Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başarılı olmaya mahkumuz

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki yeni yapılanmalarla ilgili atamaları değerlendirerek, "Fazla uzun sürmez. 10 15 gün içinde bu yapılanmayı tamamlarız. Bu sistemde bu işin nihai noktası yoktur. Atanmış olan da her an görevden alınabilir. Biz burada başarıyı öne alıyoruz. Başarılı olmaya mahkumuz" dedi.

Haberler 26.07.2018 - 12:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Güney Afrika ziyareti öncesi Esenboa Havalimannda konutu. Ziyaretle ilgili bilgiler veren Erdoan, BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, çin ve Güney Afrikadan oluan istiare ve ibirlii platformudur. Be ülke, ayn zamanda onlar da G 20 ülkesidir. Kendileriyle ibirliklerimiz var. Ülkemiz, BRICS zirvesine slam birlii Tekilat Dönem Bakan olarak davet edildi. Bu ekilde toplantda yerini alyor. Zirveye itirakimiz Türkiye ile BRICS arasndaki ilk yüksek düzeyli temas tekil edecektir. Türkiyenin BRICS üyesi ülkelerle ikili düzeyde güçlü ilikileri ve Birlemi Milletler, G 20 gibi uluslararas platformlarda ibirlikleri bulunuyor diye konutu.

BRICSin dünya kara yüzölçümünün yüzde 27sini, dünya nüfusunun yüzde 43ünü ve dünya ekonomisinin de yüzde 23ünü oluturduunu kaydeden Erdoan, Ayrca bu ülkeler son 10 yldaki küresel ekonomik büyümenin yüzde 50den fazlasn saladlar. Dönem Bakan Güney Afrikann ev sahipliini yapaca zirvenin odak noktas Afrika olacaktr. Benim katlacam oturumun temas ise Küresel Güney Güney birliidir. Zirvede güncel dünya meseleleri, uluslararas konular da ele alnacaktr. Bilhassa gelir adaletsizlii ile mücadele, artan ykc ticari rekabetler zirvenin gündeminde yer alan hususlardr. Uluslararas ibirlii ve yardmlamada uzun bir geçmii olan Türkiye, Güney Güney birliinin en önemli unsuru olan kalknma yardmlar alannda dünyada önde gelen ülkeler arasndadr. Ülkemiz 8,2 milyar dolar tutarndaki resmi kalknma yardmyla bildiiniz gibi 2017 ylnda birinci srada yer almtr. Bu gücünü, bugün itibaryla da ortaya koymaya devam etmektedir. Zirveyi, Türkiye ile BRICS arasndaki ilikilerin ilerletilmesi balamnda önemli bir frsat olarak görüyorum dedi.

AFRKANIN KALKINMA HAMLESNE KATKI SALAMAYI ARZU EDYORUZ

Zirve ayn zamanda dönem bakanln yaptmz slam birlii Tekilatyla BRICS münasebetlerinin de gelimesine katk salayacaktr diyen Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti:

Güney Afrikaya gerçekletireceim ziyaret vesilesiyle ayrca BRICS üyesi ülkeler ve dier davetli ülkelerin liderleriyle de ikili görümelerim olacak. Bunun yannda Güney Afrikann önde gelen i adamlar ve buradaki Müslüman toplumun kanaat önderleriyle de bir araya geleceiz. Ayrca Pretorya Büyükelçiliimizin yeni Kançlarya binasnn da açln yapacaz. Deerli basn mensubu arkadalarm BRICS zirvesinden sonra Zambiyaya bir ziyaret, günübirlik de olsa, gerçekletireceim. Bu ziyaretim Zambiyaya Türkiyeden cumhurbakan seviyesinde ilk resmi ziyarettir. Dün de Türkiyedeki Zambiyann yeni büyükelçisini kabul ederek güven mektubunu aldm, bu da ayr bir vesile olmu oldu. Ziyaretin Afrika ktas ile her alanda ikili ilikilerimizi gelitirme ve derinletirme yönünde irademizi ortaya koyuyor. Zambiya Cumhurbakan Sayn Lungu göreve balama törenime katlarak iki ülke arasndaki dostlua verdii önemi göstermitir. Bu ayn zamanda iade i ziyaret olacaktr. Zambiyada mevkidamla ba baa ve heyetler aras görümeler yapacam, hatta Eer yetitirebilirseniz diye haber gönderdim, i adamlar olarak da orada böyle bir toplanty da yapabiliriz dedim. Bu vesileyle ülkelerimiz arasndaki i birliinin ahdi zemininin güçlendirilmesini, özellikle baz anlamalarn imzalanmasn da ön görüyoruz. Afrika ktasnn deien dünyamzn geleceini ekillendireceini görüyorum. Daha adil ve eit bir dünya için Afrika ile birlikte hareket etmeyi ve bu anlamada Afrikann kalknma hamlesine katk salamay arzu ediyoruz.

