdanlarn çölletii günümüz dünyasnda insanln vicdan olacak, hak, adalet ve özgürlük mücadelemizi kararllkla devam ettireceiz. ifadelerini kulland.

Mukogawa Kadn Üniversitesinin ahsna tevdi ettii fahri doktora unvannn kendilerine zorlu mücadelelerinde güç ve cesaret vereceini söyleyen Erdoan, Bu üniversiteyi inceleyeceim. Bunun yannda toplam 80 kadn üniversitesini, u anda Büyükelçime de görev veriyorum, incelemek suretiyle ülkemde de bunun admn atacaz. Binlerce kilometre ötede sizin gibi vicdan sahibi dostlarmzn olduunu bilmek, Türkiyenin ve Türk Milletinin kararlln da arttracaktr. deerlendirmesini yapt.

Etkinlikten dolay rektöre ve üniversite yönetiminde teekkürlerini ileten Erdoan, Mukogawa Kadn Üniversitesinin Türk üniversiteleri ve Türkiye ile kurduu balar daha güçlendireceine olan inancn dile getirdi.

Cumhurbakan Erdoan, tecrübe paylam ile örenci ve akademisyen deiim programlar bata olmak üzere her alanda mevcut i birliinin ilerletilmesi temennisini de iletti.

Ana Sayfaya Git