Cumhurbaşkanı Erdoğan net konuştu: Kaybedecek tek bir günümüz dahi yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Geldiğimiz noktada, kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır. Münbiç dâhil, Fırat'tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgede 1 milyonu yeni yerleşim yerlerinde, 1 milyonu mevcut yerlerde olmak üzere, 2 milyon kişiyi iskân etmeyi planlıyoruz" dedi.

Haberler 02.10.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, TBMMde 27nci dönem 3üncü yasama yl açlna katld. TBMM bahçesinde TBMM Bakanvekili Celal Adan tarafndan karlanan Erdoan, Muhafz Alay Onur Ktasn selamlad. Erdoan, TBMM Genel Kuruluna hitap etti. Siyaset yaparken de Meclis çalmalarn yürütürken de sorumlu davranlmas gerektiinin altn çizen Erdoan, öyle dedi:

Hepimiz önce bu ülkeye ve millete kar sorumlu olduumuzu unutmayacaz. Önce milletim, önce memleketim demeyen hiç kimsenin bu kutlu kurumun çats altnda yer almaya hakk olmadn düünüyorum. Türkiyenin en büyük gücü milleti ve onu temsil eden kurumlaryla sergiledii birliktir, beraberliktir, dayanmadr. Bu öyle bir güçtür ki ne parayla ne teknolojiyle ne de dier imkanlarla kyas kabul eder. te bunun için her frsatta bir olacaz iri olacaz diri olacaz karde olacaz hep birlikte Türkiye olacaz diyorum. te bunun için terörle ve iddetle arasnda mesafe koyan tüm kesimleri milli meselelerde ayn ortak paydada bulumaya davet ediyoruz. Bu hissiyatla hareket eden herkesle ülkemizin, bölgemizin ve dünyann tüm meselelerini konumaya, görümeye birlikte hareket etmeye hazrz. Milletimizin ve onlarn temsilcileri olan milletvekillerinin sesine hiçbir zaman kulamz, yüreimizi kapatmadk, kapatmayacaz. Yeter ki siyasi konulardaki rekabetimizi ve farkllklarmz ülkemize ve milletimize kar olan sorumluluklarmzn önüne geçirmeyelim.

BU ANLAYIIN ELBETTE BR BEDEL VAR

Erdoan, Akdenizin, Egenin, Karadenizin her karndaki gelimelerin dorudan Türkiyeyi ilgilendirdiini, Türkiyenin Avrupa, Kafkasya, Orta Asya ve Güney Asya gibi corafyalarda bu anlayla varlk gösterdiini söyledi. Snrlar dndaki hiçbir faaliyetin igal, ilhak, istismar amaçl olmadnn alt çizen Cumhurbakan Erdoan, Kendi güvenliimiz, huzurumuz ve refahmz adna neyin peindeysek yakndaki ve uzaktaki tüm dostlarmz için de ayn mücadeleyi veriyoruz. Birileri snrlarndan binlerce kilometre öteye kaynaklar sömürmek, bu uurda gerekirse terör örgütlerini, canileri, diktatörleri desteklemek için gidiyor olabilir. Biz ise sadece yaatmak, yardm etmek ve imkan varsa birlikte kazanmak anlayyla bakyoruz. nsan merkezli bu anlayn elbette bir bedeli vardr. Ne bedel ödersek ödeyelim, Türk Milletini dierlerinden ayran bu insani duruumuzdan hiçbir zaman vazgeçmedik, vazgeçmeyeceiz eklinde konutu.

LANHAYE MSAFR ETME DÜÜNCEMZ YOK

Türkiye içinde yaayan halen 3 milyon 650 bin snmacnn yol açt ekonomik, sosyal ve kültürel snamalarn farknda olunduunu kaydeden Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu:

Türkiyeden baka böyle bir yükü omuzlayabilecek ve bu kadar uzun süre yönetebilecek bir baka ülke olmadn da biliyoruz. Bununla birlikte, milyonlarca snmacy ilanihaye kendi topraklarmzda misafir etmeye devam etmek gibi bir düüncemiz de yoktur. Yaklak 8 yldr ülkemizde misafir ettiimiz bu insanlarn evleri, yurtlar, vatanlar zaten vardr. Bize düen, snmaclarn bir an önce kendi ülkelerinde hayatlarn sürdürebilecekleri güvenli bir iklimi oluturmaktr. Bu konuda uluslararas topluma imdiye kadar pek çok çarda bulunduk. Mesela, bundan 4 yl önce, Antalyada yaplan G-20 Zirvesinde, toplantya katlan tüm liderlere, Suriyede bir güvenli bölge oluturmay ve snmaclar kendi topraklarnda iskn etmeyi teklif ettik. Söze gelince herkes bu projeyi memnuniyetle karlarken, maalesef, hiçbir ülke atlacak somut admlar konusunda elini tan altna koymad. Yine ayn dönemde ülkemize yönelik Suriye kaynakl terör tehdidi artk tahammül edilemez boyutlara ulat. Bu durum bizi, Suriye topraklarn gerek ülkemiz gerekse mülteciler için güvenli hale getirme iini bizzat gerçekletirmeye mecbur brakt. Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harektlarn, bu anlayla hayata geçirdik.

