'Cumhurbaşkanlığı' Beştepe onayında

'Cumhurbaşkanlığı sistemi'ni öngören referandumla ilgili anayasa değişikliği teklifi, onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

Haberler 03.02.2017 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl sistemini içeren, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun, Cumhurbakanlna gönderildi.

18 maddelik Kanun, TBMM Kanunlar ve Kararlar Bakanlnca son okumalar yapldktan sonra, TBMM Bakanvekili Ahmet Aydn tarafndan imzaland.

Kanuna göre, milletvekili says 550den 600e çkarlacak, milletvekili seçilebilme ya 25ten 18e indirilecek.

TBMM ve cumhurbakan seçimleri 5 ylda bir ayn gün yaplacak. Cumhurbakan seçilen kiinin partisiyle iliii kesilmeyecek.

Cumhurbakanlna, siyasi parti gruplar, en son yaplan genel seçimlerde toplam geçerli oylarn tek bana veya birlikte en az yüzde 5ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

Cumhurbakan hakknda, bir suç iledii iddiasyla TBMM üye tam saysnn salt çounluunun verecei önergeyle soruturma açlmas istenebilecek.

Cumhurbakan yardmclar ve bakanlar, cumhurbakan tarafndan atanacak ve görevden alnacak. Bakanlklarn kurulmas, kaldrlmas, görevleri ve yetkileri ile tekilat yaps ile merkez ve tara tekilatlarnn kurulmas, Cumhurbakanl kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam saysnn 5te 3 çounluu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbakan seçimi birlikte gerçekletirilecek.

Cumhurbakannn, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbakan seçimi birlikte yaplacak. Cumhurbakannn ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbakan bir kez daha aday olabilecek.

TBMMnin bir sonraki seçimi ve cumhurbakan seçimi, 3 Kasm 2019da birlikte yaplacak. Anayasa Mahkemesinin üye says 17den 15e düürülecek.

- Cumhurbakannn 15 günlük süresi bulunuyor

Cumhurbakannn kanunu onaylamak ya da iade etmek için 15 günlük süresi bulunuyor.

Cumhurbakannn kanunu onaylamas durumunda, kanun halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazetede yaymlanacak.

Halkoylamas, Anayasa deiiklii Kanununun Resmi Gazetede yaymn takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yaplacak. Halkoylamasnn 9 ya da 16 nisan tarihinde yaplmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git