Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçim süreci bitmiştir. Şimdi olayın mahkeme süreci var

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını Eyüpsultan Cami'nde kıldı. Erdoğan, namazın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Haberler 06.04.2019 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Seçimle ilgili deerlendirmeleri sorulan Erdoan, Seçim süreci bitmitir. imdi olayn mahkeme süreci var. Mahkeme sürecinde de ilçe seçim kurullar, il seçim kurullar ve Yüksek Seçim Kurulundan oluan üç basamak bulunuyor. YSK bu mahkeme sürecinin adeta patronudur. Nihai karar YSK verecektir. Bazen bakyorum sa olsun az olan konuuyor, çünkü yaamamlar. Belli kariyeri olanlar da konuuyor. Örnein ben damdan düerek geldim. Nitekim stanbulda tercihli oyla seçim yapld zamanda, ben stanbulun ilçe ve il seçim kurullarndan milletvekili seçilmitim. Fakat daha sonra YSKya müracaat edildi ve benim o zaman milletvekilliim alnd. Tabii yapacak bir eyimiz yoktu. Orann verdii karar nihai bir karard. Ama tabi onda da bir hayr varm. Daha sonra stanbula Büyükehir Belediye Bakan oldum. dedi.

Erdoan öyle devam etti:

u anda ilçe seçim kurullarnda yaplanlar, bir taraftan yaplyor. Partiler de en doal hakk olan itiraz süresini çaltryor. O olmazsa bir üstü il seçim kurullar. l seçim kurullarna da buna göre yaplyor müracaat. Oradan da netice alr veya almaz, çünkü her partinin de ayn zamanda kendine göre bir skalalarn, çaltrma süreci var. Bunun için de bakyorsunuz baz yerlerde onlarca arkada parti tekilatlarmzda çaltryoruz. Bazen bu yüzlerce, stanbul gibi. Buralardan gelen netice de çok önemli. l Seçim Kurulunda eer alnan neticeler bizim yaptmz çalmalarla örtümüyorsa, bizim için nihai merci, Yüksek Seçim Kuruludur. Ondan sonra da Yüksek Seçim Kuruluna müracaat etme hakkmz var. Bu bir hakkn gasp deildir. Tam aksine bize gönül veren tüm seçmenlere tamam imdi benim gönlüm mutmain oldu. imdi artk ben huzur buldum dedirtmek için parti çalmasn sürdürecektir.

SZ KEND ÜLKENZDE BU TÜR TRAZLARI YILLARCA YAPTINIZ

Cumhurbakan Erdoan, Yerel seçimlere ilikin ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen deerlendirmelere ilikin unlar söyledi:

stanbul, Ankara ve Yalova ile dier birçok ilde yaplan bu. Muhalefet ise bir eyler söylüyor. Türkiye genelinde 30 büyükehir belediyesinin 15ini AK Parti olarak aldk, MHP de Manisay kazand. Millet ttifaknn ise geri kalan 14 büyükehir belediyesini ald. Cumhur ttifak olarak bizim aldmz oy u anda son gelimelerle yüzde 53,3tür. Karmzdaki dörtlü mekanizmann oy noktasndaki durumu yüzde 47 bile deil. Arada böyle bir fark var. Bunu bir defa önce tüm benim milletimin de bilmesi lazm ama u anda Türkiyeye hiç onlar alakadar etmedii halde iç ilerine karma gayreti içerisinde olan Amerikann bunu bilmesi lazm, Avrupann bunu bilmesi lazm. Önce siz kendi haddinizi bilin. Siz kendi ülkenizde bu tür itirazlar yllarca yaptnz. Hatta Amerikada bir deil, iki deil, üç deil, bu noktada atlm birçok admlar var. Örnekleri var. Avrupada bunlarn birçok örnekleri var. Onlarn hiç birisi bunu görmüyor. u anda Türkiyenin içilerine müdahale gibi bir yola tevessül ediyorlar. Bir defa unu bilmeleri lazm, Türkiye dünyada ülkelerden bir ülke deildir. Herkes haddini bilecek. Türkiyede katlmyla, u anda yüzde 82-83e varan bir katlmn olduu, bir demokrasi dersi tüm dünyaya verilmitir. Bunlar böyle bir demokrasi mücadelesini veriyorlar m? Vermiyorlar.

