Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan '3600 ek gösterge' açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Öğretmenlerimizi de kapsayan 3600 ek gösterge meselesini, önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planlıyoruz" dedi.

Haberler 12.10.2021 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen Mesleki Eitimde 1000 Okul Projesi Kapan ve 50 Ar-Ge Merkezinin Açl Töreninde yapt konumada, Afyonkarahisarda meydana gelen trafik kazasnda hayatn kaybeden örencilere Allahtan rahmet, yarallara acil ifalar diledi. Milli Eitim Bakanlna bal okullarda eylül ay itibaryla yüz yüze eitime geçildiini hatrlatan Erdoan, Yaklak 1,5 yl sonra evlatlarmz çok özledikleri okullaryla, öretmenlerimizi de örencileriyle buluturmann sevincini yaadk. Geçen hafta sal günü yine bu salonda üniversitelerimizin 2021-2022 Yükseköretim Akademik Ylnn açl töreni düzenledik. Böylece 81 vilayetimizin tamamnda okul öncesinden üniversiteye kadar eitim öretimin her seviyesinde yüz yüze eitime balam olduk. 5inci haftasn geride brakan eitim faaliyetlerimiz, hamdolsun ciddi bir sorunla karlamadan, baaryla devam ediyor. Milli Eitim Bakanlmz ve Salk Bakanlmz sürecin sorunsuz bir ekilde ilerlemesi hususunda gereken her türlü tedbiri alyor. Ayn ekilde illerde mülki idare amirlerimiz konuyu yakndan takip ediyor. Velilerimizin ve okul aile birliklerimizin de yüz yüze eitimi sürdürebilmesi için samimi gayret gösterdiklerini görüyoruz. Eitimin tüm paydalarnda oluan bu mutabakat ve i birlii ruhundan biz de büyük bir memnuniyet duyuyoruz dedi.

ÖN YARGILAR ÖNEML ÖLçÜDE KALKTI

Erdoan, mesleki eitimi güçlendirmek için belirlenen okullara 1 ylda 1 milyar lira yatrm yaptklarn söyleyerek Proje dahilindeki 1000 meslek okulumuzun bakm ve onarmlarn da yaparak eksiklikleri giderdik. Bugün 1000 okul projesinin yan sra 24 ilde mesleki ve teknik eitim veren okullarmzda kurulan 50 AR-GE merkezinde açln yapyoruz. Öretmen ve örencilerimizin yeni ürünler tasarlamas ve bu ürünlerin fikri mülkiyet haklarn alarak ekonomik bir deere dönütürülmesi amacyla hayata geçirdiimiz AR-GE merkezlerinin son derece önemli buluyoruz diye konutu.

Erdoan, son dönemde mesleki ve teknik eitimi destekleyici politikalarn müspet sonuçlarn birçok alanda gördüklerini hatrlatarak 28 ubat döneminin, Türk eitim sistemine ve ekonomimize yapt en büyük kötülüklerden biri olan katsay zulmünün ortadan kalkmasyla bu okullarmza yönelik toplumumuzdaki ön yarglar önemli ölçüde krld. Hem gençlerimiz hem de aileleri, kariyer planlamalarnda mesleki ve teknik eitime daha fazla önem vermeye balad. Ayn ekilde üreticilerimiz, sanayicilerimiz ve resmi kurumlarmz da lise çanda verilen mesleki eitimin deerini çok daha iyi anlamtr. Bu anlay birliinin neticesinde tüm sektörlerle güçlü ve kapsaml i birlikleri kurulurken eitim, üretim, istihdam çevrimi de güçlenmitir. Liselere Geçi Sisteminde baar gösteren örencilerimiz artk mesleki eitimi daha fazla tercih ediyor ifadelerini kulland.

ÖZ-ÜVEY AYRIMI YAPAN POLTKALARIN ZLER TAMAMEN SLNMTR

Meslek lisesi mezunlarnn üniversite snavndaki baar grafiinin giderek yükselmesinden memnuniyet duyduklarn söyleyen Erdoan, öyle konutu: Bir dönem evlatlarmz arasnda öz-üvey ayrm yapan politikalarn izleri tamamen silinmitir. Ülkemizde artk herhangi bir okul türü ile ilgili ayrmclk, ötekiletirme veya adaletsizlik yoktur. Hangi lisede okursa okusun, devletimizin nazarnda evlatlarmzn tamam eittir, ayn hak ve imkanlara sahiptir. Eitimde eitlik ve adaleti, tüm yönleri ile tesis etmek hükümetimizin öncelikli meselesi olmay sürdürecektir. Eitimde günü kurtarmann deil, istikbalimizi garantiye almann derdindeyiz. Türkiyeyi milletimize söz verdiimiz ekilde; eitim, salk, adalet ve emniyet temelleri üzerinde yükseltmeyi sürdürüyoruz. Bu amaçla son 20 ylda hazrladmz tüm bütçelerde aslan payn eitime ayrdk.

