Cumhurbaşkanı Gül: Şangay Grubu AB'nin alternatifi değil

Avrupa Birliği’ne tam üye olmak için Türkiye’nin beklentilerinden vazgeçerek Şangay Grubu’na katılmayı umanlar için, Şangay Grubu’nun AB’ye alternatif olamayacağını söyledi.

Haberler 05.02.2013 - 06:12 Son Güncelleme : 05.02.2013 - 06:12

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile yaptığı basın toplantısında, ABye tam üyelik için müzakere başlattık. Ancak müzakereler Türkiyeye karşı önyargılı bazı AB ülkeleri yüzünden istenilen düzeyde gerçekleşmedi. Başbakan bunu kızgınlıkla dile getirdi, Şangay ABye alternatif değil. Türkiye başarılı bir şekilde AB müzakerelerini sonuçlandırmak istiyor dedi.

Şangay Grubu üyeliği Başbakan Erdoğan tarafından AB ile müzakere sürecinin sonunun net olmadığı gerekçesiyle Ocak ayı sonunda dile getirilmişti.

Başbakan Erdoğan, İşler yanlış gittiğinde 75 milyonun başbakanı olarak başka seçenekler de aramak zorundayız. Şangay Grubu bizi alırsa biz de ABye elveda deriz dedi.

Cumhurbaşkanı Güle göre ise, Türkiye AB kriterlerini benimsemek ve uygulamak istiyor

Türkiye son yıllarda çok sayıda yasal ve bürokratik değişiklikler yaptı. Halkın birçok kesimi de gelecekte atılacak daha demokratik adımlar için bir referans noktası olduğunu söylüyor.

Sırp Cumhurbaşkanı da Türkiyenin AB üyeliği ile ilgili Bir üye ülke olarak Türkiyeyi kabul etmek için Sırbistanın yalnız karar veremeyeceğini ancak Sırbistan her zaman Türk yatırımcıları ve girişimcileri bekliyor açıklamasında bulundu.

Erdoğan ayrıca Türkiyenin 50 yıldır ABnin kapısında beklediğinden şikayet ederek ABnin kapısının önünde 50 yıl geçirmiş bir ülke hakkında artık karar verilmesi gerekir. AB bunu başka bir ülkeye yapmadı ama Türkiyeye yapıyor dedi.

Türkiye 1963 yılından beri ABye tam üyelik için bekliyor.

Bu arada Türkiye 7 Haziran 2012de Pekinde Şangay Grubunun yıllık zirvesinde diyalog partneri olarak kabul edilmişti.

Ana Sayfaya Git