Cumhurbaşkanı Erdoğan : Yeni yönetim sisteminin temel mantığı, güven ve istikrardır

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi hakkında, "Yeni sistemin en büyük getirisi, beş yıllık istikrar ortamını güvence altına alıyor olmasıdır.

Haberler 23.02.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜRKYE Müteahhitler Birlii Ödül Töreninde konuan Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Hükmet Sistemi hakknda, Yeni sistemin en büyük getirisi, be yllk istikrar ortamn güvence altna alyor olmasdr. Bu be yl iyi deerlendirebilen Cumhurbakan, gerçekten çok büyük projeleri hayata geçirebilir. Yok böyle olmaz da Cumhurbakan seçilen kii milletin kendisine verdii bu krediyi çarçur ederse, tekrar sanda gittiinde tarihe gömülür dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Türkiye Müteahhitler Birliinin düzenledii Yurtd Müteahhitlik Hizmetleri Baar Ödüllerinin verildii törene katld. Ankara Sheraton Otelde düzenlenen törende; Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci ile müteahhitlik sektörü temsilcileri de hazr bulundu. Dünyann en büyük 250 müteahhitlik firmas listesinde yer alan 45 Türk firmann ödül ald törende Cumhurbakan Erdoan bir konuma yapt.

NAATLA BRLKTE, MEDENYETLER ARASINDA DA BR KÖPRÜ OLUTURUYORSUNUZ

Ödül alan firmalar tebrik eden ve Türkiyenin dünyada 2. srada yer ald bu alandaki gücünü her geçen yl perçinlediine iaret eden Cumhurbakan Erdoan, bugüne kadar tutar 340 milyar dolara yakn projeyi üstlenen müteahhitlerin, lojistik, istihdam, teknoloji ve bilgi kazanm konularnda Türkiye ekonomisine katk salayp öncülük ettiklerini söyledi.

Müteahhitlerin yurtdnda proje üstlenmelerini, sadece bir ekonomik faaliyet olarak görmediklerini, bunun yannda, Türkiyenin kültürünü, rengini, deerlerinin mührünü de gittikleri yerlere vurduklarna inandn belirten Cumhurbakan Erdoan, naatla birlikte, medeniyetler arasnda da bir köprü oluturuyorsunuz. Bunun için, sizlerin yürüttüü faaliyetleri, en az dier kurumlarmzn çalmalar kadar önemli kabul ediyoruz. antiyesinin önünde bayramz dalgalandran her firmamz, ülkemizin birer temsilcisidirö dedi.

TÜRKYE, TÜM SALDIRILARDAN, DARBELERDEN GÜçLENEREK çIKMAYI BAARDI

Bugünlere kolay gelinmediini, çok emek verilip gayret gösterildiini, bu yüzden kazanmlarn heba olmasna asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Sizler de çok iyi bilirsiniz ki inanmak, baarmann yarsdr. Biz ülkemize inanyoruz, milletimize inanyoruz, i adamlarmza, müteahhitlerimize inanyor, güveniyoruz. 15 Temmuz bir kez daha göstermitir ki öldürmeyen her darbe güçlendirir. Türkiye dimdik ayakta durarak göüsledii tüm saldrlardan, krizlerden, kaoslardan, darbelerden güçlenerek çkmay baarm bir ülkedir. Ayn durum sizler için de geçerlidir. Bu hassas süreci sabrla, azimle, dikkatle aarsanz bir anda karnza çok daha büyük frsatlarn çktn göreceksiniz diye konutu.

TÜRKYE VARLIK FONU, BÜYÜK HALELERDEK TEMNAT SORUNUNUN çÖZÜMÜNE KATKI SALAYACAK

Devlet olarak giriimcilere ve yatrmclara destek olmak için yeni imknlar ürettiklerini, kurulan Türkiye Varlk Fonu ile büyük ihalelerdeki teminat sorununun çözümüne de katk salayacan kaydeden Cumhurbakan Erdoan, bu kurumun; üreten, çalan, gelien Türkiyenin her iine olduu gibi müteahhitlerin projelerine de ciddi destek vereceini söyledi ve Yeni bir cazip bir imkn olarak kamu-özel i birlii projelerindeki tecrübemizi dier ülkelere de yaymamz gerekiyor. Bu yöntem müteahhitlik sektörüyle birlikte ulatrma, salk, enerji, haberleme gibi dier alanlarda da sizleri bir adm öne geçirecektir. Siz yeter ki bir adm atn, emin olun devlet size kat be kat fazlasyla yaklaacaktr diye ekledi.

