Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tehcir başka bir şey, katliam başka bir şeydir

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Doğu Anadolu bölgemizdeki Müslüman ahaliyi kadın, çocuk, ihtiyar demeden katleden Ermeni çetelerini ve onlara destek verenlerin tehciri böyle bir dönemde yapılabilecek en makul davranıştır. Tehcir başka bir şey, katliam başka bir şeydir. Kimi aldatıyorsunuz?" dedi.

Haberler 25.04.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Arivlerimizin Geliimi, Vizyonu ve Tarih Aratrmalarna Katks Sempozyumuna katld. Erdoan, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde Devlet Arivleri Bakanln dorudan Cumhurbakanlna baladklarna dikkat çekerek, bu durumun kamunun ariv birikimine verilen önemin bir iareti olduunu söyledi.

HEP YANARIM SÜLEYMANYEDEK O ARVLERN HALNE

Arivlerin, milletin ve devletin hafzas olduunu belirten Erdoan, hafzas olmayan milletlerin, nereden geldiklerini, bugün nerede durduklarn ve nereye gideceklerini bilemeyeceklerini kaydetti. Güçlü bir ariv geleneinin, ayn zamanda güçlü bir devlet geçmiinin ifadesi olduunun altn çizen Cumhurbakan Erdoan, Biz her frsatta 2 bin 200 yl akn devlet geleneine, corafyamzda da bin yllk geçmie sahip olduumuzu srarla söylüyoruz. Bu devlet geleneimizin ve yaadmz topraklardaki geçmiimizin en büyük dayana tarih çalmalar ile zengin ariv birikimimizdir. Hep yanarm, Süleymaniyedeki o kütüphanelerimizin, arivlerin haline. Oralar neydi ve ite bizi Kathanedeki bu yeni yerin, güçlü yerin yapmna da özellikle o itmitir dedi.

Özellikle, Osmanlnn dünyada en iyi kayt tutan ve bunu muhafaza eden devletlerin banda geldiine dikkat çeken Erdoan, Bakentteki kaytlarn tamam muntazaman tutulmutur. Bunun yannda devletin her köesindeki her bir hanenin ne kadar topra, hayvan bulunduundan, mahkeme kaytlarna kadar tüm belgeler titiz bir ekilde arivlenmitir. Bugüne kadar Osmanl arivinde yürütülen çalmalarla 31 milyon belge ve 275 bin defter tasnif edilmitir. Cumhuriyet arivindeki 40 milyon belgenin dörtte biri ile 117 bin defterin dörtte üçü tasnif edilmi durumdadr. Cumhuriyet döneminde, özellikle de ilk yllarda maalesef bu hazinenin kymeti bilinememi, önemli bir ksm heba edilmitir. Babakanlmz döneminde hayata geçirdiimiz dijitalleme projeleriyle devlet belgelerinin önemli bir bölümünün bilgisayar ortamnda güvence altna alnabilmesini saladk. Osmanl arivindeki 33,5 milyon belge ve 8 milyon defter görüntüsü, Cumhuriyet dönemindeki 19 milyon belge ve 2 milyon defter görüntüsü dijitalletirilmitir eklinde konutu.

OSMANLI ARV 40TAN FAZLA DEVLETN GEçMN çNDE BARINDIRIYOR

Tek parti döneminde yeni nesillere milletin tarihinin 1919dan balad yönünde bir yaklamn öretilmeye çalldn ifade eden Erdoan öyle konutu:

