Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik ilk KHK yayımlandı

Resmi Gazete'de yayımlanan 477 Sayılı Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik düzenlemeler yer aldı

Haberler 05.07.2018 - 10:52 Son Güncelleme : 05.07.2018 - 11:05

KHK ile baz kanunlarda yer alan Bakanlar Kurulunun yetkileri Cumhurbakanna devredildi

Yürürlükteki kanun ve KHKlarn yürütme maddelerinde Bakanlar Kurulu ve bakanlara yaplm atflar Cumhurbakanna yaplm saylacak

Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile ilgili düzenlemeleri içeren yeni KHK, Cumhurbakannn yemin ederek göreve balad tarihte yürürlüe girecek

Resmi Gazetede yaymlanan 477 Sayl Kanun ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK), Cumhurbakanl Hükümet Sistemine yönelik düzenlemeler yer ald.

477 sayl kanun ile baz kanunlarda deiiklik yaplmas, 7142 sayl kanunun verdii yetkiye dayanlarak 2 Temmuzda Bakanlar Kurulunca kararlatrld.

Söz konusu KHKda yer alan 74 madde ve geçici 2 madde ile baz kanunlarda yer alan Bakanlar Kur Resmi Gazetede yaymlanan 477 Sayl Kanun ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Hükmünde Kararnamede Cumhurbakanl Hükümet Sistemine yönelik düzenlemeler yer ald

ulunun baz görev ve yetkileri Cumhurbakanna devredildi.

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine yönelik ilk KHK yaymland

Yeni KHK ile 1924 ylndan 1960a kadar çkarlm baz kanunlarda yer alan cra Vekilleri Heyeti ibaresi ile 19632017 yllarndaki baz kanunlarda geçen Bakanlar Kurulu ve Babakanlk ibareleri, Cumhurbakan ve Cumhurbakanlnca olarak deitirildi.

Söz konusu düzenlemeyle, yürürlükte bulunan kanun ve KHKlarla 10 Mays 2018 tarihli ve 7142 sayl kanuna dayanlarak yürürlüe konulan KHKlarn yürütme maddelerindeki Bakanlar Kurulu ve bakanlara yaplm olan atflar, Cumhurbakanna yaplm saylacak.

Bu KHKnn yürürlüe girdii tarihten önce, deiiklik yaplan kanunlarn ilgili maddeleri gereince yürürlüe konulmu tüzükler, nizamnameler, Babakanlk ve Bakanlar Kurulu tarafndan çkarlan yönetmelikler ile dier ilemler yürürlükten kaldrlmadkça geçerliliini sürdürecek.

Yeni düzenleme yemin töreninin yaplaca gün yürürlüe girecek

Yeni KHKdaki Cumhurbakanl Hükümet Sistemine ilikin düzenlemeler, 24 Haziranda birlikte yaplan Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonucunda Cumhurbakannn yemin ederek göreve balad tarihte yürürlüe girecek.

Bu arada, KHKda yer alan bir baka düzenleme ile Babakanlk merkez tekilatnda uzman yardmcs kadrolarnda görev yapan ve iki yllk süre sonunda hazrladklar uzmanlk tezi kabul edilenler, en az üç yl çalma art aranmakszn yeterlilik snavna girmeye hak kazanacak.

Ana Sayfaya Git