Cumhurbaşkanı Erdoğan " Dikey yapılaşmaya illerimizde,ilçelerimizde müsaade etmeyelim"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Belediyesi'nin "Kültürel Mirası İhya Restorasyon Projeleri Tanıtım" toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yapılaşma konusundaki eleştirilerini sürdürerek, "Valilerimiz, belediye başkanlarımdan rica ediyorum. Lütfen şu dikey yapılaşmaya illerimizde, ilçelerimizde müsaade etmeyin" dedi.

Haberler 12.11.2017 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan konumasnn balarnda CHPyi hedef ald. Erdoan, Bu Fatihte, o Selatin camilerin ara bölgelerindeki yüzlerce mescidi, o malum tarihi inkar edenler, yktlar. Onlar ykt, biz ise inaa ediyoruz, ihya ediyoruz. O ykan zihniyet hangi zihniyetti? Malum, CHP zihniyeti dedi.

Erdoan, Onlar o güzelim eserleri, yeri geldi ahr olarak kullandlar. Yktlar, onunla iftihar ettiler. Biz ise o yklan eserleri, imdi restore ediyor, ina ediyor ve bugünün nesline diyoruz ki, bak senin deden ite böyleydi. Bunlar yapt, size brakt. Ama birileri de geldi bunlar ykt. imdi gençlie sesleniyorum. Bunlar yapp, kendi ecdad olarak kendinden sonra gelenlere brakanlar yanl m yaptlar ? Onlar braktlar da, bunu ykanlar, CHP zihniyeti doru mu yapt ? Bunun hesabn sormayacak msnz ey gençlik ?Tüm genç kardelerimize sesleniyorum. Tarihimize sahip çkacaz eklinde konutu.

EHRLEME ELETRSN SÜRDÜRDÜ

ehirlemeyle ilgili eletirilerini bu toplantda da sürdüren Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, stanbul Büyükehir Belediye bakanm burada, valimiz burada, ilçe belediye bakanlarmz burada. Ayn srarm bu önemli toplantda yine yapyorum. Millet olarak beka meselemize öylesine odaklandk, öylesine büyük badireleri arka arkaya yaadk ki, bizim bu meseleleri tartma, kendimize yol çizme imkanmz olmad. ehirlerimiz gecekondularn, ekilsiz binalarn, sanat ve estetii olmayan yaplarn istilasna urad. Ban sokacak evi, çalacak ii, günlük hayatn sürdürecek asgari imkan olmayan insanlara estetikten bahsetmek anlamsz olabilir. çünkü bu dönemde öncelik zorunlu ihtiyaçlarn karlanmasyd. Ama hamdolsun ki Türkiye bu düzeyi geride brakt diye konutu.

DKEY YAPILAMAYA MÜSAADE ETMEYN

Valilerimiz, belediye bakanlarmdan rica ediyorum. Lütfen u dikey yaplamaya illerimizde, ilçelerimizde müsaade etmeyin diyen Erdoan u ifadeleri kulland: Bu konuda bizim mimari anlaymzda yatay mimari esastr. Biz buna odaklanmalyz. Fevkalade artlarn dnda buna odaklanmamz halinde ehirlerimizin çok daha güzel olduunu göreceksiniz. ehirlerimizin çirkin binalarla kirletilmesine, daha fazla tahammül edemeyiz. Köylerimizi, yaylalarmz çirkin yaplarn istilasna izin vermemeliyiz.

KÖTÜ RESTORASYONLARI ELETRD

Baz kötü restorasyonlardan da söz eden Erdoan, Bir dönem tarihi camileri ykma, yklamayanlar da depo, i yeri hatta ahr olarak kullanma modas vard. stanbul bata olmak üzere bu tahribatn izlerini halen görüyoruz. Restorasyon ad altnda sergilenen tarih ve kültür facialarnn bu anlaytan bir fark yoktur dedi.

AYET YAZILI ALEM HEDYE EDLD

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana konumasnn ardndan Fatih Belediye Bakan Mustafa Demir tarafndan cami minarelerinin ucunda yer alan özel bir Alem hediye edildi. Alemdeki ilemede, Mekkenin fethinin müjdelendii Nisa suresinin 13. ayeti yer ald.

FATH BELEDYESNN çALIMASI

Fatih Belediyesi tarafndan Restorasyon ve hya çalmalar adyla gerçekletirilen çalmalarda ilçe snrlar içindeki Medreseler, Tekkeler, Sbyan Mektepleri, Sarnçlar, Ant Yaplar, Tescilli Sivil Mimarlk Örnei Yaplar, Camiler ve çemelerden oluan toplam 320 adet orta ölçekli eser yenilendi. Bu çalmalar, Kültür ve Turizm Bakanl, stanbul Valilii, stanbul Büyükehir Belediye Bakanl, Vakflar Genel Müdürlüü ve hayrsever vatandalarn ibirlii ile hayata geçirildi.

KAPALIçARI RESTORASYONU DA BALADI

Bu yannda halen 480 eser için de benzer yenileme çalmalar devam ediyor. Kapalçarnn da restorasyon süreci balad.

Ana Sayfaya Git