Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asla zorlayıcı yollara başvurmak istemiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sırası gelmiş tüm vatandaşlarımı, en başta da eğitim camiamızı, velilerimizi aşılarını olmaya davet ediyorum. Devlet olarak bu hususta zorlayıcı yollara başvurmak istemiyoruz" dedi.

Haberler 07.09.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 2021-2022 eitim ve öretim yl açl törenine katld. Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki törende Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, stanbul Valisi Ali Yerlikaya da yer ald.

Cumhurbakan Erdoan, Hangi alanda olursa olsun baar tesadüften öte disiplin, azim ve fedakrlklarla dolu uzun bir mücadelenin meyvesidir. Her baarl eitim kurumunun gerisinde, çalkan örencilerle beraber mesleine ak eitimcilerin imzas vardr. Her biri ayr deer olan öretmenlerimizin evlatlarmzn eitimi için harcadklar emekler olmasa, elbette bu baarlarn hiçbiri yakalanamazd. Evlatlarmz yetitiren milletimize ve insanla faydal bir fert olmasna katk salayan öretmenlerimizin hakkn asla ödeyemeyiz. Türkiye Cumhurbakan olarak öretmenlerimizin ahsnda eitim öretim camiasnn tüm çalanlarna hizmetleri ve engin sabrlar için milletim ve ülkem adna ükranlarm sunuyorum. Bu vesileyle Necmettin Ylmaz, Aybüke Yalçn gibi daha ömürlerinin baharndayken bölücü terör örgütü tarafndan alçakça katledilen ehit öretmenlerimizi rahmetle yad ediyorum. Üzerimde hakk olan kendi öretmenlerimi de saygyla anyorum. Biz onlarla var olduk. Onlarn emekleriyle hayat çok farkl ekilde yaamaya baladk. lk defa bu eitim ylnda okulla tanan yavrularmza baarlar diliyorum dedi.

AININ ETKNLNE DAR BLMSEL VERLERN AçIKLANMASI, BZ YÜZ YÜZE ETMDE CESARETLENDRD

Erdoan, Yeni eitim öretim yl Türkiyenin hemen her alanda gerçekletirdii her atlma tarihi deiime ivme kazandracak, ülkemiz ve milletimiz önünde yeni ufuklar açacaktr. Son 1,5 yldr balayan ve tüm dünyay sarsan koronavirüs salgn, hayatmzdaki her ey gibi eitimi de olumsuz etkiledi. Salgn kontrol altna almak için hemen her ülke sokaa çkma yasa dahil çok sert tedbirlere bavurdu. Türkiye olarak, biz de virüsün öldürücü etkisi sebebiyle, geçtiimiz dönemde ihtiyatl davranmak zorunda kaldk. Öretmenlerimizin, evlatlarmzn ve ailelerinin saln tehlikeye atmamak için azami hassasiyet gösterdik. Bilim kurulumuzun tavsiyesi dorultusunda salgnn seyrine göre, kimi zaman okullarmz açarak, ancak daha çok EBA üzerinden gerçekletirdiimiz uzaktan eitimle bu dönemi geride braktk. Salgnn yol açt skntlara ramen, eitim faaliyetlerini kesintisiz sürdürebilen birkaç devletten biri olduk. Devletimizin tüm imkanlarn seferber ederek, salgnn youn seyrettii dönemlerde evlatlarmzn eitimlerinden kopmamalarn temin ettik. Bu kapsamda, 2 milyon tablet bilgisayar örencilerimize ulatrdk. Bu dönemde eitim biliim a (EBA) televizyon ve internet platformlaryla uzaktan eitimi baaryla yürüttük. TRT EBA ilkokul, ortaokul ve lise kanallarndan eitimin devamn temin ettik. Uzaktan eitimle çocuklarmzn kendi öretmenleriyle ayn snftaym gibi ders yapabilmeleri için, EBA canl dersleri devreye aldk. Türkiyedeki tüm cep telefonu abonelerine aylk 8GBya kadar EBAya ücretsiz eriim saladk. Bir taraftan bu admlar atarken, dier yandan yüz yüze eitimin ikamesinin olmayacandan hareketle, yeni eitim-öretim yl için hazrlklarmz devam ettirdik. Özellikle ann etkinliine dair bilimsel verilerin açklanmas, bizi yüz yüze eitimde cesaretlendirdi. Hazrlk sürecinde, bilim insanlarmzn yan sra, eitiminin tüm paydalarnn fikrine bavurduk. Milli Eitim Bakanlmz, Salk Bakanlmz, okullarda alnmas gereken önlemleri birlikte belirlediler eklinde konutu.

