Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırgızistan'da yüksek düzeyli iş birliği toplantısı öncesinde konuştu.

Erdoğan "FETÖ'nün Kırgızistan'da hala mevcudiyetini sürdürüyor olması, tabii ki gelecekle ilgili bizim 15 Temmuz'da yaşadığımız sıkıntıyı biz Kırgızistan yaşamasın istiyoruz"

Haberler 02.09.2018 - 12:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan açklamasnda, FETÖnün Krgzistanda mevcudiyetini sürdürüyor olmas gelecekle ilgili 15 Temmuz ile ilgili sknty biz Krgzistan yaamasn istiyoruz. FETÖ konusunu iki ülke arasnda gündemden çkararak olumlu gündeme odaklanmak iki ülke yararna faydal olacaktr. Krgzistana eitim kültür kalknma desteini sürdüreceiz. dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Bikek Manas Uluslararas Havalimannda Krgzistan Cumhurbakan Sooronbay Ceenbekov tarafndan resmi törenle karland. Cumhurbakan Erdoan ve ei Emin Erdoan ile Krgzistan Cumhurbakan Ceenbekov ve ei Aygül Ceenbekovun, eref Salonunda düzenlenen tören alanndaki yerlerini almalarnn ardndan, iki ülke milli marlar çalnd.

Tören ktasn denetleyen Erdoan ve Ceenbekov daha sonra heyetlerini birbirine takdim etti. Bakan Erdoan, tören ktasn Salam Asker diyerek selamlad.

BORSOK KRAM EDLD

Erdoan ve ei Emine Erdoana, uçaktan inilerinde kendilerini karlayan yöresel kyafetli iki Krgz genç kz çiçek takdim ederken, geleneksel Krgz hamur ii Borsok ve bal ikram yapt. Karlamada, Krgz Cumhurbakan Ceenbekov ve ei Aygül Ceenbekovun yan sra Türkiyenin Bikek Büyükelçisi Cengiz Kamil Frat ve büyükelçilik personeli de hazr bulundu.

ERDOAN BAKANLIK ETT

Devlet Konukevinde, Cumhurbakan Erdoan ve Krgzistan Cumhurbakan Sooronbay Ceenbekov Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik birlii Konseyi (YDSK) toplantsna bakanlk etti.

Toplantnn açlnda konuan Erdoan, sözlerine Türkiye Cumhuriyeti ile Krgz Cumhuriyeti malum iki karde ülkedir. Türkiye, bamszlndan bu yana Krgzistann yannda yer alm, Krgzistann kalknmasna her zaman destek olmutur. diyerek balad.

Erdoan, 2011de de YDSKyi kurarak ilikileri stratejik ortaklk seviyesine yükselttiklerini belirterek Buna ramen 15 Temmuz hain darbe giriiminin ardndan hiç arzu etmediimiz halde i birliimizde ksmi bir duraklama yaand. Biz ilikilerimizin tekrar olmas gereken düzeye çkartlmas için elimizden geleni yapmaya hazrz. diye konutu.

Bakan Erdoan, özellikle stratejik, askeri, siyasi, ekonomik bütün bu alanlarda atlmas gereken çok önemli admlarn bulunduuna iaret etti.

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelik seçimlerinde Krgzistan destekleyeceklerini açklamaktan mutluluk duyduunu dile getiren Erdoan, Krgz parlamentosunda bir KrgzTürk Dostluk Grubunun oluturulmasn da memnuniyetle karladklarn kaydetti.

Erdoan, yeni dönemde Krgz Dostluk Grubunu en ksa sürede oluturacaklarn ifade ederek bata Krgzistan Meclis Bakan Dastanbek Cumabekov olmak üzere Krgz parlamenterlerin, Türk milletvekilleriyle sk aralklarla bir araya gelmelerini desteklediklerini belirtti.

1 MLYAR DOLAR SEVYES

ki ülkenin ticaret hacminin potansiyelin gerisinde olduuna iaret eden Erdoan, Yllk ticaret hacmimizi en ksa sürede 1 milyar dolar seviyesine çkarma hedefine bizler balyz. Sizden ricam i adamlarmzn Krgzistana yatrm yapmalar konusunda gerekli destein verilmesi, teviklerin salanmas ve onlarn korunmas olacaktr. dedi.

Bakan Erdoan, yarn mevkida Ceenbekov ile itirak edecekleri i forumunda bu hususlarda güçlü mesajlar vereceini bildirdi.

Ayrca havayolu irketlerinin frekanslarnn artrlmas talepleri konusunda da destek beklediklerinin altn çizen Erdoan, unlar söyledi:

Havayolu ile ilgili olarak ayrca deerli kardeimle de konutuk. Burayla ilgili olarak Türkiyede havaalanlarnn ve havalimanlarnn yapmnda bizler özellikle BOT ya da yapilet sistemiyle çok ciddi kazanm elde ettik. Bu konuyla ilgili de inallah Krgzistana her türlü destei vermeye bizler hazrz. Gerek altyap yatrm gerekse iletme anlay noktasnda, yapiletdevrette yarn burada olacak i adamlarndan belki rol almak isteyenler olabilecektir. Krgz milli bütçesine yük olmadan böyle bir çözüm inanyorum ki sizleri ciddi manada rahatlatacaktr.

