Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Azerbaycan mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesiyle bölge yeniden barışa ve huzura kavuşacaktır. Özellikle Amerika, Rusya, Fransa yaklaşık 30 yıldır bu sorunu çözmemişlerdir. Adeta bu sorunu çözmemek için ellerinden geleni yapmışlardır." dedi. Erdoğan, "Artık hesap vakti geldi diyen Azerbaycan, ister istemez kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalmıştır" ifadelerini kullandı.

Haberler 29.09.2020 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Ermenistann igal ettii Azerbaycan topraklarn derhal terk etmesiyle bölge yeniden bara ve huzura kavuacaktr. Bunun dndaki tüm dayatmalar ve tehditler sadece haksz ve hukuksuz olmakla kalmayacak, Ermenistan martmaya devam edecektir dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ev sahipliinde Marmara Üniversitesi ve stanbul Üniversitesi tarafndan Cumhurbakanl Dolmabahçe çalma Ofisinde düzenlenen, Tarih, Siyaset ve Ülkeler Aras likiler Bakmndan Uluslararas Deniz Hukuku ve Dou Akdeniz Sempozyumu balad. Cumhurbakan Erdoan, iki gün sürecek sempozyumun açl konumasn yapt. Sempozyuma Erdoann yan sra TBMM Bakan Mustafa entop ve Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln da katld.

ERMENSTANI BR KEZ DAHA KINIYORUM

Cumhurbakan Erdoan konumasnda Ermenistann Azerbaycana saldrsna deindi. Ermenistan saldrlar bir kez daha knadn vurgulayan Erdoan, Türkiyenin tüm imknlar ve tüm kalbiyle dost ve karde Azerbaycann yannda olmay sürdüreceini vurgulad.

Dalk Karaban igaliyle balayan krize artk bir son verilmesinin vaktinin geldiini ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Ermenistann igal ettii Azerbaycan topraklarn derhal terk etmesiyle bölge yeniden bara ve huzura kavuacaktr. Bunun dndaki tüm dayatmalar ve tehditler sadece haksz ve hukuksuz olmakla kalmayacak, Ermenistan martmaya devam edecektir uyarsnda bulundu. Erdoan, Yaanan son gelimeler, bölgede nüfuz sahibi tüm ülkelere gerçekçi ve adil çözüm yöntemlerini devreye sokmalar konusunda bir frsat tanmtr. Bu frsatn en iyi ekilde deerlendirilmesini umuyoruz diye konutu

AZERBAYCAN, STER STEMEZ KEND GÖBEN KENDS KESMEK ZORUNDA KALMITIR

Minsk üçlüsü olarak anlan; ABD, Rusya ve Fransann 30 yldr sorunu çözmediine dikkati çeken Cumhurbakan Erdoan, Adeta bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmlardr. imdi ise akl veriyorlar, zaman zaman da tehdit ediyorlar. Nedir bu tehdit? Türkiye burada m? Türk askeri burada var m? Bunu söyleyenler güneyimizde, özellikle Suriyenin kuzeyinde binlerce tr silah oraya tayanlardr. Bunu söyleyenler, Suriyenin kuzeyini parselleyen, orada üsleri kuranlardr. Bunu söyleyenler, koalisyon güçleriyle Suriyede cirit atanlardr diye konutu.

Erdoan, Bunlar imdi gelmiler Türk askeri burada var m? Türkiye buraya silah naklediyor mu? u manta bak, u akla bak. deta lham Aliyev kardeimiz sanki bunlara hesap verecek. Zaten 30 yla yakndr size hep hesap verdi, Bu ii çözelim. Bunu artk uzatmayalm. dediler. gale urayan topraklar kimin topraklar? Azerbaycann topraklar. Bunu hepiniz kabul ediyorsunuz. Dalk Karaba kabul ediyorsunuz. Buradaki insanlar, 1 milyonu akn topraklarndan uzak, u anda Azerbaycanda yayor. galciler ise orada. Bunun hesabn kimse sormuyor. Artk hesap vakti geldi diyen Azerbaycan, ister istemez kendi göbeini kendisi kesmek zorunda kalmtr ifadelerini kulland.

Erdoan, istiareye verdii önemin dile getirerek, sempozyumdaki konumaclardan vicdanlar ve fikirleriyle sözleri arasna sütre çekmeden kanaatlerini açk yüreklilikle paylamalarn istedi. Cumhurbakan Erdoan, Unutmaynz, ülkeyi yönetme sorumluluunu omuzlarnda tayan devlet adamlar olarak bizim burada dile getirilecek önerilere çok ihtiyacmz var. Sizlerin samimiyetle ortaya koyaca her alternatif bizim için deerlidir, yol göstericidir. Sempozyumun sonuçlarnn sadece bilim insanlarmzn, tarihçilerimizin, diplomatlarmzn, örencilerimizin deil biz siyasetçilerin de ufkunu genileteceine inanyorum diye konutu.

TÜRKYE BR AKDENZ ÜLKESDR

Akdenize dair konularn son dönemde birçok devletin ana gündem maddesini oluturduuna iaret eden Cumhurbakan Erdoan, küresel siyasetin son birkaç aydr Akdeniz eksenli gelimelerle ekillendiini söyledi.