BU HUSUSTA ZORLAYICI YOLLARA BAVURMAK STEMYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, Hijyen, temizlik malzemeleri ve maske tedarikini salayarak velilerimizin çocuklarn güvenle okula gönderebilecei bir altyapy saladk. Bu süreçte, farkl kaynaklardan a teminine önem ve öncelik vererek vatandalarna yaygn a salayan ülkelerin ilk sralarnda yer aldk. Gönüllülük esasyla devam ettirdiimiz alama çalmalarnda uygulanan toplam doz saymz 100 milyon snrna doru gidiyor. steyen her vatandamz ücretsiz, hzl ve skntsz bir ekilde aya ulaabilmektedir. Halen bir çok ülkenin kitlesel alamada ciddi sorunlarla karlatn göz önüne aldmzda bu tablo ülkemiz adna gerçekten önemli bir baardr. Milli Eitim Bakanlnda kurduumuz altyapyla hastaln seyrini yakndan izliyoruz, izleyeceiz. Yüz yüze eitim, devam ettirmekte kararlyz. Tüm velilerimizin ve çocuklarmzn müsterih olmasn bekliyorum. Sras gelmi tüm vatandalarm, en bata da eitim camiamz, velilerimizi alarn olmaya davet ediyorum. Devlet olarak bu hususta zorlayc yollara bavurmak istemiyoruz. Ancak salgna kar en etkili koruyucumuz olan a imkann da deerlendirmemiz arttr. Ayla ilgili sosyal medyada yaylan bilgi kirliliine vatandalarmz itibar etmemelidir. Salgnn yaylmasn engellemek örencilerimiz, öretmenlerimiz, velilerimiz bata olmak üzere, hepimizin önlemlere uymasna baldr. çocuklarmz çok özledikleri okullardan mahrum brakma lüksümüz olmad bilinciyle hareket etmemiz arttr. Tedbirlere riayet konusunda herkesin gereken hassasiyeti göstereceine inanyorum ifadelerini kulland.

BZ BUNU YAADIIMIZ çN YEN NESL BUNU YAAMASIN

Erdoan, bugün uzun bir arann ardndan yeniden okuluna kavuan evlatlarn Türkiyenin gelecei olduunu ifade ederek, Türkiyenin baarl bilim insanlar, sanatçlar, siyasetçileri, öretmenleri, mühendisleri yürei kpr kpr atan bu gençlerimizin arasndan çkacaktr. Cumhuriyetimizin 100üncü ylna dair büyük idealleri ve hedefleri olan insan kaynann yetitii fidanlk, bu okullarmzdr. Türkiyeyi muasr medeniyetler seviyesi üzerine ancak kaliteli, özgün, en modern teknolojiyle donanm bir eitim-öretim sistemiyle tayabiliriz. Bunun için eitime harcadmz her bir kuruu ülkemizin geleceine yaplm bir yatrm olarak deerlendiriyoruz. Göreve geldiimiz 2002 ylndan beri eitimi daima en öncelikli meselemiz olarak gördük. 2002 ylnda MEB bütçesi, sadece 7,5 milyar lira iken, 2021 ylnda bu rakam 147 milyar liraya yükselmitir. Yüksek öretimi de dahil ettiimiz de eitim bütçemiz 211 milyar liray ayor. Anne babalar okullar açlnca, ders kitab peinde komasn diye okul kitaplarn ücretsiz datyoruz. Bakn biz, teksir katlaryla hazrlanm kitaplardan okulumuzu okumay, onlar da tabi, o teksir makinesinin mürekkebiyle rezil hale gelirdi. Abilerimizden onlar isterdik vermezlerdi. Parayla vermezlerdi. Biz bunu yaadmz için yeni nesil bunu yaamasn. Kue katlaryla kitaplarmz hazrladk. Masalarn üzerine koyduk. Ülkemiz genelindeki derslik says neydi. 343 bin Bunu nereye çkardk. 601 bine tadk. Neden snflarmz hem kalabalk olmasn. Snflarmzdaki örenci says da azalsn dedi.

