Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Coğrafi, tarihi ve beşeri olarak Avrupa kıtasının bir parçası olan Türkiye; elbette Avrupa Birliği (AB) tam üyelik hedefine bağlıdır. Maruz kaldığımız onca adaletsizliğe rağmen AB, bizim stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor. Nitekim, bu yönde gayret göstermeye devam ediyoruz" dedi.

Haberler 14.01.2022 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, AB üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileriyle çankaya Kökünde yemekte bir araya geldi. Büyükelçilere hitap eden Erdoan, salgnla yardmlama, dayanma, paylama gibi deerlerin geri plana itildiini belirterek, Birçok ülke içe kapanmay, kendi dnda yaanan insani durumlara kar kaytsz kalmay tercih etti. Salgnn, 8,5 milyarlk insanlk ailesini birbirine yaklatrmak yerine toplumlar arasndaki uçurumlar derinletirdiini görüyoruz. Aya adil eriim, salgnn ekonomik yükünü omuzlama konusunda yaanan adaletsizlikler de günde güne devam ediyor. Küresel sisteme, demokrasiye, sosyal bar ve istikrara risk oluturan bu tehditlerden hiç kimse, hiçbir ülke azade deildir. Nitekim, salgna bal ortaya çkan bu olumsuz iklimden AB de etkilenmitir. Birliin geleceine dair Brexit süreci ile alevlenen tartmalar, salgnla birlikte yeni bir boyuta tand. AB içindeki siyasi, corafi ve ekonomik ayrmalar daha belirgin hale geldi. Bu durum AB gündemindeki pek çok önemli konunun geri plana itilmesine yol açt diye konutu.

TÜRKYE, SORUN çÖZÜCÜ ROLE SAHPTR

Cumhurbakan Erdoan, ortak göç politikas oluturulmas, yabanc kartl ve slam dümanl bata olmak üzere birçok kemiklemi sorun karsnda ABnin kayda deer hiçbir adm atamadn vurgulayarak, Konuya objektif bakabilen herkes birliin kar karya olduu bu tehditlerin almasnda anahtar ülkenin Türkiye olduunu görmekte, ikrar ve itiraf etmektedir. Türkiye, müzakere sürecini yürüten aday ülke olarak; tedarik zincirleri, terörizm, göç, savunma, slam ve yabanc dümanl, salk ve enerji arz güvenlii gibi temel konularda sorun çözücü role sahiptir. Bu kritik dönemeçte Türkiye ve ABnin ilikilerini her alanda ileriye tamas daha da önem kazanmtr dedi.

BRLK çNDEK YAZILIM HATALARI GÖRÜLDÜ

AB ile münasebetleri daha salam zemine oturtmak istediklerini kaydeden Erdoan, Attmz tüm admlara üzülerek ifade etmek isterim ki AB tarafndan beklediimiz karl göremedik. Gümrük Birliinin güncellenmesi bata olmak üzere bu olumlu gündemi hayata geçirmemek için bize kar oyalama taktikleri uyguland. Siyasi hesaplarla tam üyelikten doan haklarn kötüye kullanan kimi ülkelerin bu süreçte engelleyici ekilde davrandklar ortadadr. Asl üzerinde düünülmesi gereken birliin çkarlarnn birkaç üye ülkenin itilaflarna kurban edilmesidir. Esas hesaplalmas gereken birliin iradesinin birkaç devlet tarafndan esir alnm olmasdr. Türkiyenin tam üyelik sürecindeki kararl, sabrl, dirayetli tutumuyla birlik içindeki yazlm hatalarnn görülmesine katk saladna inanyorum diye konutu.

SURYENN KUZEYNDE TERÖR MERKEZNE ENGEL OLDUK

Cumhurbakan Erdoan, krizlere sürekli yenilerinin eklendii konjonktürde göç sorununun derinleerek devam edeceine dikkat çekerek, Türkiye olarak politikalarmz bu hakikatler nda ekillendiriyor, öngörülerimizi yine bu çerçevede yapyoruz. Bir taraftan düzensiz göçe kaynaklk eden ülkelere yönelik yardmlarmz artrrken dier taraftan meseleyi asl boyutlaryla da deerlendiriyoruz. Snr ötesi operasyonlarmzla Suriyenin kuzeyinin tüm dünyaya terörist ihraç edilen bir terör merkezi haline dönümesine engel olduk. DEA ve PKKnn Suriye koluna yönelik harekatlarmzla bu bölgedeki istikrar ve güven ikliminin tesisine katkda bulunduk. Türkiyenin terörden arndrd bölgelerde bugün 4 milyonun üzerinde Suriyeli hayatn idame ettiriyor dedi.

