Danıştay başkanı Yiğit, Anayasa’yı eleştirdi

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, İdari Yargı Günü ve Danıştay'ın 154. Kuruluş Yıldönümü’nde mevcut Anayasa’nın “çağdaş özgürlükler ve haklara” uygun olmadığını savunarak, “Bu çerçeveyi zapturapta alan bir anlayışı ve o dönemin ruhunu barındırmakta, bu sebeple uygulamada aksaklık ve tıkanıklıkların yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu bakımdan sık sık hukuk ve demokratik zemin dışında iktidar ve güç arayışında olan oluşumlara imkan ve cesaret veren zayıf yönleri bulunmaktadır” dedi.

Haberler 11.05.2022 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dari Yarg Günü ve Dantayn 154. Kurulu Yldönümü dolaysyla Dantay Bakanlnda tören düzenlendi. Törene, Cumhurbakan ve AKP Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan ile TBMM Bakan Mustafa entop da katld.

Açl konumasn yapan Dantay Bakan Zeki Yiit, 1,5 asrlk tecrübesiyle Dantayn hukukun gelimesine büyük katk sunduunu kaydetti. Yiit, Güçlü bir toplum hedefini ve yapsn sürdürebilmek istiyorsak adaleti sadece mahkemelerde aranan, srf hakimlerden beklenen deer olarak alglamak doru deildir. Adalet tüm insanlar kapsamak üzere Allahn emridir ve eskiden beri var olan anlayn devam olarak Anayasamzda adalet vurgusuna önem verilmitir dedi.

Yiit, yarg bamszlnn sadece yürütme ve yasamadan bamsz olarak görüldüünü ancak yarg bamszlnn farkl boyutlar olduunu belirterek öyle konutu:

Yarg, kii, kurum ve örgütlerden, örnein yazl, görsel sosyal medya mecralarndan, resmi veya gayri resmi sivil toplum örgütlenmelerinden, kamuoyundan, davann taraflarndan veya dava ile ilgili herhangi bir menfaati olan kiilerden gelebilecek ve hukuka, vicdanlarna göre karar vermelerini olumsuz etkileyecek tesirlere kar da korunmalar gerekir. Ayn ekilde yargçlar, eit ve üst düzeydeki meslektalarnn etkilemesine, telkin ve talimatlarna da muhat olmamaldr.

Yiit, yabanc devletlerin Türkiyedeki davalar d politikalarna malzeme ettiini ifade ederek, Yarg bamszl konusunda alg oluturma ve Türk yargs üzerine gölge düürme gayreti içinde olabiliyorlar. Bu kesimlerce yaplan yorumlar çounlukla iç ilerine müdahale olarak tezahür edip, hukuki gerekçelere dayanmadndan kabul edilemez dedi.

ULUSLARARASI KURULULARA AYRIMCILIK TEPKS

Yiit, uluslararas insan haklar normlarnn uygulanmasndan ayrmclk yaplmamas gerektiin kaydederek, Kimi uluslararas kurulular, dernek ve vakflar terör örgütü mensuplar için insan haklar savunucusu kesilirken terör faaliyetleri sonucunda can veren ve yaralanan siviller için tepkisiz kalmalar, ayrmcln en bariz örneidir diye vurgulad.

DEVLETMZN KENDSNE SIINANLARA YAPTII YARDIMLAR NSAN HAKLARI ANLAYIININ GÖSTERGES

Yiit, batda göçmen dümanl olduunu ve bunun insan haklar alanndaki ayrmcl ve çifte standard gözler önüne serdiini söyledi. Yiit, Yabanclar ve göçmenler temel insan haklarndan dahi yararlandrlmamakta ve geldikleri ülkeye göre göçmenler arasnda ayrm yaplmaktadr. Devletimizin ve milletimizin kendisine snanlara hiçbir ayrm gözetmeksizin yapt yardmlar ve salad imkanlar, insan haklar anlaymzn en bariz göstergesidir. Devletimize ve milletimize yönelik olarak insan haklar alannda deerlendirmeler yaplrken bu hususlarn görmezden gelinmesi düündürücüdür.

ANAYASAYI ELETRD

Yiit, mevcut Anayasann çada özgürlükler ve haklara uygun olmadn savunarak, Bu çerçeveyi zapturapta alan bir anlay ve o dönemin ruhunu barndrmakta, bu sebeple uygulamada aksaklk ve tkanklklarn yaanmasna sebep olmaktadr. Bu bakmdan sk sk hukuk ve demokratik zemin dnda iktidar ve güç araynda olan oluumlara imkan ve cesaret veren zayf yönleri bulunmaktadr diye konutu.

Yiit, Dantayn gündeme getirdii alternatif uyumazlk çözüm plannn insan haklar eylem plannda da yer aldn hatrlatt. Yiit, devlet ile birey arasndaki uyumazlklar çözmek amacyla idari sulh usulü, kamu idarelerin taraf olduu ve ayn nitelikteki uyumazlklarda pilot dava usulünün ve verilen kararlarn ayn konudaki uyumazlklar bakmndan uygulanmasnn idari yargnn i yükünü azaltacan bildirdi.

YÜKÜ ARTTI AMA KARARA BALANAN DOSYA SAYISI YÜKSELD

Yiit, istinaf merciinin getirilmesiyle Dantayn i yükünün bir dönem azaldn ancak 2021 ylndan itibaren yeniden art eilimine girdiini aktararak, 2021 ylnda Dantaya gelen dosya says 84 bin 64ken karara balanan dosya says 93 bin 343 olmutur. Böylece dosyalarn karara balanma oran yüzde 106 olarak gerçeklemitir dedi.

Yiit, 2020 ylnda dosyalarn ortalama görülme süresinin 662 gün olduunu ve bu sürenin 2021 ylnda 443 güne dütüünü söyledi.

Yiit, Dantayn i yükünün azalmadn ve 2021 ylnda açlan dosya saysnda bir önceki yla göre yüzde 17 orannda art olduunu söyleyerek, 2022 ylnda da bu art trendi devam etmektedir. Yarglamada gecikmenin önüne geçilmesi amacyla mevcut i yükü eritilerek, dosya says azaltlana kadar Dantayn bir süre daha 12 dairesiyle çalmaya devam etmesinin uygun olaca deerlendirilmektedir diye konutu.

GÖREV SÜRELERNN UZATILMASINI STED

Yiit, Dantay üyelerinin görev süresinin 12 yl ile snrlandrlmas ve üyelerin görev süresinin ayn anda sona erecek olmasnn içtihatlarda istikrar bozucu sonuç douracan kaydederek, Dantay Kanununun dokuzuncu maddesinin üçüncü frkasnn yürürlükten kaldrlmas, içtihatta istikrarn salanmas ve meslek mensuplarmzn deneyimlerinden faydalanlmas bakmndan önem arz etmektedir dedi.

DANITAY BAKANLIININ GÖRÜÜ ALINMALI

Yiit tetkik hakimlerin sürekli deimesi ve mevcut hakimlerin Dantay dna atanmasnn yarglamay olumsuz etkilediini belirterek, Tetkik hakim atamalarnda Dantay Bakanlnn görüünün alnmas, hizmetin aksamamas açsndan gereklidir dedi.

Ana Sayfaya Git