Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çin ile aynı vizyonu paylaşıyoruz

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Çin’de kaleme aldığı makalede, “Türkiye olarak, dünya barışı, güvenliği ve istikrarının korunması, çok taraflılığın teşvik edilmesi ve serbest ticaretin sürdürülmesi gibi alanlarda Çin ile aynı vizyonu paylaşıyoruz.

Haberler 03.07.2019 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann çok kutuplu yeni denge aray içerisinde olduu günümüzde bütün insanln ortak çkarn gözetecek yeni bir uluslararas sistem inasna ihtiyaç olduu apaçk ortadadr. Bu yeni sistemin inas sürecinde de insanlk tarihinin en kadim medeniyetleri olan Türkiye ve çine tekrar büyük görevler dümektedir dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, çin Devlet Bakan i Cinping ile çinin bakenti Pekinde gerçekleecek görüme öncesi, ülkenin önde gelen yayn organlarndan Global Times gazetesinde, Türkiye ve çin: Ortak Gelecek Vizyonu Olan ki Ülke balkl bir makale kaleme ald. Cumhurbakan Erdoan, makalede, yeni bir dünya sisteminin ortaya çkmaya balad bu dönemde Türkiye ve çine büyük sorumluklar dütüünü vurgulad. Erdoan, corafi uzaklklarna ramen Türkiye ve çinin yüzyllarca yakn ekonomik ve kültürel i birlii içinde olduunu hatrlatarak, Asyann en dousunda ve Asyann en batsnda yer alan iki kadim medeniyete sahip olan çinliler ve Türkler, tarihi pek Yolunun koruyuculuunu üstlenerek ticaret ve kültürel etkileimin gelimesinde insanla büyük katk saladlar ifadelerini kulland. Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin, Kuak ve Yol giriimini güçlü ekilde desteklediini, hatta giriime 2013te verdii destekle bunu yapan ilk ülkelerden biri olduunu belirterek, Ülkelerimiz arasnda yüzyllar boyunca devam etmi bu i birlii günümüzde de çin Devlet Bakan deerli dostum Sayn i Cinpingin öncülük ettii Kuak ve Yol giriimi ile daha da güçlenerek devam ediyor deerlendirmesinde bulundu.

Erdoan, Türkiyenin öncülük ettii Orta Koridor giriiminin Kuak ve Yol giriiminin merkezinde yer aldn ifade ederek, Türkiyeden balayp demiryolu ile Gürcistandan Azerbaycana, buradan da Hazar Denizini aarak Türkmenistan ve Kazakistan takiben çine ulaan Orta Koridorun, Kuak ve Yol projesinin en önemli bileenlerinden birini oluturduunun altn çizdi. Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin hayata geçirdii Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, stanbul Boazna ina edilen 3. köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü, stanbul Boaznn altndan geçen Marmaray ve Avrasya tünelleri, çanakkale Boaznda inasna balanan 1915 çanakkale Köprüsü, bölünmü yollar, otobanlar, hzl tren hatlar, lojistik üsleri ve tüm iletiim altyapsnn Orta Koridor projesi kapsamnda gerçekletirilen altyap yatrmlar olduunu, tüm bu projelerin Kuak Yol Projesinin Pekin ile Londra arasndaki balanty salama hedefine dorudan katk sunacan anlatt. Orta Koridorun salad zaman avantaj ve mevsim etkilerinden bamsz 12 ay boyunca hizmet verebilecek bir güzergh olmas nedeniyle Kuak ve Yol projesine çok büyük katklar sunacana inandn dile getirdi.

çNLLER çN çN RÜYASI, BZ TÜRKLER çN DE TÜRK RÜYASIDIR

Erdoan, karlkl sayg ve ortak çkarlar dorultusunda sürekli olarak gelien Türkiye ve çin ilikilerinin 2010 ylnda Stratejik liki seviyesine yükseldiini vurgulayarak, imdi de kazan kazan anlayyla gelien ilikilerimizi Kuak ve Yol giriimi ile paylatmz ortak gelecek vizyonu dorultusunda daha üst seviyelere çkarmay amaçlyoruz. Türkiye ve çin, Batl ülkelere göre geç kalknmaya balam olmalar nedeniyle ortaya çkan gelimilik farkn 21. yüzylda kapatmay amaçlayan ülkelerdir. Dünya üzerinde hakkettii yerleri almas hedefine bu yüzylda ulamak çinliler için çin rüyas, biz Türkler için de Türk rüyasdr vurgusunu yapt.

