Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2023 hedeflerimiz daha çok maddi kalkınma unsurlarımızdan müteşekkildi, inşallah 2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacaktır. Kültür-sanat insanlarımızın her birinden 2053 vizyonumuzu şekillendirecek somut teklifler, somut projeler bekliyoruz. Çünkü bu hepimizin ve bizden sonraki nesillerin ortak geleceğinin meselesidir" dedi.

Haberler 22.12.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00


Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen Cumhurbakanl Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreninde konutu. Erdoan, ödül verecekleri ilim ve kültür insanlarnn arasnda yer alan Teoman Duraly 2 hafta önce ebediyete uurladklarn hatrlatt. Erdoan, Duraly rahmetle yad ettiklerini belirterek, Zonguldak Filyos bölgesinde, u anda gerçekletirdiimiz muhteem kavak düzenlemesi, tüneller onlarn olduu bölgede bilim-sanatn dnda oraya da inallah ismini vermek suretiyle yaatacaz dedi.

Erdoan, günümüzde küresel sistemi yönetenlerin en güçlü silahlarnn müziiyle, sinemasyla, edebiyatyla, modasyla, kültür araçlar olduuna dikkat çekerek, Yumuak güç diye tarif ettiimiz bu araçlar yeri geldiinde askeri güçten, teknolojik güçten, finansal güçten çok daha etkili operasyon vastalarna dönümektedir. Günümüzde bunlara bir de teknoloji destekli internet tabanl enstrümanlar eklenmitir. Öyle ki dünyada internet içeriini kimlerin yönettii, kimlerin elinde atom bombas olduundan çok daha önemli hale gelmitir. Ancak ne kadar çok kiiyi bünyesinde eritirse eritsin, ne kadar çok içerik üretimi yaparsa yapsn, bu araçlar hala geleneksel kültür ve sanat faaliyetlerinin insan ruhunda brakt etki oluturmann çok uzandadr. Teknolojinin ve internetin sunduu snrsz denebilecek imkanlar, insann ruhundan, kalbinden, gönlünden süzülüp gelerek ekillenen eserlerin yerini dolduramaz, dolduramayacaktr diye konutu.

RABBM NSANI TÜM YARATILMILARDAN ÜSTÜN KILMITIR

Cumhurbakan Erdoan, bilgisayara gerekli yazlmn yüklenmesi halinde roman da yazdrlabildiini, resim de yaptrlabildiini, müzik de bestelenebildiini söyledi. Erdoan, Ama bu asla bir insann ürettii kültür-sanat eseri olmaz, olamaz. Bilgisayar bir insann hayatnda edinemeyecei kadar geni bir teknikle çalabilir; ama ortaya çkan ürün yazlm kodlayan kiinin ve o koda göre çalan sistemin ufku kadardr. Halbuki insan zihninin ve kalbinin üretebileceklerinin snr bilinen ölçülerle ifade edilemeyecek kadar genitir, derindir, büyüktür. Rabbimiz insan dier tüm yaratlmlardan üstün klmtr. Dolaysyla insann akl ve kabiliyetleri konusunda mukayese edilebilecei baka bir varlk vardr. Bunun için de teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, insan kültür ve sanat eserleri üzerinden ortaya koyduu derinlii, nezaketi, zarafeti, letafeti aamayacana inanyorum dedi.

KÜLTÜR-SANAT NSANLARIMIZDAN PROJELER BEKLYORUZ

Erdoan, ruhu esir bir insann bedeninin özgür olamayacana vurgu yaparak, Kültür ve sanatta yapacamz atlmla ruhumuzu esaretten kurtaracaz ki bedenimizi de özgür klabilelim. te bunun için medeniyetimizi yeniden yükseltmek istiyorsak, öncelikle bakacamz, vaktimizi, enerjimizi, kabiliyetimizi teksif edeceimiz alan kültür ve sanattr. Geçtiimiz 19 ylda demokrasi ve kalknma alannda gerçekletirdiimiz büyük atlm gerçekten tarihe geçecek bir baarnn ifadesidir. Bundan sonra artk kültür-sanat ve onun nesillerden nesillere aktarcs olan eitim alanlarna younlamamz gerekiyor ve younlayoruz. Bunun fiziki mekanlarn u anda ina, imar, ihya ettiimiz gibi tabii bu fiziki mekanlarn içini de her yönüyle doldurmamz gerekiyor. Cumhuriyetimizin kuruluunun 100üncü ylna atfettiimiz, 2023 hedeflerimiz daha çok maddi kalknma unsurlarmzdan müteekkildi, inallah 2053 vizyonumuzun ana taycs eitim ve kültür olacaktr. Kültür-sanat insanlarmzn her birinden 2053 vizyonumuzu ekillendirecek somut teklifler, somut projeler bekliyoruz. çünkü bu hepimizin ve bizden sonraki nesillerin ortak geleceinin meselesidir ifadelerini kulland.

TERÖRSTLER BRANDALAR ASMITI

Erdoan, çok ksa bir zaman içerisinde tarihi Rami Klasn da Millet Kütüphanesinin stanbul versiyonu olarak hizmete alacaklarn belirterek, Üstelik bunlarn çounu da güya kültür-sanat adna önümüze çkartlan nice engellere, yürütülen nice kara kampanyalara ramen hayata geçirdik, hayata geçiriyoruz. stanbuldaki yeni Atatürk Kültür Merkezi binasnn safahatn hatrlayn, o binann gövdesine ne tür brandalar asmlard. Teröristlerin brandalarn orann gövdesine asmlard. Onlar bizler indirdik. Emniyetimiz onlar indirdi, layk olduu yere gönderdi. imdi biz ne yalanlarla ne iftiralarla boutuumuzu bu eserlerle hem ülkemize hem dünyaya ispat ediyoruz. Kararllkla yolumuza devam ettik dedi.

Türkiyede üretilen televizyon dizilerinin 150den fazla ülkeye ihraç edildiini belirten Erdoan, Amerikadan sonra en fazla dizi ihraç eden ülke durumdayz. Ayn ekilde farkl kültür-sanat dallarnda pek çok baarl insanmz dünyann dört bir yannda ülkemizi temsil ediyor. nallah bu güzel iklimi sürekli güçlendirerek devam ettireceiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git