Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kaşıkçı cinayeti siyasetin değil adaletin konusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cemal Kaşıkçı'yı Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledip, cesedini parçalara ayıranlar, devletlerine ve milletlerine değil, Suudi Arabistan devletinin içinde yuvalanmış bir çetenin çıkarlarına hizmet ediyordu. Bunun aksine inansaydık, yaşanan olayı ikili bir ihtilaf olarak değerlendirebilirdik. Kaşıkçı cinayetini siyasetin değil adaletin konusu olarak görüyor, adaletin ise ancak ulusal ve uluslararası mahkemeler eliyle tecelli edeceğine inancımızı koruyoruz" dedi.

Haberler 01.10.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, The Washington Post için Türkiye, Kakç Cinayetini Aydnlatma çalmalarn Sürdürecek balkl makale kaleme ald. Makalede, Kakç cinayeti için 11 Eylül terör saldrlarn saymazsak 21. yüzyln en büyük ve tartmal olay saylabilir diyen Erdoan, 11 Eylülden bu yana hiçbir olayn, uluslararas düzeni bu denli tehdit etmediini, dünyann kabul ettii kurallara meydan okumadn belirtti. Cinayetin üzerinden geçen 1 yla ramen elde edilen bilgilerin snrl olmasnn, uluslararas toplumun üzerinde düünmesi gereken, üzücü bir gerçek olduuna dikkat çeken Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti:

Suudi gazetecinin ölümünün tüm yönleriyle aydnlatlp aydnlatlmayaca, çocuklarmzn nasl bir dünyada yaayacan belirleyecektir. Yönetimim, ilk günden itibaren bu konuda tam effaflk politikasn benimsemitir. Geride braktmz bir yllk dönemde istihbarat ve emniyet tekilatlarmz ile diplomatlarmz ve savclarmz, meselenin takipçisi olarak muhataplaryla ibirlii yapm ulusal ve uluslararas kamuoyunu aydnlatmak için gereken admlar atmlardr. Bu kapsamda Suudi Arabistann yan sra Amerika Birleik Devletleri, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Birleik Krallkn aralarnda bulunduu ülkelerle elimizdeki kantlar paylatk. laveten Birlemi Milletler Özel Raportörü Agnes Callamardn soruturmasna katkda bulunduk. Son olarak Kakçnn katillerinin, suçun iledii yer olan Türkiyeye gönderilmesi için Suudi Arabistan nezdinde giriimlerde bulunduk.

KADM DOSTLUUMUZ, GERçEKLER SÖYLEMEMZE ENGEL DEL

Türkiyenin Kakç cinayetine yaklamnn, kurallara dayal uluslararas düzenin kararl destekçisi olmasndan kaynaklandn aktaran Erdoan, Bu nedenle sürecin bandan itibaren Kakç cinayetinin ülkelerimiz arasnda ikili bir mesele hline getirilmesine kar çktk. Washington Post yazarn hunharca katleden çete ile Kral Selman bin Abdülaziz ve Suudi Arabistan halk arasnda açk ve net bir ayrm gözettik. Öte yandan kadim dostluumuz, gerçekleri söylememize engel deildir. Bilakis Dost ac söyler. Cemal Kakçy Suudi Arabistann stanbul Bakonsolosluunda katledip, cesedini parçalara ayranlar, devletlerine ve milletlerine deil Suudi Arabistan devletinin içinde yuvalanm bir çetenin çkarlarna hizmet ediyordu. Bunun aksine inansaydk yaanan olay ikili bir ihtilaf olarak deerlendirebilirdik. Ancak Kakç cinayetini siyasetin deil, adaletin konusu olarak görüyor; adaletin ise ancak ulusal ve uluslararas mahkemeler eliyle tecelli edeceine inancmz koruyoruz dedi.

YARGI SÜREC HAKKINDA SORU ARETLER OLDUU SIR DEL

Kakç suikast, insani boyutunun yan sra diplomatik dokunulmazlk ilkesinin istismar edilmesi nedeniyle de endie vericidir diyen Cumhurbakan Erdoan, Kakçnn katillerinin diplomatik pasaportlarla seyahat etmelerinin, diplomatik binay suç mahalline çevirmelerinin ve Suudi Arabistann stanbuldaki 1 numaral diplomatnn olayn üstünü örtmeye çalmasnn çok tehlikeli örnek oluturduunu belirtti. Erdoan, Belki de daha tehlikeli olan ise katillerin, kendi ülkelerinde hiçbir ceza almadan hayatlarna devam etmeleridir. Suudi Arabistanda devam eden yarg süreci hakknda soru iaretleri olduu sr deildir. Sürecin effaflktan uzak ekilde yönetilmesi, durumalarn kapal kaplar ardnda yaplmas ve sanklarn gayri resm olarak serbest brakld iddialar, uluslararas toplumun beklentilerini boa çkard gibi Suudi Arabistann imajn olumsuz etkileyecektir. Suudi Arabistann dost ve müttefiki olarak bunu asla istemeyiz dedi.

CEMALN ALESNE BORCUMUZDUR

Suudi Arabistann konu hakkndaki effaflk eksiinin ulusal güvenlik gerekçe gösterilerek merulatrlmaya çalldnn altn çizen Cumhurbakan Erdoan, makalesine öyle devam etti:

Teröristlerin adalete teslim edilmesi için tüm imknlarn seferber edilmesi baka bir ey, masum insanlarn siyasi görüleri nedeniyle önceden planlanarak katledilmesi baka bir eydir. Örnein Nazi sava suçlusu Adolf Eichmannn kaçrlarak adalete teslim edilmesi meru bir admdr. Kakç cinayetinin adalet davasna herhangi bir ekilde hizmet ettiini iddia etmek ise gülünç olacaktr. Türkiye olarak önümüzdeki dönemde de Kakç cinayetinin aydnlatlmas için çabalarmz sürdürmeye söz veriyoruz. Geçtiimiz yl yine bu gazetede yaymlanan makalemde ortaya attm sorular sormaya devam edeceiz: Cemal Kakçnn cenazesi nerededir? Suudi gazetecinin ölüm fermann kim imzalamtr? Aralarnda bir adli tp uzmannn da bulunduu 15 katili iki uçakla stanbula kim göndermitir? Böyle bir suçun bir daha dünyann hiçbir yerinde ilenmemesi, hem Türkiyenin hem de insanln çkarnadr. Suçlularn cezasz kalmamas için mücadele etmek, bunu salamann en kolay yoludur. Bu, Cemalin ailesine borcumuzdur.

Ana Sayfaya Git