Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sel bölgesindeki esnafa müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sel felaketinin yaşandığı Giresun'un Dereli ilçesinde yaptığı incelemenin ardından vatandaşlara hitap etti.

Haberler 01.09.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Sel felaketine maruz kalan tüm esnaflarmza 50 bin TLye kadar olan zararlarnn tamam, bu rakam aanlarn da 50 bin TLlik ksm TESKOMB tarafndan hibe olarak verilecektir. diye konutu. Erdoan, Ekonomik ve sosyal hayatn süratle normale dönmesi için afetten zarar gören KOBler için 100 bin TLye kadar faizsiz kredi destei ayrca devreye sokulmutur. dedi. Bu tür yerlerde dikey yaplama intiharla e deer bir yanltr. diyen Erdoan, TOK olarak yeni konut ve i yerleri yapacaz. Ama bu dükkanlar konutlarla beraber çok yüksek yapmayacaz. Zemin +3, bilemedin +4 yapacaz. diye konutu. Erdoan, selden zarar gören Giresunun Doankent ilçesine doal gaz temin edileceini bildirdi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Giresunun 22 Austos günü 50 ylda bir rastlanabilecek büyük bir ya felaketine maruz kaldn anmsatan Erdoan, geçmi olsun dileklerini iletti.

Afette hayatn kaybedenlere Allahtan rahmet, yaknlarna basal ve sabr dileyen Erdoan, Devlet felaketin ilk anndan itibaren tüm kurumlar ve imkanlaryla vatandann yanna, yardmna komutur. dedi.

çileri Bakan Süleyman Soylunun felaket gününden beri ekibiyle çalmalar koordine ettiini, çevre ve ehircilik, Tarm ve Orman ile Ulatrma ve Altyap bata olmak üzere tüm ilgili bakanlarn kendi görev alanlaryla ilgili her hususu yakndan takip ettiini ifade eden Erdoan, afetin ilk anndan itibaren çeitli kurumlarn 1264 araç ve 3 bin 672 personel ile çalmalarda yerini aldn aktard.

Arama kurtarma ve afet kaldrma çalmalar için 36 ilden ekiplerin Giresunda görev yaptn, sivil toplum kurulularnn da imkanlar ve personeliyle çalmalara itirak ettiini belirten Erdoan, ekiplerin mahsur kalan 172 vatanda kurtardn söyledi.

EN SON KAYBIMIZI DA BULANA KADAR çALIMALAR SÜRECEK

Felakette u ana kadar asker ve sivil 10 vatandan hayatn kaybettiini anmsatan Erdoan, vatandalara ve askerlere tekrar Allahtan rahmet, yaknlarna basal diledi.

Yaralanan 47 vatandan tamamnn taburcu edildiini aktaran Erdoan, Halen 5 insanmz kayp. En son kaybmz da bulana kadar çalmalar sürecektir. diye konutu.

Erdoan, Yol, su elektrik gibi temel alt yap hizmetleri birkaç istisna dnda bölge halknn istifadesine sunulmutur. Kapanan 118 köy yolunun tamamna ulam salanmtr. Halen 434 i makinesiyle temizlik ve rüsubat kaldrma çalmalar devam ediyor. Toplamda 101 bin metreküpün üzerinde rüsubat kaldrlmtr. Bu rakam 920 bin metreküpe kadar çkabilecektir. Sadece Derelide 80 bin metreküp rüsubat temizlii yaplmtr. Afet bölgesinde 43 bina yklm, 94 bina acil yklacak ekilde ar hasar görmü, 64 bina ar hasar ve 492 hafif hasar almtr. bilgilerini paylat.

Daha sonra bu çalmalara ilikin görüntüler izletildi.

