Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabul edilemez

Recep Tayyip Erdoğan, "Rusya'nın Ukrayna topraklarına başlattığı askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum. Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir" dedi.

Haberler 25.02.2022 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde Uluslararas Demokratlar Birlii heyetini kabul etti. Erdoan, Rusyann Ukraynaya yönelik balatt askeri harekata ilikin, Rusyann Ukrayna topraklarna balatt askeri harekat kabul edilemez bulduumuzu ve reddettiimizi belirterek balamak istiyorum. Uluslararas hukuka aykr gördüümüz bu adm bölgenin bar, huzur ve istikrarna vurulmu ar bir darbedir. Her ikisini de dost ülkeler olarak gördüümüz, yakn siyasi, ekonomik, sosyal ilikiler içerisinde bulunduumuz Rusya ve Ukraynann bu ekilde kar karya gelmi olmasndan dolay samimi olarak üzüntü duyuyoruz. Türkiyenin Ukraynann toprak bütünlüünü korumak için verdii mücadeleyi desteklediini, biraz önce görütüümüz Sayn Zelenskiye de tekrar ifade ettim. Kendi vatandalarmz ile bölgedeki Tatar kardelerimiz bata olmak üzere Ukraynada yaayan herkesin can güvenliinin salanmas konusunda üzerimize düenleri yapacaz. Derin tarihi balarmz ve dostluk ilikilerimiz olan Rusya ve Ukrayna arasndaki sorunlarn Minsk Mutabakatlar çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi çarmz tekrarlyoruz. Nitekim dün Sayn Putin ile görümek suretiyle, kendisine de bunlar ifade etmitim diye konutu.

TÜRKYE, AVRUPA ÜLKESDR

Erdoan, Uluslararas Demokratlar Birlii heyeti ile bir araya gelmekten dolay memnuniyet duyduunu söyleyerek, Türkiye, tarihin derinliklerindeki dier sayfalar bir kenara brakarak söylüyorum; Osmanlnn ilk asrndan itibaren bir Avrupa ülkesidir. Geçen asrn bana kadar, bugün üzerinde çok sayda Avrupa ülkesinin yer ald ald topraklar bizim vatanmzn bir parçasyd. Bugün de tarihi ve sosyal balarmzn ötesinde Trakya Bölgemizle Avrupa ktasnn ayrlmaz bir ksmn oluturuyoruz. Dolaysyla çeitli Avrupa ülkelerinde yaayan vatandalarmzn bulunduklar yerlerin siyasi, sosyal, ekonomik faaliyetlerine etkin ekilde katlmalar ve söz sahibi olmalar kadar tabi bir durum yoktur. Kimi çevrelerin ülkemizi Avrupadan dlama, Avrupann karsndan bir corafya ve toplum olarak gösterme çabalar kesinlikle art niyetlidir. Balkanlardan orta ve dou Avrupaya kadar her yerde tüm kazma, yok etme, silme çabalarna ramen hala izlerimizi takip ederek, ktann her köesinde özellikle bunlar görmek mümkündür. Böylesine köklü bir tarihi ve sosyolojik gerçein olduu yerde hiçbir Türk vatanda kendini dlanm, hele hele aalanm hissedemez ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Erdoan: Rusyann askeri harekat kabul edilemez

KÖPRÜNÜN BUNDAN SONRAK AYAI AVRUPA

Erdoan, Anavatan Anadoluyla gönül bamz ve irtibatmz sürdürüken yeni vatanmz Avrupay tüm ülkeleriyle tüm ehirleriyle kucaklamal, benimsemeli ve geleceimizin ayrlmaz parças haline getirmeliyiz. Maziden atiye kurduumuz köprünün bundan sonraki aya Avrupada yaadmz yerler olmaldr, olacaktr. Uluslararas Demokratlar Birlii olarak çatnz ne kadar geniletirseniz, faaliyet ve etki alannz ne kadar artrrsan vatandalarmza bu mesajlar ulatrma, onlar örgütleme, gelecee hazrlama misyonunu da o derece baarl ekilde yerine getirebilirsiniz. Hiçbir vatandamz marjinal örgütlerin, ülke ve millet düman yaplarn insafna terk edemeyiz. Onlarn pençesine dümü olanlar da görmezden gelemeyiz. PKK ve FETÖ gibi yaplarn köken ve mezhep ayrmcl üzerinden insanlarmz bölmeye çalanlarn oyunlarn hep birlikte bozacak, tuzaklarn beraberce balarna geçireceiz dedi.