Akdenizde yaplan her hamlenin, atlan her admn Türkiyenin güvenliine, hak ve menfaatlerine dorudan etkisi bulunduuna dikkati çeken Cumhurbakan Erdoan, üphesiz bunlarn banda Dou Akdenizde var olduu düünülen zengin hidrokarbon kaynaklar geliyor. Yaplan baz aratrmalar bölgedeki çkarlabilir doal gaz miktarnn 3,5 trilyon metreküpün üzerinde olduuna iaret ediyor. Tüm Avrupann yllarca doal gaz ihtiyacn karlayabilecek bu rakam hiçbir ülkenin göz ard edemeyecei büyüklükte bir ekonomik güçtür. Son günlerde baz ülkelerin provokasyonlarnn arka plannda ite bu ekonomik potansiyel vardr ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Erdoan, Uluslararas enerji irketlerinin de devreye girmesiyle Dou Akdeniz petrol ve doal gaz jeopolitiinin merkezine oturmutur. Tabii burada bir gerçein altn özellikle çizmek gerekiyor; Türkiyenin bölgeye yönelik ilgisini sadece enerji kaynaklaryla snrlamak s bir deerlendirme olacaktr. Her eyden önce Türkiye bir Akdeniz ülkesidir. Biz burada tarih boyunca olduu gibi bugün de misafir deil ev sahibiyiz. Dün 482. Yl dönümünü kutladmz Preveze Deniz Zaferi, Akdenizdeki köklü varlmzn en görkemli sembollerindendir. 1538 senesinde Barbaros Hayrettin Paann komutasnda kazanlan bu anl zaferle Akdenizdeki Türk hkimiyeti tesis edilmitir. nsanlk tarihi boyunca pek çok medeniyete beiklik etmi bu corafya asrlarca sürecek bir bar, huzur ve istikrar iklimine kavumutur. Literatüre Osmanl bar olarak geçen bu dönem ayn zamanda Akdenizin ticari ve siyasi bakmdan altn çadr. Bu asrlar Akdeniz havzasyla beraber Balkanlar, Orta Dou ve Kuzey Afrikann da en huzurlu dönemidir diye konutu.

TÜRKYE, AKDENZDE GERLMDEN DEL BARITAN VE ADALETTEN YANADIR

Osmanl Devletinin zayflamasyla Akdenizde tesis edilen Osmanl barnn büyük yara aldn ve sömürgecilik faaliyetlerinin hz kazandn anlatan Cumhurbakan Erdoan, Bir damla petrolü, bir gram altn oluk oluk akan insan kanndan çok daha deerli gören sömürgeci zihniyet Akdenizi bir bar ve medeniyet denizinden kan ve gözya deryasna dönütürdü. Emperyalistlerin hükümranl altnda Akdeniz maalesef istikrarszlkla, çatmalarla, son yllarda ise sahile vuran mülteci cesetleriyle anlmaya balad. Osmanl barnn yerini günümüzde petrol, doal gaz ve menfaat için insanln rafa kaldrld vahi bir düzen ald. Medeniyetler beii Akdenizi devasa bir mülteci kabristanna dönütüren ite bu çarpk anlaytr dedi.

Batl insan yücelten, dier tüm toplumlar deersizletiren bu zihniyet medeniyetimizin en büyük dümandr ifadelerini kullanan Cumhurbakan Erdoan, son günlerde Akdenizde gerilimi trmandranlarn da yine ayn zihniyetin temsilcileri olduunu kaydetti.

Cumhurbakan Erdoan, Türkiye Akdenizde gerilimden deil bartan, i birliinden, hakkaniyet ve adaletten yanadr. Dou Akdenizde emperyalist yaylmacla nasl karysak tek tarafl emri vakilere de ayn ekilde karyz. Akdeniz bizleri ayran deil bizi birbirimize yaknlatran, birletiren, i birliimizi güçlendiren bir denizdir, öyle olmaldr, öyle kalmaldr. Cezayirden Msra, Libyadan Tunusa, Filistinden sraile, Türkiyeden Yunanistana, talyadan spanyaya kadar tüm ülkeleri ve halklaryla Akdeniz büyük ailemizin çatsdr, yuvasdr dedi.

DOU AKDENZ MESELES çOK BOYUTLU, GEN BR PERSPEKTFLE ELE ALINMALI

Cumhurbakan Erdoan, Akdenizdeki sorunlar birbirimizi dlayarak deil bölgedeki tüm aktörleri ayn masa etrafnda buluturarak çözebiliriz. Türkiyenin ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin içinde adil ekilde yer almad hiçbir denklemden Akdeniz bar çkmaz. 19. yüzyln sömürge paylam masalarn andran suni projelerle, saçma haritalarla Akdenize bar ve istikrar gelmeyeceini artk herkes görüp kabul etmelidir diye konutu.

