Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir ülkeye hakkımızı yedirtmeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Akdeniz'de gerginliği artıran Türkiye değil, Türkiye'yi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yok saymaya çalışan Rum-Yunan zihniyetidir. Bizim kimsenin hakkında gözümüz yok, ancak hiçbir ülkeye de hakkımızı yedirtmeyiz. Doğu Akdeniz'de çözümün yolu, diyalog ve müzakeredir" dedi.

Haberler 14.08.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, partisinin genel merkezinde Geniletilmi l Bakanlar Toplantsnda konutu. Bu akam, AK Partinin 19uncu yann kutlanacan belirten Erdoan, 19 yldr heyecanlarndan hiçbir ey kaybetmeden ak ile çalan yorulmaz inancyla millete hizmet için koturduklarn ifade etti. Türkiyeyi demokrasiden sala, güvenlikten ekonomiye, ticaretten üretime kadar her alanda adeta aha kaldrdklarn vurgulayan Erdoan, Sadece yatrmlarda deil, özgürlüklerde de Türkiyeyi dünyann en ileri ülkelerden birisi haline getirdik. Geçmite vatanperver, milliyetperver bütün devlet adamlar, ta üstüne ta koymaya çaltkça karlarnda CHP zihniyetini bulmutu. Merhum Menderesten rahmetli Özala, Erbakan ve Türkee kadar bütün liderler CHPnin sabotajlarna maruz kalmt. Biz de hayata geçirdiimiz her reformda kamzda CHPyi ve ortaklarn bulduk dedi.

CHPNN TAKOZ VE GERLM SYASETNE RAMEN BAARDIK

Ekonomiyi büyütmek, ihracat artrmak, 81 vilayeti yollarla barajlarla hastanelerle donatmak istediklerinde, karlarnda CHPyi bulduklarn söyleyen Cumhurbakan Erdoan, imdiye kadar ne yaptysak, neyi baardysak CHPnin takoz ve gerilim siyasetine ramen baardk. Demokrasimize, ekonomimize ve insanmzn birlik ve beraberliine yönelen tüm giriimleri boa çkardk. Gezi olaylarnda çapulculara meydanlar bo brakmadk. Onlar o çapulcularn arkasnda ve yannda yer aldlar. 17-25 Aralkta hükümetimize saldran alçaklara, 15 Temmuzda bamszlmza hamle yapan FETÖcü teröristlere boyun emedik. Hendek terörüyle vatanmz parçalamak isteyenleri açt çukurlara biz gömdük diye konutu.

BUGÜN MERKEL VE MCHEL LE GÖRÜMEM OLACAK

Cumhurbakan Erdoan, 1 Temmuzda Astana formatndaki zirve toplantlarnn 6ncsn Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ve ran Cumhurbakan Hasan Ruhani ile beraber video konferans yoluyla gerçekletirdiklerini hatrlatt. Erdoan, Almanya Babakan Angela Merkel, ABD Bakan Donald Trump, Rusya Bakan Putin ve Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev gibi pek çok liderle telefon diplomasisi yürüttüünü belirterek, bugün yine Almanya Babakan Merkel ve AB Konseyi Bakan Charles Michel ile görüeceini kaydetti.

AYASOFYANIN BADETE AçILMASI MUTLULUKLARIN EN BÜYÜÜ

Cumhurbakan Erdoan, 86 senelik uzun bir arann ardndan Ayasofya Camini cuma namaz ile yeniden ibadete açtklarn hatrlatarak, Gençlik yllarmzn bir rüyas olan bu hedef, önünde yllarca yaptmz mitinglerle zincirler krlsn Ayasofya açlsn diye sloganlar attmz Ayasofyann yeniden ibadete açlmasnn milletimize, ümmete ve tüm insanla tekrar hayrl olmasn diliyorum. 86 yl aradan sonra tekrar burann ibadete açlm olmas bizler için mutluluklarn en büyüü ifadesini kulland.

LÜBNANDA NSAN VE SLAM GÖREVMZ YERNE GETRDK

Cumhurbakan Erdoan, Lübnanda Beyrut Limannda meydana gelen patlama sonrasnda AFAD, TKA, Kzlay ve Salk Bakanln seferber ettiklerini belirtti. Salk Bakanlnn tbbi malzeme yardm ve TKAnn tedarik ettii 400 ton budayn Beyruta ulatrldn söyleyen Erdoan, Kzlaydan görevlendirilen uzman ekiplerden oluan heyetimiz ise hastanelerde salk hizmeti veriyor. Birileri gibi, bizim derdimiz kameralar karsnda ov yapmak deil. Macron falan bunlarn derdi tekrar sömürgeci yapy ayaa kaldrmak. Biz, insani ve slami görevimizi yerine getirdik. Bizim inancmzda ve anlaymzda ia, Sünni u veya bu ayrm yok. Türkiye hiçbir ayrm yapmadan, çkar ve hesap peinde komadan Lübnan halknn yannda olmaya devam edecektir dedi.

