Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında fark görmüyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, su kaynaklarının azalmasının Türkiye gibi su stresi çeken bir ülke için çok ciddi riskler içerdiğini söyledi. Erdoğan, "Türkiye'nin her geçen gün daha da kötüleşen bu tablo karşısında gereken adımları şimdiden atması şarttır. Daha önce de ifade ettiğim gibi suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibari ile hiçbir fark görmüyoruz" dedi.

Haberler 06.07.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde Ankara Gerede Projesi kapsamndaki 3 tesis ile Krkkale Sulakyurt Sulamas ve çankr Dereçat Baraj olmak üzere toplam 5 tesisin hizmete alnmas törenine katld. Törene Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, TBMM Bakanvekili Celal Adan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Derya Yank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Diyanet leri Bakan Ali Erba ile AK Parti Genel Sekreteri Fatih ahin de katld.

EN ÖNEMLS GEREDE

Cumhurbakan Erdoan, açl yaplan tesislerden en önemlisinin Ankara içme suyu ikinci merhale Gerede sistemi projesi olduunu belirterek, Bu proje Ankarann nüfusa bal olarak artan içme suyu ihtiyacn uzun vadede karlamak amacyla attmz kritik bir adm. 1,2 milyar liralk toplam yatrm rakamyla su alannda ülkemizin vizyon eserlerinden biri olan Gerede sistemi bünyesinde Türkiyenin en uzun dünyann da sayl su iletim tünelini barndrmaktadr. Uzunluu 31,5 kilometre ve 4,5 metre çap olan bu tünel ülkemizde ilk defa ayn anda 3 tünel delme makinesi kullanlarak ina edilmitir ifadelerini kulland.

SU SIKINTISI çEKLMEMESNN SEBEB BU PROJE

Gerede sistemi ile Ankaraya memba kalitesinde içme suyu salamann yannda Ankaraya 2050 ylna kadarki içme suyu ihtiyacn da giderdiklerini belirten Erdoan, Projeden u ana kadar Ankaraya verilen suyun miktar toplam 312 milyon metreküpü, bunun ekonomik karl ise 1 milyar liray buluyor. 5 milyon 663 bin nüfuslu Ankarada halihazrda 2 milyon 550 bin kii Gerede sistemi ile tedarik edilen suyu kullanyor. Salgna ve yaanan kurakla ramen hamdolsun Ankarada imdiye kadar hiç su sknts çekilmemesinin sebebi ite bu projedir diye konutu.

SU KAYNAKLARIMIZ GDEREK AZALIYOR

Erdoan, Türkiyenin su kaynaklarn en etkin ve verimli bir ekilde kullanmann gayretinde olduklarn vurgulayarak, Su hayattr diyerek yürüttüümüz çalmalarla hem su israfn önlemeye hem su kirliliinin önüne geçmeye hem de mevcut aramzdan azami derece istifade etmeye çalyoruz. Zira tüm dünyada olduu gibi bizim de iklim deiiklii ve kuraklk sebebiyle su kaynaklarmz giderek azalyor. Suyu açk kanalet sistemleriyle kullanmann yanl olduu inancndayz. Zira açk kanalet sisteminde yüzde 60, yüze 70lere varan buharlamann suyu ne derece israfa yönelik hale getirdiini görüyoruz. Onun için de bundan sonraki süreçte daha çok açk kanalet deil, kapal sistemle suyu kullanmann gayreti içinde olacaz. Yatrmlarmz da buna yönelik yapacaz ifadelerini kulland.

GEREKEN ADIMLARIN MDDEN ATMASI ART

Cumhurbakan Erdoan, 2025 ylna kadar su ktl yüzünden 700 milyon insann göç etmek zorunda kalacann ifade edildiini belirterek, Su kaynaklarnn azalmas bizim gibi kii bana kullanlabilir su miktar bakmndan su stresi çeken bir ülke için çok ciddi riskler içermektedir. Türkiyenin her geçen gün daha da kötüleen bu tablo karsnda gereken admlar imdiden atmas arttr. Daha önce de ifade ettiim gibi suyumuzu korumakla vatanmz korumak arasnda mahiyet itibari ile hiçbir fark görmüyoruz. Bu amaçla hükümet olarak son 19 ylda ülkemizin su ve gda güvenliini garanti altna alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik dedi.

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin içme suyu temini konusundaki en büyük sorunlardan birinin kayp-kaçak orannn yükseklii olduunu söyleyerek, Belediyelerimizin su kayp-kaçak orannn u anki yüzde 38ler seviyesinden yüzde 25e düürülmesi için çalmalar devam ediyor. Mahalli idarelerimizin yeni su kayna aratrmadan daha ziyade öncelikle mevcut ebekedeki su kayplarn azaltmalar gerekiyor. Bu konuda tüm belediyelerimizin gereken hassasiyeti göstereceine inanyorum ifadelerini kulland.

SU KANUNU HAZIRLIYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, sulama ve kullanma sular alannda yaptklar yatrmlar anlatarak, 26 adet yer alt baraj ina ettik. 2023 ylna kadar tamamlanan yeralt baraj saysn 150ye yükselteceiz. Sanayi sektöründe suyun verimli kullanm için gereken tedbirleri alyoruz. Hedeflerimize daha hzl ulaabilmek ve su yönetimindeki çatmalar önlemek amacyla Mecliste bir su kanunu hazrlyoruz. Tüm bu admlar vakitlice atarak geleceimize daha bir güvenle bakmaya amaçlyoruz. Hükümetimizin 84 milyonun tüm fertlerinin huzuru, esenlii, refah için yürüttüü bu çalmalara belediyelerimizden farkl siyasi partilere kadar herkesin gereken destei vereceine inanyorum dedi.

Ana Sayfaya Git