TÜRKYE VE çNN BRLKTE PAYLATIKLARI BAKA BR ORTAK GELECEK VZYONUDUR

çinin çin Komünist Partisinin kuruluunun 100. yl olan 2021 ve çin Halk Cumhuriyetinin 100. yl olan 2049a yönelik kalknma hedefleri gibi Türkiyenin de, kuruluunun 100. yl olan 2023 ve 2053 yllarna ilikin hedefleri bulunduunu belirten Erdoan, Ülkelerimizi birer refah toplumuna dönütürmeye yönelik bu hedefler Türkiye ve çinin birlikte paylatklar baka bir ortak gelecek vizyonudur. kili ilikilerimizde artan i birlii toplumlarmz aras etkileimi younlatrmakta ve turizm alannda da önemli kazanmlar salamaktadr dedi.

çNL ADAMLARINI ÜLKEMZE YATIRIM YAPMAYA DAVET EDYORUM

çinde 2018 ylnn Türkiye Turizm Yl olarak kutladn ve bu kapsamda ülke genelinde onlarca etkinlik gerçekletirildiini aktaran Erdoan, bu dorultuda Türkiyeyi ziyaret eden çinli turist saysnda da son yllarda önemli artlar yaandn görmenin memnuniyet verici olduunu belirtti. Erdoan, çin Devlet Bakan i Cinping ile birlikte belirledikleri 1 milyon çinli turist hedefine yönelik yürütülen çalmalarn, iki ülke arasndaki ilikiyi ileriye tayacan belirtti. Erdoan, makalesinin devamnda unlara deindi:

çin ile karlkl ticaret hacmini, her iki ülkenin çkarlarna hizmet etmeye yönelik daha dengeli ve sürdürülebilir bir temele dayal ekilde mevcut seviyesinin önce iki kat olan 50 milyar dolara, sonra 100 milyar dolara çkarmak hedeflerim arasnda yer alyor. Bu noktada çinli i adamlarn Asya ve Avrupann kesitii nokta ile Kuak ve Yol projesinin kalbinde yer alan ülkemize yatrm yapmaya çaryorum. Unutmayalm ki Türkiyeye yapacanz yatrm sadece 82 milyonluk genç ve dinamik nüfusu ile dünyann 16. büyük ekonomisine yapacanz yatrm deil ayn zamanda ülkemizin hinterlandnda bulunan 1,6 milyarlk bir nüfusa ve 24 trilyon dolarlk bir gayri safi milli haslaya yaplan bir yatrmdr. Hepsinden önemlisi Türkiyeye yaplan yatrm Kuak ve Yol projesi ve hepimiz için yeni bir gelecek oluturma rüyamza yaplan yatrmdr.

Erdoan, Türkiyenin çin ile i birliini her alanda gelitirmeye sarslmaz biçimde bal olduunu vurgulayarak, eitim alannda ortak üniversiteler kurulmas yönünde ilk adm atarak bu alanda çok daha yakn çalma yürütülebileceini ifade etti. Cumhurbakan Erdoan, Savunma sanayinde son yllarda hayata geçirdikleri özgün projeler ile kendi teknoloji ve üretim güçlerini dünyaya ispatlam Türkiye ve çinin bu alanda da i birlikleri gerçekletirebileceini düünüyorum dedi.

çN LE AYNI VZYONU PAYLAIYORUZ

Dünyann ciddi küresel meydan okumalar ile kar karya olduunu hatrlatan Erdoan, unlar kaydetti:

Ekonomik küreselleme derinleirken, küresel serbest ticaret sistemine yönelik tehditlerin, bütün dünya ekonomileri için tehdit oluturuyor. Halen tek kutuplu bir dünyada yaadmz gibi bir yanl anlayn ürünü olan bu tehditler, dünya bar ve istikrarn da zedelemektedir. Türkiye olarak dünya bar, güvenlii ve istikrarnn korunmas, çok taraflln tevik edilmesi ve serbest ticaretin sürdürülmesi gibi alanlarda çin ile ayn vizyonu paylayoruz. Dünyann çok kutuplu yeni denge aray içerisinde olduu günümüzde bütün insanln ortak çkarn gözetecek yeni bir uluslararas sistem inasna ihtiyaç olduu apaçk ortadadr. Bu yeni sistemin inas sürecinde de insanlk tarihinin en kadim medeniyetleri olan Türkiye ve çine tekrar büyük görevler dümektedir.

Ana Sayfaya Git