Cumhurbaşkanı Erdoğan 2. Yeditepe Bienali'nde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her türlü sapkınlığı, ahlaksızlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme, hayatımızın tabi bir parçası haline getirme gayesi taşıyan bu sinsi saldırıya karşı kendi imkanlarımızı daha güçlü şekilde devreye almamız şarttır" dedi.

Haberler 08.01.2022 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Süleymaniye Camiinde düzenlenen 2. Yeditepe Bienalinin açl programna katld. Açla Cumhurbakan Erdoann yan sra Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, stanbul Valisi Ali Yerlikaya, Fatih Belediye Bakan Ergün Turan da katld.

Erdoan açlta yapt konumasnda, bienalde yer alan Nasrettin Hoca hikayesini hatrlatmak istedii belirterek, Bize düen görev kültür sanat hazinelerimiz nerede kaybettiysek orada aramaktr. ayet kendi corafyamzda kendi kalbimizde kaybettiimiz deerleri baka yerlerde aramaya kalkarsak sadece vaktimizi heba etmi oluruz. Kadim medeniyet mirasmzla daha güçlü ekilde yeniden inas olarak ifade ediyoruz. yi olan, güzel olan, faydal olan deerli olan her eyi nerede bulursak bulalm almak, kullanmak, gelitirmek, daha iyisini yapmak ecdadmzdan bize kalan en önemli miraslardan biridir. Biz her alanda olduu gibi sanat konusunda da kompleksleriyle deil yaatc, kuatc vasflaryla tarihe damgasn vurmu bir milletiz dedi.

HER TÜRLÜ SAPKINLII, AHLAKSIZLII, MARJNALL SANAT ADI ALTINDA NORMALLETRME

Erdoan, Günümüzde skça karlatmz üzere insan ftratnn tpk erefi mahlukat sfat gibi bir parças olan esfeli safilin tarafna hitap eden sanat ürünlerinden ayn latif duygular hissedemezsiniz. Özellikle medya mecralar üzerinden tüm dünyaya adeta boca edilen bat meneili kültür sanat eserlerinin içine özenle yerletirilen ve insann esfeli safilin tarafn öne çkaran mesajlarn elbette bir amac var. Bu amacn masum ve hayrl olmad da açktr. Her türlü sapknl, ahlakszl, marjinallii sanat ad altnda normalletirme, hayatmzn tabi bir parças haline getirme gayesi tayan bu sinsi saldrya kar kendi imkanlarmz daha güçlü ekilde devreye almamz arttr eklinde konutu.

NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR

Cumhurbakan Erdoan, Bizim inancmzda insan yaratcsnn yani Rabbinin eseridir. Öyle olduu için de dier varlklara göre esiz kabiliyetlerle ve elbette ar sorumluluklarla teçhiz edilmitir. Sanat kavramna yaklamdaki bu derin farkn tezahürlerini Endülüsten Büyük Sahraya, Orta Asyadan, Güneydou Asyaya kadar geni bir alana yaylan eserlerde ve yaaylarda görmek mümkündür. Sanat Allah aramakm meer der üstat. imdi buray yakalamak çok önemli. Fiziki olarak ne kadar uzak olursa olsun bu corafyalarn hepsinde de slamn varlk ve hayat kavraynn ortak yansmalar, yerel birikimleri ve teknik kapasiteleriyle bezenmi bir tutarllkla karmza çkmaktadr. Hiç üphesiz bu tablonun konumuz bakmndan en önemli özellii estetiin ahlakla bütünletirilmi biçimleriyle ortaya konan ve süreklilikten asla kopmayan sanat eserlerinin üretimini salam olmasdr. Hiç uzaa gitmeye gerek yok. nancmzn, Allah güzeldir, güzel olan sever yaklamnn sanata yansm halini u an içinde bulunduumuz Süleymaniye Külliyesine bakarak da görebiliriz. Buraya bir yabanc gelip bize slam nedir? diye sorduumda. Kendisine lafzi anlatmn ötesinde iaret edeceimiz somut örnek elbette Süleymaniye Camii olacaktr. Elbette Sultanahmet Camii olacaktr. Ayn ekilde Sizin sanatnzn özgün eserleri nedir? diye bir soruya muhatap kaldmzda da yöneleceimiz yer Yeditepe Bienalinde sergilenen eserler olacaktr. Fikirle duyguyu, inançla estetii, derinlikle sükuneti kuatclkla ahengi gerçeklikle sembolleri bu derece baaryla buluturmu bir sanat müktesebatna sahip olmakla ne kadar gurur duysak azdr ifadelerini kulland.

BR KISMINA KATILMASAK DA BZ SAYGI DUYUYORUZ

Erdoan, Bilginin ve sezginin snrlarn doru tayin ettiimizde sanatmzn önündeki ufkun sonsuzluunu daha iyi kavrayabiliriz. Elbette dier medeniyetlerin sanat adna insanla sunduklar birikime tezahürleri itibariyle bir ksmna katlmasak da biz sayg duyuyoruz. Bunlar içinde kendi sanat ve estetik anlaymza uygun olanlar beenmekte, esinlenmekte, sahiplenmekte bir beis de yoktur. Ama bu durum kendi sanatmzdan ve ona kaynaklk eden deerlerimizden bir kopua sebep olmamal, böyle bir faciann bahanesine dönümemelidir. Mimariden, musikiye, edebiyattan resme, geleneksel sanatlardan modern formlara kadar, tüm sanat faaliyetlerimizde insan ve tüm varlklar içine alan daha büyük daha ilahi bir kaynaa yöneldiimizde yapabileceklerimizin snrnn olmadn göreceiz, bileceiz. Batnn adna yaratclk dedii ama aslnda mevcutu düzenlemekten ibaret olan sanat anlayyla insann yapabileceklerinin snrn beeri kavrayn ötesine tayan bu sanat yaklamnn mukayesesini erbabnn takdirine brakyoruz. Biz kendi medeniyetimize, kendi tarihimize, kendi. Kültür sanat birikimimize sahip çkmak bunlar daha ileriye tamak için üzerimize düenleri samimiyetle yerine getirmeyi sürdüreceiz dedi.

HAYVAN BARINAI

Erdoan, Beykoza gideceini belirterek, Beykoz Belediyemizin yapm olduu video çekimlerini gördüm. Hayvanlarla ilgili bir rehabilitasyon merkezini gezmeye, görmeye gideceim. Orada belediye bakanmzn bu rehabilitasyon merkezini yerinde görelim diyorum. Ondan sonra da AK Parti belediyeleri olarak bu ii süratle yaygnlatralm istiyorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git