Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te yemin etti

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulunda yemin etti

Haberler 10.07.2018 - 12:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoann Meclisteki yeminiyle parlamenter sistem sona erdi, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi resmen balad

Cumhurbakan Erdoan, AK Parti ve MHP milletvekilleri ile salondaki davetliler uzun süre ayakta alklad

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ilk Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, TBMM Genel Kurulunda yemin etti.

TBMM Geçici Bakan Durmu Ylmaz, Genel Kurulu açtktan sonra, Anayasa, çtüzük, Cumhurbakanl Seçimi Kanunu ve bugüne kadarki teamüllere uygun olarak, törenin eklinin nasl olaca hakknda bilgi verdi.

Ylmaz, Cumhurbakan Erdoann Cumhurbakan seçildiine dair tutanan kendisine takdim edileceini ve andiçme töreni yaplacan belirtti.

Durmu Ylmaz, Recep Tayyip Erdoann, Cumhurbakan seçildiine dair tutana teslim almak ve ant içmek üzere, çtüzük gereince, TBMM Geçici Bakanvekili Hakk Köylü tarafndan TBMM Genel Kurulu Salonuna davet edileceini ve Köylü ile Bakanlk Divan kürsüsüne geleceini belirtti.

Ylmaz, Genel Kurulun Cumhurbakan Erdoan ayakta karlayacan, Erdoana önce seçildiine dair tutanan takdim edileceini, daha sonra Erdoann hitabet kürsüsüne gelerek ant içeceini kaydetti.

Milletvekilleri, görevliler ve davetlilerin; Erdoana tutanan takdimini ve Erdoann ant içmesini ayakta dinleyeceini ifade eden Ylmaz, Cumhurbakan Erdoan ant içtikten sonra stiklal Marnn okunacan ve ardndan da Erdoann salondan ayrlacan bildirdi.

TBMM Geçici Bakan Ylmaz, Cumhurbakan Erdoan Genel Kurul Salonundan ayrlrken, milletvekilleri, görevliler ve davetliler tarafndan ayakta selamlanacan vurgulad.

Durmu Ylmaz daha sonra Hakk Köylüden, Cumhurbakan seçildiine dair tutanan takdim edilmesi ve ant içmesi için Cumhurbakan Erdoan Genel Kurul Salonuna davet etmesini istedi.

Cumhurbakan Erdoan salona girdi

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Hakk Köylü eliinde, TBMM Bakan ve Bakanlk Divan üyelerinin salona girdii, Divan arkasndaki kapdan salona girdi.

Cumhurbakan Erdoan, AK Parti ve MHP milletvekilleri ile salondaki davetliler uzun süre ayakta alklad. Y Parti milletvekilleri, Erdoan salona ilk giriinde ayakta alklad, daha sonra yerlerine oturdu; CHP ve HDP milletvekilleri ise ayaa kalkmad ve alklamad.

Tutana Durmu Ylmazdan teslim ald

Recep Tayyip Erdoan, Bakanlk Divannda, Cumhurbakan seçildiine dair tutana Durmu Ylmazdan teslim ald ve ant içmek için hitabet kürsüsüne geçti.

Cumhurbakan Erdoan, u yemini yapt:

Cumhurbakan sfatyla devletin varl ve bamszln, vatann ve milletin bölünmez bütünlüünü, milletin kaytsz ve artsz egemenliini koruyacama, Anayasaya, hukukun üstünlüüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inklaplarna ve laik Cumhuriyet ilkesine bal kalacama, milletin huzur ve refah, milli dayanma ve adalet anlay içinde herkesin insan haklarndan ve temel hürriyetlerinden yararlanmas ülküsünden ayrlmayacama, Türkiye Cumhuriyetinin an ve erefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldm görevi tarafszlkla yerine getirmek için bütün gücümle çalacama Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve erefim üzerine ant içerim.

Böylece, Cumhurbakan Erdoann Meclisteki yeminiyle parlamenter sistem sona erdi, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi resmen balad.

Erdoan ant içerken, Bakanvekili Hakk Köylü bir adm arkasnda durdu.

Milletvekilleri ve Genel Kurul Salonundaki davetliler, Erdoann ant içmesini uzun süre alklad.

Durmu Ylmaz, alklamann uzun sürmesi üzerine, stiklal Marnn okunacan ifade etti. Bunun üzerine alklar kesilerek stiklal Mar okundu.

Cumhurbakan Erdoan, daha sonra ailesine ve Genel Kurula el sallayarak, Bakanlk Divannn arkasndaki kapdan, Hakk Köylü eliinde salondan ayrld.

Erdoan Antkabiri ziyaret etti

Meclisteki yemin töreninden sonra Erdoan, Antkabiri ziyaret etti.

Cumhurbakan Erdoan, Antkabire geliinde Ankara Valisi Ercan Topaca, Büyükehir Belediye Bakan Mustafa Tuna, Garnizon Komutan Korgeneral Ali Sivri ve Antkabir Komutan Albay Cüneyt Rakunt tarafndan karland.

Beraberindeki heyetle Aslanl Yoldan yürüyerek Atatürkün mozolesine çkan Erdoann, ay yldzl çelengi brakmasnn ardndan sayg duruunda bulunuldu ve stiklal Mar okundu.

Daha sonra Misak Milli Kulesine geçen Erdoan, Antkabir Özel Defterine unlar yazd:

Aziz Atatürk,

Türkiye 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi baaryla tamamlad. Yeni yönetim sistemimize göre seçilen ilk cumhurbakanl görevine ahsm layk gören milletimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27nci Dönem Milletvekillerini de belirledi.

Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin bu önemli dönüm notasnda 12nci Cumhurbakan ve Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin Birinci Cumhurbakan olarak milletimizin birliini ve kardeliini güçlendirmeye, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceimize bir kez daha söz veriyoruz.

Zatalinizin ve arkadalarnzn kurduu gelecek nesillerin bize emaneti olan Cumhuriyeti 100üncü kurulu yl dönümünde hedefleriyle buluturmakta kararlyz.

Allah bizleri mahcup etmesin, ruhun ad olsun.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Antkabire geliinde yol boyunca vatandalarn sevgi gösterileriyle karland.

En üst düzey olan bir numaral törenin gerçekletirildii Antkabirde Cumhurbakanl Muhafz Alay Tören Ktas ile Deniz Kuvvetleri Komutanl Bandosu da görev yapt.

Antkabir Komutanln da ziyaret eden Erdoan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürkün bir süre önce restore edilen 1935 model Lincoln marka zrhl makam otomobilinin bulunduu bölüme geçerek burada bir süre otomobili inceledi.

Ana Sayfaya Git