Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yoğun Kudüs mesaisi

Erdoğan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı öncesi ve sonrasında yoğun bir telefon diplomasisi yürüttü.

Haberler 10.12.2017 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müslümanlar için kutsal olan Kudüsün statüsünü deitirmeye yönelik her türlü teebbüsten uzak durulmas gerektii vurguland

- Erdoan, ABDnin Kudüs kararn 11 Aralkta Ankarada Putinle, 13 Aralk çaramba günü ise stanbulda düzenlenecek slam birlii Tekilat Olaanüstü Zirvesinde slam ülkelerinin liderleriyle görüecek

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanma karar öncesi ve sonrasnda youn bir telefon diplomasisi yürüttü. u ana kadar 15 telefon görümesi yapan Erdoan, kararn Ortadou barna vuraca darbeye dikkat çekti.

Erdoan, ABD Bakan Donald Trumpun 6 Aralkta Beyaz Sarayda ABDnin Kudüsle ilgili yeni yaklamn ilan ettii açklama öncesinde ve sonrasnda çeitli ülke liderleriyle görümeler gerçekletirdi.

Tüm dünyaya u çary yapmak istiyorum; Kudüsün Birlemi Milletler kararlaryla da defalarca teyit edilmi hukuki statüsünü deitirecek her türlü admdan uzak durulmaldr. Hiç kimsenin kiisel hevesleri uruna milyarlarca insann kaderleriyle oynamaya hakk yoktur. Böylesi bir adm sadece terör örgütlerinin ekmeine ya sürecektir. açklamasnda bulunan Cumhurbakan Erdoan, karar öncesi ilk telefon görümesini 2 Aralkta Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbas ile yapt. Erdoan, Suudi Arabistan Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud ve Katar Emiri eyh Temim bin Hamed el-Sani ile telefonda görütü.

Her üç görümede de Kudüsü srailin bakenti olarak tanma teebbüsünün, bölgenin bar ve istikrar açsndan son derece endie verici olduu belirtildi.

Erdoan, Sudan Devlet Bakan Ömer El Beir ile de bir telefon görümesi yapt. Bu görümede ise Kudüsü srailin bakenti olarak tanma giriiminin, Ortadouda bar ve istikrar son derece olumsuz etkileyeceine iaret edildi.

Erdoan ayrca Malezya Babakan Necip Rezak, Tunus Cumhurbakan Baci Kaid Sibsi, ran Cumhurbakan Hasan Ruhani ve Hamas Siyasi Büro efi smail Haniye ile de telefonda görüerek kayglarn paylat.

ABD yönetiminin Kudüsü srailin bakenti olarak tanma karar ile ilgili Pakistan Cumhurbakan Memnun Hüseyin ile telefonda görüen Cumhurbakan Erdoan, Yunanistana haraketi öncesinde, Böyle bir adm atmak dünyada, özellikle bu bölgeyi ate çemberinin içine atmaktr. Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasl bir yaklamdr? Siyasi liderler kartrmak için deil bartrmak için olurlar. açklamasn yapt.

- Papa ile görütü

Cumhurbakan Erdoan, telefon diplomasisini Yunanistan ziyareti srasnda da sürdürdü.

Erdoan, ziyaretinin ilk günü olan 7 Aralk akam Rusya Federasyonu Devlet Bakan Vladimir Putin ile Kudüsteki son gelimelere ilikin telefonda görütü. Görümede Erdoan, ABD yönetiminin att son admn bölgedeki bar ve istikrar olumsuz etkileyeceini vurgulad.

Ayn saatlerde Erdoan, Kudüsteki son gelimelere ilikin Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile telefonda görütü.

Görümede, Kudüsün Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal olduu, bu kentin statüsünü deitirmeye yönelik her türlü teebbüsten uzak durulmas gerektii vurguland.

- Fransa, Kazakistan, Azerbaycan ve Lübnan Cumhurbakanlar ile görütü

Erdoan, Kudüs konusundaki telefon diplomasisini bugün de sürdürdü. Erdoann Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron, Kazakistan Cumhurbakan Nursultan Nazarbeyev, Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev ve Lübnan Cumhurbakan Miel Avn ile görümelerinde, Türkiyenin slam birlii Tekilat Dönem Bakan olarak çaramba günü stanbulda düzenleyecei Olaanüstü slam Zirvesinin ortak bir tavr sergilenmesi açsndan da önemli olduuna iaret edildi.

- Önce Putinle ardndan T liderleriyle görüecek

Öte yandan Cumhurbakan Erdoan, 11 Aralk Pazartesi günü Ankaraya bir ziyaret gerçekletirecek Rusya Devlet Bakan Putinle ABDnin Kudüs kararn yüz yüze görüecek. Erdoan, 13 Aralk çaramba günü ise stanbulda düzenlenecek slam birlii Tekilat (T) Olaanüstü Zirvesinde slam ülkelerinin liderleriyle bir araya gelerek Kudüsün ABD tarafndan srailin bakenti olarak tannmasna karlk atlacak admlar ele alacak. Bu toplantnn ardndan bir de sonuç bildirgesi yaynlanacak.

Ana Sayfaya Git