Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kurun üzerindeki köpüğün bir günde ortadan kalktığını gördük

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hazırladığımız tedbir paketini açıklamamızla birlikte kurun üzerindeki köpüğün neredeyse bir günde ortadan kalktığını gördük" dedi.

Haberler 25.12.2021 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldi. Beiktata bulunan Cumhurbakanl Dolmabahçe çalma Ofisinde gerçekleen toplant öncesi açklama yapan Erdoan, Burada bir konuyu özellikle vurgulamak istiyorum. Hatrlarsanz Mays 2013te faiz 4.5 kadar indirdiimiz dönemdir. Enflasyon yine o dönemde 6.51di. Buraya kadar dütü. Arkadan Taksim Gezi olaylar patlad. çünkü bizim bu manevramz hazmedemeyen güçler bu adm attlar ve bununla beraber orada adeta bir duvara çarpma olay oldu. Biz göreve geldiimizde IMFye olan borç 23,5 milyar dolard. Biz bu IMFye olan borcumuzu yine Mays 2013te son taksiti ödeyerek IMFle olan iimizi bitirdik. u anda IMFye borcumuz olmad gibi, IMFyle herhangi bir kontamz da yok. Ama ana muhalefet, yannda birileriyle birlikte otellerin arka kaplarnda malum baz çalmalar IMFyle yaptlar. Ana muhalefetin sözcüsü eski hazineci midir nedir o da o kulislerin içerisinde bizzat bulundu. Bunlar bize de zaman zaman IMFyi tavsiye edenler. Biz IMFyle balar kopardktan sonra kendileri ana muhalefet, yavru muhalefet beraber bankalarn veya otellerin arka kaplarnda veya kulislerinde kendilerine göre baz çalmalar yürüttüler. dedi.

115 MLYAR DOLARIN ÜZERNDEYZ

Erdoan, Babakanlm döneminde Nisan 2013, Merkez Bankamzn rezervi 135,43 milyar dolard. Tabi bir ini yaand, en düük nokta ise Eylül 2020 83,517 milyar dolar, en düüü bu. Ondan sonra ne yaptk? Tekrar toparlanma dönemine geçtik ve bu toparlanmayla beraber de u anda geldiimiz nokta hamdolsun tekrar bugün itibariyle zannediyorum 115 milyar dolarn üzerindeyiz. Bu aradaki gidile bu çok daha iyi bir konuma gelecek eklinde konutu.


EKONOM POLTKASINDA TARH BR DEM BALATTIK

Erdoan, Küresel ekonominin iplerini ellerinde tutan ülkeler 2008 finans krizinden beri ciddi bir bocalama içindedir. Türkiyenin de aralarnda bulunduu gelimekte olan ülkelerin bir üst lige çkmak için yaptklar basknn da etkisiyle bu bocalama daha da artmtr. Gelimi ülkeler bir yandan kendi aralarnda mücadele ederken dier yandan da gelimekte olan ülkelerin pastadan aldklar payn artn engellemenin peindedir. Koronavirüs salgn bu tablonun çok daha net görülebilmesini salamtr. Finans krizini çözmek için balatlan ve salgnla daha da artarak süren para arz pek çok sorunu da beraberinde getirmitir. Bu tablo Türkiye için gelimi ülkeler snfna çkma hedefini hayata geçirmesi bakmndan oldukça uygun bir zeminin varln ayn zamanda ispatdr. Uzak Dou ile Avrupa arasndaki en önemli üretim, lojistik, insan gücü merkezi olduumuz gerçeini sadece biz deil, herkes biliyor. te bu amaçla ekonomi politikasnda tarihi bir deiim balattk. Bu deiim yeniden balamamtr. Uzunca bir süredir devam etmektedir. Öncelikle klasik ekonomi anlaynn yüksek faizle enflasyonu kontrol altnda tutma yaklamn bir kenara braktk. Bunun yerine yatrm, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ülkeyi büyütme temelli bir ekonomi politikasna yöneldik. Tabii böylesine büyük bir deiim kolay olmuyor. Her eyden önce bu tercihin beraberinde getirdii pek çok risk pek çok soru iareti var. Yine son 9 yldr ülkemizin kesintisiz bir ekilde maruz kald siyasi, sosyal, askeri tehditlerin içinde zaten bulunan ekonomik boyut 2018den artk ilk sraya çkmtr. Türkiyeyi baka türlü dize getiremeyeceini görenler tüm güçlerini ve imkanlarn ekonomi alanna yöneltmitir. Maalesef içimizde de bu kirli senaryoya figüranlk yapmaya gönüllü epeyce bir siyasetçi, akademisyen, medya mensubu çkmtr. Ama önümüzdeki frsatlar öylesine büyük ve tarihi ki bu risklerin hepsini de göze almaya dediine inanyoruz diye konutu.


