Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan F-35 açıklaması

ABD ziyaretine ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "F-35 konusunda görevlendirmeyi yaptık, temennim odur ki çalışmalar sonunda olumlu netice alırız. Trump'ı yaklaşımlarında olumlu ve yapıcı gördüm." ifadelerini kullandı.

Haberler 15.11.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ABD dönüü önemli açklamalarda bulundu. F-35 konusuna deinen Erdoan, F-35 konusunda görevlendirmeyi yaptk, temennim odur ki çalmalar sonunda olumlu netice alrz. Trump yaklamlarnda olumlu ve yapc gördüm. dedi.

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, S-400ü brakp tamamen Patriota yönelmemiz gibi bir ey olamaz. Patriotu da alalm dedik. Ama S-400ü de alacaz. dedi.

letiim Bakanlndan yaplan açklamaya göre, Erdoan, ABD dönüünde uçakta gazetecilerle söylei gerçekletirdi.

ABDnin silah verdii PKK/PYDnin, dna çekilmesi istenen 32 kilometre hat sonunda PKK/PYD ilikisi bu hattn ötesinde devam ederse Türkiyenin stratejisi nasl olur? eklindeki soru üzerine Erdoan, ABD Bakan Donald Trump ve senatörlere burada en önemli konunun 20 mil yani 32 kilometre derinlik olduunu söylediini aktard.

Trumpn bunu 444 kilometre genilik olarak söylediini aktaran Erdoan, Biz, u anda Tel Abyad ile Rasulayn aras 120 kilometreyi kontrol altna aldk. Tabii derinlikle birlikte alan 4 bin kilometrekarenin üzerinde. Güvenli bölge teklifini biz Obamaya yapmtk. Sizin döneminizde de yaptk. Gelin imdi u güvenli bölgeyi halledelim. dedik. Trump buna yanat, Bunu Avrupa ülkelerine de söyledim dedi. Allah nasip ederse 3-4 Aralk NATO Liderler Toplantsnda da ben güvenli bölge konusunu gündeme getireceim. Orada güvenli bölge konusunu gündeme getirdiimizde NATO ülkelerinin tavr ne olacak göreceiz. Bu i lafla olmuyor. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyenin u ana kadar yapacan yaptn ve yapmaya devam ettiini belirten Erdoan, unlar kaydetti:

NATO Zirvesinde olumlu yaklamlar alabilir ve en azndan bir uluslararas donörler ya da NATO ülkeleri donörler toplantsndan bir eyler çkartabilirsek, zaten bunun plan proje çalmasn yaptk. lk etapta kuzeyde bir bar koridoruyla ilgili admlar atabiliriz. Bar koridorunda biz konutlar, salk merkezleri, okullar ve kamu binalar ina ettiimiz anda burann havas zaten deiecek. Demografik yapy m deitiriyorsunuz? diyorlar. Bunun demografik yapyla ne ilgisi var? Orada oturanlar varsa biz zaten onlar direkt kendi yerlerine tarz. Kim bunlar? Suriyeliler. Oraya onlar gelip oturacak. Diyorlar ki Siz dlibdekileri mi oraya getireceksiniz? dlibdeki ile bunun alakas yok ki. u anda bizim derdimiz, Türkiyede olanlar bir an önce kendi topraklarna kavuturmak. Gayretimiz bunun için. Yapacamz i bu. Bu bizi biraz rahatlatacak. Biz u anda çadr kentleri neredeyse tamamen kaldrdk. Konteyner kentler var bir de. Bunun dnda ehirlere yayldlar. Mesela Trump dedi ki Bunlar vatanda olarak alamaz msnz? Dedik ki Biz zaten u anda seçici olarak alyoruz. Bunlarn içinde doktoru var, mühendisi var, avukat var, öretmeni var, ebeler var. Bunlar ehirlerde kendileri yerleiyorlar. Biz bunlar zaten vatanda yapyoruz. Fakat bir de bunlarn dnda çok çok zor durumda olup, kötü artlarda yaayanlar da var. Biz istiyoruz ki bunlar da buralardan kurtaralm ve onlar da kendi topraklarnda çok daha huzur içinde yaama imkan bulsunlar. Trump, Bu konuda ben Avrupa ülkelerine gerekli çary yaptm. diyor. Kendisi Biz u kadar veririz. demedi ama ben zorlayacam.

S-400 ve F35 konusunun gündeme geldii anmsatlarak bu konuda son durumun ne olduu ve S-400lerin aktive edilmemesinin gündeme gelip gelmeyeceinin sorulmas üzerine de Erdoan, Bu fakiri biraz tanyorsunuz. Milletimizi tanyorsunuz. Dolaysyla biz kendilerine çok açk söyledik, arkadalarmz da söyledi. Bizim u anda Rusya ile de ikili ilikilerimiz var. Bu ilikimizi bozamayz. Ki bunun içinde stratejik ilikimiz var. Nedir bu stratejik iliki? Doal gaz meselesi. Benim bizzat Sayn Trumpa da söylediim gibi, Dileri Bakanmz Mevlüt Bey muhatab Pompeoya söyledi, Hazine ve Maliye Bakanmz Berat Bey muhatabna söyledi, brahim Bey muhatabna söyledi. Biz de etraflca bir markaja alyoruz. Bizim imdi Türk Akmn hesaba katmama ansmz var m? diye konutu.