çOK SPEKÜLASYON YAPILIYOR

Erdoan, yaplan öretmen atamalar hakknda bilgi vererek, unlar kaydetti: Öretmenlerimizi de kapsayan 3600 ek gösterge meselesini, önümüzdeki yln sonuna kadar çözüme kavuturmay planlyoruz. Üzerinde tabii çok spekülasyonlar yaplyor. Ana muhalefetin bandaki zaten, ite bu sözü ben verdim filan falan. Sen neyin sözünü veriyorsun ya? Bu i bizim iimiz. Kuru kuruya söz vermeyiz, yaparz. Bizim en önemli özelliimiz bu; kuru kuruya söz vermek deil, icraat. Bizim için asl olan evlatlarmzla birlikte geleceinizi de emanet ettiimiz öretmenlerimizin huzuru, esenlii, refah ve motivasyonudur. Son 19 ylda devletimizin imkanlar geniledikçe toplumumuzun tüm kesimleri gibi öretmenlerimiz de bundan payn almtr. nallah, bundan sonra da dier kamu görevlilerimizle birlikte eitim camiamzn yannda olmay sürdüreceiz. Bu süreçte öretmenlerimizden tek talebimiz; örencilerimizi büyük ve güçlü Türkiye vizyonuyla öz güven sahibi bireyler olarak yetitirmeleri, onlar sadece bugüne deil, yarna da en donanml ekilde hazrlanmaldr.

KALFALARIN MAAINI ARTIRIYORUZ

Erdoan, mesleki eitimde baz müjdelerinin olacan belirterek Mesleki eitim merkezlerinde kapasitenin daha fazla artrlmas ve genç isizlik orannn düürülmesi için iki yeni düzenleme yapyoruz. Bunlardan birincisi, mesleki eitim merkezlerine devam eden örencilerin 4 yl boyunca aldklar ücretlerin iveren üzerindeki yükünü tamamen kaldrmaktr. Bu yükü, devlet olarak üstleniyoruz. Böylece igücü piyasamzn güçlenmesi için iverenlerimize önemli bir destek sunuyoruz. kinci olarak, mesleki eitim merkezlerimizin son snfna kalfa olarak devam eden örencilerimizin aldklar ücretleri iyiletiriyoruz. Artk kalfalar son sene asgari ücretin üçte biri kadar deil; yars kadar ücret alacaklar. Her iki hedef ile ilgili olarak Mesleki Eitim Kanununda gerekli düzenlemeleri ksa sürede yapacaz. Böylece mesleki eitim merkezleri ile ilgili kalc bir iyileme salayacak ve Türkiyede mesleki eitimi yeni bir evreye tayacaz. Dier yandan lise ve üniversite mezunu gençlerimizin istedikleri bir alandaki mesleki eitim merkezi programn ksa sürede tamamlama ve igücü piyasasna süratle geçme imkan getiriyoruz. Milli Eitim Bakanlmz bunun için gereken çalmalar tamamlad. Böylece gençlerimiz eitim sürecinde ücret de alarak, 6-7 ay gibi ksa süreli tamamlama programlarna devam edebilecektir dedi. Erdoan, özel eitim merkezlerinin de 24 saat açk hale getireceklerini söyledi.

ANNESNN FOTORAFININ OLDUU TABLO HEDYE EDLD

Erdoan, konumasnn ardndan Antalyann Aksu ilçesindeki Uçak Bakm Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, stanbul Kartal ehit Öretmen Hüseyin Arman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Bursa Nilüferdeki Otomotiv Endüstrisi hracatçlar Birlii Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine canl balant gerçekletirdi. Erdoana açln ardndan Milli Eitim Bakan Mahmut Özer tarafndan Altnda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde örenciler tarafndan yaplan ve Erdoan ile annesi Tenzile Erdoann fotorafnn basld tablo hediye edildi. Erdoan, Bu tablo CNC tezgahnda yaplm. Emei geçenlere özellikle teekkür ediyorum. Anacm sürekli bana hatrlatacaklar için yine ayrca teekkür ediyorum. çocuklar, annelerinizin ayaklarnn altn öpmeyi ihmal etmeyin dedi.

Ana Sayfaya Git