GERGNL ARTTIRAN TÜRKYE DEL, RUM-YUNAN ZHNYET

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin d siyasette daha aktif, daha kararl bir tavr taknmasnn birilerini rahatsz ettiini belirterek, Türkiyenin Dou Akdenizdeki hak ve menfaatlerini garantiye almaya yönelik admlarnn hem iç hem d politikada adeta turnusol kadna dönütüünü belirterek, öyle dedi:

CHPli siyasetçiler ve medyas böyle milli bir meselede dahi devletimize destek vermek yerine Yunan medyasnn azyla konumay tercih etmitir. 83 milyonun tamam devletimizin uluslararas hukuk çerçevesinde att admlar güçlü ekilde desteklemektedir. Dou Akdenizde Türkiye bugüne kadar ne yaptysa meruiyet temelinde ve Libya ile yapt mutabakat muhtralarna göre yapmtr. Akdenizde gerginlii arttran Türkiye deil, Türkiyeyi ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetini yok saymaya çalan Rum- Yunan zihniyetidir. Rum kesimi 2003 ylndan beri aday tapulu mal gibi görüyor. Hiçbir hakk olmad adann, deniz yetki alanlarnda petrol, doalgaz arama faaliyetlerinde bulunmaya yönelik imtiyaz ruhsatlar veriyor. Rum kesiminin sözde ruhsat sahalarndan bazlar ise Türkiyenin kta sahanlyla açkça çakyor. Yunanistan ve Rum yönetimi Kbrs Türklerinin bu corafyadaki hidrokarbon kaynaklar üzerindeki haklarn gasp etmeye çalyor. Hukuksuz admlarn bir baka amac da ülkemizi Antalya Körfezine hapsetmektir. Tüm bunlar Türkiyeyi denizden çevrelemeye yönelik hamlelerdir. Hiçbir yabanc ülkenin irket veya geminin deniz yetki alanlarmzda izinsiz arama, çkarma faaliyetlerinde bulunamayacan dile getirdik. Son dönemde Dou Akdenizde Yunanistan ve Rum yönetiminin yanl admlar attn görüyoruz. Kimse kendini dev aynasnda görmemeli ve ov peinde de komamal. Türkiye olarak imdiye kadar Yunanistan ile sorunlarmzn çözümünü müzakere masasnda aradk. Kimi zaman karlk bulamasak da komuluk hukukumuzu gözeten bir anlayla hareket ettik. Buradan u gerçein altn çizmek istiyorum; bizim kimsenin hakknda gözümüz yok ancak hiçbir ülkeye de hakkmz yedirtmeyiz.

DOU AKDENZDE çÖZÜMÜN YOLU DYALOG VE MÜZAKEREDR

Oruç Reis Gemisinin balatt çalmann Türkiyenin Birlemi Milletlere (BM) bildirdii kta sahanlnn içinde olduunu bildiren Erdoan, Oruç Reis Gemisinin bölgede 23 Austosa kadar sismik aratrma faaliyetlerini sürdüreceini söyledi. Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti:

Yunanistann Ege ve Akdenizde ortaya koyduu tavr ise art niyetlidir. Türk kylarna 2 kilometre, Yunan ana karasna 580 kilometre uzaklktaki Meis Adas üzerinden deniz yetki alan talep etmek, aklla ve saduyu ile izah edilemez. 10 kilometrekarelik bir adann 40 bin kilometrekare deniz alanna sahip olduu iddias, uluslararas hukuk açsndan hem komik hem de temelsizdir. Buradan Yunanistan, Türkiyenin hak ve hukukuna riayet etmeye davet ediyorum. Dou Akdenizde çözümün yolu, diyalog ve müzakeredir. Saduyu ve aklselimle hareket edilirse herkesin hakkn koruyan, kazan-kazan temelli bir formül bulunabilir. Biz asla gereksiz macera peinde deiliz, gerilim de aramyoruz. Ancak benim bat Trakyadaki soydalarma, kardelerime saldranlar da unu bilmeli ki bunun uluslararas hukukta da dier yöntemlerle de hesabn verecek. Buradan Avrupa Birliini de uyaryorum. Avrupa Birlii olarak üyeniz olan bir ülkenin Avrupa Birlii hukukuna göre aznlklarn hukukunu koruma sorumluluunu yerine getiriyor mu getirmiyor mu? Bunun hesabn Avrupa Birliinin Yunanistan yönetimine sormas lazm. Nitekim bugün yapacamz görümelerde her iki siyasetçiye de bunu hatrlatacam. Biz sadece adalet istiyoruz, hakkaniyet istiyoruz, soydalarmzn hukukunu korumak da bizim görevimizdir.

TOPLU YERLERDEK ELENCELERE ARA VERN

Cumhurbakan Erdoan, koronavirüs salgnnn normal hayatta pek çok eyi kökten deitirdiini belirterek, yapacaklar çalmalar virüs gerçeine göre yeniden dizayn ettiklerini anlatt. Erdoan, tüm vatandalardan temizlik, maske ve mesafe üçlüsünü sahiplenmesini isteyerek, Kim ki bu noktada hastane odalarna düer, vefat eder, bunlar bizi yaralar. Temizlik, maske büyük önem arz ediyor. Bakyorsunuz maskeyi çenesinin altna koymu. Bu olmaz. Bunlar dikkatle uygulamamz lazm. Hastanelerimiz yeteri sayda, hatta dünyaya göre çok daha fazla bir konumdayz. Böyle olduuna göre bizler maskeye, mesafeye, temizlie dikkat edeceiz ki öbür tarafta hastanelerimiz en modern anlamda var. Doktorlarmz büyük çabalar sarf etti, sarf ediyorlar. Ambulanslarmz, her an seferberlik halinde. Ama halkmz da bizi anlasn. Yani toplu yerlerdeki birçok yaplan elencelere ara verin. Herhalde hastane yataklarnda komada yatmaktansa elenceye ara vermek daha evladr. Bunlar yapmayalm, aileleri üzmeyelim. Bunun için tedbirle hareket edelim. u anda attmz admlarla çok daha iyi hedefe ulaalm. Virüs sebebiyle oluan atmosfer bizi asla rehavete veya karamsarla sürüklememelidir dedi.

Ana Sayfaya Git