Cumhurbakan Erdoan, son dönemde terörle, darbeyle, özellikle de kaos denemeleriyle dize getirilemeyen Türkiyenin ekonomiyle vurulmaya çalldna dikkat çekti ve unlar söyledi: in aslna baklrsa, Türkiyenin ekonomik anlamda ciddi hiçbir sorunu yoktur. Dedikoduya falan hiç gerek yok, biz ülkemizin durumunu biliyoruz. Ekonomide yaanan dalgalanmalar, daha ziyade küresel ve bölgesel istikrarszlklarn yol açt psikolojik iklimden ve bunun ülkemize yansmalarndan kaynaklanyor. Açkças, küresel ve bölgesel krizler bir anda ortaya çkmadklar gibi, öyle bçakla kesilir gibi de ortadan kaybolmazlar. Bunun için kendi programlarmz uygulamamz, kendi çözümlerimizi üretmemiz, kendi yollarmz açmamz gerekiyor. Türkiye Varlk Fonu gibi araçlar ite bu amaçla hayata geçiriliyor. Bizim krizler karsndaki stratejimiz küçülme veya geri çekilme, içe kapanma deil. Tam tersine büyüme, ileriye atlma, daha cesur davranmaktr. te bunun için Suriyede aktif politika izliyoruz. te bunun için Irakta söz sahibi olmaya çalyoruz. te bunun için ihracatçlarmzla, turizmcilerimizle, müteahhitlerimizle ilgili tüm kesimlerle el ele vererek yeni imknlar, yeni araçlar, yeni yöntemler aryoruz. Hamdolsun bu çabalarmzdan yava yava netice almaya baladk. hracatmz yeniden yükselme eilimine girdi. Turizmde kprdanma iaretleri görülmeye baland. Ciddi bir devlet destei eliinde ilan ettiimiz istihdam seferberliine katlmaya, i verenlerimizin hevesli olduklarn görüyorum. nallah yurt d müteahhitlik sektöründe de benzer bir kprdanma yaanacaktr.

14 YILDA, VESAYET GÜçLERYLE KAVGA ETMEKTEN DARBE GRMNE KADAR HER ZORLUKLA MÜCADELE ETTK

Bizim kitabmzda geriye gitmek yoktur. leriye, daima ileriye ve bunu da kararl bir ekilde yol almak suretiyle sürdürmeliyiz. Milletimize sözümüz var, inallah Türkiyeyi muasr medeniyet seviyesinin üzerine çkaracaz diyen Cumhurbakan Erdoan, bu uurda geçen 14 ylda vesayet güçleriyle kavga etmekten darbe giriimine kadar her zorlukla mücadele ettiklerini, milletin verdii destek sayesinde önlerine çkan tüm engelleri atklarn dile getirdi.

Suriye ve Irak merkezli olarak bölgede yaanan krizin sadece Türkiye için deil, dünyann tamam içinde sürdürülebilir olmadnn altn çizen Cumhurbakan Erdoan, Burada fitili atelenen sorunlarn çok ksa bir sürede dünyay kana ve atee boacann örneklerini Avrupada, Amerikada meydana gelen terör eylemleriyle görmeye baladk. Dikenli tel örgülerin ve yüksek snr duvarlarnn arkasnda huzur aranamayacana maalesef birçok kez ahit olduk. Bölgemizde yaanan krizi çözmenin yolu, topyekn tecrit deildir. çözüm, buradaki insanlarn siyasi ve ekonomik bakmdan geleceklerini güvence altna alacak yöntemleri devreye sokmaktr. Dünya, özellikle de gelimi ülkeler Suriye ve Irak krizinde çok kötü bir snav verdi. Buradan alnan dersler nda öncelikle çatmalar durduracak, ardndan da bölgenin tarih, kültürel, inanç, mezhep, merep dengelerine uygun bir çözümün hayata geçirileceine inanyorum. Türkiye bu yöndeki çabalara her türlü destei vermektedir, vermeyi de sürdürecektir eklinde konutu.

