Cumhurbaşkanı Erdoğan: Meclis'te su kanunu hazırlıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nüfusun hızla çoğalması, iklim değişikliği, kuraklık gibi sebeplerle su ihtiyacının giderek artığını söyleyerek, "Biz toplumumuzdaki yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke de değiliz. Hedeflere daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki yetki çatışmalarını önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz" dedi.

Haberler 30.03.2021 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen, 1nci Su uras Lansman ve Devlet Su leri Genel Müdürlüü tarafndan yapm tamamlanan 363 tesisin toplu açl törenine katld. Erdoan, yaplan tesisler sayesinde 146,5 milyon metreküp su depolandn, yllk 12.3 milyon metreküp içme suyu elde edildiini, günlük 299 bin metreküp suyun artldn, 418 bin 500 dekar arazinin sulu tarma açldn belirtti. Erdoan, Böylece Türk ekonomisine yllk 427 milyona yakn katk salanmtr. Aralarnda baraj, içme suyu sulama toplulatrma, atk su ve takn koruma tesislerinin yer ald toplam yatrm tutar 5 milyar 200 milyona varan bu eserlerin ülkemize hayrl olmasn diliyorum dedi.

SU KAYNAKLARI GÜNDEN GÜNE AZALIYOR

Erdoan, suyun insanlk için vazgeçilmez bir nimet olduunun altn çizerek, Sadece hayatmz için deil ekonomik kalknma, büyüme için de su ikamesi olmayan unsurlardan biridir. Bu ihtiyac sürdürülebilir ekilde karlayabilmek için mevcut kaynaklar en verimli ekilde kullanmak ve israf engellemek önem arz ediyor. Nüfusun hzla çoalmas, iklim deiiklii, kuraklk gibi sebeplerle su ihtiyacnn giderek artn görüyoruz. Su ihtiyac artarken, insanln istifadesinde bulunan su kaynaklar günden güne azalyor. Bu daralma beraberinde kurakl, yoksulluu ve açl getiriyor. Su ktlna bal olarak ekolojik denge bozulmakta, insanln gda güvenlii tehlikeye girmektedir. Bu vahim tablo ise sosyal çalkantlara, düzensiz göçe, ktlktan beynelmilel gerilimlere kadar pek çok soruna sebebiyet veriyor Baz kurulular 2025e kadar su ktl yüzünden 700 milyon fazla kiinin göç riski altnda kalabileceini ifade ediyor diye konutu.

SU STRES çEKEN BR ÜLKEYZ

Erdoan, dünyadaki karamsar tablodan Türkiyenin etkilenmesinin mümkün olmadn belirterek, öyle konutu:

Biz toplumumuzdaki yaygn kanaatin aksine su zengini bir ülke de deiliz. Bilakis kii bana kullanlabilir su miktar dikkate alndnda, su stresi çeken bir ülkeyiz. Ayrca elimizdeki snrl su kaynaklarn Irak ve Suriye gibi iki komu ile paylamak mecburiyetindeyiz. Komularmzn su ihtiyaçlarnn karlanmas noktasnda gereken hassasiyeti bu güne kadar hep sergiledik. Su meselesini, ikili ilikilerimizde tehdit veya pazarlk aracna hiçbir zaman dönütürmedik. Bundan sonra ayn hakkaniyetli tavrmz devam ettireceiz. Suyumuzu korumakla vatanmz korumak arasnda mahiyet itibariyle hiçbir fark yoktur. Bunun için üzerimize düen görevler vardr. Tarmsal sulama sistemlerini yenilememiz ve gelitirmemiz gerekiyor. çme ve sulama suyuyla ilgili altyaplardaki kayp-kaçak orann düürmeliyiz. Bireysel tasarrufu tevik ederek mevcut kaynaklarmz daha verimli kullanmalyz. Su kaynaklarmz kirlilikten ve dier olumsuz etkilerden korumalyz. Bu anlayla suyun gücünü milletle buluturma hedefiyle su alanna yatmz yatrmlarn toplam bedeli 255 milyar liray geçiyor. 19 ylda çevrecilik adna ruhen ve fiziken çevreyi kirletenlere inat ülkemize 600ü baraj 8 bin 697 yeni tesis kazandrdk.

MECLSTE BR SU KANUNU HAZIRLIYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, 26 yeralt baraj ina ettiklerini belirterek, 2023e kadar tamamlanan yeralt baraj saysn 150ye yükselteceiz. Teknolojik ilerlemeye bal olarak su artma imkannn gelitiini görüyoruz. Türkiye olarak su artma teknolojilerine büyük yatrm yapyoruz. Günlük 315 bin metreküp suyu artarak tarmsal suyu yeniden kullanlacak ekilde insanmzn hizmetine sunuyoruz dedi.

Sanayide verimli kullanm için gereken tedbirleri aldklarn söyleyen Erdoan, Sulamada halen yüzde 46 randman aldmz tedbirlerle 2024 ylnda yüzde 55e yükseltmeyi hedefliyoruz. Tüm bu alanda yatrm yapmay sürdüreceiz. Hedeflere daha hzl ulaabilmek ve su yönetimindeki yetki çatmalarn önlemek amacyla Mecliste bir su kanunu hazrlyoruz. ura zemininde yaplacak çalmalarn bu kanunun ekillenmesine katk salayacana inanyorum diye konutu.

çFTçYE 24 MLYAR LRA TARIMSAL DESTEK SALAYACAIZ

Erdoan, salgn ve meteorolojik kurakla ramen tarmsal üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorlarn krdklarn söyledi. Tarm sektörünün saladklar destek ve projelerle büyümeye devam ettiini belirten Erdoan, öyle konutu:

Birileri gibi kurusk atmak yerine rakamlarla, oranlarla, karlatrmalarla konumay seviyoruz. Bunu çiftçilerimize, üreticilerimize aziz millete saygnn gerei olarak görüyoruz. Geçen yl tarm sektörü yüzde 4.8 gibi önemli büyümeye ulaarak ekonomiye büyük bir katk salad. Tarmsal hasla ise yüzde 20 artarak 334 milyara yükseldi. Tarmsal haslada Avrupadaki liderliimiz devam ediyor. Geçtiimiz yl tarm ve gda ürünleri ihracatmz bir önceki yla göre yüzde 5 artarak 21 milyar dolara ulat. Bazlar bu gerçeklere gözlerini kapatsa da Türkiye tarm ve gda ürünlerinde net ihracatç bir ülkedir. Yine geçtiimiz yl tarm ve gda ürünleri d ticaret fazlamz yüzde 9 artla 5.5 milyar dolara yükseldi. Toplam bitkisel üretimimiz 9 milyon ton artla 126 milyon ton arta çkt. çiftçileri unuttunuz, çiftçilere bakmadnz diyen birileri var ya, bakn ben buradan resmi rakam veriyorum. Bu yl üreticilerimize toplam 24 milyar lira tarmsal destek salayacaz. nallah çalmalarmz artrarak yerli milli üretim anlay ile tarmda büyümeye ve yeterliliimizi güçlendirmeye devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git