Darbeyi çözüm gören anlayış

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, "Darbenin çözüm olduğuna dair inançları sağlam olanlar bu tartışmaları ısrarla gündemde tutuyorlar." dedi.

Haberler 06.01.2021 - 06:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ünal, CNN Türkte katld canl yaynda gündeme ilikin sorular yantlad.

Darbe açklamalarnn sorulmas üzerine Ünal, Bu darbe tartmalar unu net bir ekilde gösteriyor ki birilerinin darbenin çözüm olduuna dair inançlar son derece salam bir ekilde yerinde duruyor. Özellikle eski bir Genelkurmay Bakannn yapt ve Eer Menderes 27 Mays öncesinde Eskiehirde erken seçim çars yapsayd 27 Mays darbesi olmazd açklamas son derece vahim bir açklama. deerlendirmesini yapt.

Ünal, lker Babuun sözlerine ilikin, unlar söyledi:

Peki 12 Mart, 12 Eylül, 28 ubat, 27 Nisan, 15 Temmuz neden oldu? te bu kritik sorunun cevab üzerinde durur ve bu ülkede 27 Mays, 12 Mart, 12 Eylülü, 28 ubat, 27 Nisan, 15 Temmuzu oluturan ite, 12 Eylül öncesinde ne demiti Kenan Evren 12 Eylül darbesinden sonra? artlar olgunlasn diye bekledik. Yani demokrasiye müdahalenin bir çözüm olduunu düünen, darbenin bir çözüm olduunu düünen, millet iradesinin, sandn, seçilmi olmann yeterli olmadn, devleti yönetecek iradenin Millet iradesi olmas gerektiini kabul etmemi ve darbenin çözüm olduuna dair inançlar salam olanlar bu tartmalar srarla gündemde tutuyorlar.

Türkiyede bir darbe giriimi olasl görüyor musunuz? sorusuna Ünal, u yant verdi:

Türkiyede darbe mekanii bitmitir. Zaten sorun u Türkiyede darbe mekanii, bu sözünü ettiim darbe mekanii millet iradesine yenik dümütür. 15 Temmuz gecesi bu millet çplak elleriyle darbeyi, darbecileri, darbe mekaniini yok etmitir. Millet iradesi siyaset kurumu eliyle referandumla anayasal olarak siyasal sistemi deitirmi darbeyi ve darbecilii Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tarihi bundan sonraki tarihi içerisinde artk yok etmitir. Mesele artk ellerinde bir darbe mekanii olmad için ellerinde geçmite olduu gibi kimi zaman yarg darbesinin, kimi zaman ordu darbesini, kimi zaman medya darbesini kullananlarn elinde u anda bir darbe mekanii kalmad için ne yapyorlar? Sokaklar hareketlendirmek, üniversiteleri hareketlendirmek ve sürekli meruiyet krizi üzerinden ülkede bir huzursuzluk ortam yaratmak.

Fikri Salarn açklamalarna muhalefetin yaklamn sorulmas üzerine Ünal, Fikri Salarn bir anda kiisel olarak çkp ifade ettii bir konu deil yani Fikri Salarn açklamasn destekleyen ben size yüzlerce CHP içerisinden açklama getirebilirim, isimler de sayabilirim. Yani baörtüsüyle ilgili ite baörtülü birisinin polis olmas ile ilgili baörtülü birisinin asker olmas ile baörtülü birisinin hakim olmas ile ilgili CHP içerisinden rahatszlklarn ifade eden üst düzey size rahat 10-15 tane siyasetçi, yetkili siyasetçi sayabilirim. ifadelerini kulland.

Ünal, CHPnin Boaziçi Üniversitesine yaplan rektör atamasna yönelik bir tartma yürüttüünü belirterek imdi Boaziçi Üniversitesine bir rektör atanm, peki bu rektörün atanmas ile ilgili herhangi bir ekilde hukuki bir sorun var m? Yasal bir sorun var m? Yok. Ha unu tartabilirsiniz dersiniz ki rektörlerin Cumhurbakanl tarafndan atanmas konusunu demokratik siyaset zemininde tartabilirsiniz, bu baka bir ey. Hukuki, meru zeminde Cumhurbakannn atad bir rektörü gayrimeru saymak ve kayyum olarak nitelendirmek baka bir ey. Her türlü uygulamay, kurumu ve kurulu gayrimeru ilan eden bir aklla kar karyayz. diye konutu.

