Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Avrupa'ya sert sözler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İster Amerika, ister Rusya, ister rejim, isterse bir başka güç olsun, terör örgütlerinden herhangi birini isim, bayrak veya üniforma değiştirerek yeniden karşımıza dikmeye kalkarlarsa biz bu oyuna gelmeyiz. Bu durumda hiç kimse kusura bakmasın, kendi bildiğimiz yolda ilerlemeye devam etmekten asla çekinmeyiz. Bu yolda ödeyeceğimiz bedelin büyüklüğünü de küçüklüğünü de asla hesap etmeyiz" dedi.

Haberler 25.10.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen 105inci Dönem Kaymakamlk Kursu Kura Töreninde konutu. Erdoan, kaymakamlarn ilçelerde Cumhurbakan adna görev yapan en yüksek devlet görevlisi olduunun altn çizerek, Kaymakamlarmz bekar veya evli, oförün yanna oturmal, kamyonete erzak m konulacak, kömür mü konulacak hepsini yüklemeli, ondan sonra da ev ev dolamal, yani adeta bir Ömer gibi kapy çalmal veya içeriden gelen sese kulak vermeli. Kim geldi dendiinde de, kaymakam demeli. Kaim dedik ya; kaymakam ondan sonra da hemen kolileri veya k mevsimiyse kömürü, odunu vesaire hemen oraya indirivermeli. Bununla orada siz Cumhurbakannn orada gören gözü, duyan kula, konuan dili olmalsnz. Bunu yapacanza inanyorum dedi.

VAKT SAAT GELDNDE KAPILAR AçILIR

Dün Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda Suriyede uçua yasak bölge teklifinin gündeme geldiini anmsatan Erdoan, Biz bu teklifi Suriyenin dört bir yannda yüz binlerce masun insan rejimin ve dier güçlerin sava uçaklarnn bombardman altnda can verirken gündeme getirmitik. Oluk, oluk kann akt o günlerde kimse bu teklife dönüp bakmamt. imdi Türkiye Suriyeyi terör örgütlerinden temizleyip, asl sahiplerinin dönüüne hazr hale getirirken birden bu tür konular akla geliyor. ABnin sonu ite bu samimiyetsizlii ve ikiyüzlülüü yüzünden gelecektir. Bu gidi iyi deil. te Brexit, bunlar durup dururken olmad. Bunun için Avrupadan yükselen ve buram buram riyakarlk kokan sözlerin bizim nezdimizde zerre kadar kymeti yoktur. Kaplar açarz dediimiz zaman, tutuuyorlar. Tutumayn, vakti saati gelince bu kaplar da açlr ha, açlr. Hadi bakalm yüz binleri bir de siz arlayn bu i nasl oluyormu sizleri de bir görelim. Paranz var, güçlüsünüz ama Yunanistana 100-200 kii denizden gidince hemen bizi telefonla aryorsunuz. Burada 4 milyon var, 4 milyon. Buna sesiniz çkmyor diye konutu.

KÜRT KARDELERMZLE HERHANG BR SORUNUMUZ YOK

Türkiyenin Suriye topraklarnda gözü olmadn vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Bizim Suriyede de Türkiyede de Kürt kardelerimizle herhangi bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz terör örgütlerinin ta kendisiyledir. Bakyorsunuz bat yatyor kalkyor Kürtler aa, Kürtler yukar. Bizim Kürt kardelerimizle bir iimiz yok. imiz, terör örgütleriyle. Hedefi saptrmayn. Böyle diyerek, terör örgütlerinin adn vermeyerek, Kürtler dediiniz zaman; Kürt kardelerimizi adeta teröristler olarak vasflandrm oluyorsunuz. Bu yanl bir ey, bunu çözmemiz lazm. Biz dris-i Bitlisiden alnz, Selahattin Eyyubiye kadar Kürt kardelerimizle beraber bu bölgede bar için admlar attk. Bugün de öyleyiz, yarn da öyle olacaz. Askeri seçenei en son çare olarak bavurduk diye konutu.

BÖYLE BR EY OLABLR M?

Devasa ülkelerin liderlerinin, terörist balaryla masaya oturarak, Suriye sorununu çözmeye kalktnn altn çizen Cumhurbakan Erdoan, Bu ne menem itir. Böyle bir ey olabilir mi? Teröristi siz muhatap olarak karnza aldnzda terörle mücadele olur mu? Bu uluslararas terörle mücadele toplantlarn niye yapyoruz? Bunlara prim veriyorsunuz, bunlar martyorsunuz, bunlar azdryorsunuz. Böyle yapa yapa zaten i buraya geldi. Biz de diyoruz ki verilen sözlerin tutulmamas halinde, planlarmz kendi imkanlarmzla hayata geçirmek zorunda kalacamz altn çize, çize ifade ediyoruz dedi.

