Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail yönetiminden iki cihanda da davacı olacağız

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Filistin ve Kudüs meselesi sadece bir milletin, bir coğrafyanın, bir şehrin davası değildir. Maruz kaldıkları zulümler katliamlar haksızlıklar sebebiyle Filistinliler dünyadaki tüm mazlumların sembolüdür" dedi. Erdoğan, "Biz insanlığın özellikle barış merkezi olması gereken Filistin'in ve Kudüs'ün adını yan yana yazan İsrail yönetiminden iki cihanda da davacı olacağız" diye konuştu.

Haberler 08.05.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Uluslararas Zeytinda Bar Ödülleri Töreni ve Kudüsün son yüzyl belgeselinin gala programna katld. Programa Erdoann ei Emine Erdoan, Kültür ve Turizm Bakan Numan Kurtulmu, stanbul Valisi Vasip ahin, stanbul Büyükehir Belediye Bakan Mevlüt Uysal, Kudüs Platformu Bakan Belks brahimhakkolu da katld.

ZEYTN DALINI ENE VERD

Cumhurbakan Erdoan programda konuma yapmak üzere kürsüye geldi. Kürsüde bulunan zeytin daln alan Cumhurbakan Erdoan, bunu protokol srasnda oturan ei Emine Erdoana verdi. Zeytin daln alan Emine Erdoan, Erdoann elini skt. Ardndan Cumhurbakan Erdoan kürsüye dönerek konumasna balad.

ULUSLARARASI TOPLUMUN SERGLED KAYITSIZLIK

Cumhurbakan Erdoan programda yapt konumasnda Filistin meselesinin bütün dünyay ilgilendirdiini ifade ederek, unlar söyledi:

Maruz kaldklar zulümler, katliamlar, hakszlklar sebebiyle Filistinlililer, dünyadaki tüm mazlumlarn sembolüdür. Tarih boyunca Musevilerin, Hristiyanlarn ve Müslümanlarn kutsal ehri olan Kudüs ise insanln ortak deerler etrafnda toplanabilme idealinin sembolüdür. Dolaysyla Filistini ve Kudüsü savunmak kadim insanlk tarihi boyunca iyi olan, güzel olan, doru olan, hak olan ne varsa hepsini de savunmak demektir. Burada farkl dillerden, farkl kültürlerden, farkl corafyalardan bireyler olarak bir aradayz. nsanln geleceini, Filistin ve Kudüs meselesinde verdii imtihanda elde edecei netice belirleyecektir. Bunda hiç üphe yok. ayet bu imtihandan alnmzn akyla çkabilirsek insanlk olarak geleceimize güvenle ve umutla bakabiliriz. Tam tersi olursa o zaman haklarn, özgürlüklerin, ahlaki ve vicdani tüm ölçülerin olmad veya ortadan kalkt, zulmün hakim olduu karanlk bir gelecek bizi bekliyor demektir. çünkü Filistinde özellikle Kudüste yaananlar zalimlerin zulümlerini merulatrma, hatta kurumsallatrma çabasndan baka bir ey deildir. srail yönetiminin yakn zamanda kendi topraklarna sahip çkmaktan baka hiçbir suçlar olmayan Filistinlilere kar uygulad iddet, zalimlerin cüretinin her geçen gün arttn gösteriyor. Bu saldrlarda onlarca ehit ve binlerce yaral veren Filistinlilerin yaadklar karsnda uluslararas toplumun sergiledii kaytszlk hiçbir halkn, hiçbir bireyin güvende olamayaca bir gelecein iaretidir.

SRAL YÖNETMNDEN K CHANDA DA DAVACI OLACAIZ

Cumhurbakan Erdoan, Biz insanln özellikle bar merkezi olmas gereken Filistinin ve Kudüsün adn yan yana yazan srail yönetiminden iki cihanda da davac olacaz. Filistin ile birlikte Suriyede yaananlar bize ac bir gerçei gösterdi. Biz bunlar iyi tandk, iyi tanyoruz, iyi biliyoruz. Hatta hatta ikili görümelerde onlarn bize söylediklerini unutmamz mümkün deil. Bunlarda ne insani, ne vicdani asla böyle bir karakter, böyle bir cibilliyet yok. Uluslararas toplumun özellikle de görevi bar ve güveni temin etmek olan uluslararas kurulularn riyakarl artk gizlenemez, saklanamaz, daha önemlisi tahammül edilemez bir boyuta ulamtr. te bu çarpkla kar biz dünya beten büyüktür diyerek dile getiriyoruz eklinde konutu.