EKS KENDMZDE ARAYACAIZ

Ülkesine, milletine, tarihine, kültürüne, deerlerine bal insanlarn bo brakt her alann bu kesimler tarafndan doldurulduunu kaydeden Erdoan, Avrupadaki seçimlerde yerel ve ulusal parlementolara giren ahslara baktmzda isimleri Türk ve Müslüman kökenli olsa da maalesef çounun milletimizle gönül ba kopmu kiilerden olutuunu görüyoruz. Ayn ekilde sivil toplum faaliyetlerinden medyaya kadar her alanda benzer dengesizliklere rastlamak mümkündür. Halbuki biz bu profilin Avrupadaki vatandalarmzn kahir ekseriyetinin duruunu yanstmadn gayet iyi biliyoruz. Öyleyse eksii kendimizde arayacaz. Onlarn arkasnda kim olursa olsun, unutmayn sizin arkanzda 85 milyon ferdiyle Türk milleti var, sizin arkanzda koskaca bir tarih ve medeniyet miras var, sizin arkanzda hak ve hakikat davasna gönül vermi yüzlerce milyonluk dost ve karde halklar var. Bu gücü gerektii gibi harekete geçirdiimizde önümüzde hiçbir örgüt, hiçbir er yap, hiçbir gizli açk engel duramaz diye konutu.

12 YILDA 1113 VATANDAIMIZI AMBULANS UçAKLA ALDIK

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak dier ülkelerin egemenlik haklarna saygl bir ekilde daima vatandalarnn ve Türk kökenli insanlarn yanlarnda yer aldklarn ve yer almay sürdüreceklerini vurgulayan Erdoan, Artk Türkiye de eski Türkiye deildir. Artk herhangi bir vatandamzn hangi sebeple ve dünyann neresinde ihtiyac olursa olsun tüm kurumlaryla yannda olan bir Türkiye var. nallah önümüzdeki dönemde bu hizmetleri hem daha yaygn hem daha güçlü bir ekilde vermeye devam edeceiz. Türkiyenin vatandalarna sahip çkmas konusunda en somut örneklerden biri salk hizmetleridir. Eskiden ülkemizden rahatszlanan vatandalarmzn Avrupada sahip olduklar salk sigortas vastasyla aldklar hizmetleri gpta ile takip ederdik. imdi ise biz dünyann dört bir yannda salk desteine ihtiyaç duyan vatandalarmzn imdadna kouyoruz. Geçtiimiz 12 ylda 4 ayr ktadaki 82 ayr ülkeden 1113 hasta vatandamz ambulans uçaklarla alarak ülkemize getirip tedavilerini burada yaptrmalarn saladk. Son dönemlere baktmzda 2020 ylnda 231 vatandamz, 2021 ylnda 169 vatandamz, bu yln ilk 1,5 aynda da 27 vatandamz tedavi için ülkemize naklettiimizi görüyoruz. Sadece bununla kalmadk. Her alanda benzer hizmetlerin vatandalarmza sunulmasn saladk ifadelerini kulland. (DHA)

PEK çOK ÜLKE SSTEM çN YARDIM TALEP ETT

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, d temsilciliklerde vatandalara 73 türde konsolosluk hizmeti verdiklerini belirterek, Ylda ortalama 2 milyon ilemi bulan bu hizmetler, salgnn da etkisiyle geçen yl 3 milyonu geride brakt. Kurduumuz biliim altyaps öylesine verimli iliyor ki pek çok ülke benzer bir sistemi kurmak için bizden yardm talep etti. Salgn döneminde 142 farkl ülkeden 100 bini akn vatandamzn ülkemize dönmesine katk salayarak herhangi bir maduriyet yaanmasnn önüne geçtik. Türkçenin yan sra 9 farkl dilde hizmet veren çar merkezlerimiz vastasyla günün 24 saati vatandalarmza hizmet sunuyoruz. Tarihi bir adm atarak yurt dnda yaayan vatandalarmza bulunduklar ülkelerde oy kullanma imkan tandk. Konsolosluklarmzda vatandalk ilemleri, pasaport, evlenme, boanma, miras, vesayet, vekalet, ikamet, tapu, sürücü belgesi, adres beyan adli sicil belgesi, harç ödemesi, döviz ile askerlik, mavi kart gibi ilemlerin kolayca yaplabilecei bir altyap kurduk. Bu balklarn her birinde, vatandalarmza verdiimiz hizmetlere getirdiimiz kolaylklar, saladmz avantajlar saatlerce anlatsak bitiremeyiz diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan ayrca son olarak gelen talepler üzerine TOK vastasyla yurt dndaki vatandalar ev sahibi yapmaya yönelik yeni projeyi hayata geçirdiklerini söyleyerek, lk olarak stanbul Sancaktepede 420 konut ile balayacak bu projeyi talebe göre yaygnlatrarak sürdüreceiz dedi.