HALA BURADAN BR DERS çIKARMIYORLAR

Cumhurbakan Erdoan, 51 ilin 24 tanesini partisinin, 10 tanesini de MHPnin aldn, 34 ille Cumhur ttifaknn fark attn belirterek, 911 ilçenin 511ini AK Parti kazand, bu yüzde 55e denk geliyor. MHP ise 135 ilçe belediye bakanln kazand. Toplamn aldmzda Cumhur ttifak ilçe belediyelerinin yüzde 70ini almtr. Buradan da bunlarn bir ders almas lazm. Hala buradan bir ders çkarmyorlar. 386 belde var. 386 belde belediyesinin 202 tanesini AK Parti olarak biz aldk, açk ara. MHP 89 tanesini ald. Toplamda Cumhur ttifak olarak yüzde 75. Nal topluyor dierleri, yüzde 25. Yani millet bir defa Cumhur ttifakna gönlünü vermitir. Bütüne baktmz zaman tüm belediyelerde, 754 belediyeyi sadece AK Parti olarak biz aldk diye konutu.

ÖNCE BLN BLMEDEN KONUMAYIN

Erdoan, u anda oy saymlarnn devam ettiini belirterek, stanbulun 39 tane ilçe belediyesi var. Bu 39 belediyenin 25 tanesini Cumhur ttifak, AK Parti ald. Yani bunlardan bir tanesi MHPdir, 24 tanesi AK Partidir. Burada bir defa bir ders var. Büyükehir Belediye Meclisine gelelim. Ben u haliyle deerlendirme yapyorum. u haliyle bile u anda Büyükehir Belediye Meclisinin kahir ekseriyeti AK Parti-Cumhur ttifak. Buna aittir. Son eylerde 40-50 tane dierlerinde, muhaliflerden daha fazla meclis üyesine sahip. Ankarada ise durum daha da farkl. 107 tane bize ait var. 39 tane dörtlü mekanizma diyelim, dörtlü mekanizmaya ait olan var. Fark orada daha da açlm vaziyette. Bir defa bu gerçei görmeden deerlendirme yapyorlar. Sen çalman yapacaksn, bu çalmadan bir defa alnacak birçok karar, menkul, gayrimenkul, bütçe bunlar nereden geçecek. Onay. Meclisten geçecek. Komisyonlar kurulacak imdi. Bu komisyonlarda sen istediin gibi, ben bakanm, ben komisyonlar istediim gibi kurarm diyebilir misin? Böyle bir yetkin, böyle bir hakkn yok. Ben belediye bakanlndan geliyorum. Ama baz kariyer sahipleri çkyorlar televizyona, dolayorlar imdi, oralardan ahkam kesiyorlar. Önce ii bilin, bilmeden konumayn. Öyle kitapta yazld gibi deil dedi.

MLL SAVUNMA BAKANLII DA DEFTER ORADAN çEKT, ALDI

Erdoan, Her eyden önce bir belediye bakannn eer kendi meclisinde srtn dayayaca bir çounluu yoksa bu komisyonlar da istedii gibi oluturamaz, bütçeyi istedii gibi çkartamaz. Orada onu sürekli olarak denetleyen, bu da demokrasinin denetleme mekanizmasdr. Bu denetleme mekanizmas ona her hangi bir noktada, yanlnda unda bunda yol vermez. Dürüst, doru gidiyorsan, oradan aldn onayla hareket ediyorsan, orada da sana eyvallah der. çünkü onlarda bir yerde o ehrin gelecei için önemli admlar atmak ister. stanbul için de bu böyle, Ankara için de böyle. Ama bizim u anda tek beklentimiz udur; telaa gerek yok. Orada atlmas gereken adm udur; ben bu ülkenin u anda Cumhurbakanym. Ancak bunun yannda Anayasann tand bir baka imkanla ayn zamanda AK Partinin de genel bakanym. Burada bir defa yeni yönetim sisteminde, yeni mekanizmada muhalefetin ifade ettii gibi eyler söz konusu deil. Bu iki görevimi ben yürütmek durumundaym. Hem partimin genel bakanln hem de Cumhurbakanl sürecini yönetmek durumundaym. Bütün bunlar yönetirken de bir eye de özellikle tabii dikkat edeceim. dedi.

Erdoan öyle devam etti:

u anda bir Antkabir olay yaand deil mi? imdi bu Antkabir olaynda bakyorsunuz stanbuldan beyefendi çkyor, gidiyor. Sen bir defa u anda mazbatan aldn m? Almadn. Mazbatan almadn halde, bir defa Antkabirin protokol ilevi nedir, bundan da haberin yok. Orada buna klavuzluk yapanlar, onlar da tabii buna yanl klavuzluk yaptlar ve burada sen git Misak- Milli Kulesinde deftere nasl yazlacan da bilmiyor. Böyle bir eyi zaten yazma hakkn da yok. Belediye bakanl mazbatan alrsn, eyvallah. O zaman bunu rahat rahat yaparsn. Buna da kimse mani olmaz. Ama u andaki yapt ilev, bir defa protokol usulü açsndan kesinlikle yanltr. Biz yllar yl, Babakanlmda da Büyükehir Belediye Bakanlmda da Cumhurbakanlmda da sürekli Antkabire gideriz, geliriz. Hiçbir zaman bizler oradaki usule, erkana aykr hareket etmemiizdir. Bunun önce usul, erkan örenmesi lazm. Ama ne yazk ki usul, erkan da örenemeden buna tabii yanl klavuzluk yaptlar ve yanl yola dütü. Kalkp daha mazbatasn almad bir yerde altna da böyle bir isim iledi ve imdi ne oldu? Milli Savunma Bakanl da defteri oradan çekti, ald. Onun için sabrla, bilinmeli ki bu seçimlerin nihai kararn Yüksek Seçim Kurulu verecektir. Yüksek Seçim Kurulu nihai karar verdii andan itibaren de i bitmitir.

