Cumhurbaşkanı Erdoğan D-8 Zirvesi'nde konuştu

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, " Terör tehditinin sınır, mesafe tanımadan yaygınlaştığı, buna rağmen 'iyi terörist kötü terörist' ayrımına gidildiği sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bunun yanında birileri kasıtlı bir şekilde İslam ile terörizmi Müslümanlarla teröristi özdeşleştirmeye çalışıyor.

Haberler 21.10.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, Ülkelerimiz arasndaki ticarette artk milli para birimlerimizi kullanmann yolunu açabildiimiz takdirde D-8 tarihinde bir devrime imza atm olacaz. Kur basks altnda ekonomimizi eritmeye gerek yok. Dolar basks altnda eritmeye gerek yok, euro basks altnda eritmeye gerek yok. Biz yerli, milli paralarla bu ticaretimizi yaptmz takdirde inanyorum ki buradan ülkelerimiz ciddi manada da kazanacaktr diye konutu. Erdoan, Dönem bakanlmz srasnda bu amaçla diyoruz ki bir takas odas kurulmas için merkez bankalarmz bir araya getirelim dedi.

D-8 Ekonomik birlii Örgütü 9. Zirvesi, birliiyle frsatlar çoaltmak temasyla Türkiyenin ev sahipliinde balad. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan zirvenin açlnda yapt konumada, Bundan 20 yl önce D8in hangi ilkeler üzerine ina edildiini hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Bu ilkeler ayn zamanda D-8in bayranda yer alan alt yldzda da temsil ediliyor. Örgütü kurarken sava yerine bar, çatma yerine diyalog, çifte standart yerine adalet ve kalknma olsun demitik. Üstünlük kavramnn yerine eitliin, sömürünün yerine paylamn, bask ve tahakkümün yerine insan haklarnn, özgürlüün ve demokrasinin hakim olmasn tahayyül etmitik. Geride braktmz 20 yl zarfnda dünyada yaanan gelimeler, o zamanki endielerimizin ne kadar hakl olduunu bugün bize gösteriyor dedi.

Y TERÖRST KÖTÜ TERÖRST AYRIMINA GDLD SIKINTILI BR DÖNEMDEN GEçYORUZ

Erdoan, Neredeyse her on ylda bir tekrarlanan ekonomik krizlerle bugünlere geldik. Bu kadar üretimin olduu, bu kadar zenginliin olduu bir dünyada hala Afrikadaki kardelerimiz en temel ihtiyaçlarn dahi karlayamyor. Küresel adaletsizlik, azalmak yerine daha da artt. Terör tehditinin snr, mesafe tanmadan yaygnlat, buna ramen iyi terörist kötü terörist ayrmna gidildii skntl bir dönemden geçiyoruz. Bunun yannda birileri kastl bir ekilde slam ile terörizmi Müslümanlarla teröristi özdeletirmeye çalyor. Boko Haram gibi, DEA, FETÖ, E-ebab gibi katil sürülerinin iledii cinayetleri slam dümanlklarna malzeme yapyorlar eklinde konutu.

D-8, SALT çIKARLAR ETRAFINDA BULUAN BR ÜLKELER TOPLULUU DEL

Cumhurbakan Erdoan, D-8in ilkelerine ve savunduu deerlere olan ihtiyaç, brakn azalmay daha da artmtr. Zira D-8, salt çkarlar etrafnda buluan bir ülkeler topluluu deil, bunun çok daha ötesinde, adil, huzurlu ve istikrarl bir dünya talebinin mücessem halidir. Bizler D-8 üyeleri olarak, dünyada pek az ülkeye nasip olan, corafi ayrcalklara sahibiz. Üç ktaya hakim durumdayz. Zengin doal kaynaklarmz, hepsinden önemlisi dünyann yaklak yedide birini tekil eden genç ve dinamik bir nüfusumuz var. D-8i kurduumuzda bin 820 dolar olan kii bana düen milli gelir ortalamamz, hamdolsun bugün 4 bin 500 dolar at. Tabii ki yeterli deil. Bunun çok daha ilerilere gitmesi gerekir dedi.

MERKEZ BANKALARIMIZI BR ARAYA GETRELM

Cumhurbakan Erdoan, Her eyin deitii bir dünyada D-8in ayn kalmas hatta yerinde saymas asla kabul edilemez. Tekilatmz yeni üyelerle, yeni ortaklarla tahkim etmemiz gerektiine inanyorum. Genilemeden korkmann hiçbir anlam yok, burada rahat olmalyz. Karar alma mekanizmalarmzda oy birlii yerine nitelikli çounluk gibi imkanlardan istifade edebilmeliyiz. Zira oy birliiyle çalma mekanizmas çou zaman tkanacaktr. Eer burada nitelikli çounluk getirirsek inanyorum ki karar alma süreci hzlanacaktr. Mevcut sistem tkanklklara, zaman ve enerji israfna sebep oluyor. Eer proje destek fonunu bir an önce hayata geçirebilirsek D-8i daha etkin,verimli ve proje odakl bir örgüt haline getirebiliriz. Ülkelerimiz arasndaki ticarette artk milli para birimlerimizi kullanmann yolunu açabildiimiz takdirde D-8 tarihinde bir devrime imza atm olacaz. Kur basks altnda ekonomimizi eritmeye gerek yok. Dolar basks altnda eritmeye gerek yok, euro basks altnda eritmeye gerek yok. Biz yerli, milli paralarla bu ticaretimizi yaptmz takdirde inanyorum ki buradan ülkelerimiz ciddi manada da kazanacaktr. Dönem bakanlmz srasnda bu amaçla diyoruz ki bir takas odas kurulmas için merkez bankalarmz bir araya getirelim. D-8 ülkeleri olarak toplantlara katlm düzeylerini artrmal, çalmalar, özel sektör kurulularn da bu çalmalara dahil etmeliyiz. Cumhurbakanlar olarak D-8 Liderler Zirvesinin önemi iyi kavranmal. Hepimiz D-8e sahip çkmal, daha etkin, daha verimli, daha güçlü olmas için azami gayret göstermeliyiz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git