Cumhurbaşkanı Erdoğan: Salgın döneminde iki sektörün önemi bir kez daha ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan salgın sonrası iki sektörün önemi bir kez daha öne çıkmıştır. Bunlardan biri sağlık, diğeri gıda ve tarımdır. Türkiye olarak her iki alanda da girdiğimiz imtihandan anlımızın akıyla çıktık" dedi.

Haberler 04.07.2020 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Konya Ovas Sulamas 1. 2. ve 3. Ksm Sulamalar Hizmete Alma Törenine telekonferans yöntemiyle katld.

Cumhurbakan Erdoan, Vahdettin Kökünden katld programda yapt konumasnda, Ülkemizde son yllarda hayata geçirdiimiz pek çok dev projenin fikir babas olan Abdülhamid Han, Konya Ovas sulamasnn da temellerini atan kiidir. Bu yl sonunda su tutmaya balayacak Bozkr ve Avar barajlar sayesinde Toroslardan getirdiimiz suyu ovamzda en verimli ekilde kullanma imkanna kavuacaz. Ülkemizin tarm potansiyelini sonuna kadar deerlendirmekte kararlyz. Konyaya ilave olarak dier illerimizde de 15,5 milyon dekar arazinin sulanmasn hedefliyoruz. Projenin dier ksmlar da peyderpey tamamlandnda Konyada su ile buluturacamz toprak büyüklüümüz 11 milyon dekar bulacaktr. Modern sulama tekniklerinde kullanm orann yüzde 6dan yüzde 28 seviyesine çkardk diye konutu.

TÜRKYE OLARAK HER K ALANDA DA GRDMZ MTHANDAN ANLIMIZIN AKIYLA çIKTIK

Erdoan, Enerji ile birlikte bölgedeki üretime yllk toplam katks 21 milyar TLyi bulacaktr. imdiye kadar 43 milyar liralk yatrm yaplan projenin tüm aamalarn yakndan takip ediyoruz. Ülkemizin tarm potansiyelini sonuna kadar deerlendirmekte kararlyz. Dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altna alan salgn sonras iki sektörün önemi bir kez daha öne çkmtr. Bunlardan biri salk, dieri gda ve tarmdr. Türkiye olarak her iki alanda da girdiimiz imtihandan anlmzn akyla çktk. Gelimi ülkelerin dahi çaresiz kald skntlar güçlü salk ve tarm altyapmz sayesinde kolayca göüslemeyi baardk. Bununla kalmadk, elimizdeki imkanlar pek çok dost ve karde ülkeyle de paylatk. Tarm üretiminde ve gda alannda kendi kendine yeterli olmann tartlmaz üstünlüü salgn döneminde görüldü. Pek çok ülkede raflar bo kalrken, temel ihtiyaçlar karlanamazken ülkemizde hiçbir skntyla karlamadk. çünkü Türkiye kendi ihtiyacn karlamann ötesinde üretim gücüne sahip bir ülkedir. Yaadmz tecrübe bize tarm sektöründeki projelerimize çok daha sk sarlmamz gerektiini göstermektedir eklinde konutu.

ÜLKEMZDE TARLA ÜRÜNLER ÜRETM 18 YILDA 58 MLYON TONDAN 64 MLYON TONA YÜKSELMTR

Erdoan, Tarmsal haslasn 18 ylda 87 milyar liradan 275 milyar liraya, tarm ürünleri ihracatn 3.7 milyar dolardan 18 milyar dolara yükseltmi bir ülkeyiz. Ülkemizde tarla ürünleri üretimi 18 ylda 58 milyon tondan 64 milyon tona, sebze üretimi 25 milyon tondan 31 milyon tona yükselmitir ifadelerini kulland.

TÜRKYE MEYVE VE SEBZEDE NET HRACATçI KONUMDADIR

Erdoan, Gençlerimizin ve kadnlarmzn tarm sektöründe daha etkin olmalar için özel destek programlar gelitirdik. çiftçilerimize son 18 ylda yaklak 150 milyar lira tarmsal üretim desteinde bulunduk. Tabii afet desteine kadar her alanda çiftçimizin gücünü artracak politikalar hayata geçirildi. Sera üretimini ülkemizin 72 iline yaydk. Türkiye meyve ve sebzede net ihracatç konumdadr dedi.

TÜRKYE YEN DÖNEMN PARLAYAN YILDIZI OLARAK GÖSTERLYOR

Cumhurbakan Erdoan, Salgn sonras dünya düzeni yeniden ekillenecek. Türkiye yeni dönemin parlayan yldz olarak gösteriliyor. Konya bu potansiyeli süratle harekete geçirerek dier ehirlerimize örnek olmaldr. Büyüyen ve güçlenen Türkiye, kendisiyle birlikte tüm dostlarnn, kardelerinin, mazlumlarn da umudu olarak yoluna devam edecektir. Türkiyenin 81 vilayeti ve 83 milyon vatanda ele ele verip ülkemizi en ksa sürede inallah 2023 hedeflerine ulatracaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git