GER TME HADSELERNE SON VERLMEL

Türkiyenin fedakarca yürüttüü çalmalarn, göç krizinde tablonun kötülemesine engel olduunu söyleyen Erdoan, Bizim gayretlerimiz olmasayd göç krizi daha fazla derinleecek, can kayplar daha çok artacak terör daha fazla azacak, istikrarszlk çok daha geni bir corafyaya yaylacakt. Türkiyenin fedakarca yürüttüü çalmalar tablonun kötülemesine, yüreimizde yeni Aylan bebek yaralarnn açlmasna mani olmutur. Göç kriziyle mücadelede ABden anlaml bir destek alamadk. Göç konusunda bizim ABden beklentimiz sadece adil yük ve sorumluluk paylamndan ibarettir. 18 Mart mutabakatnn göç yönetimine ilikin boyutu güncellenmedii sürece bu alanda derinlikli bir i birliinden söz etmek mümkün deildir. Geri itme hadiselerine ve göçmenlere yönelik uluslararas hukukun ayaklar altna alnd uygulamalara da son verilmesi arttr. Basna da yansya Egedeki müessif olaylarla ilgili ABden daha vicdanl daha yürekli sesler yükselmesini bekliyoruz diye konutu.

TÜRKYE-AVRUPA LKLERNN SABOTE EDLMES ÖNLENMEL

AB ile yürütülen vize serbestisi görümelerine atfta bulunan Erdoan, Gümrük Birliinin güncellenmesi ortak menfaatimizedir. Sürecin siyasi saiklerle engellenmesi tüm taraflara zarar veriyor. Müzakerelerin balatlmas birçok konuda uzlamann yolunu da açacaktr. ABnin 2022 ylnda stratejik miyopluktan kurtularak, Türkiye ile ilikilerin gelitirilmesinde daha cesur davranlmasn ümit ediyoruz. Mevcut ksr yaklamn birliin bölgesel ve küresel güç olma iddiasna zarar verdii ve hiçbir sorunu çözmedii ortadadr. Birlik içindeki dayanma bahanesinin özellikle ardna snarak Türkiye-Avrupa ilikilerinin sabote edilmesinin önüne geçilmelidir. Bunun için de baz üyelerin Türkiye ile problemlerini birlik koridorlarnda çözme çabasndan vazgeçmesi gerekiyor. Geçen sene komumuz Yunanistanla diyalog mekanizmalarmzn birçounu yeniden canlandrdk. Gerilimin düürülmesi için büyük gayret gösterdik. Ekonomik ve ticari ilikilerimizi gelitirmek amacyla pozitif gündem oluturulmas yönünde mutabk kalarak çalmalara baladk. ki komu ülke olarak dorudan ve yapc diyalogla aramzdaki meseleleri halledebileceimize samimiyetle inanyorum dedi.

AB KIBRIS TÜRKLERNN HAKKINI GÖRMEZDEN GELD

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin Kbrs meselesine ilikin duruunun net olduunu söyleyerek, Kbrs meselesinin çözümüne yönelik 50 yl akn süredir devam eden müzakere süreçleri neden baarya ulamad hepinizin malumudur. Rumlar, kendilerini adann tek sahibi olarak gören, Kbrs Türklerini yok sayan zihniyetten bir türlü kurtulamad. Maalesef AB körü körüne Rum tarafnn sözcülüünü yaparken, ayn corafyann ayrlmaz bir parças olan Kbrs Türklerinin hakkn, hukukunu görmezden geldi. Sergilenen çifte standartlar artk hepimizi dünün güneiyle bugünün çamarlarn kurutmaya çalmann zaman kayb olduu noktasna götürdü. Kbrs meselesinin adadaki gerçekler temelinde tüm taraflarn yararna olacak ekilde çözüme kavuturulmas için Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti ile birlikte çaba harcamaya devam ediyoruz diye konutu.

AB için Kbrs meselesinde samimi muhasebe yapma vaktinin geldiini kaydeden Erdoan, ayet AB çözüme gerçekten katk yapmak istiyorsa 2004te verdii taahhütleri yerine getirerek, Kbrs Türklerinin varln ve iradesini tanmal Cenevrede sunulan çözüm önerisini deerlendirmelidir. Dier türlüsü yeni bir oyalama, özellikle bir taktik olarak görülecek, vakit ve enerji israfndan baka bir anlam ifade etmeyecektir dedi.

AB TAM ÜYELK HEDEFNE BALIYIZ

Cumhurbakan Erdoan, yarm asrdan fazla bir süredir ABye üyelik için çaba harcadklarn belirterek, Corafi, tarihi ve beeri olarak Avrupa ktasnn bir parças olan Türkiye; elbette AB tam üyelik hedefine baldr. Maruz kaldmz onca adaletsizlie ramen AB, bizim stratejik önceliimiz olmay sürdürüyor. Nitekim, bu yönde gayret göstermeye devam ediyoruz. ABnin Türkiyenin üyelik sürecine dair samimi, adil ve ahde vefal davranmas gerekiyor. Bunu baardmzda üyelik sürecimize asl ket vuran sorunlarn ortadan kalkacana, ülkemizin çabalarnn meyvelerini vereceine inanyorum. Yakn corafyamzda vuku bulan hadiseler, d politika ve güvenlik alannda i birliimizi güçlendirmemizin ne kadar önemli ve hayati olduuna iaret ediyor. Bu kapsamda Bosna-Hersekteki siyasi krizin çözümü noktasnda youn gayret gösteriyoruz. Bölgenin 1990larn olumsuz havasna dönme sinyalleri vermesinde, AB üyelik perspektifinin sekteye uramasnn da etkisi büyüktür diye konutu.

Ana Sayfaya Git