KOLAY BR BAARI OLMADI

Bar Pnar Harekatna balarken; Amerikann, Rusyann, rann ve Birlemi Milletlerin bilgilendirdiini açklayan Erdoan, öyle konutu:

Sonradan anlalyor ki; kendilerinden izin almak yerine sadece bilgi vermemizden de baya rahatsz olmular. Halbuki Türkiyenin snrlar boyunca oluturulmak istenen terör koridorunu ykp geçmek için kimseden izin almaya ihtiyaç yoktur. Bu kararllmz sahada da gösterip, 120 kilometre genilik ve 32 kilometre derinlikteki harekat bölgemizin üçte ikisine yakn bölümünü sadece 9 günde ele geçirdik. u ana kadar bölgede kontrolümüze geçen alan büyüklüü 4 bin 220 kilometrekareye ulat. Elbette bu kolay bir baar olmad. Teröristlerin snr ehirlerimize attklar havanlar ve füzeler sebebiyle 20 sivil insanmz hayatn kaybetti, 184 vatandamz da yaraland. Suriye tarafndan yaanan çatmalarda 7 askerimizle, bizimle birlikte mücadeleye katlan Suriye Milli Ordusundan 96 kardeimiz de ehit oldu. Ayrca 90 askerimiz ile 369 SMO mensubu kardeimiz de yaraland. Hani içeriden birileri konuuyor ya, SMO ile ne iiniz var? anladn m imdi ne iimiz olduunu? Bak onlar benim Mehmedimi yalnz brakmayanlar. Onlarla beraber o arazide göüs göüse savaanlar. Onlar ne siyasetin dilini bilirler, ne arazinin dilini bilirler, sadece konuurlar ve teröristlerin kayplar da 795i buldu.

BARI PINARI HAREKATINI BAARIYA ULATIRMI OLDUK

ABD ile yaplan müzakerenin ardndan verilen aray müteakiben, Amerikadan tüm teröristlerin harekat bölgesinden çktnn garantisini yazl olarak aldklarn aktaran Cumhurbakan Erdoan, imdi askerlerimiz ve SMO kar kar harekat alann taryor, tuzaklar etkisiz hale getiriyor. Bu arada karmza teröristler çkarsa, onlar tepelemek de en tabii hakkmzdr çünkü bu yazl kayda girmitir. Böylece Bar Pnar Harekatn baarya ulatrm olduk. Resulayn ve Tel Abyad arasnda güvenli hale getirdiimiz bu alan, snrlarmz terörden arndrma planmzn ilk aamasn oluturuyor. Tabii bu Batya doru Tel Rfat, aada Münbiç, bunlarn hepsi bu planlamann hepsinde var. Terör örgütünün ve Amerikann telala att admlar, hareket bölgemizin dnda ama asl planmzn içinde kalan bölgelerde karmak bir durumun ortaya çkmasna yol açt. Hareket alanmzn dousundaki Kaml ile batsndaki Ayn El Arap bölgesi, hzla Rusya desteindeki rejim güçlerinin kontrolüne brakld. Ayn oyun Münbiçte de oynand. Bizim amacmz snrlarmz boyunca terör örgütünden arndrlm bir bölge oluturmak olduu için karmzdaki bu yeni duruma göre yeni deerlendirmeler yaptk açklamasnda bulundu.

KEND HAREKET PLANIMIZI HAYATA GEçRMEYE DEVAM EDECEZ

Soçi mutabakatna deinen Erdoan, Terör örgütünün snrlarmzdan tamamen uzaklatrlmas konusundaki uzlamay içeren bu 10 maddelik mutabakat da kamuoyuyla paylatk. Buna göre; terör örgütü mensuplar dün 12.00de balamak üzere 150 saat içinde tpk Bar Pnar Harekat bölgesinde olduu gibi snrlarmzn 30 kilometre dna çkarlarak buralardan uzaklatrlacaktr. Bu 30 kilometrelik alann ilk 10 kilometresi Kaml ehir merkezi hariç, Türkiye-Rusya ortak devriye bölgesi olacaktr. Belirlenen süre boyunca terör örgütü bölgeden tüm unsurlaryla uzaklatrlabilirse, bu mutabakat da baaryla hayata geçirilmi olacaktr. ayet terör örgütü bu bölgelerden ülkemizi taciz etmeyi sürdürürse, biz kendi hareket planmz buralarda hayata geçirmeye devam edeceiz. Sonuçta Fratn dousundaki 480 kilometrekarelik alann, 120 kilometre karesini u anda dorudan kendimiz kontrol ediyoruz. Kalan ksmn da Rusya ile birlikte durumu kontrol altnda tutma karar verdik. Her anlama gibi Rusya ile varlan mutabakat da, her iki tarafn ulaabilecei asgari artlar içeriyor dedi.

