Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Cezayir'de vize açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile yaptığı ortak basın toplantısında, "15 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük umuma mahsus pasaport hamili Cezayir vatandaşlarına vizeyi ahiren kaldırdık" dedi.

Haberler 27.01.2020 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakan Abdulmecid Tebbunun daveti üzerine geldii Cezayirde Tebbun ile yapt ikili ve heyetler aras görümenin ardndan ortak basn toplants düzenledi. Erdoan, Cezayirin Libyadaki gelimelerden dorudan etkilendiini belirterek, unlar söyledi:

Gerek göç yükü, gerekse güvenlik noktasnda Cezayirin karlat skntlarn farkndayz. Biz krizin bandan beri Libyada askeri çözümlerle sonuç alnamayacan vurguluyoruz. Libyada atekesin kalc olarak tesisi ve siyasi diyalog sürecine geri dönülebilmesi için hem bölge ülkeleriyle, hem uluslararas aktörlerle youn temaslarda bulunuyoruz. Bu çerçevede mütereken atabileceimiz admlar ve yürütebileceimiz i birlii imkanlar üzerinde durduk. Kalc istikrarn teminindeki anahtar unsurlarn diyalog, uzla ve kapsayclk olduuna inanyoruz. Cezayirin Berlin sürecine dahil olmasndan memnuniyet duyuyoruz. Libyada istikrarn salanmas yönündeki çabalara Cezayirin çok deerli ve yapc katklar olaca üphesizdir. Biz de Libyada akan kann durmas için mücadele etmeyi sürdüreceiz. 9 yldr Suriye kaynakl sorunlara maruz kalan bir ülke olarak Libyann terör örgütlerinin ve sava baronlarnn oyun sahas haline gelmesine izin verilmemelidir. Özellikle saldrgan taraf ödüllendiren, uzla ve bartan yana olan taraf cezalandran bir yaklam Libyann felaketi olacaktr. Maalesef uluslararas toplum ne Suriyede, ne de Libyada iyi bir imtihan verebilmitir. Libya krizinin bu kadar derinlemesinde bata Avrupa ülkeleri olmak üzere, sergilenen atalet ve ikircikli tavrn çok büyük pay vardr. Geldiimiz aamada Berlin konferansnda alnan kararlarn takibi ve sahada uygulamaya geçirilmesi önem tayor.

TEBBUNU LK KONSEY TOPLANTISINI GERçEKLETRMEK çN TÜRKYEYE DAVET ETTM

Erdoan, i birlii konseyini tesis etmek üzere imzalarn atldn belirterek, Görümelerimizin siyasi boyutu vard, askeri güvenlik boyutu vard, bunun yannda ticari, kültürel turizm bütün bunlar ele alma, deerlendirme frsatn bulduk. Tabi bu ortak irademizin bir tezahürü olarak bugün ülkelerimiz arasnda yüksek düzeyli i birlii konseyini tesis etmek üzere huzurlarnzda az önce imzalar atm bulunuyoruz, hayrl olsun. Aziz kardeim Tebbunu konseyimizin ilk toplantsn bu yl gerçekletirmek maksadyla Türkiyeye davet ettim. Öyle zannediyorum ki, bu toplanty en ksa zamanda ülkemizde yapmay planladk dedi.

KAZAN-KAZAN ESASINA DAYALI ADIMLAR ATIYORUZ

Türkiye ile Cezayir arasndaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çkarlmasnn hedeflendiini söyleyen Erdoan, Bildiiniz gibi Afrika ktasndaki en büyük ikinci ortamz olan Cezayirle ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çkarmay aramzda deerlendirdik. Cezayirdeki yatrmlarmzn tutar 3,5 milyar dolar bulmutur. Bu rakam giriimcilerimizin Cezayire olan güveninin ifadesidir. adamlarmzn karlkl yatrmlarnn ve birlikte daha fazla i yapmalarnn önündeki engelleri kaldrma yönünde ortak irademizi de ortaya koyduk. Aramzdaki ilikileri aslnda Cezayiri pazar veya Türkiyeyi pazar olarak deil, kazan-kazan esasna dayal olarak bu admlar atyoruz. Bu nedenle Türk ve Cezayirli i adamlar, yeni ortaklklar kurmalar ve gençlerimize yeni istihdamlar salamalar konusunda tevik ediyoruz diye konutu.

15 YAINDAN KÜçÜK VE 65 YAINDAN BÜYÜK CEZAYRLLERE VZEY KALDIRDIK

Cumhurbakan Erdoan, 15 yandan küçük ve 65 yandan büyük Cezayir vatandalarna vizenin kaldrldn belirterek, Cezayir genelinde yeni vize merkezleri açarak, Cezayirli kardelerimizin Türkiyeye seyahatlerini kolaylatryoruz. 15 yandan küçük ve 65 yandan büyük umuma mahsus pasaport hamili Cezayir vatandalarna vizeyi ahiren kaldrdk. Görümelerimizde ayrca güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla savunma sanayi alanndaki i birliimizin derinletirilmesi imkanlarn aratrmaya devam etme karar aldk. Ziyaretim vesilesiyle ayrca Millet Konseyi Bakan ve Ulusal Halk Meclisi Bakan ile de bir araya geleceim. Parlamentolarmz arasnda karlkl ziyaret ve temaslarn sklatrlmasnn da faydal olacan deerlendiriyoruz. slam birlii Tekilat dönem bakanlmz srasnda 2018 yl Haziran aynda Birlemi Milletler Genel Kurulunda kabul edilen Filistinlilerin Korunmas konulu karar, ülkemiz ve Cezayirlilerin ortak giriimiyle vücut bulmutur. Bu karar ülkelerimizin uluslararas alanda dayanmasnn somut bir örneidir dedi.

Ana Sayfaya Git