Cumhurbaşkanı Erdoğan Kütüphane Söyleşilerinde gençlerle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "NATO'ya Finlandiya ve İsveç'in girmesine 'hayır' diyeceğimizi ilgili arkadaşlarımıza söyledik. Yolumuza bu şekilde devam edeceğiz." dedi.

Haberler 20.05.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, 19 Mays Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayram dolaysyla Cumhurbakanl Millet Kütüphanesinde düzenlenen Kütüphane Söyleileri kapsamnda farkl ehirlerden gençlerle bir araya geldi.

Bir gencin, sveç ve Finlandiyann NATO üyelii konusundaki olumsuz beyanatta bulunmutunuz. Bunu açklayabilir misiniz? sorusu üzerine Erdoan, NATO ile ilgili admda, sveç ve Finlandiyann Türkiyedeki terör odaklarn kendi ülkelerinde barndrdn belirtti.

Cumhurbakan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

PKKya YPGye bu denli ülkelerinde ev sahiplii yapacaklar, yürüyüse yürüyü, paçavralarn köprü üstlerine, her yere asacaklar. Bunlar, ülkemdeki terör kaynaklarn tevik edip, bunlara ciddi manada parasal destekler de verip, bunlara silah destei veren bu ülkeler. Kendilerine de söyledik.

NATOnun bir güvenlik tekilat olduunu, böyle bir güvenlik tekilat içerisinde terör örgütlerini destekleyen ülkelerin olmasn kabullenemeyeceklerini vurgulayan Erdoan, Geçmite girenler girdi. Bunun için de ite Almanya, Fransa var. Yunanistan ve Fransa zaten girip çkmlard ama sonra maalesef o dönemin Türkiyedeki yönetimi bunlarn önünü açt ve bunlar tekrar NATOya geri dönebildiler. Geri döndüler de ne oldu? Örnein u anda Dedeaaçta Amerika üs kurdu. Yunanistan söylüyorum. eklinde konutu.

Erdoan, FETÖnün Yunanistan üzerinden Avrupaya seyahat ettiini, kendilerine verdikleri teröristlerin isim listesini görmezden geldiklerini, bunlar hala korumaya devam ettiini bildirdi.

Muhataplarn, Efendim ite talepleriniz nedir, bilelim ona göre sveçten ve Finlandiyadan bunlar isteyelim. dediini anlatan Erdoan, unlar söyledi:

Biz bir kez sokulduumuz delikten bir daha sokulmay düünmüyoruz. Yunanistanda bunu yaadk. Biliyoruz ki sveç de Finlandiya da bize ayn numaray çekecekler. Niye böyle bir gaflete düelim ki? Kusura bakmasnlar. NATOda tam ittifak gerekiyor. Bir ülke hayr derse NATO ittifak içerisinde ne yapamazlar, o ülkeyi alamazlar. Bizim de u anda bu konuyla ilgili kesinlikle, bu iki ülke hakknda, hele hele sveç, kesinlikle tam bir terör odadr, terör yuvas. Bunlar silah noktasnda yaptrm da uyguladlar bize. Yunanistana geliyoruz. Batya, 400 milyar avro borcu var, hala Bat bunlara silah destei veriyor. Amerikann üs kurmasna müsaade ediyor. Bir taraftan da bizimle görümelerinde sizinle aramzdaki münasebetleri gelitirmek istiyoruz öyledir, böyledir diyorlar. Bunu derken kalkp Kbrs ile ilgili iki devletli çözüme olumlu bakmyoruz diyor. Senin olumlu bakmadn eye bizim olumlu bakacamz kim söylüyor. Kusura bakma. Biz de eer 85 milyonluk Türkiye isek geçmite bu ülke bu delikten bir kez sokuldu ama bu delikten tekrar bir daha sokulmay kesinlikle istemiyoruz. Onun için de kararl bir ekilde bu politikamz sürdüreceiz. NATOya Finlandiya ve sveçin girmesine hayr diyeceimizi ilgili arkadalarmza söyledik. Yolumuza bu ekilde devam edeceiz.

Erdoan, Rusya-Ukrayna Sava srasnda sürdürdüünüz ilkeli ve tarafsz bir tavr vard. Bu tavr sonucunda özellikle Rusya ve Batdan herhangi bir bask oldu mu? Olduysa Türkiye bununla nasl baa çkt? sorusu üzerine, u ifadeleri kulland:

Gerek Rusya gerek Ukraynayla ilgili denge politikas güdüyoruz. Bu politikada ne Sayn Putinle ne Zelenskiy ile balar koparp atmaya asla niyetim yok. Sayn Putin ile de Zelenskiy ile de telefon diplomasimi sürdürüyorum. Özel temsilci mi onlara gönderdim, gönderiyorum Bundan sonraki süreçte de yine ayn ekilde bunu devam ettireceiz.

Cumhurbakan Erdoan, yeni bir dünya savann çkmasnn ne bölgeye ne de dünyaya hiçbir faydasnn olmayacan dile getirdi.

u anda Ukraynadan olan göçün ortada olduuna dikkati çeken Erdoan, unlar kaydetti:

Öbür tarafta bu iin Rusyaya Ukraynaya olan maliyetleri ortada. Bir taraftan da bizim her iki tarafla deiik balarmz var. Bugün Rusya ile nükleer enerjide bir admmz var. Önümüzdeki yl içinde inallah Akkuyu Nükleer Santralini bitirip, açacaz. Bizim için çok çok ciddi bir kaynak. Öbür taraftan Ukrayna ile ilgili admlarmz var. u anda kullandmz doal gazn yüzde 50sini Rusyadan temin ediyoruz. imdi bunlar bizim için stratejik önemde münasebetlerdir. Bu münasebetlerimizi kesip atamayz. Ukrayna ile gda, hububat vesaire alanlarnda birçok ortaklmz var. Bunlar da ayn ekilde devam ettiriyoruz. Bölgede bir istikrar unsuru olacak devlet varsa bu da Türkiyedir. Bunu korumak zorundayz.

Ana Sayfaya Git