Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu millet gayrimilli anayasa istemez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarını 128 madde halinde hazırlayacaklarını belirterek, Millet İttifakı'nın anayasa çalışmalarının hatırlatılması üzerine, "Bunların anayasa metni hazırlığında millilik bir defa olmayacak. Yerlilik, o da hiç olmayacak. Çok açık net söylemem lazım. Dağdaki PKK'lıyla mı milli bir anayasa yapacaksınız? O PKK'nın uzantılarıyla mı kalkıp da bir anayasa metni hazırlayacaksınız? Bu milletin anayasası dediğiniz zaman milli ve yerli boyutunun olması şarttır. Bu millet kendisi için yerli ve milli anayasa ister, gayrimilli istemez" dedi. Ekonomiden, terörden koronavirüs önlemlerine ilişkin birçok önemli konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, cuma günü de Zonguldak'ta petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili müjde açıklayacağını ifade etti.

Haberler 03.06.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, TRT ortak yaynnda gündeme ilikin deerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularn cevaplandrd. Maske, mesafe ve temizliin korana ile mücadelede büyük önem arz ettiini kaydeden Erdoan, Maske önem arz ediyor, sosyal mesafe gündemimizde yerini koruduu zaman, o zaman da aramza mesafe korunmas halinde maskeden de kaçabilmek olabilir. Maskeden de kurtulmak mümkün olur, burada da tabii sosyal mesafe art. Bakanmz ksa bir süre sonra bununla ilgili açklamay yapacak. Diyecek ki, u tarihten itibaren u u artlarda sosyal mesafeye dikkat edildii takdirde maskeyi de çkarabiliriz. 1,5 metre mesafeye dikkat ettiimizde maskeyi çkarabiliriz. Buna dikkat edeceiz dedi.

Cumhurbakan Erdoan, kendisinin 3 doz a olduunu belirterek, O üç adan sonra bir de antikor ne noktaya yükseldi bununla ilgili adm da attm. Hamdolsun 2 bin 160 yakaladm. 3 dozdan sonra bir de antikor oldum diye konutu.

128 MADDE ÜZERNDE çALIMAMIZI YAPACAIZ

Yeni anayasa çalmalaryla ilgili bir soru üzerine Cumhurbakan Erdoan, imdi detaya girersem Cumhur ttifakndaki ortamza yanllk yapm olurum. u anda anayasa çalmamz yapan ekiple önce bizim heyetimiz oturup konuacak bir deerlendirmemizi yapacaz. 128 madde üzerinde çalmamz yapacaz. çalmadan sonra, çkarlmas gereken, ilave edilmesi gereken ne gibi maddeler var, aramzda konuacaz. Tamam dediimiz anda da ben bunu ahsm ya da bir heyet olarak de Devlet Beye takdim edeceiz. Devlet Beyin bana göndermi olduu çalmay ayrca mecz edeceiz diye konutu.

ANAYASA BLM KURULU

Anayasa çalmalar için adeta bir bilim kurulu oluturduklarn söyleyen Erdoan, Bu konuyla ilgili olarak da en geni anlamda bir uzla salayalm. Bunun neticesinde meydana gelen hazrlmz kalkp Cumhur ttifakna bunu ulatralm. Biz en geni anlamda uzlay salayamazsak Cumhur ttifak olarak kendi hazrlmz milletimizin takdirine sunmakta zaafa düeriz dedi.

PKKNIN UZANTILARIYLA MI ANAYASA METN HAZIRLAYACAKSINIZ ?

Erdoan, Millet ttifaknn anayasa çalmalarnn hatrlatlmas üzerine, Millet ttifak neyi neyle yapacak? Kimi kimle bir araya getirecek veya hazrlayacaklar bir anayasa metni nasl ortaya çkacak bu düündürücüdür. Bunlarn anayasa metni hazrlnda millilik bir defa olmayacak. Yerlilik, o da hiç olmayacak. çok açk net söylemem lazm. Dadaki PKKlyla m milli bir anayasa yapacaksnz? O PKKnn uzantlaryla m kalkp da bir anayasa metni hazrlayacaksnz? Bu milletin anayasas dediiniz zaman milli ve yerli boyutunun olmas arttr. Bu millet kendisi için yerli ve milli anayasa ister, gayrimilli istemez. Bunu çalmalar esnasnda çok açk net görmek mümkün olacak. Hatrlarsanz çözüm süreci çalmalar yaptnz zaman bunlarn baz uzantlaryla çalmalarda bir arada olduk, onlar gördük. Nerede nasl milletin derdiyle dertlenme gibi admlar var ya da yok, bunlar gördük. Bunlardan farkl bir ey beklemek mümkün deil. Biz bunlarn yapaca çalmadan rahatsz deiliz. Varsn yapsnlar. Bir defa parlamenter demokrasi dendii zaman artk parlamenter demokrasi bizim için mazi oldu. Bu millet için de mazi oldu. Hiçbir istikrar olmayan, sürekli koalisyonlarla içiçe ve sürekli zararl olan dönemleri yaadk biz diye konutu.