ÜNVERSTE BTRMENZ DE ART DEL

Erdoan, Yllarca ötelenen ve hakszlklara maruz kalan imam hatip liselerini ve meslek liselerini dierleriyle eit hale getirdik. Kat say uygulamasnn son bulmasyla meslek liselerimiz 28 ubat öncesinde sahip olduu cazibesini tekrar kazanmaya balad. te bu Teknofest yarmalarnda vara odaklananlar siz meslek lisesi mensuplarnz. Neler neler yapyorsunuz neler daha iyi olacak. Türkiyenin 2023 hedefleriyle, 2053 ve 2071 vizyonuna ulamasnda mesleki eitimin oynayaca kritik rolün farkndayz. Ülkemizde ihracatta, sanayide, teknolojide ça atladkça, mesleki becerileri yüksek kalifiye insan kayna da artyor. stihdamda ara eleman diye bir kavram vardr. Yetitii yerler ite buras Sizin lisenizden geçiyor bunlar. Artk sa solu aratrmaya gerek yok. Ara eleman m lazm te Sultanahmet Meslek Lisesi. Bugün rekordan rekora koan özel sektörümüzün en fazla sknt çektii konularn banda ara eleman meselesi geliyor. Artk çekmeyecek. Üniversite bitirmeniz de art deil. Buradan çktktan sonra ara eleman hemen istihdam edilebilecek bir imkan salayacaksnz. Ardndan üniversite de geliyor, üniversiteyle birlikte iin yükseini de yapm olacaksnz, o zaman daha farkl olacak. 28 ubat zihniyetinin srf imam hatiplerin önünü kesmek amacyla eitim sistemimizde açt derin yaray bir an önce kapatmamz gerekiyor. Özel sektör ve sanayicilerimizin katksyla mesleki eitimde çevrimi güçlendiriyoruz. Bu amaçla, yeni projeleri hayata geçirmeye baladk. 2020 ylnn Ekim aynda balatlan Mesleki Eitimde 1000 Okul projesi, mesleki eitimde gerçekletirilen iyilemenin tüm mesleki ve Teknik Anadolu liselerine yaygnlatrlmas yönünde attmz önemli bir admdr. Proje kapsamnda belirlenen 1000 mesleki ve teknik Anadolu lisesine bir yldan daha az sürede, toplam 1 milyar liralk altyap ve eitim destei salanmtr dedi.

NE YAPIYORSAK SZLER çN SZN STKBALNZ çN YAPIYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, eskiden teknik meslek liselerinde garip gureba makineler olduunu belirterek unlar kaydetti:

Makineler acayipti. Ama imdi oralara da tamamen yeni yeni makineler getirilmek suretiyle, teknolojisi de dijital olmak üzere bu makineler geliyor. Asr da yakalyorsunuz. Nerede okulunuzda, burada yakalyorsunuz. Bununla beraber de gideceini kurumlarda, fabrikada vs hiçbir eyin yabancln çekmeyeceksiniz. Mesleki eitimi özendirmeye devam edeceiz. nallah yaknda Türkiyeyi bu alanda çok daha farkl bir konuma tayacaz. Sizler tarihiyle büyük, hedefleriyle büyük, deerleri ve vicdanyla büyük bir milletin evlatlarsnz. Sizler milletimizin umudu, aydnlk yarnlarn teminatsnz. Ne yapyorsak sizler için sizin istikbaliniz için yapyoruz. Sizlere daha güçlü, daha müreffeh, daha itibarl bir ülke brakma gayesiyle gece gündüz çalyoruz. Hiçbir fedakarlktan çekinmiyoruz. Öretmenleriniz sizin hayalinizi gerçekletirmeniz için ter döküyor, mücadele ediyor. Sizlere tavsiyem Allahn her birinize bahettii yeteneklerin, kabiliyetlerin farkna varmanzdr. Yaradllarn en ereflisi insan, bu dünyada bir gaye için vardr. Bizler sadece kendimizden deil, barndan çktmz milletimizden de sorumluyuz. Baarl bir mühendis, doktor, siyasetçi, sanatç, sporcu olmay isterken, ayn derecede iyi insanlar olmay hedeflemeliyiz

TÜRKYE CUMHURYET VATANDAI OLMAKTAN DAMA FTHAR EDN

Erdoan, son Tokyo Paralimpik Olimpiyatlarna dikkat çekerek, O azmin gayretin neticesinde, altn, gümü, bronz alanlar izledik deil mi? Bir kol, dier kol yok, ayaklar yok ama altna gitti. Demek ki azmin önünde hiçbir ey dayanmyor. Bunu hangi branta yapyor. Yüzmede yapyor. Kulvarnda saa sola sapma yok aynen durumu koruyor, neyle, azmiyle inancyla. Bence gencimizin baars bize örnektir. nallah bizler de sizler de bu gençlerimizin baarsn salamalsnz. Niye sizler de birer Sümeyye olmayasnz, bunu salamalsnz. Hayatta merhametli ve özgüven sahibi bireyler olmak, en az okul ve iteki baar kadar önemlidir. Akl ve kalp insan insan yapan iki rehber, iki yol göstericidir. Lütfen kimsenin içinizdeki heyecan örselemesine izin vermeyin. Gözü ve gönlü pas tutmularn umudunuzu karartmasna izin vermeyin, kendinize, milletinize inann. Her karnda bir ehit yatan bu güzel ülkemizin gücüne inann. Türkiye Cumhuriyeti vatanda olmaktan daima iftihar edin. Rabbimden sizlere zihin açkl vermesini niyaz ediyorum, her birinize baarlar diliyorum ifadelerini kulland.

RESTORASYON

Erdoan konumasnn ardndan önce örencilerle, daha sonra da öretmenlerle birlikte okul zilini çald. Erdoan, Milli Eitim Bakan Özer ve Vali Yerlikayadan Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin elden geçirilmesini, restore edilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git