Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi, sahurda gençleri ağırladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gençlerle sahur buluşmasında, "Siz, çırağa bakkal teslim eder misiniz? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çırak bile olamayanlara teslim edilir mi?" dedi.

Haberler 08.06.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, ei Emine Erdoann Twitter paylamndaki sahur daveti üzerine Cumhurbakanl Külliyesine gelen gençlere sürpriz yaparak programa katld. Cumhurbakanlnn resmi Twitter hesab üzerinden de canl yaynlanan sahur programnda katlmclara seslenen Erdoan, konumasna, Gençler, muhabbet soframza hogeldiniz diyerek balad. Erdoan, karlkl sohbetlerle muhabbet sofrasnn zenginletirilmi olacan belirterek, Biliyorsunuz, muhabbetten Muhammed oldu hasl, Muhammedsiz muhabbetten ne hasl? Böyle bir muhabbet yapalm dedi.

GENçLERE SÖZ VERD

Daha sonra gençlere söz veren Cumhurbakan Erdoan, bir örencinin, arkadalaryla Erasmusa nasl gidiliyorsa Filistinlilerin barnd mülteci kamplarna da gidip gönüllü çalma talebine ilikin, O zaman sen listeyi hazrla. Listeyi hazrladktan sonra kimler katlmak istiyorsa bunlar örenelim. Ondan sonra da eim, ahsm bununla ilgili giriimlerde bulunuruz dedi.

Erdoan, bir örencinin örenim kredisi borçlaryla ilgili sorusu üzerine u yant verdi:

Ben sana Erdoan cevab m vereyim, nce cevab m vereyim veya dierleri gibi mi cevap vereyim? Eer Erdoan cevab verin derseniz, ben size en dorusunu konuurum. Burs karlksz. Biliyorsunuz kredi, belli devlet imkanlarnn gençlerimiz için üniversiteyi bitirdikten sonra onlara yeni bir süreç açabilmek için temin edilmi bir yöntemdir. Üniversiteni bitirdin, i bulana kadar ödeme var m, yok. bulduktan sonra faizsiz, çok düük taksitlerle o krediyi ödemeye balar ama o, onun için ayn zamanda i bulma garantisidir. Bu devlet de olabilir, özel sektör de olabilir. Dier adaylar, Allah selamet versin, biz diyor sileriz. Biz dürüst olalm diyoruz. Yapamayacamz bir eyin sözünü vermeyelim.

SZ, çIRAA BAKKAL TESLM EDER MSNZ?

Önceki yönetimlerin, kendilerinin verdii sayda kredi ve burs vermediine dikkati çeken Erdoan, u anda müracaat eden tüm örencilere burs veya kredi verdikleri bilgisini paylat.

Bu konuda yalan söyleyemeyeceini belirten Erdoan, Ne dedik? Harç, hallettik mi, hallettik. Niye bizden öncekiler harç meselesini halletmediler? Burada CHP de dierleri de var. deerlendirmesinde bulundu.

Bakkal dükkan yönetmenin bile bir izzet ve erefi olduuna vurgu yapan Erdoan, Devlet yönetmek çok daha baka. Siz, çraa bakkal teslim eder misiniz? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çrak bile olamayanlara teslim edilir mi? diye sordu.

YALAN SÖYLÜYOR

Cumhurbakan Erdoan, Sosyal Bilgiler Öretmenlii Bölümünde okuyan bir örencinin atanma talebine ilikin unlar kaydetti:

Ben, Bay Kemal deilim. Bay Kemal ne diyor? Atama bekleyen bütün öretmen adaylarn atayacam diyor. nann iki kere iki dört, yalan söylüyor. Biz gelmeden önce, bunca yldr iktidarda olduklar zaman, CHPyi söylüyorum, acaba niye bizim okullarmzda snflarmz botu, öretmenlerimiz yoktu? Bizim nice derslerimiz bo geçerdi.

BU YIL 30 BN ÖRETMEN ATANACAK

Bu sene 30 bin öretmen atayacaklarn aktaran Erdoan, Bu ylda 30 bin, 40 bin, 50 bin olur ama Herkes atanacak denirse, bu yalan olur dedi. Örencilere, Kendinizi sadece öretmenlie kilitlemeyin tavsiyesinde bulunan Erdoan, bu meslek dnda da neler yaplabilecei üzerinde çallmas gerektiini belirtti.