K ÜLKE ARASINDAKI çALIMA

Erdoan, Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin Bikekte en ksa sürede açlabilmesi için ilgili bakanlklarn süratle çaltklarn söyledi. Ceenbekovun, yer tahsisi noktasnda çalmalarn olduunu kendisine ifade ettiini aktaran Erdoan, öyle devam etti:

Bizim arkadalarmzn da bu belirlenen yerde gerek Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin inas gerek TKA ile ilgili yaplacak yer konusu, bunlar orada ina etmek suretiyle gerçekten Türk mimarisiyle orada bu admn atlmas, büyükelçilik noktasnda da bizleri rahatlatacaktr. Bu kapsamda Bikekte tarafmza tahsis edilen bu arazilerin durumlarnn da büyükelçiliimiz tarafndan süratle takibi için herhangi bir engel söz konusu deil. Hemen admlar atmamz lazm. Bu konudaki bavurumuza süratle cevabn verilmi olmas, Maarif Vakfnn ayn ekilde bu arsa içerisinde yaplacak olmas da iimizi ciddi manada kolaylatracak. Böylece TürkiyeKrgzistan arasndaki çalmalar da hz kazanacaktr.

Cumhurbakan Erdoan, Krgzistan ile ilikilerini siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve sosyal tüm alanlarda derinletirmek arzusunda bulunduklarn belirterek Bu çerçevede gerek ekonomik yatrmlarmza arlk vermeyi gerek kalknma yardmlarmzn corafi dalmn tüm ülkeye yaymay öngörüyoruz. dedi.

Salkla ilgili konuda ise en ufak bir skntnn söz konusu olmadn aktaran Erdoan, Krgzlarn Türkiyedeki tedavilerine destei sürdüreceklerini anlatt.

Erdoan, 3. Dünya Göçebe Oyunlarnn ve 6. Türk Konseyi Zirvesinin hayrlara vesile olmasn diledi.

FETÖ LE MÜCADELE SÜRÜYOR

Özellikle FETÖ konusu bata olmak üzere ikili ilikilerin geldii noktay mevkida Ceenbekov ile samimi bir ekilde ele aldklarna dikkati çeken Erdoan, unlar kaydetti:

FETÖnün Krgzistanda hala mevcudiyetini sürdürüyor olmas, tabii ki gelecekle ilgili bizim 15 Temmuzda yaadmz sknty biz Krgzistan yaamasn istiyoruz. FETÖ konusunu gündemimizden çkararak olumlu gündeme younlamamz iki tarafn da yararna olacaktr. Bugüne kadar olduu gibi bugünden sonra da Krgzistana ekonomi, eitim, kültür ve kalknma yardmlar gibi konularda her türlü desteimizi inallah sürdüreceiz. Önümüzdeki dönemde hep birlikte daha çok çalmamzn gereine inanyorum. Toplantnn basna kapal bölümünde iki ülkenin bakanlar söz ald.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Erdoan, Ceenbekov ile ortak basn toplants düzenledi. Erdoan konumasnda, Türkiye, Krgzistan arasndaki ilikilerin hak ettii düzeye ulamas için youn çalmalar yapyoruz. Pazartesi günü Türk Konseyine katlarak önemli kararlar alacaz dedi.

TARH MESAJLAR VERECEZ

Siyasi , askeri, ticari ve kültürel alanlarda atabileceimiz admlar görütük. Türkiye, Krgzistan arasndaki ilikilerin hak ettii düzeye ulamas için youn çalmalar yapyoruz. Pazartesi günü Türk Konseyine katlarak önemli kararlar alacaz. Ekonomik ilikilerle desteklenmeyen her ibirlii zayflamaya mahkumdur. Birikimlerimizi Krgzistanla paylamay arzu ediyoruz. Alt ve üst yapsnda yapabileceimiz çok ey var.

FETÖ MEVCUT YAPISINA KARI

FETÖ mevcut bulunduu her ülke için tehdittir. Ülkemiz att admlarla bu örgütün belini krmay baarmtr. Krgzistandaki FETÖ varl ile mücadele edilmesi balca gündemimizi oluturdu. Biz kardesek çektiimizi kardelerimizin çekmesini istemeyiz. Biz darbe yedik, kardelerimizin aynsn yaamasn istemeyiz. Bunlar askeriyee, kurumlara szarlar. Burada da aynsn yaparlar. FETÖyü Krgzistanda bir tehdit olmaktan çkaracaz.

Ana Sayfaya Git