AFAD ve çeitli bakanlklarmz, yürütülen çalmalar için Giresuna 73,5 milyon lira ödenek göndermitir. diyen Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Dün gece imzaladm bir kararla tek seferde 20 milyon liralk kayna AFADa aktardk. lçe kaymakamlklarmza ve belediye bakanlklarmza 13 milyon lira kaynak tahsis ettik. Hazine ve Maliye Bakanlmz, afetten zarar gören yerlerde mücbir durum ilan etmi, beyannameleri ve ödemeleri ertelemitir. Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatiflerinin çiftçilere, Halk Bankasnn esnaflara kullandrd Hazine destekli kredilerin ödemeleri de ötelenmitir. Sel felaketine maruz kalan esnaflarmza, buras esnaflarmz için çok önemli, tüm esnaflarmza yaplan çalmayla 50 bin liraya kadar olan zararlarnn tamam bu rakam aanlarn da 50 bin liralk ksm Tez-Koop araclyla hibe olarak verilecektir. Yani bu ne demektir, Tez-Koop bu paray esnaf kardelerimin hesabna yatryor ve esnaf kardelerimiz de bütün ihtiyaçlarn vesaire bununla karlama imkann bulacak. Bunun ödemesi yok.

Ekonomik ve sosyal hayatn süratle normale dönmesi için afetten zarar gören KOBler için 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteinin ayrca devreye sokulduunu bildiren Erdoan, unlar kaydetti:

Belediyelerin lbanka olan borçlarnn ödemeleri 6 ay süreyle tehir edilmitir. Afetten zarar gören tüm belediyeler altyap çalmalar için lbank tarafndan 25 milyon lira hibe destei salanmtr. Üreticilerimize verilecek tarmsal destekleme ödemeleri erkene alnarak 8 milyon lira ödeme yaplmtr. Toprak Mahsulleri Ofisi fndk alm tarihini bir hafta öne çekmi ve alm noktas saysn artrmtr. Üreticilerimizin ödemeleri ayn hafta içerisinde yaplmaktadr. Balk yetitiricilerimize 8 bin krmz benekli alabalk hibe olarak datlmtr. Biliyorsunuz bugün ayn zamanda balkçlk sezonunun açl var. Bunu da Giresundan yapacaz inallah. ORKÖY destekleri kapsamnda toplam 5 milyon liralk hibe verilecektir. 2020 sonuna kadar Giresun iline özel hayvanlara yaplacak alarda bedel alnmayacaktr.

Afet kapsamnda bölgede 55 bin dekar mera ve yaylann slahnn gerçekletirileceini belirten Erdoan, konut, i yeri ve dier hasarlar için 6,5 milyon lira nakdi yardm yapldn söyledi.

Dereli ve Doankent ilçelerine 2 sahra salk çadr kurulduunu, salk hizmetlerinin aksatlmadn vurgulayan Erdoan, afet sonrasnda 14 ekip ve 17 personelle vatandalara psikososyal destek de sunulduunu ifade etti.

Dereli ve Doankent ilçelerinde yaplacak konutlara ilikin de bilgi veren Erdoan, TOKnin Derelide yapaca 142 konutun inas için çalmalara hemen balanmtr. Ayn ekilde Doankentte de 120 konut yaplacaktr. Köylerimizde de 250 köy konutu ina edilecektir. Altnda ahr olacak, üstünde de konutu olacak, bunlar da gerçekten çok güzel konutlar. diye konutu.

Giresunda bir daha böyle bir afet yaanmamas için toplam keif bedeli 1 milyar 290 milyon liray bulan proje hayata geçirilecektir. müjdesini veren Erdoan, ilk etapta 120 milyon liralk bütçe ile bent yapm, slah, beton duvar ve kanal inas, kargir duvar ve ta tahkimat inas ile köprü yapmnn gerçekletirileceini aktard.

Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Harit çay inasnda vadisindeki tüm kum, çakl ocaklar kapatlacak, derelere yaplacak müdahaleler mutlak kontrol altna alnacaktr. Aksu Deresi, Yaldere, Gelivera Deresi ve Harit çay vadisinde Dünya Bankas kredisiyle entegre havza projesi hazrlanacak ve uygulanacaktr. Görüldüü gibi yaralar sarmak, afetin izlerini ortadan kaldrmak, ilçelerimizi ekonomik ve sosyal olarak yeniden canlandrmak için her türlü tedbiri aldk, yatrmlar planladk, çalmalara baladk. Rabbimiz dünyay bir düzen üzere kurmutur. Bu düzende tabiatn hakk vardr. Tabii insann hakk vardr, dier canllarn da hakk vardr.