STKRARSIZLIK, BÜROKRATK OLGARNN VE VESAYET SSTEMNN EN BÜYÜK KUVVET KAYNAIDIR

Deiimin, hayatn en önemli gerçei olduuna; siyasette, ekonomide, sosyal hayatta yaanan deiimin ülkenin yönetim sisteminden uzak kalmasnn da mümkün olmayacana vurgu yapan Cumhurbakan Erdoan konumasnda, Türkiye çok partili hayata geçtiinden beri Cumhurbakanl seçiminden koalisyonlara, her alanda sürekli bir kriz hli içinde yaamak zorunda kalmtr. Bu krlgan ortamn ürünü olan istikrarszlk hepimizin ikyetçi olduu bürokratik oligarinin, vesayet sisteminin en büyük kuvvet kaynadr. Gayrimeru güç odaklar mevcut sistem içindeki bu çatlaklardan szarak nüfuz kazanmlardr. Her kim ki Türkiyenin bu ekilde yoluna devam etmesi gerektiini söylüyorsa, emin olun o kii ya geçmiten bihaberdir ya da varln eski köhne sisteme borçludur görülerine yer verdi.

Türkiyenin, yasama, yürütme ve yarg güçleri arasndaki çekimelerden, yetki karmaalarndan çok büyük zarar gördüünü hatrlatarak, darbelerin, muhtralarn yol açt siyasi kaoslarn ve ekonomik krizlerin ülkeye ar bir maliyet yüklediini dile getiren Cumhurbakan Erdoan, Sadece cumhurbakan, babakan kavgalar dahi tek bana sistemi sorgulamak için yeterlidir. Bu ülkede bunu gördük mü? Gördük. Sayn Sezer, Sayn Ecevit, bunlar dünya görüleri olarak da birbirlerine yakn insanlard deil mi? Belki de tpatp aynydlar. Ama rahmetli Ecevitin yüzüne anayasa kitapç frlatld m? Frlatld ve bir anda ertesi gün döviz ne oldu? Malum. Bunu görmeyecek miyiz, bunu bir kenara brakabilir miyiz? Rahmetli Özal, rahmetli Demirel, bunlarn birbirleriyle nasl birbirine girdiini ve Sayn Özala Demirelin söylediklerini hafza- beer öyle bir hatrlayversinö deerlendirmesinde bulundu.

ÜLKEMZ GÖZ GÖRE GÖRE KAOSUN çNE ATAMAYIZ

Cumhurbakan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü: 2007 anayasa deiikliiyle her ikisi de meruiyetini halktan alan ve geni anayasal yetkilerle donanm iki yürütme gücüne sahip olduk ki, artk bu kavgalarn daha ykc olmas kaçnlmazdr. imdi birileri diyor ki, 10 yldr iler yürüyor, hiçbir sorun yok. Onu sen biliyorsun, bir de bize sor; nerede? 10 yldr sorun çkmadan ilerin yürümesinin kerameti sistemde deil, ayn siyasi ekolden gelen, ayn ideallere sahip, birbirlerini yakndan tanyan insanlar bu makamlarda olduu için sorun çkmad. Bizden önce, sen kalkacaksn dileri bakann cumhurbakan yapacaks böyle bir ey oldu mu, böyle bir ey Türkiye Cumhuriyetinin tarihinde var m? Ama ben dileri bakan olan arkadam, arkadalarmzla istiaremizi, deerlendirmelerimizi yaptk ve Cumhurbakanl makamna getirdik ve ondan sonra da gayet uyumlu bir ekilde yürüdük. u anda da bakanmzla, babakanlarmzla uyumlu bir ekilde süreci iletiyoruz. Sistemden kaynaklanmyor, neden kaynaklanyor? Ayn ekolden gelen insanlar olduumuz için gürültü, patrt kopmuyor. Ama ben söylüyorum, önceki sayn cumhurbakanyla bu noktada skntlar yaadk. Gürültü, patrt olmadysa o da bizim sabrmzdan kaynaklanmtr, çünkü devletin tepesinde kavga, gürültü olmaz diye inandk, sabrettik ve sabrla da hamdolsun ii bu noktaya kadar getirdik. Yarn, öbür gün farkl iddialar, farkl hedefleri olan kiiler bu makamlara geldiinde, inann mevcut durumla seyredin gümbürtüyü. Ülkemizi göz göre göre böyle bir kaosun içine atamayz.

16 Nisanda oylanacak anayasa deiikliinin, bu tehlikeye kar milletin talebi üzerine meclisin gelitirdii ve kabul ettii çözüm olduunu kaydeden Cumhurbakan Erdoan, Gerek AK Parti taban, gerek MHP taban, gerek CHP taban, oraya gönül vermi olanlar ve hatta HDPye gönül vermi olan tüm vatandalarma sesleniyorum; gelin bu büyük tarih reformda bir konsolidasyona gidelim ve böylece 16 Nisanda birlii, beraberlii, bütünlüüyle güçlü bir Türkiyeyi, lider bir Türkiyeyi, müreffeh bir Türkiyenin sistem noktasnda temel talarn yerli yerine koyalm çarsnda bulundu.