SALDIRILARIN NEREDEYSE YARISI CAMLERMZE YÖNELK

Cumhurbakan Erdoan, yükselen slam ve Türk dümanlna kar da gereken admlar attklarn vurgulayarak, öyle konutu:

Maalesef Avrupa, tarihi ve güncel olarak her ba sktnda rkçlk hastalnn yükseliine engel olamayan bir corafyadr. Irkç saldrlarn ilk ve öncelikli hedefi de bizim vatandalarmz ve onlarn youn olarak bulunduklar yerlerdir. Mesela 2018 ylnda, Avrupada dorudan vatandalarmz ve derneklerimizi hedef alan 187 saldr, 2019 ylnda 253 saldr, 2020 ylnda 389 saldr, 2021 ylnda yine 350 saldr kaytlara geçmitir. Saldrlarn neredeyse yars camilerimize yöneliktir hatta mezarlklar hedef alan saldrlar bile görülmütür. Tabi bunun yannda özellikle bireylere yönelik kaytlara geçmeyen, bilinçli olarak geçirilmeyen çok sayda taciz ve saldr da meydana gelmitir. Bir süredir vatandalarmzn can ve mal güvenlikleri ile onurlarn hedef alan nefret suçlarn raporlatrarak Avrupann ve dünyann gündemine getirmeye baladk. Müslümanlarn terörle eletirerek, bunun üzerinden kapsaml bir slam dümanl kampanyas yürüten sinsi bir proje ile kar karyayz. Bu alçak projeyi baarszla uratmak için öncelikle Avrupann siyaset, hukuk ve kamuoyu oluturma mekanizmalarn etkin ekilde kullanmak arttr.

DAYANIMA çNDE OLMALIYIZ

Cumhurbakan Erdoan, hak arama kültürünün dünyann her yerinde olduu gibi Avrupada da temel araç olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Kendi meselelerimize öncelikle kendimiz sahip çkmal, bunlar siyasi ve hukuki dile dönütürerek medya, sivil toplum kurulular, bireysel ilikiler vastasyla herkese bkmadan, usanmadan anlatmalyz. Ayn ekilde sadece Müslüman kimlii sebebiyle benzer saldrlara ve tacizlere maruz kalan kardelerimizle de dayanma içinde olmalyz. Ancak bu tür hadiselere taklp kalarak, hiçbir alanda kendimizi geriye çekmemeli tam tersine daha çok mücadele ederek, daha çok baar ortaya koyarak, rkçlk dalgasnn üstünden bir defa çkmalyz. Avrupann kimi ülkelerinde uygulanmaya çallan sosyal mühendislik projelerini baarszla uratmakta kararlyz. Özellikle daha evvel Bektai ve Alevi toplumlar üzerinde oynanan oyunun, imdi Avrupa slam gibi giriimlerle tüm Müslümanlara temil edilerek istendiini görüyoruz. Dernekler ve camiiler üzerinde giderek younlaan basklar siyaset ve hukuk kanallar üzerinden etkisiz hale getirmenin çaresine bakmalyz. Aramzdaki birlii, beraberlii güçlendirdiimizde Avrupada hiçbir devletin, siyasi partinin, kamu kurumunun görmezden gelemeyecei, sesine kulak vermek, hassasiyetine sayg duymak zorunda kalaca bir güce ulaacamzdan üpheniz olmasn. Vatandalarmz birlikten doacak güç konusunda bilinçlendirerek, Avrupadaki 60 yllk varlmzn temel handikab olan bölünmülüe bir son vermeliyiz. Bu konuda en büyük görev de Uluslararas Demokratlar Birlii olarak sizlere düüyor. Biz her zaman olduu gibi bundan sonra da hep yannzda olacaz.

Ana Sayfaya Git