DÜNYA KNC DÜNYA SAVAININ ARTLARINDA YAAMIYOR

Erdoan, öyle devam etti:

Bu çarpkla kar itirazmz biz Dünya beten büyüktür diyerek dile getiriyoruz. Dünyadaki tüm ülkelerin güvenliini sadece 5 ülkenin çkarna ve hatta keyfine brakan bir sistemin sürdürülebilirlii yoktur. Artk Birlemi Milletlerin reforme edilmesi olmazsa olmazdr. Kesinlikle reforme edilmesi arttr. Dünya, kinci Dünya Savann artlarnda yaamyor. Artk bunlar tarih oldu, geride kald. Öyleyse imdi Birlemi Milletleri reforme etmek, reforme etmek suretiyle yeniden bir Birlemi Milletler yapsn ortaya çkarmak gerekiyor. Türkiye olarak bu çarpkln düzeltilmesi konusunda bir yol açmak için harekete geçtik. Görütüümüz tüm dünyadaki liderlere hep bunu anlatyoruz. Tabii bu 5 ülkenin iine gelmedii gibi dier dünyadaki liderler de korkuyorlar, çekiniyorlar. Böyle bir eye tevessül edersek acaba akbetimiz ne olur. çünkü hepsinin öyle veya böyle bu 5 ülkeden çkarlar var. Birisi sadan, birisi soldan. Hepsi bir yerden bal. Hamdolsun bizim böyle bir balantmz yok. Biz sadece hakka balyz, sadece halkmza balyz. Onun için de doru neyse, bunu son nefesimizi verene kadar savunacaz. nsanln tamamna hizmet edecek bir uluslararas güvenlik mimarisi kurulana kadar inallah bu mücadelemizi sürdüreceiz.

BARI DNNN MENSUPLARI BRBRN YYOR

Cumhurbakan Erdoan, Bar, insanolunun bu dünyada ilk var olduu günden beri arad, peinden kotuu, özlemini çektii bir ideal. Hele hele bizim dinimiz slam, silm yani bir bar dinidir. Bizler bir bar dininin mensuplar olarak Allaha hamdediyoruz. Ona layk olmann gayreti içerisindeyiz ama ne yazk ki o bar dininin mensuplar birbirini yiyor. Bu da ayrca bizim bir derdimiz. Tpk Habille Kabilin hikayesi gibi. Güçsüzle güçlünün deil, haklyla hakszn, mazlumla zalimin hikayesi gibi. çünkü Habil aslnda Kabilden daha güçlüydü. Sadece Kabil, Habilden daha hrsl, daha vicdansz, daha fesatt. Bunlar kötü ama kabul etmeliyiz ki hepsi insana dair hasletlerdir. Gerçek bu diye konutu.

FRANSIZLAR ORADA DA YNE DEVASA BR KATLAM YAPTILAR

Erdoan, Bugün de birileri tercihini kötülükten, hakszlktan, yanltan yana kullanyor. Bize düen daima hakkn ve haklnn yannda yer almaktr. Barn anahtar ite burada yatyor. Gözümüzün önündeki bu hakikate ulamak genellikle öyle kolay olmuyor. Maalesef önce tüm olmazlar deneniyor, sonra da bar yoluna gidiliyor. Birinci ve kinci Dünya savalarn hatrlayn. Tek dertleri pastadan daha çok pay almak isteyen muhterisler, dünyamz yakp ykarken geride on milyonlarca kurban braktlar. Bugün de benzer hrslar özellikle de corafyamz üzerinde oynanan oyunlarda kendini çok açk, net gösteriyor. Filistinlilerin 70 yldr maruz kald insanlk d saldrlar, Suriyelilerin, Irakllarn, Yemenlilerin son yllarda yaad trajediler hep bu oyunlarn birer tezahürüdür. Gerisinde insani hiçbir amacn olmad meydan okumalar, sadece bitip tükenmek bilmeyen bir güç itahyla yaplyor. te az önce Ruanda söylendi. Sadece Ruanda m? Cezayirde, Franszlar 5 milyon Müslüman orada katlettiler. Libyada ayn Franszlar orada da yine devasa bir katliam yaptlar. Dünyann sesi çkt m? çkmad, yine sessiz kaldlar. Bu her zaman ayn oyun. Yarn da ayns olacak hiç endieniz olmasn. çünkü yap bu, karakter bu, cibiliyet bu. Bunu deitirmek mümkün deil eklinde konutu.

BUNLAR NEREDE ELMAS, ALTIN VARSA, KENDLER çN PETROL VARSA ORADALAR

Erdoan, insani yardmlar konusunda Türkiyenin önde olduuna dikkat çekerek, öyle dedi:

Halbuki bizim ne Amerika ile ne Batl ülkelerle mukayese edilir bir yanmz yok. Onlar bizim çok önümüzde ama buna ramen biz farklyz. Biz biliyoruz ki yaptklarmz, verdiklerimiz bizim için kayp deildir, tam aksine o bizim inancmzn gerei olarak olmas gerekendir. Peki, ekonomik, siyasi ve askeri güç geldiinde birbirleriyle yaran, bizim iki, be, on katmz büyüklüündeki devletler niye insani yardm dendiinde gerimize düüyor dersiniz? çünkü tamamen bir vicdan, ahlak ii olan insani yardm para getirmez, petrol, altn getirmez, siyasi güç getirmez. Bunlar nerede elmas, altn varsa, kendileri için petrol varsa oradalar. nsani yardm size sadece ve sadece en yaknnzdakilerden balayarak, dier insanlara kar sorumluluunuzu yerine getirmi olmann huzurunu verir. te biz bu huzuru duyuyoruz. Anlald kadaryla böyle bir anlayn, paras ve silah çok olanlar nezdinde bir karl yok. Türkiye olarak biz Suriye ve Irakl toplamda 4.5 milyon kiiyi yllarca ülkemizde misafir ederken, Avrupa devletleri bir ara ciddi panie kapldlar. Adeta bizden Ne olur siz onlar orada tutun, sakn kaplar açp da brakmayn. Bu denli korktular. Biz zulmedecekler diye bizdeki bu muhacirlere, mültecilere kapy açp da onlar göndermedik. Tekrar onlar kamplarmza aldk. çünkü zulmedeceklerdi. te baz komu ülkelerde o yaptklar zulmü gördük. Bu mültecilerin kendi topraklarna yönelebilme ihtimali hepsinin de muvazenesini bozdu. Bize gelip yardm istediler.