BZE DZ çÖKTÜRMEYE çALIIYORLAR

Erdoan, dlibdeki krlgan durumu kontrol etmek için tüm taraflarla yakn ibirlii halinde çalldn belirterek, öyle konutu:

Fratn dousu olarak ifade ettiimiz bölgeyle ilgili uzun ve zahmetli bir süreç yaadk. Bugün bulunduumuz noktaya da ite tüm bu gelimelerin sonunda geldik. Türkiye, Suriyenin toprak bütünlüünden, Suriye halknn siyasi ve idari birliinden yanadr. Suriyedeki mevcudiyetimizin tek sebebi, snrlarmza yönelik terör tehditlerinin, ayn zamanda ülkemizdeki Suriyelilerin geri dönülerini de engelleyen bir bariyer haline dönümü olmasdr. Biz asla savatan, çatmadan, kan dökülmesinden, ölümden, ac çekilmesinden yana deiliz. Tam tersine, hem kendimiz, hem de Arabyla, Kürdüyle, Türkmeniyle, Süryanisiyle, Ezidisiyle, Hristiyanyla tüm Suriye halk için güvenli, huzurlu, müreffeh bir gelecek istiyoruz. Buna karlk birileri, terör ve snmac yükünü ülkemizin omuzlarna yükleyerek, adeta bize diz çöktürmeye çalyor.

BZ BU SENARYOYA RAZI GÖSTERMEYZ

Türkiyenin böyle bir dayatmay, antaj, oyunu kabul edecek kadar aciz bir ülke olmadn vurgulayan Erdoan, Türkiye, bir takm nevzuhur devletlere yapld gibi, masa banda yazlan senaryolarn figüranln yapacak kadar köksüz bir ülke midir? Türkiye, ecdadndan tevarüs ettii tüm deerleri bir çrpda kenara atacak, geleceini bakalarnn eline teslim edecek kadar sahipsiz bir ülke midir? ayet böyle olduunu düünenler varsa, hiç kusura bakmasn, milletimizi de, bizi de tanmyor demektir. Açk ve net söylüyorum, biz bu dayatmaya, bu senaryoya rza göstermeyiz. Millet olarak gerekirse ser veririz; ama istiklalimizden ve onurumuzdan kesinlikle taviz vermeyiz. Suriye konusunda kar karya bulunduumuz durum, tam da ite budur dedi.

KEND YOLUMUZA DEVAM ETMEKTEN BAKA çAREMZ KALMADI

Erdoan, Türkiyeyi, terör örgütünün tasfiyesi ve Suriye topraklarnn snmaclar için güvenli hale getirilmesi konusunda yllardr oyalayanlarn bizzat yüzlerine, artk bu oyunun sonunun geldiini defaatle söylediklerini ifade ederek öyle konutu:

Maalesef, özellikle Fratn dousunda arzu ettiimiz neticelerin hemen hiçbirine ulaamadk. Türkiyenin artk bu konuda kaybedecek tek bir günü dahi yoktur. Geldiimiz noktada, kendi yolumuzda devam etmekten baka çaremiz kalmamtr. Münbiç dhil, Frattan Irak snrna kadar oluturacamz 30 kilometre derinliindeki güvenli bölgede bir milyonu yeni yerleim yerlerinde, bir milyonu mevcut yerlerde olmak üzere, iki milyon kiiyi iskn etmeyi planlyoruz. Planlarmz hazr, proje çalmalarmz hazr. Bunlar devlet bakanlar ile hepsiyle BM Genel Kurulundaki ikili görümelerde paylatm. Uluslararas toplumun desteiyle ina edeceimiz 5 bin nüfuslu 140 köye ve 30 bin nüfuslu 50 ilçeye bir milyon kii yerletireceiz. Kurulacak köyler ve ilçelerle ilgili ön çalmalar yaptk, yerleri tespit ettik, maliyetleri çkardk. Dier bölgelerde de iyiletirme çalmalar yürüteceiz. Bölgeyi terör örgütünün igalinden kurtarr kurtarmaz, inallah, uluslararas toplumdan alacamz destekle derhal ie balayacaz. Hem ülkemizin bekas, hem terör örgütleriyle mücadelemizin baars, hem de Suriyeli misafirlerimizi evlerine huzuru kalple geri döndürmek için bu adm atmak mecburiyetindeyiz.

