Davutoğlu: KHK ile ihraç edilenler göreve çağrılsın

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, KHK ile ihraç edilmiş ve hukuk alanında beraat etmiş sağlık çalışanlarının bir an önce göreve çağrılmasını talep etti. Cezaevlerinde alınan tedbirlerin de yetersiz olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Tutuklu yargılama ısrarından vazgeçilmelidir. Mahkûmiyet cezalarının infazının ertelenmesi, infaza ara verilmesi veya infazın evde yaptırılması seçenekleri değerlendirilmelidir” dedi.

Haberler 24.03.2020 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, korona virüsü kaynakl salgnn olaanüstü ve hesap verebilir politikalar gerektirdiini ifade ederek, bu sürece ilikin alnacak önlem ve çözüm önerilerini açklad. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan açklanan stikrar Kalkan paketinde kullanlacak 100 milyar lirann insanlara can suyu olacak yerlerde kullanlmas gerektiini ifade etti.

TÜM KHKLILAR GÖREVE çARILMALI

Tüm kamu kurumlarnn kriz yönetimini birlikte yönetmesi gerektiine vurgu yapan Davutolu, KHK ile ihraç edilmi ve hukuk alannda beraat etmi salk çalanlarnn bir an önce göreve çarlmasn talep etti. Davutolu, ülkeyi yönetenlerin sokaa çkma yasana ilikin kararn uygulamaya geçirilmesinin önemli olduunu söyledi.

TUTUKLULUK ISRARINDAN VAZGEçLMEL

Cezaevleri ile ilgili alnana tedbirlerin yetersiz olduuna dikkat çeken Davutolu, önerilerini 6 balk altnda sralad:

1-Yarg paketina dahil edilen gerek hasta ve yallar, gerekse hamile, lousa ve çocuklu kadnlarn cezalarnn bir buçuk yl tehri ve adli kontrol artyla tahliyeleri olumludur. Ama tüm tutuklu ve hükümlüleri kapsar ekilde geniletilmelidir. Mahkumiyet cezalarnn infaznn ertelenmesi, infaza ara verilmesi veya infazn evde yaptrlmas seçenekleri deerlendirilmelidir.

2- 60 ya üstü tutuklu ve hükümlü mahkumlarn bu süreçte tahliyesi salgnla mücadele açsndan faydal olacaktr.

3- Cezaevlerinde hücre ve koularda kapasitesinin iki veya üç katna kadar mahkum ve tutuklu konulmas uygulamasndan vazgeçilmelidir. Bu uygulama virüsün yaylmasna hizmet etmekte olduu kadar temel insan haklarna da aykrdr. Hücre ve koular insan salna ve kapasiteye uygun hale getirilmelidir.

5- Tutuklu yarglama srarndan vazgeçilmelidir. Avrupa nsan Haklar Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlar dorultusunda zorunlu bulunmayan tutukluluk kararlar kaldrlarak yerine adli kontrol tedbirleri getirilmelidir. (Akademik hayatta da devlet hayatnda da tutuklu yarglamalara kar çktm. stisnai uygulama olarak evet ama süresiz uzun süreli tutuklu yarglamalarn çok ciddi insan haklar ihlaline neden olduunu Ergenekon, Balyoz davalarnda gördük.)

6-Tutuklu ve mahkumlarn yaam hakkn da içeren salk ihtiyaçlar yasal ve uluslar aras sözlemelere uygun ekilde yerine getirilmelidir.

KORONA TAHVL çIKARILMALI

Ayrca Korona tahvili çkarlmasn önerdiklerini belirten Davutolu, Hazine, sermayesinin tamam kamuya ait özel amaçl bir finansman irketi kurmal, sadece Covid-19 salgn önlemleri için kullanlmak kaydyla ikrazen enflasyona endeksli, sfr reel faizli 100 Milyar TL özel tertip Devlet ç Borçlanma Senedi ihraç ederek bu irkete vermelidir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn bu tahvilleri gerektiinde bu irketten veya bu irketin ödünç verecei finansal kurululardan dorudan satn almas yoluyla önlemlere ilikin harcamalar finanse edilmeli, bütün harcamalar ve aktarmlar bu irketten effaf bir biçimde yaplmal, Bütçe Gerçeklemeleri Raporu gibi aylk olarak ve ayrntl biçimde kamuoyuna raporlanmaldr ifadelerine yer verdi.

N KAYBEDENLER çN SZLK FONU UYGULANMALI

Cumhurbakan Erdoan tarafndan açklanan ekonomi paketinin yetersiz olduunu ifade eden Davutolu, oluturulacak bu kaynan kullanlabilecei alanlar u ekilde açklad.

1-Bu kaynaktan öncelikle çaltklar iyerleri etkilenen kaytl çalanlara ksa çalma ödenei salanmaldr. Türkiyede 15 Milyona yakn SGKl çalann, asgari ücretle çalan yarsna, 3 ay boyunca verilecek 1.752 TL ksa çalma ödeneinin tutar 40 Milyar TL civarnda olacaktr.

2-Bu kaynak kaytsz çalanlar da kapsamaldr. verenlere, kaytsz çalanlar beyan etmeleri artyla, bir defaya mahsus geriye dönük inceleme yaplmayaca kanunla garanti edilmelidir. Beyan edilen bu çalanlara da ksa çalma ödenei ödenmelidir. Kaytsz çalann bildirmeyen ve bundan sonrasnda kaytsz içi çaltranlara verilecek cezalar derhal arlatrlmaldr.