RUSYA ZYARET

Cumhurbakan Erdoan, hafta banda Rusyaya yapaca seyahatinin sorulmas üzerine ise, Seyahatim Üst Düzeyli Stratejik Konsey Toplantsnn Rusya aya. Bu konularmzn içerisinde tabii S-400 önemli bir yer tutuyor. Tabii Amerikann u andaki söylentileri, vesaireleri bunlar çok yanl eyler. çünkü biz bir defa S-400 ile ilgili süreci bunu bitirdik ve S-400 ile ilgili ödemelerimiz devam ediyor. Bunlar yapyoruz ama biz Amerikaya da teklifimiz uydu, Sizden de Patriotlar alalm. Ama Amerika bize uygun artlarda, yani Rusyann S-400de tand artlarda maalesef Patriotlarda ayn artlar onlar bize tanmad. Tanmad için de biz u anda, u duruta oraya scak bakmyoruz. Ama S-400 süreci bizim iliyor ve temmuz aynda da teslimatlar balayacak. Geliyorum F-35 olayna. F-35ler konusunda da yine önüne gelen bir eyler söylüyor. Biz iki tanesini teslim almtk ve bunlar u anda Amerikada. Üçüncüyü de teslim ettiler ve imdi çok ksa bir süre içerisinde, yani haftalar söylüyorum dördüncü de gelecek. Dördüncüyü de teslim edecekler. Bizim u anda pilotlarmz bir general öncülüünde orada ayn zamanda çalmalar yürütüyorlar ve biliyorsunuz Dileri Bakanm Mevlüt çavuolu NATO toplants için de oradayd. Orada da Dileri Bakan Pompeo ile görümeler yapt. Bu arada da tabii NATO Genel Sekreteri Stoltenbergin yani Amerikada yapm olduu konuma, genel kurulda manidardr. O konumasnda adeta NATO ülkesi üyelere herhangi bir yaptrm, bunlar doru eyler deildir. çünkü bizim hepsine ihtiyacmz var ifadesini kulland. Daha önce de yapt bir açklamasnda Stoltenberg, unu söylemiti. Biz üyelerimizden kimin hangi silah aldna veya alacana müdahale edemeyiz. Bütün bunlar ortada, açk. imdi de Stoltenbergin oradaki süresi 2022ye kadar ayrca uzatld. diye konutu. Erdoan, bunlarn dnda Rusya ile ikili ticaret hacmi, ilikili ilikiler, doal gaz, kültür, sanat noktasndaki ilikileri de görüeceklerini, bunlar da pazar günü yaplacak brifingde etraflca ele alacaklarn belirtti.

ATATÜRK HAVALMANININ TAINMASI

Atatürk Havalimanndaki büyük tanmaya ilikin bir soru üzerine de Erdoan, çok akllca, planl bir tanma ilemi sürdürülüyor. Gece saat 22.00 gibi balayp ertesi gün saat 10.00a kadar süren bu tama ilemlerinde hakikaten bugüne kadar olmam bir tama ilemi var. Bini akn TIR, bunun yannda kamyonlar ama tabii hepsinden öte buradaki tanmas yaplan bütün elektrik, elektronik bütün mekanizmalar çok hassas aletler. Bunlarn tanmas söz konusu ama arkadalarmz bütün hassasiyetlerini ortaya koyarak, yönetim kurulu olsun, Ulatrma Bakanlmz olsun bu iin takibini yapyorlar. Ve önümüzdeki hafta artk herey rayna oturacak. Dünyann en güçlü, en büyük hava liman inallah artk uygulamada admlarn da atm olacak yentn verdi.

EYÜPSULTAN BELEDYE BAKANLIINI ZYARET ETT

Cuma namaznda Cumhurbakan Erdoana Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, AK Parti Genel bakan Vekili Numan Kurtulmu, AK Parti stanbul l Bakan Bayram enocak elik etti. Erdoan açklamalarnn ardndan Eyüpsultan Belediye Bakanlna geçti.

Ana Sayfaya Git