Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Outreach Çalışma Toplantısı'nda konuştu.

Haberler 28.07.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Mevcut küresel sistem, çkarlar garanti altna alnm mutlu bir aznlk dnda hiç kimseyi tatmin etmiyor. Neredeyse her 10 ylda bir tekrarlanan ekonomik krizlerle bugünlere geldik. Bu yapnn günümüz artlarna göre yeniden ele alnmadan, deimeden devam etmesi mümkün deildir. Yükselen ekonomilerin artan arlklarnn sisteme yanstlmas arttr. dedi.

Bakan Erdoan, Sandton Convention Centreda düzenlenen BRICS Outreach çalma Toplantsna katld.

Buradaki konumasna tüm katlmclar selamlayarak balayan Erdoan, slam birlii Tekilat (T) dönem bakan olarak burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduunu belirterek Güney Afrika Devlet Bakan Cryil Ramaphosaya misafirperverlii için teekkür etti.

Türkiye Cumhurbakan olarak zirveye itirakinin Türkiye ile BRICS arasndaki ilk yüksek düzeyli temas tekil ettiine iaret eden Erdoan, Zirveyi Türkiye ile BRICS arasndaki ibirliinin gelitirilmesi için bir frsat olarak görüyoruz. Türkiye olarak, BRICS ülkeleriyle özellikle ekonomi, ticaret, yatrm ve kalknma alanlarnda beraber çalmak istiyoruz. diye konutu.

BRICS Yeni Kalknma Bankas ve Konseyi ile Türkiyedeki kurumlar arasnda i birlikleri tesis edebileceklerini düündüünü söyleyen Erdoan, öyle devam etti:

Hazine ve Maliye Bakanlmz ile BRICS Yeni Kalknma Bankas arasnda devam eden üyelik görümelerinin ksa zamanda sonuçlanmasn diliyoruz. Daha adil, daha tarafsz, yeni bir uluslararas kredi derecelendirme kuruluu oluturulmas amacyla hem BRICS bünyesinde hem de Türkiyede ayr ayr yürütülen çalmalarda da ortak hareket edebiliriz. Enerji alannda BRICS ülkeleriyle mevcut ibirliimizi ileriye tamak istiyoruz.

Türkiyenin oturuma T Dönem Bakan sfatyla davet edildiini anmsatan Erdoan, Bugün burada yalnzca Türkiyeyi deil slam birlii Tekilat üyesi tüm Müslüman ülkeleri de temsilen bulunuyorum. Tekilat ile BRICS arasndaki i birliinin ilerletilmesine gerçekten çok ihtiyaç var. Daha adil bir dünya için güney-güney ibirlii süreçlerinden bu çerçevede istifade edebiliriz. slam Kalknma Bankas ile BRICS Yeni Kalknma Bankas arasnda özellikle Afrikann kalknma çabalarnn desteklenmesine matuf i birlii imkanlarnn deerlendirmesinde de fayda görüyorum. diye konutu.

Dünyann oldukça sancl bir dönemden geçtiine iaret eden Erdoan, son yllarda savalarn, terör eylemlerinin, ekonomik krizler ve doal felaketlerin insanlk üzerinde ne denli büyük yaralar açtna açtna hep birlikte ahit olduklarn söyledi. Bakan Erdoan, u deerlendirmeyi yapt:

Mevcut küresel sistem çkarlar garanti altna alnm mutlu bir aznlk dnda hiç kimseyi tatmin etmiyor. Neredeyse her 10 ylda bir tekrarlanan ekonomik krizlerle bugünlere geldik. Bu yapnn günümüz artlarna göre yeniden ele alnmadan, deimeden devam etmesi mümkün deildir. Yükselen ekonomilerin artan arlklarnn sisteme yanstlmas arttr.

BRICSin güney-güney i birliinde üstlenmek istedii rolü dikkatle izlediklerine iaret eden Erdoan, Türkiyenin bu i birliinin en önemli unsuru olan kalknma yardmlar alannda dünyada önde gelen ülkeler arasnda olduunu söyledi.

Bakan Erdoan, Geçtiimiz yl 8,2 milyar dolarlk resmi kalknma yardmyla bu alanda ilk sralarda yer aldk. nsani yardmlarda ise açk ara birinci srada bulunuyoruz. Türkiye tüm kategorilerde milli gelirine oranla en fazla yardm yapan ülkedir. Bugün 3,5 milyonu Suriye ve Iraktan olmak üzere 4 milyonu akn snmacya ev sahiplii yapyoruz. Birçok gelimi Batl ülkelerin mültecileri dikenli tel örgülere mahkum ettii bir ortamda Türkiye snmaclar için 32 milyar dolar para harcamtr. diye konutu.

- Yatrmlar 6 milyar dolar at

Türkiyenin 2015 ylndaki G-20 dönem bakanl srasnda kalknma konusunu G-20 gündeminin merkezine yerletirdiine iaret eden Erdoan, 4 Haziranda Birlemi Milletler En Az Gelimi Ülkelere Yönelik Teknoloji Bankasnn açln yaptklarn ifade etti.

BRICSin 10uncu zirvesinin ana temas olarak Afrikann belirlenmi olmasnn son derece önemli olduuna vurgu yapan Erdoan, Ülkemizin Afrikadaki dorudan yatrmlarnn deeri 6 milyar dolar at. Ben bu vesileyle ülkemizin 2011den bu yana Somalide yapt çalmalar Afrika Ktasna yaklammz göstermesi açsndan önemli bir örnektir. dedi.

Zirveye katlmaktan ve yeni ibirlii frsatlarn ele almaktan duyduu memnuniyeti ifade eden Erdoan, zirveye ev sahiplii yapan Güney Afrika Cumhuriyetine ükranlarn sundu.

Ana Sayfaya Git