AM REJMN KMSE TANIMAZ

Türkiyenin tavrnn ABD ve Rusya ile varlan mutabakatn ardndan deimediine dikkat çeken Erdoan, Snrlarmz boyunca ve Suriye topraklar içinde bölücü terör örgütünün ülkemizi tehdit eden bir hakimiyet alan kurmasna izin vermeyeceiz. Zaten böyle bir durum, herkesin üzerinde mutabk olduu Suriyenin toprak bütünlüü ilkesine de aykrdr. Güvenli hale getirilen yerlerde ülkemizden bir ile iki milyon mültecinin geri dönüünü salayacaz. Bu proje için hemen temaslara balyoruz. Asl çözümün Suriyedeki tüm kesimlerin katlmyla oluturulacak yeni anayasann tekilinden ve buna göre yaplacak özgür seçimlerle ekillenecek yeni yönetimin ibana gelmesinden geçtiini biliyoruz. Bu ayn 30unda Cenevrede yaplacak buluma çok büyük önem arz etmektedir. Gerek Astanada, gerek Cenevrede yürütülen görümelerin herkesin kabul edebilecei makul bir anlamayla sonuçlanmas gerekiyor. Suriyenin toprak bütünlüünün ve siyasi birliinin salanmas ancak bu sürecin baarsyla mümkündür. Aksi takdirde, ne am yönetimini kimse muhatap alr, ne de ülkedeki kaos sona erer deerlendirmesinde bulundu.

OYUNA GELMEYZ

ABD ve Rusya ile varlan mutabakatlarn amacna ulamas için, PKK/YPG ve DEAn Suriyedeki varlnn tamamen sona ermesine bal olduuna dikkat çeken Erdoan, bunun bütün muhataplara ifade edildiinin altn çizerek, ster Amerika, ister Rusya, ister rejim, isterse bir baka güç olsun, terör örgütlerinden herhangi birini isim, bayrak veya üniforma deitirerek yeniden karmza dikmeye kalkarlarsa biz bu oyuna gelmeyiz. Bu durumda hiç kimse kusura bakmasn, kendi bildiimiz yolda ilerlemeye devam etmekten asla çekinmeyiz. Bu yolda ödeyeceimiz bedelin büyüklüünü de küçüklüünü de asla hesap etmeyiz. Geçmite bu oyun çok oynand ama geldiimiz noktada tüm dünya, PKK ile YPGnin ayn örgüt olduunu kabul etti. Yine DEA PKK/YPGyi koruyup kollamann bahanesi olarak görenler, bugün aslnda her iki örgütün tpk bir madalyonun iki yüzü gibi ayn amaca hizmet ettiini de gördü. Uluslararas toplumun bunca vakittir iki terör örgütünün anlamal ekilde kurgulad bir antajn oyunca haline dönümü olmas maalesef acdr. Hele hele koca devletlerin bu trajik oyunu ciddi ciddi sahiplenmeye kalkmalar çok daha acdr dedi.

BEDELN CANINIZ YANAR O ZAMAN ÖDERSNZ

Türkiyenin balatt Bar Pnar Harekat ile antaj ve tiyatro sahnesinin ykldn, hakikatlerin ortaya çktn anlatan Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti:

Biz bu harekatla sadece kendi snrlarmz güvenlik altna almakla Suriyeli kardelerimizin önemli bir bölümüne ülkelerine geri dönü imkan salamakla kalmadk. Ayn zamanda bu harekatla pek çok devlete ve kesime, terör örgütlerinin kendileri soktuu cendereden kurtulma ansn da verdik. Ülkemizi hedef alan öfke selinin sebeplerinden biri de bu gerçein ortaya çkmasdr. çünkü Suriyedeki kaotik durum, uzunca süredir asl niyetleri, projeleri gizlemenin örtüsü olarak kullanlyordu. Özelikle Avrupal ve Amerikal politikaclardan rejime kadar pek çok kesim, kendi baarszlklarn, terör örgütünü perde yaparak gözlerden saklama yoluna gidiyordu. imdi gel gör ki bu teröristlere ev sahiplii yapan, ABD senatosunda, kongresindeki insanlar görüyoruz. Ne zamandan beri siz teröristlerle bu kadar dost oldunuz? Buna nasl bu ekilde el verirsiniz? Ama bunun bedelini öyle zaman gelir ki cannz yanar, o zaman ödersiniz.

Ana Sayfaya Git