ARTIK BIKTIK YA

ABD Bakan Joe Biden ile Brükselde yapaca görüme için ön hazrlklar yaptklarn belirten Erdoan, Kendisiyle yapacamz görümede Türkiye ile ABD niye gerilim safhasnda soracaz. Biz sizden önce Demokratlarla çaltk. Böyle bir görünüm olmad. Bushla, Obama ile çaltk. Bunlarla böyle bir gerilimi yaamadm. Ardndan Cumhuriyetçi olarak Sayn Trumpla çalmamzda hiçbir gerilimi onunla da yaamadk. Tam aksine telefon diplomasimizde çok huzurluyduk. Ne yaparz, ne ederiz, urada öyle buluuruz, bu ekilde yürüttük. Sayn Bidenla maalesef bu görüme, buluma trafiimiz o kadar rahat olmad. imdi Brüksel NATO zirvesinde bir araya geleceiz. Bunlar konuacaz. Peki bu gerilimin sebebi ne? Bu da yine sözde Ermeni soykrm. Artk bktk ya. Her 24 Nisan gelir Amerika Ermenilerle ilgili ne diyecek? Senin bütün iin bitti de Ermenilerin avukatlna sen mi soyunuyorsun? Brakn bu ii tarihçiler yapsn. Siyasetçilerin ii deil. çalmalarn ardndan önümüze gelen tablo üzerinde siyasetçiler olarak üzerimize ne düüyorsa onu yapalm. u anda ortada herhangi bir ey söz konusu deil iken bunu gündeme getiriyorsunuz ifadelerini kulland.

BZ KASABA DEVLET DELZ

Daha önceki ABD bakanlarnn 1915 olaylarna ilikin soykrm ifadesi kullanmadn hatrlatarak, Senden önceki ABDyi yönetenler bu ileri bilmiyor muydu? Onlarn hiçbirisi bu ifadeyi kullanmad. Cumhuriyetçi de Demokrat da kullanmad. Bunlara altk. Bu tür eyleri hep yaparlar. Sadan soldan dolamaya çalrlar. Türkiye, artk bunlara alk. Biz kasaba devleti deiliz, Türkiye Cumhuriyetiyiz. Türkiye Cumhuriyeti devletini bir ekilde köeye sktranlar önemli bir dostu kaybederler. NATOda seninle beraber olacaz. NATOnun ilk 5 devletinden bir tanesi olacaz, sizinle beraber olacaz. Avrupada güçlü görünen devletlerin hiçbirisi NATOdaki yerine getirmesi gereken görevleri bizim gibi yerine getirmemitir. Artk yeni bir Türkiye var. Bölgesinde inisiyatif alan bir ülke dedi.

ABD, BZM YANIMIZDA MI, TERÖRSTLERN YANINDA MI ALACAK ?

ABDye PKK/PYD ilikisini emalaryla anlattklarn belirten Erdoan, Bu bizim müttefikimiz ise bizim yanmzda m, teröristlerin yannda m yer alacak? Maalesef teröristlerin yannda yer alyor. Pentagon açklama yapt 850 milyon dolar bütçede ayrlan para. Daha ben neyi söyleyeyim. Kendi sitelerinde, yayn organlarnda çkt. Biden döneminde de aynen bu terör örgütüne destek devam ediyor, edecek. Dün bir yayn grubu Amerikadan gelmiti. Onlarla konutuk, adamlar hak veriyorlar diye konutu.

MAHMUR MESELESN KANDL KADAR ÖNEMSYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, doal kaynaklar aray konusunda ise cuma günü Zonguldakta yeni petrol ve doalgaz aramlaryla ilgili müjde vereceini kaydetti.

MISIRLA NORMALLEME SÜRECN BALATMAKTA KARARLIYIZ

Msrla balayan normalleme süreci hakknda da bir soru üzerine deerlendirmelerde bulunan Erdoan, Önce istihbarat birimlerimiz, ardndan dileri bakanlarmz arasndaki görümeler devam ediyor. Görümelerimiz genileyerek devam ediyor. Bu konuda görümelerde herhangi bir sknt söz konusu deil. Ben Msr halkn çok iyi tanrm, severim. Dolaysyla yeniden süreci balatmakta da kararlyz diye konutu.

TERÖRLE MÜCADELEDE BEKLEYEN DEL, ARAYAN, BULAN VE YOK EDEN TÜRKYE

Cumhurbakan Erdoan, terörle mücadelede bekleyen deil arayan, bulan ve yok eden Türkiye gerçei olduunun altn çizerek, Kandil batakln terör mikrobunu yaymayacak bir Türkiye gerçeini görecekler bilecekler. Biz Mahmur meselesine en az Kandil kadar önemsiyoruz. Mahmur Kandilin kuluçka yuvasdr. Kandil batakln kurutmakta kararl olan bir Türkiye gerçeini görecekler, bilecekler. Bunun için de Türkiye komularn egemenlik hakk ve snrlarna saygldr. Hukuk içerisinde ne gerekiyorsa yapacaz. Mahmur ehir merkezinde palazlanyor. Üzerine gitmeyecekse bu kuluçka yuvas sürekli üretecek. 9-10 yandaki çocuklar burada yetitiriyorsun Kandile gönderiyorsun ifadelerini kulland.