- Bizim çok yönlü bir savunma sistemini kurma anlaymz var

Erdoan, Hakknzdr devam edin ama S-400lerin üzerinden de traktörle geçin gibi söylemlerde bulunulduuna dikkati çekti. Böyle bir eyi yapmann mümkün olmadn söylediklerini belirten Erdoan, u ifadeleri kulland:

Bizim stratejik anlamda bu ürünlerle alakal bu tür ilikimizi bir kenara atamayz. u anda turizmde Rusya bütün ülkeleri geçti ve bu noktada bir numaral ortamz. Bize geçen yl Rusyadan 6,5 milyon turist geldi. Bu yl belki daha da artacak. Dier ürünlerde ciddi manada bizim ortamz durumunda. Ticaret hacmimiz 30 milyar dolara doru gidiyor. Geçen yl 25 milyar dolar yakalamtk. Bu yl daha ileri götürmeyi hedefliyoruz. Putin zaten bu konuda kararl olduunu ortaya koyuyor. imdi böyle bir konumdayken bizim kalkp S-400ü brakp tamamen Patriota yönelmemiz gibi bir ey olamaz. Ama biz Partiotu da alalm dedik. Ama S-400ü de alacaz. çünkü bizim çok yönlü bir savunma sistemini kurma anlaymz var. Silahl Kuvvetler olarak kendi programmz böyle belirledik. Yani elimizde o da olacak, o da olacak.

htiyacmz var m peki? eklindeki soru üzerine de Erdoan, bunun Türkiyeyi daha güçlü klacan, düman da muarz da ürküteceini, caydracan söyledi.

Birisinin kendisine, Rusya m size düman, ABD mi? eklinde soru yönelttiini aktaran Erdoan, Yani bunlar bu ekilde siyasetçi. Böyle bir siyaset anlay olur mu? Ben de tabii burada sadece bir ey söyledim, Ben düman oluturmak istemiyorum dedim. Amerika da Rusya da benim dostum olsun istiyorum. dedi.

Kendilerinin bu konuda gayret gösterdiini ve admlar buna göre attn ifade eden Erdoan, Tabii bu da onlar biraz rahatsz ediyor. Bizim azmzdan illa öyle bir ey koparmak istiyorlar. u anda bir taraftan her eyi kazan-kazan esasna göre bizim üzerimize bina edeceini söyleyeceksin, bir taraftan da O mu düman, ben mi düman? diye soracaksn. Böyle bir ey olamaz. Bu siyaset bitti artk. Öbür taraftan da petrol falan diyeceksin. eklinde konutu.

Türkiyenin Suriyenin petrolünde gözü olmadn ama onlarn gözü olduunu söylediini anmsatan Erdoan, Mefhumu muhalifinden denir ya zaten oray paylaanlar paylam. Kaml malum, Deyrizor malum. Bazen gülüyorlar, bazen farkl bir yere doru savruluyorlar. deerlendirmesinde bulundu.

Suriyenin yeniden inas için bu petrol gelirinin kullanlmas teklif edilip edilemeyeceine ilikin soru üzerine de Erdoan, Benim u anda hafza kaydmda o var. Amerikaya ve Rusyaya gerekirse bizim onu teklif etmemiz lazm. Tabii bir de u var, gerek Deyrizorun gerekse Kamlnn petrolünün kalitesi çok düük. Oralarda kaliteli bir petrol yok. Tabii Deyrizor petrollerini daha çok PYD/YPG alyor, rejime satyor ve buradan mali noktadaki imkanlarn elde ediyor. açklamasn yapt.

- Bugün dersini ald

Cumhurbakan Erdoan, Beyaz Saraya çarlan senatörlerden biri Lindsey Graham idi. Türkiyeye gelmiti, birlikte klasik müzik konseri dinlemitiniz. Türkiye dostu açklamalar yapyordu. Sonra bir anda tuhaf bir dönü yapt ve adeta Türkiye kart cephenin sözcülerinden biri haline geldi. Görümede bu çelikiyi kendisine hatrlatp nedenini sordunuz mu? sorusunu, Ben kendisine gerekenleri söyledim. Bugün dersini ald. eklinde yantlad.

- Patriot sebebiyle S-400ü brakamam

S-400 meselesinin çözümü için ABD ile oluturulmas planlanan koordinasyon çalmasnn muhtevasnn sorulmas üzerine Erdoan, öyle devam etti:

S-400ü alyoruz. Bir parti kald sadece. Onlarla görüülecek olan iin teknik, teknolojik boyutu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bu konuda ne diyor? NATO üyesi ortaklarmzn hangi silah alacann ya da almayacann kararn biz vermeyiz. Bu kendi takdirleridir. diyor. Kaytlarmzda bunlar var. Onlar da hiçbir ey diyemediler. Tabii brahim Beyin OBrien ile yapaca görüme ve Savunma Bakanlndan katlacak arkadalarn yapacaklar görümeler neticesinde, bizim geleceimiz yer bundan daha farkl olmayacak. Yine budur. Kald ki en sk balayc husus udur, bizim bu noktada Rusya ile stratejik baz çalmalarmz var.

Rusyadan ylda 20-25 milyar metreküp doal gaz alndna iaret eden Erdoan, Avrupann bu hattan doal gaz çekeceini dile getirerek unlar kaydetti:

Putin, orada da çok mert bir davran yapt. Türkiye kime olur verirse biz de ona veririz diyor. Ayrca geçi için Türkiyenin ayr bir ücret alma ans var. Bir taraftan Türk Akm, öbür taraftan da TANAP geliyor imdi. Doal gaz, Avrupann pek çok ülkesine giderken biz stratejik bir önem kazanyoruz. Ben imdi Patriot sebebiyle S-400ü brakamam ki sen bana Patriot vereceksen ver. Yunanistana ayn eyi söyleyebiliyor musun? Söyleyemiyorsun. Peki Türkiyeye niye bunu söylüyorsun? Orada S-300 var. Hadi ona da sat Patriot. Bizim elimizdeki donelerimiz güçlü. Admlarmz da ona göre atyoruz, atacaz.

Ana Sayfaya Git