Evlatlarmz, kendilerine okul kitaplarnda anlatlan tarih ile babalarndan, dedelerinden, çevrelerindeki arif ve alim büyüklerinden tevarüs ettikleri bilgiler arasnda arp kalmlardr. Milletimiz o engin irfanyla bu dayatmay reddetmi ve tarihine sahip çkmtr. Buna ramen, yaanan süreçte ortaya çkan tahribat küçümsemek de mümkün deildir. Sadece toplantmzn konusu olan arivcilik açsndan baktmzda dahi karmzda esiz bir hazine durduunu görüyoruz. Bilhassa Osmanl arivi öyle bir hazine ki, sadece ülkemizin deil ayn zamanda 40tan fazla devletin geçmiini içinde barndryor. Bir baka ifadeyle Türkiye arivlerinde kendisiyle birlikte dev bir corafyann hafzasn saklyor. Bugün bölgemizdeki pek çok uluslararas sorunun çözümünün Osmanl arivlerinde aranmas bouna deildir. Bölgemizdeki kimi ülkeler ve örgütler hem haydutlukla, zorla, baskyla, hileyle demografiyi deitiriyor, hem de buna hukuki klflar uydurmaya çalyor. Bunlara diyoruz ki, Bizim arivlerimizdeki kaytlar, bu bölgelerin gerçek sahiplerini tüm açklyla ortaya koymaktadr. Corafyada adalet yeniden tesis edildiinde, elimizdeki ariv belgelerinin yardmyla, hak yerini bulacaktr.

ASIL GAYE MLLETMZN MAZSYLE OLAN BALARINI TÜMDEN KESMEK

Erdoan, Osmanl Türkçesinin örenilmesini tevik ettiklerini hatrlatarak Ortaöretimden balayarak Osmanl Türkçesini yaygnlatrmamz, tarihimizle bamz güçlendirmek yannda kültürel zenginlik bakmndan da çok büyük fayda salayacaktr. Osmanl Türkçesine sava açanlarn amac, bugünkü alfabemizi ve Türkçemizi savunmak asla deildir. Bilakis asl gaye milletimizin mazisiyle olan balarn tümden kesmektir. Sadece Osmanl deil, Cumhuriyet tarihini hakkyla çalmak için de Osmanl Türkçesini bilmek elzemdir. çünkü, Gazi Mustafa Kemalden, smet nönüye, Celal Bayardan, Kenan Evrene kadar Cumhuriyet dönemi devlet adamlarnn önemli bir bölümü de notlarn Osmanl Türkçesiyle tutmutur, elimizde bunun da belgeleri var diye konutu.

HEPSNN KANLI GEçME SAHP OLUDUNU GÖRÜYORUZ

TRTde yaynlanan Dirili Erturul dizisinin tek bana Osmanl tarihine olan ilgiyi artrdna dikkat çeken Erdoan, Dünyann neresine gidersem bana Diriliten bahsediyorlar. O ülkelerde bunu izlediklerini anlatyorlar dedi. Ariv verilerine dayanarak dünyaya tezler sunulan en önemli meselenin Ermeni meselesi olduunu söyleyen Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti:

Ermeni meselesi ve terörle mücadele üzerinden Türkiyeye insan haklar ve demokrasi dersi vermeye kalkanlara baktmzda, hepsinin de kanl geçmie sahip olduunu görüyoruz. Buna karlk her frsatta iftira attklar ecdadmz ise gönülleri fethederek hakimiyet alann geniletmitir. Bat dünyasnn bugün dünyann hakim gücü haline gelmesi, deerlerinin yücelii yahut fikirlerinin mükemmelliiyle gerçeklemi deildir. Bu hakimiyetin gerisinde batnn kendi çkarlarn her türlü deerin üstünde tutarak, insana ve tabiata kar yürüttüü acmasz sava vardr. Son asrlarda insanln yaad büyük aclarn sorumlusu veya kkrtcs, bugün insan haklar ve özgürlükler havarisi maskesi takanlardr. Bu vahetlerin, katliamlarn, soykrmlarn ve ikencelerin hiçbirinde bizim dahlimiz bulunmad gibi çou defa biz bunun maduru olduk. Haçl seferlerinde o dönemin dünyasnda çok büyük rakam ifade eden 4 milyon insann ölümünün sorumlusu ne Türkler, ne Müslümanlardr.