3-Yaanmakta olan süreç nedeniyle alnan önlemlere ramen iini kaybedecek çalanlar için, isizlik fonu hakedi ve yararlanma artlar esnetilmeli, gerekirse ödeme süreleri uzatlmaldr.

TÜM KREDLERN FAZLER VE ANAPARALARI 6 AY FAZSZ ERTELENMEL

4-Hazine, TCMB ve BDDK tarafndan hazrlanacak yeniden yaplandrma düzenlemeleri çerçevesinde, yaanan gelimelerden olumsuz etkilenen -lokanta, restoran, kafeterya, kahvehane, çay bahçesi, berber, SPA ve spor merkezi vb- hizmetler sektörü, turizm, d ticaret, ulatrma ve tamaclk, özel okullar ve daha sonra ihtiyaç olabilecek sektörlerde vadesi gelen tüm kredilerin faizleri ve anaparalar bankalar tarafndan 6 ay faizsiz olarak ertelenmelidir. Burda oluacak maliyet gerekirse bu fondan karlanmaldr.

DOALGAZ, ELEKTRK FATURALARI 6 AY ERTELENMEL, VERENE KRA YARDIMI YAPILMALI

5-Doalgaz, elektrik ve su faturalar hane halklarmz, çiftçilerimiz ve üreticilerimiz için 6 ay ertelenmeli ve 6 ay sonunda 18 aylk taksitlendirme imkan verilmelidir. Bu nedenle nakit ak bozulacak; elektrik ve doalgaz datm irketlerine ilgili bankalarca ksa vadeli ve makul faizli kredi kullandrmaldr. Ayrca, üretiminde enerji girdi maliyeti yüksek yer tutan ve halihazrda ödeyemedii faturalar sebebiyle sknt yaayan sanayicilerimize de borç erteleme ve taksitlendirme imkan sunulmaldr.

6-ktisadi yansmalar hakknda tüm dünyada derin endielerin hkim olduu bu süreçte, faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan veya gelirleri önemli ölçüde azalan birçok iverenimiz kira yardmna ihtiyaç duymaktadr. Sorun yaayan iverenlerimiz için 6 ay boyunca kira ödemelerinin üçte biri orannda kira destei, üçte biri orannda ise kredi destei salanmaldr.

7-Yaanan süreç güçlü bir gda ve tarm politikasnn ne denli önemli olduunu açkça ortaya koymutur. Bu nedenle tüm çiftçilerimize ilave mazot ve gübre destei salanmal, stratejik tarm ürünlerinin üretimi tevik edilmeli, Ziraat Bankasna olan borçlarnn anapara ve faiz ödemeleri 6 ay süreyle ertelenmeli ve 6nc ayn sonunda taksitlendirme imkan salanmaldr.

8-Gda tedarik zincirinde aksama yaanmamasn salamak için; kuru ve souk hava depolar ve hallere acil finansal destek salanmal, buna ek olarak gda tamacl ile uraan nakliyecilerimizin akaryakt kullanmlar süreç boyunca KDV ve ÖTVden muaf tutulmaldr.

KRED KARTI VE TÜKETC KREDS ÖDEMELER 6 AY ETLENMEL

9-Bankalar, borçlunun gelirinin Covid-19 salgn sebebiyle dorudan veya dolayl ekilde olumsuz etkilendii hallerde, 10.000 TL ye kadar olan tüm kredi kart ve tüketici kredisi ödemelerini 6 ay boyunca fazisiz ertelemelidir. Böylece kart sahipleri ve tüketici kredisi borçlular geçmi borçlarn 6 aylna ertelerken, yeni iktisadi koullara uyum salama süresi kazanacaklardr.

10-Tüm salk personeline 3 ay boyunca ikramiye ödemesi yaplmaldr.

11-Herhangi bir geliri olmayan ve sosyal yardm alanlar dnda sosyal yardma bavuru koullar kolaylatrlmal ve 2 Milyar TL olarak belirlenen kaynak acilen 10 milyar TLye yükseltilmelidir.

12-Açklanan önlemler kapsamnda, Muhtasar (iyeri kira, serbest meslek ve ücret ödemelerinden yaplan vergi kesintileri) ve KDV beyannameleri ile SGK prim hizmet belgelerine ait nisan, mays, haziran ödemelerinin ertelenmesinden yararlanan sektörler için gerektiinde taksitlendirme imkn salanmaldr. Ayrca gelimelere bal olarak olumsuz etkilenebilecek dier i kollar da kapsama alnmaldr. Vergi bar çerçevesinde taksitlendirilmi ve vadesi gelmi ödemeler de bu çerçevede ertelenmelidir.

MALYE E-HACZ LEMN 6 AY UYGULAMAMALI

13-Maliye e-haciz ilemini en az alt ay uygulamamaldr. 6183 sayl Amme Alacaklarnn Tahsil Usulü Hakknda Kanun kapsamndaki alacaklara ilikin icra takipleri de durdurulmaldr.

14-Yukarda bahsettiimiz kaynan dnda, bankaclk sektörünün likidite ihtiyacnn karlanmas için TCMB tarafndan piyasaya 91 gün vadeye kadar repo ihaleleriyle ve gerektiinde Bankalar Aras Para Piyasasnda depo ilemleri ile ilave likidite salanmas karar son derece yerinde olmutur. Reel sektöre kredi aknn kesintisiz devamn teminen, bankalarn reel sektöre saladklar ve salayacaklar kredi tutarlar ile orantl yeni likidite imknlarndan yararlanmalar kolaylatrlmaldr.

Ana Sayfaya Git