Cumhurbaşkanı Erdoğan: İkili ticaret hacim hedefi 100 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu nedeniyle bulunduğu New York’ta TAİK tarafından düzenlenen 11. Türkiye Yatırım Konferansı’nda konuştu. Erdoğan, “Sayın Başkan’la ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinin hem mümkün hem de gerekli olduğu hususunda tam bir mutabakat içindeyiz. İkili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara ulaştırmaya yönelik kararlılığımızı beraberce vurguladık” dedi.

Haberler 22.09.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan sözlerine öyle devam etti; Geçtiimiz Mays aynda baz Amerikan irketlerinin yöneticileriyle video konferans yoluyla fikir alveriinde bulunmu yeni ibirlii ve yatrm imknlarn ele almtk. Bu defa da Türk Amerikan i Konseyi, Amerikan i dünyasnn siz deerli temsilcileriyle bir araya gelmemize imkan salad. Türkiye ve ABD, iki güçlü stratejik ortak ve 70 yllk müttefiktir. Bu çok özel ve salam temellere dayanan ibirliimiz, yllardr dünyann birçok corafyasnda bara, istikrara ve güvenlie katk salamtr. Son dönemde yaanan kritik gelimeler, ülkelerimiz arasndaki stratejik ortakln önemini ve kymetini bir kez daha göstermitir. Sadece ekonomi ve ticarette deil, güvenlikten teröre, savunmadan yatrmlara uzanan geni bir alanda ciddi bir ibirlii imkanlarmz bulunuyor. Kiisel ilikilerde olduu gibi devletler de zaman zaman baz konularda görü ayrlklar yaayabilir. Biz bunlarn dayanma ve karlkl sayg çerçevesinde diyalog yoluyla alabileceine inanyoruz. Türk Amerikan ilikilerinin, konu bu zaviyeden ele alndnda, karlalan zorluklar aabilecek olgunlua ve kapasiteye sahip olduu görülecektir. Önemli olan her iki ülkede de bu yönde kuvvetli bir siyasi anlay ve iradenin bulunmasdr.

Erdoan, ABD Bakan Bidenla 14 Haziranda Brükselde yapt samimi ve kapsaml görümeyi hatrlatarak sözlerine öyle devam etti; Sayn Bakanla ekonomik ilikilerimizin gelitirilmesinin hem mümkün hem de gerekli olduu hususunda tam bir mutabakat içindeyiz. kili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara ulatrmaya yönelik kararllmz beraberce vurguladk. Bu rakamn, doru admlarn atlmas halinde rahatlkla eriebilecek gerçekçi bir hedef tekil ettii de hem fikiriz. Nitekim Türkiye ile Amerika arasndaki ikili ticaret hacmi salgn artlarna ramen geçen sene 21 milyar dolara yükselmitir. ABD, Türkiyenin en fazla ihracat yapt ülkeler arasnda üçüncü srada yer almaktadr. kili ticaret hacmimizin yl sonunda 25 milyar dolara ulamasn bekliyoruz..

G20DE SANAY ÜRETM EN çOK ARTAN ÜLKELERDEN OLDUK

Cumhurbakan Erdoan konumasnda Geçtiimiz yl gerçekletirdiimiz yüzde 1,8lik büyüme oranyla G20 içerisinde ikinci srada yer aldk. Ayn dönemdeki G20de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden olduk. Bu ivmeyi 2021in ilk çeyreinde yüzde 7,2 ve ikinci çeyreinde yüzde 21,7 orannda büyüme oranlar yakalayarak devam ettirdik. Ayn ekilde ihracatta da bir rekora imza atarak yllk bazda 210 milyar dolar geride braktk. Dier yandan son 19 yldr aralksz sürdürdüümüz reform gündemimizden de kopmuyoruz. Ksa süre önce insan haklar eylem planmz ile ekonomi reform paketimizi milletimizle paylatk ifadelerini kulland.

THY, DALLAS HAVAALANINDAN DREKT UçU BALATACAK

Esnek ve yüksek üretim kapasitesiyle Amerikan firmalar için birçok frsat barndrdn belirten Cumhurbakan Erdoan, Ekonomik ve ticari dayanmamz güçlendirmenin bir yolu da ibirlii alanlarmz çeitlendirmekten geçiyor. Enerji konusu bu bakmdan her iki ülkeye ciddi imkanlar sunuyor. Amerikayla enerji alanndaki ibirliimiz özellikle svlatrlm doal gaz sektöründeki ortak faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. Bayrak taycmz Türk Havayollar, Amerikada 10 noktaya dorudan uçu gerçekletirmektedir. 23 Eylülde Dallas Havaalannda uçu balatacaktr dedi.

50 EYALETNE YÖNELK YEREL ODAKLI TCARET POLTKALARI GELTRYORUZ

Cumhurbakan Erdoan konumasna öyle devam etti;

Türkiye ile Amerika arasndaki ekonomik ve ticari ortakln gerçek potansiyeline ulamasnda sizlerin verecei güçlü destein katks büyük olacaktr. Önümüzdeki bu kazançl potansiyelden daha fazla yararlanmak için karlkl diyalou ve ibirliini arttrmalyz. Bu amaçla Amerikann farkl sektörel önceliklerine sahip 50 eyaletine yönelik yerel odakl ticaret politikalar gelitiriyoruz. Biz bu dorultuda samimiyetle çalrken Amerikann Türkiyeye yönelik ticareti engelleyici baz tek tarafl uygulamalar iimizi zorlatryor. Bunla birlikte, bu meselelerin karlkl çkar ve anlay temelinde diyalog yoluyla çözüme kavuturacan düünüyoruz. Siz deerli i insanlarna bu konuda büyük rol dümektedir.

Ana Sayfaya Git