KURUN ÜZERNDEK KÖPÜÜN NEREDEYSE BR GÜNDE ORTADAN KALKTIINI GÖRDÜK

Cumhurbakan Erdoan, Döviz kurunda bir süredir yaadmz anormal dalgalanma bu risklerden biri olarak kapmza dayanmtr. Uzunca bir müddet bu dalgalanmay, faizleri yükselterek durdurmamz yönünde basklara maruz kaldmz hepiniz biliyorsunuz. Bu bir sr deil. Hatta kendi arkadalarmz arasnda bile açk konuuyorum, ayn yönde deerlendirmeler yapanlar olduunu da itiraf etmek isterim. Biz tüm bu telkinlere hatta son zamanda ba gösteren tehditlere aldr etmeden kendi programmz uygulamakta srar ettik. Nitekim hazrladmz tedbir paketini açklamamzla birlikte kurun üzerindeki köpüün neredeyse bir günde ortadan kalktn gördük. Tabii böyle bir neticenin ortaya çkmasnda paketin içerii kadar bizim ekonomi politikamzn baarsna olan inancmz ve uygulamay sürdürme konusundaki kararllmz göstermemizi de çok etkili olmutur. nallah bundan sonra da ayn kararlkla yolumuza devam edeceiz. Esasen estirilmeye çallan frtnalarn, üzerimize çöktürülmeye çallan kara bulutlarn aksine ekonomimizin üretim ve istihdam tarafnda iler mükemmel denecek bir seviyede iyi gitmektedir. Bütçe tarafnda da hiçbir skntmz mevcut deildir. En çok tedirginlie yol açan finans ksmndaki dengeyi ksa sürede oturttuumuzda, önümüzdeki yaz aylaryla birlikte ülkemizin bambaka bir ekonomik iklime girdiine Allahn izniyle hep birlikte ahitlik edeceiz ifadelerini kulland.


FAH FYAT UYGULAMALARI

Erdoan, Frsatçlar her dönemde olduu gibi bu dönemde de kendilerini belli etmitir. Kurdaki ve küresel emtia fiyatlarndaki yükselii bahane ederek maliyetlerindeki gerçek deiimle orantsz fahi fiyat artlar yapanlar oldu. u anda ekranlar banda bizi izleyen tüm milletime sesleniyorum, ayn ekilde tüm esnaflara sesleniyorum, sanayicilere sesleniyorum; günde birkaç defa fiyat listesi düzenleyenlerin etiket deitirenlerin kusura bakmasnlar millet adna takipçisi olacamz ilgili bakan arkadalarmla beraber de hatrlatmak istiyorum. Bu milleti sömürmeye kimsenin hakk yok. Baknz dolardaki art srasnda fiyatlar hangi hzla ve hangi oranla yükseltiyorlarsa ayn ekilde imdi de geri indirmelerini özellikle bekliyoruz. ndirimlere ufak yollu balayan firmalarmz elbette var. Ama bunlardan da yükseliteki hza ulamasn istiyoruz. Konut ve ikinci el otomobil gibi piyasalar da buna dahildir. ayet hzl fiyat indirimleri gerçeklemezse Hazine ve Maliye Bakanlmz ile Ticaret Bakanlmz ellerindeki tüm imkanlarla stokçularn, fahi fiyatlarda srar edenlerin üzerine gideceklerdir. Huzursuz eden hiçbir hadiseye, hiçbir gelimeye, hiç kimseye göz yumamayz. Bu makamda bulunmamzn gerei budur. Milletimiz bizi bu makama bou bouna getirmedi, benim haklarmz sahip çkacaksn diye getirdi. Biz de onlarn haklarn korumak zorundayz eklinde konutu.

Cumhurbakan Erdoan, Ülkemizi yüksek faiz ve hormonlu kur art cenderesinden çkardmz gibi yüksek fiyat art bataklndan da uzak tutmakta kararlyz dedi.

Ana Sayfaya Git