Tabiatn hakkna riayet etmediinizde bunun sonuçlaryla yüzlemek zorunda kalrsnz. nsan hakkna riayet etmediiniz de bunun vebaliyle de kar karya kalrsnz. Dier canllarn haklarna riayet etmediinizde benzer sonuçlarla kar karya kalrsnz. Maalesef insanolu dünyadaki dier varlklarn ve canllarn haklarna riayet etme konusunda giderek daha hoyrat, daha ihmalkar, daha cüretkar davranr hale gelmitir. Halbuki bu dünya hepimize yetecek kadar büyük, Rabbimizin ihsan hepimize yetecek kadar sonsuzdur.

Tabiattaki dere yataklarnn istisnai de olsa büyük yalar olduunda kolayca akp gidebilsin diye var olduuna dikkati çeken Erdoan, Biz tutup bu dere yataklarn evlerle, i yerleri ile sair yaplarla igal edersek gün geldiinde sel gelir bunlar da alp götürür. Ayn ekilde yaylalar, hayvanlar rahatça otlasn, insanlar güzelliklerinden ve imkanlarndan istifade etsin diye vardr. Biz bu yaylar betona boarsak gün gelir hep birlikte bunun pimanln da yaarz. Elbette u gerçei kimse inkar edemez, ülkemizde imar ve ehirleme çalmalar en bandan itibaren sorunlu ve skntl ekilde yürümütür. Güzel bir söz var, Dere er veya geç selde yatan bulur. stediiniz kadar oraya binalar yapn ama o sel geldii zaman, takn geldiinde yatan bulur ve onun önünde hiçbir ey dayanamaz. deerlendirmesinde bulundu.

LK DÜME YANLI LKLENDNDE SONRAKLER DÜZELTMEK BÜYÜK BEDEL STYOR

stanbul bata olmak üzere tüm kadim ehirlerin etrafnn önce plansz, altyapsz kontrolsüz yaplarla dolduunu sonra buralarn slah edilmeye çalldn ifade eden Erdoan, Halbuki olmas gereken tam tersidir. Önce plan yaplmas, sonra buna göre altyap kurulmas, ardndan da yerleim yerlerinin ina edilmesi gerekiyordu. lk düme yanl iliklendiinde sonrakileri düzeltmek ya hiç mümkün olmuyor ya da çok büyük bedel istiyor. eklinde konutu.

Depremlerin yaplan iin yanlln ac bir ekilde gösterdiine iaret eden Erdoan, unlar kaydetti:

Türkiye ancak son 20 ylda planl ve altyap öncelikli bir ehirleme anlayyla buluabilmitir. Giresunda yaanan sel felaketinden aldmz dersler, önümüzdeki dönemde yaplacak çalmalarda inallah bize k tutacaktr. Ancak bu konuda sadece devletin kararl olmas yetmiyor. Milletimizin de devlete gerektiinde kendi menfaatinden vazgeçme pahasna destek vermesi gerekiyor. Dere yatana bina yapma basksndan bunalan belediye bakan eninde sonunda pes eder. Belediye bakan, bu konuda kararl davranrken vatandamzn da anlay göstermesi arttr. Hele hele bu tür yerlerde dikey yaplama intiharla edeer bir yanltr. imdi TOK olarak konutlar yapacaz, dükkanlar yapacaz ama bu dükkanlar konutlarla beraber çok yüksek yapmayacaz. Zemin art üç, bilemedin 4 yapacaz. Niye? Fazla yapmak istemiyoruz. Allah göstermesin bir depremde vesaire ortaya çkacak olan bir bela ile kar karya kalmak istemiyoruz.

