Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Kudüs" çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı, sadece BM kararlarına değil, Kudüs'ün asırlara sari kadim karakterine de aykırıdır. Dolayısıyla bu adım, uluslararası hukukla birlikte, tarihi ve sosyal gerçeklerin hiçe sayılması anlamına gelmektedir.

Haberler 07.12.2017 - 12:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Basn Merkezinden yaplan açklamaya göre, Erdoan, slam birlii Tekilat Zirve Dönem Bakan ve Türkiye Cumhurbakan sfatyla dünya kamuoyuna Kudüs çars yapt.

Erdoan, üç semavi dinin kutsal mekanlarnn bir arada yer ald, ilk kble Harem-i erifin kalbinde her daim nur gibi parlad, peygamberler ehri Kudüsün kutsiyetinin müdafaas ve tarihi statüsünün muhafazasnn sadece Müslümanlar için deil tüm insanlk için önemli bir görev olduunu belirtti.

Bölgeyle birlikte tüm dünyada, vicdann, adaletin, karlkl saygnn tesisinin ve sürdürülebilmesinin mihenk tann Kudüse sahip çkabilmek olduunu ifade eden Erdoan, tarihte, Kudüsün özel dini yapsna ve bundan kaynaklanan mahremiyetine sayg duyulmadnda ne kadar aclar çekildiinin pek çok örneinin olduunu vurgulad.

- Tarih önünde hükümsüzdür

kinci Dünya Savann ardndan Kudüsün merkezinde olduu bölgede, yeni ve bitip tükenmek bilmeyen bir trajedi yaanmaya baladn anmsatan Erdoan, öyle devam etti:

Kudüste, Filistinin Birlemi Milletler kararlaryla defalarca tasdik olunmu haklarn yok sayan her adm, farkl dinlere mensup insanlarn bir arada yaama idealine vurulmu çok ar bir darbedir. Bölgedeki huzur ve güvenliin art olarak gördüümüz 1967 snrlarnda, bakenti Kudüs olan, egemen ve bamsz Filistin devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün deildir. ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanma karar, sadece BM kararlarna deil, Kudüsün asrlara sari kadim karakterine de aykrdr. Dolaysyla bu adm, uluslararas hukukla birlikte, tarihi ve sosyal gerçeklerin hiçe saylmas anlamna gelmektedir. srailin Kudüsü ilhak karar, bu çerçevede yapt tüm ilemler ve uygulamalar nasl hiçbir zaman kabul görmemise, bu açklama da ayn ekilde gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüzdür.

Erdoan, herkes için barn ancak Dou Kudüs, Bat eria, Gazzedeki srail igali sona erdiinde ve Filistinliler kendi yurtlarnda hür olabildiinde mümkün olacana iaret etti.

- Filistini tanmak zaruri hale geldi

slam birlii Tekilat Zirve Dönem Bakan olarak, tüm dünyaya bu ve bu tür tüm gayrihukuki admlarn karsnda durularak, gelecek nesillerin bar ve güvenliine sahip çklmas çarsnda bulunan Erdoan, unlar kaydetti:

Henüz Filistin Devletini tanmam olan ülkelerin artk bu önemli adm atmalarnn, bölgede aklselimi ve adaleti ayakta tutacak bir dengenin salanabilmesi bakmndan zaruri hale geldiini düünüyoruz. Bugün, hakl davalarnda Filistin halknn ve Kudüslülerin yannda olmak her dinden, her milletten, her inançtan saduyu ve vicdan sahibi tüm insanlarn ortak vazifesidir. slam birlii Tekilat Zirve Dönem Bakan ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin Cumhurbakan sfatyla, ABDyi bölgede kaosu tetikleyecek bu admdan vazgeçmeye, sraili de bara ve huzura katk salayacak politikalar izlemeye davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git