PUTN LE GÖRÜME

Erdoan açklamasnn ardndan basn mensuplarnn sorularn cevaplad. Rusya lideri Putin ile yarn yapaca görümenin hatrlatlmas üzerine Erdoan, unlar söyledi:

u anda tabii Suriyedeki gelimeler gerek Tel Rfat, gerek Menbiç olsun bunlar istenilen istikamette henüz gelimiyor. u anda istenilen istikamette gelimi olan tek yer Afrindir, Cerablustur, El Babdr. Buralar belli bir yere oturdu. 4 bin kilometrekarelik bir alan tamamen kontrolümüz altnda. Tabii baz görümeleri, anlamalar Menbiç konusunda da yaptk, Tel Rfat ile ilgili ayn ekilde. Bu görümemizde tabii ki bunlar Adan Zye tekrar ele alacaz. Burada Dara konusu var ki en skntl olaylardan bir tanesi. Bu konuyu tekrar gündemimize el alacaz. dlib konusu var, bunu tekrar ele alacaz. çünkü buralarda her an her ey olabiliyor. Biz de istiyoruz ki, Suriye halk artk bu saldrlardan ve özellikle de bölgedeki baz örgütlerin acmasz saldrlarndan da korunma altna alnm olsun. Bunlar görümek suretiyle teminat altna alalm istiyoruz.

ABDNN RANA YÖNELK YAPTIRIMLARI

Bir basn mensubunun ABDnin rana yönelik yaptrm kararlarn hatrlatmas üzerine Erdoan, öyle konutu:

Yaptrmlarla ilgili her eyden önce unu bilmemiz lazm. Yani bizim ABD nasl bir stratejik ortamz ise nasl bir model ortamz ise bizim dünyada dier stratejik ortaklarmz ile olan ilikilerimizde de onlarla olan ilikiyi kesmek, bir defa bizim ülkeler arasndaki bamszlk anlaymza ters düer. Hem komumuz olacak, bunun yannda stratejik ortaklmz olacak, öyle ürünler onlardan biz alyoruz ki bu ürünleri almadmz zaman benim ülkemi k boyu kim stacak? Biz bunlar Sayn Obama döneminde de zaten ABDye açk, net söyledik. u anda da ayn eyi söylüyoruz. Bunlar farkl yerlerden ulamak suretiyle bizlere iletmek bu da tabii bizleri ayrca üzmektedir. Bu konuda gerek Senatonun gerek Temsilciler Meclisinin içindeki siyasi noktadaki rekabetlerde Türkiye üzerinden olmas bizi ayrca üzmektedir. Fakat u ana kadar Sayn Bakan gerçekten bu konularda iyi bir duru sergilemitir. Ben bu duruunun bundan sonraki süreçte de devam edeceine inanyorum. Gelen heyetler bizim buradaki arkadalarmzla yaptklar görümelerde gerekli olan bizim düüncemizi almlar ve bu ekilde dönmülerdir. Temenni ederim ki yanl admlar atlmam olsun.

BAARILI OLMAYA MAHKUMUZ

Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile birlikte yeni atamalarn sorulmas üzerine ise Cumhurbakan Erdoan, öyle dedi:

Biraz merak etmenizde fayda var. Bak çalyoruz. imdi Güney Afrikaya giderken çalacaz, dönüte çalacaz ve bütün kurum kurulular, ofisler, kimleri nereye atayalm, bununla ilgili birçok arkadalarmzn ismi üzerinde görü birliine vardmz gibi kendileriyle de görümek suretiyle de isimler olacaktr. Fazla uzun sürmez. 10 15 gün içinde bu yaplanmay tamamlarz. Bu sistemde bu iin nihai noktas yoktur. Atanm olan da her an görevden alnabilir. Biz burada baary öne alyoruz. Baarl olmaya mahkumuz.

Ana Sayfaya Git