Dou Akdeniz meselesinin çok boyutlu, geni bir perspektifle ele alnmas gerektiinin altn çizen Cumhurbakan Erdoan, bu meselenin son 20 ylda nasl çkmaza sürüklendiine bakmadan doru ve hakkaniyetli bir çözüme ulalamayacan söyledi.

Kofi Annann Kbrs konusundaki çalmalarn hatrlatan Cumhurbakan Erdoan, o dönem Avrupa Birliinin Türkiyeye ve KKTCye verdii sözleri de yerine getirmediini kaydetti.

AVRUPA DAYANIMASI ADI ALTINDA ULUSLARARASI HUKUK AYAKLAR ALTINA ALINDI

Cumhurbakan Erdoan, Bunlar her zaman yalandan yana olmulardr, dürüst davranmamlardr ve bundan sonra da dürüst davranmayacaklardr, çünkü bu bir karakter meselesi böyle bir yap meselesi. Bu konu her ne kadar imdi Türkiyeyle Yunanistan balamnda tartlsa da çok açk, net söylüyorum meselenin temelinde Yunanistann ve Rum Yönetiminin 2003ten bu yana devam eden haksz ve maksimalist deniz snr iddialar vardr. Kbrs meselesi çözülmeden Avrupa Birliine üye yaplan Rum Kesimi Kbrs Türklerini yok sayarak 2003te Msrla, 2007de Lübnanla ve 2010da sraille anlamalar imzalamtr dedi.

Cumhurbakan Erdoan, Rumlar kanunla da yetinmemi, 2007 ylnda ruhsat sahalar belirlemi, uluslararas ihaleler açm ve 2011 ylnda ilk sondaj gerçekletirmitir. Türkiyenin ve Kbrs Türklerinin bu süreçte gösterdii iyi niyetli çabalara gereken önem verilmedi. Özellikle Avrupa Birlii diplomasi frsatlarn deerlendirilmedii gibi Yunanistann ve Kbrs Rum Kesiminin marklklarna boyun edi. Avrupa dayanmas ad altnda uluslararas hukuk ayaklar altna alnd. Bu tablo karsnda biz de 2018 ylndan itibaren kendi yolumuzda ilerlemeye baladk. Özellikle Libya ile imzaladmz deniz yetki alan snrlandrma anlamasyla ülkemizin ve Libyann Dou Akdenizdeki hak ve menfaatlerini koruduk, uluslararas deniz hukuku açsndan ülkemizin elini daha da güçlendirdik açklamasnda bulundu.

ÜLKEMZ DENZDEN KUATMAYA DÖNÜK HAMLELERN HEPS BOA çIKMITIR

Anlamazlklarn diyalogla, uluslararas hukuk temelinde ve hakkaniyete uygun biçim biçimde çözümü öncelikli tercihimizdir diyen Cumhurbakan Erdoan, bu amaçla Yunanistan ile ön artsz olarak diyaloa hazr olunduunu vurguladklarn hatrlatt.

Dou Akdenizde Kbrs Türkleri dhil tüm taraflar bir araya getirecek bir enerji bir i birlii forumu kurulmasnn yararl olacan dile getirdiklerini vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Biz bu meselede hem uluslararas hukuk hem de deniz hukuku açsndan hakl olmann getirdii öz güvenle hareket ediyoruz. Yunanistann ve Rum Kesiminin kkrtmalar karsnda itidalli tavrmzdan taviz vermedik. Dou Akdenizde tehdit, bask ve antaj diline boun emeyeceimizi tüm dünyaya ilan ettik. Ülkemizi denizden kuatmaya dönük hamlelerin hepsi boa çkmtr. Türkiye kendi haklaryla beraber Kbrs Türklerinin hakkn sonuna kadar savunacan açk ve net ortaya koymutur diye konutu.

Diplomasi ve müzakerenin asla bir zayflk emaresi olmadn, diplomasinin ortak faydaya ulaabilmenin en kestirme yolu olduunu dile getiren Erdoan, Bata Yunanistan olmak üzere Akdenizden komumuz olan tüm ülkeleri Dou Akdeniz meselesini sfr toplaml bir oyun olarak görmekten vazgeçmeye davet ediyorum. Gelin hep beraber Akdenizi bir bar havzasna çevirelim. Gelin yeni husumetlerle Akdenizin ak sularn kirletmeyelim. Gelin enerjiyi çatmann deil i birliinin vesilesi klalm açklamasnda bulundu.

Cumhurbakan Erdoan, Türkiye olarak imdiye kadar uzatlan bar elini asla havada brakmadklarna vurgu yaparak, Bize bir adm atana biz hep koarak gittik. Bugün de Almanya ansölyesi Sayn Merkelin yürüttüü diplomatik çabalara gereken her türlü destei verdik, veriyoruz. Saduyu, samimiyet ve aklselimle hareket edildiinde herkesin hakkn koruyan, kazan kazan temelli bir formül bulacamza özellikle inanyorum. Rabbim yar ve yardmcmz olsun diyorum. Bu düüncelerle sözlerime son verirken, bir kez daha sempozyumun baarl ve verimli geçmesini diliyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde katks olan herkesi tekrar tebrik ediyorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git