Kaliteli öretmenlere ihtiyaç olduunu dile getiren Erdoan, bu baarlabilirse örencilerin kalitesinin de artacan vurgulad. Kendisi üniversiteye girdii dönemde, snavlara katlan her 10 örenciden birinin üniversitelere kabul edildiine deinen Erdoan, imdi bu orann neredeyse 10da 10a yükseldiini anlatt. Türkiyede üniversite saysnn 75ten 206ya yükseldiine dikkati çeken Erdoan, 81 ilin tamamnda üniversite olduunu hatrlatt.

BAKANLIKLARI BRLETRYORUZ

Erdoan, u anda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanln, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlyla birletiriyoruz. Bu ikisi birleecei için -bunu daha sonra açklayacaktm ama size kyam oldu- dolaysyla burada yeni bir kadrolama olacak dedi.

Bu kadrolamayla gerek illerdeki gerek merkezdeki kadrolarn saylarnn artacan dile getiren Erdoan, örencilere kendilerini iyi yetitirmesini tavsiye etti, devletin kaplarnn onlara açlacan söyledi.

UZAYA BELK BZ DE ASTRONOT GÖNDERME NOKTASINA GELECEZ

Erdoan, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden bir örencinin, uzay aratrmalaryla ilgili çalma yaplp yaplmayacana yönelik sorusunu ise öyle yantlad:

u anda uzay bilimleriyle alakal, öncelikle uzaya uydu frlatma çalmalarn balattk. Bu ne demektir; bizim size ihtiyacmz var. Bu dönem baladna göre, bundan sonraki, bizzat belki sizler gibi gençlerimizi, uzaya belki biz de astronot gönderme noktasna geleceiz.

Baz ülkelerin bu alanda Türkiyeye üye olmaya baladn bildiren Erdoan, Bize üye olmak suretiyle, ilk üye olanlar daha ucuz bedellerle bizim bu imkanlarmzdan onlar da istifade eder hale geldiler dedi.

Ksa zaman içinde uzay bilimleri noktasnda Türkiyenin ciddi bir yere geleceini kaydeden Erdoan, o zaman bu bölümde okuyanlarn deerlerinin artacan vurgulad.

ÜCRET ALINMAYACAK

Yüksek Örenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda kalan bir örencinin yaz tatili döneminde yurtta kalmadklar halde ücret ödediklerini söylemesinin ardndan Erdoan, Yüksek Örenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksuya seslenerek, Sinan, ne bu i? imdi Sinan Beye talimat verdim. Onlar da bu düzenlemeyi yapmlar. Bundan sonra yaz sezonunda sizlerden ücret alnmayacak dedi.

Baka bir soru üzerine Cumhurbakan Erdoan, Rehberlik ve Psikoloji Bölümünün önemli bir alan olduunu, bu bölümü okuyanlarn i bulmada sorunu olmamas gerektiini anlatt.

Erdoan, yeni yönetim sistemiyle Rehberlik ve Psikoloji alannn ne kadar önemli olduunun ortaya çkacan kaydetti.

Bir baka örencinin, örenim gördüü üniversitenin derslik ve amfi yetersizliine dikkati çekmesi üzerine Erdoan, Yeni üniversitelerde böyle bir sorun yok. Bunlar maalesef eski dönemlerden kalma üniversitelerin sorunu ve bu üniversitelerde gerek dekanlarmzn, gerek rektörlerimizin çok büyük vebali var. Yani bunlara bizim tahsis ettiimiz ödenekleri yerinde kullanamadlar diye konutu.

Baarnn srrnn insan, paray ve bilgiyi yönetmekte olduuna deinen Erdoan, üniversite yönetimlerine eletirilerde bulunarak tp fakültelerinin korkunç bir borç içinde olduklarn dile getirdi.

Üniversite tp fakültelerinin devlete devredilmesi gerektiini ifade ederek iin idari yönetiminin Salk Bakanlna braklmas çarsnda bulunduklarn aktaran Erdoan, buna itiraz edildiini anlatarak, Kardeim batryorsunuz bizi, maliyet çok yüksek. Biz bunun altndan kalkamayz ki. dedi.

Erdoan, soruyu yönelten örencinin ikayetini not aldklarn, üniversite rektörüne bunu soracaklarn ifade etti.