BNALARI BTK NZAM YAPACAIZ

Güzel konutlar, i yerleri ina etmek istediklerini dile getiren Erdoan, stiyoruz ki güzel binalar yapalm, esnafn dükkan gayet güzel olsun, üzerinde konutlar gayet güzel olsun, öyle bakld zaman bambaka bir güzellik olsun. te imdi bakyorum, bir tarafta zemin art üç, hemen yan banda zemin art 4 kat, 5 kat bina var. imdi bu k m? Deil. Bu plana uygun mu? Deil. te bunlarn hepsini bitiik nizam yapacaz. diye konutu.

Daha önce stanbul Belediye Bakanl görevinde de bulunduunu anmsatan Erdoan, Bilirim bu ileri... imdi diyorum biz Develiyi yeniden ina edelim ve bu konuda gerçekten çevre ve ehircilik Bakanm çok hassas, sa olsun, bu ilerde buralarla ilgili projeleri getirdi, gördüm ve ben de hayran oldum. Ve imdi bu projeleri siz de bize yardmc olur ve bunlar biz buralarda uygularsak göreceksiniz 6 ay sonra, bir sene sonra diyeceksiniz ki Allah sizlerden raz olsun, bu ne kadar güzel bir projeymi. deerlendirmesinde bulundu.

Dere yataklarn slah edeceiz, oralardan da tehdit almak istemiyoruz. Ykmsa ykm, ina ise ina, ihya ise ihya yapacaz. Ama bizim derdimiz, benim Derelili kardeim, benim Doankentli, Yaldereli kardeim hepsi gerçekten modern konut, dükkan ve maazalarda yerini bulsun. diyen Erdoan, altyap çalmalarnn da en güzel ekilde gerçekletirileceini söyledi.

Cumhurbakan Erdoan, sözlerine öyle devam etti:

Altyap ile inallah burada birkaç köprüyü de ykp buralarda gayet güzel kemer köprü ina edeceiz ve bu köprülerle de ii salama alacaz. Corafyann zorluu, arazinin ktl, nüfusun art elbette inkar edilemez bir gerçektir. imdi mesela bize burada rezerv alan lazm ama Derelide böyle rezerv alan bulmak zor. Niye? Bakyorsunuz, öyle dik yamaçlar. Ancak olsa olsa oralarda belki konut ina etme ansmz olabilir ama devasa bir projelendirmeye gitmek zor. Tabiatn kurallar çok daha büyük ve almaz bir gerçek olarak karmzda duruyor. nallah devlet ve millet olarak elele verip bundan sonra dünyann kadim ileyiine uygun bir ekilde ehirlerimizi gelitireceiz.

Kardelerim; buraya Ordu-Giresun havalimanndan geldik. Derelideki incelemelerimizin ardndan Doankente gidecek ve arama kurtarma ekipleri ve vatandalarmzla görüeceiz. Akam da Giresunda balkçlk sezonunun açln gerçekletireceiz. nallah yeniden yalar balamadan hem kayplarmz tamamen bulacamz hem de acil olarak yaplmas gereken ileri tamamlayacamz ümit ediyorum.

Bakanlklarn ve kurumlarn her birinin kendi sorumluluk alanlarnda yürüttükleri çalmalar süratle neticelendireceklerini dile getiren Erdoan, her bir çalmann bizzat takipçisi olacaklarnn altn çizdi.

Cumhurbakan Erdoan, Afetten aldmz derslere uygun ekilde ilçelerimizi ve köylerimizi tamamen ayaa kaldrana kadar tek bir anmz boa geçirmeyeceiz. diye konutu.

Recep Tayyip Erdoan, bir kez daha hayatn kaybeden vatandalara ve askerlere Allahtan rahmet, yaknlarna basal ve herkese geçmi olsun dileklerini tekrarlad.

Erdoan, Esnafmza, iletmelerimize, çiftçimize, orman köylümüze bol kazançl, bereketli iler temenni ediyorum. Hepinize sevgilerimi, sayglarm sunuyorum, kaln salcakla. diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git