KEND YOLUMUZU AçARIZ

Havadan gelen tehditlere kar 4-5 yl öncesinde Türkiyeye hava savunma sistemi satnn reddedildiini hatrlatan Erdoan, Tehditlerin önüne geçmek için S-400 sistemi satn alma yoluna giderek kendi çözümlerimizi ürettik. NATOnun aksi yöndeki tüm açklamalarna ramen, bu konu bahane edilerek ülkemize kar gösterilen dümanca tavrn rasyonel bir açklamas yoktur. Tüm bu tecrübeler bize, atmakta olduumuz admn ardndan kar karya kalacamz fotorafla ilgili bir fikir veriyor. Türkiye, kendi güvenliini ve kardelerinin geleceini, bölgede hesab olan güçlerin keyfine terk edecek deildir. Birlikte çalma imknlarn sonuna kadar zorlar ama bu mümkün deilse de kendi yolumuzu açarz, nitekim u anda açmaya da baladk. Hiç üphesiz iimiz kolay olmayacak. Ama Allahn yardm, milletimizin destei, mazlumlarn duas, güvenlik güçlerimizin kahramanl sayesinde, bu mücadeleden de alnmzn akyla çkacamzdan üphe duymuyorum. TBMMnin tüm milletvekilleri ve gruplaryla, bu süreçte devletimizin, hükümetimizin, güvenlik güçlerimizin yannda yer alacana inanyorum deerlendirmesinde bulundu.

ENFLASYONUN TEK HANEL RAKAMA NECENE NANIYORUM

Erdoan, faizin kademeli olarak aaya inmesi için ihtiyaç duyulan admlarn atldn aktararak Böylece, gelimekte olan ekonomilerden pozitif yönde ayrlan Türkiyenin kredi risk puan iyilemeye balamtr. Bankaclk sistemimiz güçlü yapsn koruyor ve riskleri rahatlkla yönetebilecek bir seviyede bulunuyor. Faizler, bir önceki ylsonuna göre bugün, ticari kredilerde 10 puan, konut kredilerinde 15 puan, ihtiyaç kredilerinde 13 puan gerilemitir. Faizlerin dümeye balamasyla, konut bata olmak üzere piyasalarda bir canlanma gözlenmitir. Enflasyonda, TÜFE yüzde 25ten yüzde 15e, ÜFE ise yüzde 45ten yüzde 13,5 seviyesine geriledi. Önümüzdeki günlerde yeni verilerin açklanmasyla, enflasyonun yeniden tek haneli rakama ineceine inanyorum. Bir dönem epeyce gerilemi olan Merkez Bankamzn döviz rezervleri yeniden 100 milyar dolarn üzerine çkt. Babakanlm döneminde, 136 milyar dolara ulamt. Biz demek ki bu rakama alz ve yeniden bu rakamlar yakalayacaz. u aralar 103 milyar dolar seviyesine ulat dedi.

CUMHURBAKANI HKMLERN YERNE HÜKÜM VERMEYE KALKACAK DELDR

Yarg reformu paketine dikkat çeken Cumhurbakan Erdoan, paketin mümkün olan en geni uzlamayla tartlmasnn ve kabul edilmesinin önemli olduunun altn çizdi. Erdoan, daha çok hak ve özgürlükleri geniletmeyi amaçlayan paketi yenilerinin takip edeceini kaydederek unlar söyledi:

Gerek komisyonlarda, gerekse genel kurulda bu reform paketlerinin yapc bir anlayla tartlacan umut ediyoruz. Yarg yl açlnda da belirttiim gibi, hukuk bakadr, adalet bakadr. Meclisin görevi, adaletin tesisine imkn salamak için en ideal hukuk düzenlemelerini yapmaktr. Kendimiz ve tüm insanlk için adalet peinde koarken, bunun çerçevesini oluturan kanunlarmz da sürekli gelitirmek zorundayz. Anayasamza göre devletin ba, yeni yönetim sistemimize göre de ayn zamanda yürütmenin sorumlusu olarak, yarg reformu çerçevesinde atlacak admlar tüm milletvekillerimizle birlikte gerçekletirmeye önem veriyoruz. Yasamann, yürütmenin ve yargnn kendi içlerinde bamsz olmalar, devletin ba olan Cumhurbakannn öncülüünde belirli amaçlar için ibirlii içinde çalmalarna mani deildir. Elbette Cumhurbakan, milletvekillerinin yerine geçip kanun çkarmaya, hkimlerin yerine geçip hüküm vermeye kalkacak deildir. Esasen kuvvetler ayrl demek, demokrasinin özünü oluturan güçlerin çatmas deil, makul bir denge içinde ayn hedefler dorultusunda faaliyetlerini yürütmeleri demektir. Biz de bu anlayla, Anayasann verdii göreve uygun ekilde, tüm kurumlarmzn ahenk içinde çalmalarn temin gayesiyle çaba gösteriyoruz.