TE BATI BU

Cumhurbakan Erdoan, Biz ülkemizde hala 3.5 milyon Suriyeli kardeimizi misafir etmeyi sürdürüyoruz. En ufak bir tereddüdümüz yok, yardm gelse de gelmese de biz bunu yapmaya devam edeceiz. u ana kadar yaptmz yardm, 31 milyar dolar oldu. Biz bunu asli görevimiz telakki ediyoruz. Bereketi de geliyor. Avrolar gelse de gelmese de bereketi var. u ana kadar verdikleri 1 milyar 850 milyon avro, söz 6 milyon avro. te Bat bu. Onun için Baty iyi tanyn, iyi bilin ve biz iyi biliyoruz. yi tandm 16 yllk Babakanlk ve Cumhurbakanl yaammda. Dier tüm ülkelerden ve kurumlardan gelen yardmlar ise BMyi kastediyorum o da 550 milyon dolar. Bunlar bu. Buna karlk ayn kesimler Suriyede yaptklar birkaç saatlik operasyonda bilmem kaç yüz milyon dolarlk bomba kullanm olmay böbürlenerek anlatyorlar. Bu kadar silah kullanyorsunuz dedi.

IRAKTA SZ HçBR SLAH ALMADINIZ

Erdoan, 5 bin TIR silah oraya geliyor. 2 bin kargo uçayla silah geliyor. Bunun bedeli ne? Bunlar kime kar geliyor. Gelse gelse bunlar Türkiyeye kar geliyor. çünkü snrda Türkiye var, baka birisi yok. 20 tane üs var sadece ABDnin. Bu üsler ne i görür? Kime kar? Bütün bunlar sorduumuz zaman Biz hepsinin seri numaralarn aldk, sava bitince silahlarn hepsini alp gideceiz. Kimi aldatyorsunuz? Biz bunlar Irakta gördük. Irakta siz hiçbir silah almadnz. Biz daha sonra o silahlarn bir ksmn, PKKnn elinden topladk. Biz bunlar biliyoruz. nsanlar öldürmek için gösterdikleri gayreti, harcadklar parann onda birini insanlar yaatmak için kullansalar muhtemelen bütün sorunlar çözülecek ama böyle bir dert yok diye konutu.

Erdoan, Davosta one minute derken, sadece kendimizin deil, milletimizin ve dünyann neresinde yaarsa yaasn, Filistin meselesine vicdani bak sahibi herkesin hissiyatn dile getirdik. Ne zaman ki insanln tamam, zalimlere one minute deme noktasna gelirse, ite o zaman bu zulüm bitme sürecine girmi demektir eklinde konutu.

ALMA MAZLUMUN AHINI, çIKAR AHESTE AHESTE

Erdoan, geçmite yapt srail ziyaretini anlatarak, Filistin tarafna geçeceiz, bize baya çile çektirdiler. Arabay aradlar, yarm saat, 45 dakika oyaladlar. Brakp dönmek mümkün deil, onu da yapamyorsun fakat ikili görümede enteresan bir ey anlatt aron. Söyledii uydu; Hayatta en çok zevk aldm ey, Filistinlileri öldürürken tank üstündeki görevimdi. Düünebiliyor musunuz, bu insanlarn karakteri, yaps bu. Ne oldu sonra? Alma mazlumun ahn, çkar aheste aheste. Onun için adil olacaksn, dürüst olacaksn, zulmetmeyeceksin. Bizlere düen inallah o güne kadar mücadeleyi sürdürmek, her platformda Filistinli kardelerimizin seslerini duyurmak, yanlarnda olmaktr dedi.

ERDOAN ÖDÜL VERD

Erdoann konumasnn ardndan Kudüsün son yüzyl belgeselinden ksa bir bölüm gösterildi. Ardndan ödülü töreni gerçekletirildi. Nur Ftr Taher, Emine Erdoandan ödülünü ald. Emine Erdoan Tahere sarldktan sonra ödülünü verdi. Cumhurbakan Erdoan, Filistinde buldozerin altnda kalarak hayatn kaybeden ABDli aktivist Rachel Corrienin annesi Cindy Corrie ve babas Craig Corriee de ödül verdi.

Ana Sayfaya Git