ÖRGÜTÜN ELNE DÜEN GENçLERE SESLEND: BU KATLLERDEN BR AN ÖNCE KAçIN

Cumhurbakan Erdoan, teröristler için hiçbir yerin artk güvenli olmadn belirterek, Elde edilen baar örgütte çözülmeyi beraber getiriyor. Gençlere seslenmek istiyorum bu katillerden bir an önce kaçn, gelin devlete snn. Türkiye Cumhuriyeti samimi pimanlk göstermi her vatandana devlet efkatini göstermitir, gösteremeye devam edecektir diye konutu.

FAZLER DÜÜRMEMZ ART

Cumhurbakan Erdoan, Bugün Merkez Bankas Bakan ile görütüm. Bizim faizleri bir defa düürmemiz art. Temmuz, austos buralar bulacaz ki faiz dümeye balasn. Faiz yükünü biz yatrmlarn üzerinden kaldrrsak, maliyetlerin üzerinden kaldrrsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduu için rahatlama dönemine inallah girmi olacaz. çünkü bütün mesele maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldrmaktr dedi.

MÜSLAJ SORUNUNU STANBUL BELEDYESNN ELNE BIRAKAMAYIZ

Cumhurbakan Erdoan, Marmara Denizindeki müsilaj sorununa ilikin, Bu konuda bizim de yapmamz gereken iler var. Bütün belediyelerin özellikle Marmaraya ky belediyelerin yapmas gereken çok önemli iler var. Bata stanbul Büyükehir Belediyesi. Burada paslaarak yapacamz iler olabilir. Olaya tabi bakyorsunuz sadece buras da deil, bir tarafta Ergene. Göreve geldiimiz günden bu yana temizlemek için çok çalmalar yaptk. Ancak imdi bir eylere benziyor. Ne kadar benzerse benzesin kysnda CHPli belediyeler olduu için oralarn atk suyunu temizlemiyorlar. Müsilaj olay çok farkl bir olay. Kenardan kydan oluturulan bir ey deil. u anda çevre ehircilik Bakanlmz, üniversitelerle ortak çalmalar içerisine giriyor. Bunu Allahn izniyle çözeceiz. Baka çaresi yok. Bunu stanbul Belediyesinin eline brakamayz. Ne gibi admlar atmalyz. Denize kys olan Antalyada, Mulada da var. Bu ülkemizin sorunu. Kalkp da u belediyelerin sorunudur bu belediyenin sorunudur diyemeyiz, imkanlar yetmeyebilir. Biz bu iin eninde sonunda hakkndan geleceiz diye konutu.

BAIMSIZLIIMIZIN, EGEMENLMZN TESS EDLECE STRATEJK BR YATIRIM

Erdoan, Kanal stanbula ilikin sürecin yaklak 11-12 yldr ilerlediini belirterek, Hatrlayn benim çlgn projem dediim bir proje. u andaki zat bu ileri kavramam. Bu iler için dertli, deli divane olmak lazm. stanbulun deli divanesi olmadan bu ileri çözemezsiniz. Kanal stanbul projesine de bamszlmzn, egemenliimizin tesis edilecei stratejik bir yatrm olarak bakyoruz. Haziran aynn sonunda Kanal stanbul için köprünün ilk temellerini atyoruz. Daha fazla bekleyemeyiz dedi.

Kanal stanbulda ihaleye girecek olan firmalarn, konutlardan elde edecei gelirlerle bu projeyi gerçekletirebileceini söyleyen Erdoan, Kaynaklarn çeitlendirilmesinden yanayz. Yap-ilet- devretin en önemli srr, kaynaklarn çeitlendirilmesi suretiyle gelir kaynaklarn arttracaksn. Onunla da yatrmn yapacaksn. Bunlarn kafas bu ie çalmaz. Yaptklar bir eser yok. imdi bunu yapnca bunlar çlgna dönecekler diye konutu.

SÜREC HIZLANDIRMA KARARI ALDIK

Cumhurbakan Erdoan, Hayvan Haklar Yasasyla ilgili AK Parti Genel Bakan Yardmcs Özlem Zengin ve AK Parti Tekirda Milletvekili Mustafa Yelin youn çalmalar olduunu belirterek, u anda i Meclisimizde. Adeta kanunlama aamasnda yürüyor. Geçen hafta MYKda konuyu görütük, süreci hzlandralm dedik. i süratle devam ettiriyorlar. nallah baaracaz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git