MLLETMZ UYUM çNDE çALIMAMIZI STYOR

deolojik saplantlar ve günlük siyasi çkarlar uruna bu dengeyi bozmaya yönelik söz ve eylemler içine girenlerin ülkeye ve devlete zarar verdiklerini iaret eden Erdoan, Milletimizin bizden beklentisinin de uyum içinde çalmamz olduuna inanyorum. Bugüne kadar millet iradesinin üstünlüü dndaki tüm yollar reddettim, aksi yöndeki her giriime kar mücadele verdim. Vesayetin cezaevine att, darbecilerin hayatna kast ettii bir siyaset ve devlet adam olarak, baka bir yolu, yöntemi aklmdan dahi geçirmedim. Milletimize de dünyaya da sözümüzü, öyle kapal kaplar ardnda deil, meydanlarda, kürsülerde, ekranlarda söylemeye devam edeceiz dedi.

STEDMZ SEVYEYE ULAAMADIIMIZ BR GERçEK

Geçen hafta stanbulda meydana gelen 5.8 büyüklüündeki depreme dikkat çeken Cumhurbakan Erdoan, Türkiyede dönüüm bekleyen 1,5 milyon yap olduunu söyledi. Söz konusu yaplarn 5 yl içinde yenilenmesinin planlandn belirten Erdoan, Ülkemizde bugün, depremden sele, yangndan heyelana kadar tüm afet çalmalar, 2009 ylnda kurduumuz Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanl tarafndan sevk ve idare edilmektedir. Ayrca, snmaclara geçici barnma hizmeti verilmesi ile snrlarmz dndaki afetlere müdahale çalmalar da bu kurumumuzun sorumluluundadr. Hem kriz, hem de risk yönetimini birlikte yürüten bir sistemle, 81 ilimizin tamamnda afetlere kar hazrlk yapyor, müdahalede bulunuyoruz. Henüz istediimiz seviyeye ulaamadmz bir gerçek olmakla birlikte, bugün Türkiyenin 17 yl öncesine göre afetlere daha hazrlkl olduu bir gerçektir. Geçtiimiz hafta yaanan deprem bize, bu yöndeki çalmalarmz hzlandrmamz ve yaygnlatrmamz gerektiini göstermitir. Biz, bu dorultuda üzerimize düenleri kararllkla yapmaya devam edeceiz. Deprem gibi hayati meselelerin siyaset üstü olduuna ve bu ekilde konuulmas, tartlmas çallmas gerektiine inanyoruz. Aksi yöndeki her tavr ve beyan hiç kimseye ülkemize zarar vermekten baka fayda salamayacaktr dedi.

BR GECE ANSIZIN GELEBLRZ

Erdoan, TBMMden ayrlnda gazetecilerin sorularn yantlad. Erdoan, güvenli bölge kurulmasna ilikin soru üzerine Bir gece anszn gelebiliriz açklamasnda bulundu. Erdoan, Milli Güvenlik Siyaset Belgesinin yenilenmesine ilikin soru üzerine, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi hiçbir zaman açklanmaz. Milli Güvenlik Siyaset Belgeleri 17-18 yldr iin içerisindeyim, hiçbir zaman açklanamaz. Eskiden bakanlar kurulu, imdi kabine ve ayn zamanda Milli Güvenlik Kurulu onun detayna hakimdir, sahiptir dedi. Erdoan, eski AK Partili bakan ve milletvekili Faruk çelikin, Cumhurbakanl seçimlerinde 50+1 oy oran yerine yüzde 40 olsun önerisinin hatrlatlmas üzerine, Bu konunun konuulma yeri Meclistir. Anayasa deiiklii gerektirir. Nerede konuulur, burada. Biz sadece iktidar olarak ön hazrl yaparz. Ön hazrlmz buraya getirebiliriz. Onun için de tabii iktidar ile muhalefeti ile el ele vererek, gerçekletirebiliriz. Milletin onay verdii eyi bir daha gündeme getirmek milleti yorar diye konutu.

Ana Sayfaya Git