Muhalefetin, anayasa deiikliini srarla hiç ilgisi, alakas olmayan konulara çekerek vatandalarn kafasn bulandrmaya çaltn söyleyen Cumhurbakan Erdoan, anayasa deiikliinin toplam 18 maddeden olutuunu hatrlatt ve vatandalardan bu 18 maddeyi teker teker okumalar isteinde bulundu.

GÜVEN VE STKRAR OLMADAN KALKINMA OLMAZ

Yeni yönetim sisteminin temel mantnn, güven ve istikrar garanti altna almas olduunu, güven ve istikrar olmadan kalknmann olmayacan vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, yeni sistemde kaldrlan gensoru uygulamasnn, mevcut sistemde meclisi deta yönetilemez hle getirip meclisin ilevini ortadan kaldrmaya yönelik kullanldna iaret etti.

Milletvekili saylarna bal olarak, gensorudan netice alnamayaca bilindii hlde muhalefet partilerinin üyelerince gensoru verildiini ve gensoru veren milletvekilinin bile gensorunun görüüldüü oturuma katlmadn sözlerine ekleyen Cumhurbakan Erdoan, imdi bu gensoru mekanizmas kalkyor, güvenoyu mekanizmas kalkyor; niye? Gerçek gensoru, gerçek güvenoyu kime aittir? Millete aittir diyoruz ve millet huzuruna geldii zaman gensoruyu da verir, güven oylamasn da yapar, der ki, baarlsn, devam, der ki, baarszsn, hadi güle güle; olay buö ifadelerini kulland.

BU SSTEMN EN BÜYÜK GARANTS MLLETTR

Cumhurbakan Erdoan, konumasna öyle devam etti: Bu sistemin en büyük garantisi nedir biliyor musunuz? Bu sistemin en büyük garantisi millettir. çünkü milletimizin yüzde 50den fazlasnn desteini almak demek, toplumun tamamn kucaklamaya talip olmak, bunun için gereken programa, plana, projeye, çoulcu anlaya sahip olmak demektir. Ülkemizde kurucusu olduum parti yaklak 10 yldr hep yüzde 45ler, sonunda 50 düzeyinde oy ald için sanyorlar ki bu oran elde etmek kolaydr. Kendi ailesindeki on kiiden beinin desteini alamayacak olanlarn yüzde 50lik oy orann küçümsemesi gerçekten çok ama çok trajikomiktir. Bu ülkede milletimizin yarsndan fazlasnn desteini almak zorunda kalan cumhurbakannn gözü daima halkn üzerinde olacaktr. çünkü be yl çok çabuk geçer. Bir sonraki seçimde milletin karsna çktnda yine yüzde 50den fazla oy almak zorundadr. Bunun için de halkn çok büyük bir bölümünün beklentilerini karlamak, gönlünü kazanmak mecburiyeti vardr. Ayn ekilde eskiden sadece vatana ihanetle suçlanabilen Cumhurbakan, artk yapt her ite meclis ve yarg denetimine tabidir. Yani seçim gününe kadar da Cumhurbakan üzerinde sk bir denetim söz konusudur. Böyle bir cumhurbakannn millete hizmet etmek dnda bir niyete kaplmas, baka bir yola teebbüs etmesi mümkün deildir. Adama deil ülkeyi dünyay dar ederler, öyle kolay kolay hareket edemezsin. Bir kez daha ifade ediyorum; yeni sistemin en büyük getirisi, be yllk istikrar ortamn güvence altna alyor olmasdr. Bu be yl iyi deerlendirebilen bir Cumhurbakan gerçekten çok büyük projeleri hayata geçirebilir. Yok böyle olmaz da Cumhurbakan seçilen kii milletin kendisine verdii bu krediyi çarçur ederse, tekrar sanda gittiinde tarihe gömülür, mesele bundan ibarettir, gerisi laf güzaftr.

Cumhurbakan Erdoan konumasn dünyann en büyük uluslararas müteahhitlik firmalar listesinde yer alan firmalar tebrik edip baarlarnn devamn dileyerek tamamlad. Cumhurbakan Erdoan konumasnn ardndan, ödül alan firma yönetici ve temsilcilerine ödüllerini takdim etti.

Ana Sayfaya Git