BZ NEY TARTIIYORUZ?

Baz HDPlilerin akademisyenlik görevinin ardndan milletvekili olduuna iaret eden Ünal, unlar kaydetti:

Mesela imdi hendekleri destekleyen, hendekler özgürletiriyor diyenleri, HDP, milletvekili yapt. Boaziçi Üniversitesinden isim de verebilirim. O dönemde ite hendek olaylar olduunda PKK sokaklara ve caddelere HDPli belediyelerin i makineleri ile sokaklar caddeleri kazp el yapm patlayc bombalar yerletiren ve onlarca polisimizin ehit olmasn ile sonuçlanan ve illerimizde özerklik ilan edenler vard ya illerimizde özerklik ilan ediyorlard. Bunlarla ilgili hendekler özgürletiriyor diyenleri ald HDP, milletvekili yapt. Peki bunlar milletvekilli akademisyenler milletvekillikleri bittiinde akademiye dönme haklar var m? Bir HDP Milletvekili milletvekillii bittikten sonra akademiye dönme hakk var m? Var. Peki rektör olma hakk var m? Var. Peki HDPli Boaziçinden profesör olup HDPden milletvekili olmu sonra da akademiye dönmü birisi rektör olsayd buna itiraz ederler miydi? Etmezlerdi. Peki AK Partiden milletvekili aday olmu sonra da seçilmemi birisinin akademiye tekrar dönme hakk var m hukuki olarak? Var. Peki bunun rektör olma hakk var m hukuki olarak? Var. Peki o zaman burada biz neyi tartyoruz?

MLKP, DHKP-C VE DEV-LS LE LKL

Ünal, Boaziçi Üniversitesinin isminin lekelenmemesi gerektiini vurgulayarak u deerlendirmelerde bulundu:

te orada bir avuç katil polis diye slogan atanlar Boaziçi Üniversitesi olarak görmemek lazm. Devlete seri katil diyen CHP l Bakannn onlara destee gitmesini yine Boaziçi Üniversitesine yüklememek lazm. çünkü Boaziçi Üniversitesinde çocuklar olan aileler, çileri Bakanmz arayp lütfen orada huzurumuz bozulmasn, lütfen burada kamu düzenini ve burada huzuru güvenlii salayn diyorlar. Yani bizden unu mu istiyorlar, devlete seri katil diyen devletin polisine katil polis diyen gözaltna alnanlardan 17 kiiden sadece ikisi Boaziçi Üniversitesi örencisi. Dierlerinin yasad MLKP ile DHKP-C ve DEV-LS ile ilikili olan kiiler.

imdi bunlarn orada PKK marlar okumasn, DHKP-Cnin marlarn okumasn ve orada katil polis diye devletin polisine hakaret etmesinin suç olmad, tpk hendekler özgürletiriyor demenin suç olmad gibi tpk ellerinde ehirlerimizde özerklik ilan etmenin suç kabul edilmedii gibi tpk 6-7-8 Ekim olaylarnda insanlar sokaa çarp 53 kiinin katilinin suçlu olmadn söyledikleri gibi biz üniversitelerimizi, biz ehirlerimizi terör örgütlerine, devleti, devletin polisini, devletin kurallarn meru görmeyenlere mi terk edelim imdi?

Boaziçi Üniversitesi Rektörü olarak atanan Melih Bulunun, Orta Dou Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunu, yüksek lisans ve doktora eitimini Boaziçinde yaptn son derece yetkin bir kii olduunu belirten Ünal, Yani imdi CHPli olduu zaman bir rektör Cumhuriyet Halk Partisinin meclis grup toplantsnda cübbesi ile beraber konuma hakk var ama geçmite AK Partiden aday aday olduu için rektör atanma hakk yok. Bu hangi hukukta, hangi yasada, hangi ilkede, hangi yönetmelikte, hangi tüzük de var?

NEZAKET ZYARET

Ünal, Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoann, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeliyi evinde ziyaret etmesine ilikin soruya, Bu bir nezaket ziyareti idi. çünkü geçtiimiz günlerde Sayn Devlet Bahçeli Cumhurbakanmzla beraber Resim Heykel Müzesinin açlna katld. Yine ayn ekilde Kültür Bakanl Kültür Sanat Büyük Ödüllerinin verili törenine katld. Anladm kadaryla Cumhurbakanmz da bir nezaket ziyaretinde bulundu. yantn verdi.

Ana Sayfaya Git