SOYKIRIMDAN SÖZ EDENLER, TOPLAMA KAMPLARINI UNUTTULAR

Sömürgecilik yoluyla 50 milyon insann vahice katledilmesinin sorumlusunun da Türkler ya da Müslümanlar olmadnn altn çizen Erdoan, Amerika ktasndaki kadim medeniyetlerin ve halklarn yok edilmesinin altnda bizim ecdadmzn imzas yoktur. 70 milyon insann ölümüyle sonuçlanan birinci ve ikinci dünya savalarn kimlerin çkartt da bellidir. Soykrmdan söz edenler daha 80 yl önce Avrupada balattklar Yahudi avn, toplama kamplarn herhalde hafzalarndan silmi durumdalar. Milyonlarca Krm Tatarn ve Ahska Türkünü bir gecede trenlere doldurup ölüme gönderenleri biz unutmadk ve unutmayacaz. Masumlarn, Libya ve Cezayir çöllerinden yanklanan feryatlarn bugün bile duyuyor, yüreimizde hissediyoruz, oralardaki zulüm ve katliamlarn sorumlusu da Müslümanlar deildir eklinde konutu

SZ KM ALDATIYORSUNUZ?

Ruandada 800 bin insannn öldürüldüü katliamn faillerinin Franszlar olduunu aktaran Erdoan, Kalkp bize ders veriyor Fransa. Ne dersi veriyorsun? Cezayirde 100 binlerce insan katleden, soykrma uratan yine Franszlardr. Bunlar çok açk net. Ariv belgeleriyle elimizde, bunlar biliyoruz. Ama bunlar yaptklar dezenformasyonla dünyay aldatmann gayreti içinde oldular. Bir keresinde kendisine söyledim, u andaki devlet bakanna dedim, Daha bu ilerde yenisin, Cezayirde yaptnz katliam, Ruandada yaptnz katliamlar çok iyi biliyoruz. Afrikada helikopterlerle inip oradaki elmaslar, altnlar toplamak için nasl katliamlar yaptnz çok iyi biliyoruz. Ama insanla öyle bir dezenformasyon yapyorlar ki, insanlk zannediyorlar ki bunlar iyi, ho insanlar. Kimi aldatyorsunuz? ifadelerini kulland.

HER EY AçIK

Katliamlarn, soykrmlarn, ikencelerin ve insanlk d muamelelerin tamamnn alt kazndnda soykrm, demokrasi, özgürlük yaygaras koparanlarn ortaya çkacan ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Ermeni meselesi hakknda unlar kaydetti:

Dou Anadolu bölgemizdeki Müslüman ahaliyi kadn, çocuk, ihtiyar demeden katleden Ermeni çetelerini ve onlara destek verenlerin tehciri böyle bir dönemde yaplabilecek en makul davrantr. Tehcir baka bir ey, katliam baka bir eydir. Kimi aldatyorsunuz? Bak buradan yine haykryorum, söylüyorum. Tüm dünya unu bilmeli; biz arivleri sonuna kadar açtk. Ey Ermeniler, varsa ariviniz siz de açn. Tüm dünya, üçüncü ülkeler, varsa arivlerinizi açn. Getirin, bütün ariv incelemelerinde yetkili olanlar çaltralm, ortaya çkan tablolardan sonra, siyasiler olarak biz konualm. Siyasetçinin ii, arivler noktasnda bunlar incelemek deildir, anlamazlar da bu iten. Amac hakikati bulmak olan herkese arivlerimizin kaplar sonuna kadar açktr. Bizim gizlimiz yok. Her ey açk, net. Bugüne kadar Ermeni meselesini kayan hiçbir grup ve devlet, iddialarn ariv belgeleriyle ispat edememitir. Fransa bata olmak üzere, soykrm iddialaryla ortal bulandranlarn hakikat diye hiçbir derdi olmadn biliyoruz. Bütün dünyann da bilmesini istiyoruz.

Konumasnn ardndan Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bakan Prof. Dr. Muhammet Hekimolu tarafndan Erdoana Kudüste Hristiyan Mezhep ve Milletlerin daresi isimli kitap, Devlet Arivleri Bakan Prof. Dr. Uur Ünal tarafndan ise Osmanl arivinde bulunan, Ortaköy Ermeni Okulu çocuklarnn Sultan kinci Abdülhamite okuduklar övgü iirinin kopyas hediye edildi.

Ana Sayfaya Git