ASKER OKULLARDAN ATILAN ÖRENCLERN DURUMU

Cumhurbakanlnn resmi Twitter hesab üzerinden canl yaymlanan sahur programnda Erdoan, 15 Temmuz darbe giriimi sonras askeri okullardan atlan örencilerin durumuyla ilgili bir soru üzerine öyle konutu:

Biraz gerçekçi olmam lazm. Türkiye bir hukuk devleti. O gece ölenler var, ehit olanlar var. O gece 2 bin 193 gazimiz var. Bu söyledikleriniz ya yarglanyor veyahut da onlar suçlu bulunduu için aça alndlar veya onlarn okuldan alnmas söz konusu oldu. Eer biz kalkp da bu tür FETÖ olayna öyle veya böyle karm olanlar, ya bakyorsunuz ite ByLock olayna karm veya yeni yeni imdi baz bulama noktalarn görüyoruz. Hiç benim duymadm eyler var.

Zonguldakn Ereli ilçesinde dün katld programda da bir kiinin madur olduunu iddia ettiini hatrlatan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Yarg böyle bir eye asla müsaade etmez. Bu dedikleriniz de ya telefon görümelerinde veyahut da ByLocktaki telefon numaralaryla bu ie karm olabilirler. Bundan dolay da askeri okullardan alnmalar söz konusu olabilir. Konuyu ben tabii bilmediim için konuamam. Onun için de bu olaylarda lütfen acmayn çünkü acnacak hale geliriz diye konutu.

Gazetecilik Bölümünde okuyan bir örencinin basnn özgür olmasn istediini söylemesi üzerine Erdoan, Bir Cumhurbakanna kendi mekannda böyle bir soruyu soracak kadar özgürsün ifadesini kulland.

Cumhurbakan Erdoan, bir gazetecinin özgürlük alannn bir bakasnn özgürlük alanna kadar olduunu ifade ederek, Benim ailemi her türlü hakarette yerin dibine sokan bir gazeteci yasalar içinde tutuklanyorsa, siz ona hala gazetecinin özgürlüü mü diyeceksiniz? diye sordu.

Tutuklanan veya mesleinden atlan gazeteciler olduunu öne süren örenciye, Gazetecilerin özgür olmadn sana kim söylüyor, bana bunun ispatn yap diyen Erdoan, u anda medya mensubu olup silah tamaktan dolay içeride olanlar biliyor musun? Ama ne var elinde, sar basn kart var. Bankamatikleri soyanlar biliyor musun, insan öldürenleri biliyor musun? Bunlarn hepsinin dosyas Adalet Bakanlnda var karln verdi.

Cumhurbakan Erdoan, Eer benim özgürlük alanma giriyorsa, Cumhurbakanna hakaret ediyorsa, Babakana hakaret ediyorsa, özgürlük olmaz bu. Kusura bakmasnlar, Türkiye bir hukuk devleti deerlendirmesini yapt.

Bir örencinin üniversite yönetimlerine ve dekanlklarna gençlerin atanmas talebi üzerine Erdoan, dekan olmann her yiidin veya her kadnn ii olmadn, dolaysyla kendisini ispat etmesi gerektiini dile getirdi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

imdi illa bir genç bayan atayalm diye kalkp da dekanl verirsek bu olmaz. çünkü bu i ilim ister, bu i tecrübe ister, bu i uygulama ister, bu i baar ister. Bunlar olmadktan sonra kalkp da Bak biz ite bir genci atadk olmaz. Politika baka bir ey. Politikada seçme yetkisini ne yaptlar, 18 yaa verdiler yllar önce. Biz de dedik ki Seçme yetkisini veriyorsunuz da seçilme yetkisini niye vermiyorsunuz, bunu de verin. 30dan baladk, 25 yaptk, ondan sonra 18e indik, iyi de oldu. Bu demek deil ki parlamentonun tamamn 18-25 ya arasyla dolduracaz. Yine kim hak ediyorsa onlara oralar inallah açyoruz. Güzel de oldu, güzel bir yar çkt. imdi bu dönemde belli sayda belki girenler olacak. Hangi siyasi partinin gençlere nasl yaklatnn göstergesi bakmndan bu önemli.

Erdoan, bir örencinin FETÖ soruturmalar kapsamnda aça alnanlarn suçsuz olduklar ortaya çkmasna ramen görevlerine iade edilmediine yönelik iddiasna ilikin, bu kiilerin birçounun ilerine döndüünü belirtti. Bu kiilerin, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile görevlerine iade edildiini söyleyen Erdoan, u anda kesin sayy bilemiyorum ama yüzlerce kii tekrar görevine döndü. Hala da geri dönmeler devam ediyor dedi.

Cumhurbakan Erdoan, bugün Mersin ve Hatayda programlarnn olduunu, akam da iftarda 2 bin 200 muhtarla bir araya geleceini ve daha sonra bir televizyon programna katlacan anlatarak, yazl yöneltilecek tüm sorulara da ayrca cevap verileceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git