Davutoğlu: İhalelerde ne döndüğünü gördüm, darbe yaptılar

Gelecek Partisi’nin “Ekonomide Gelecek Modeli” adını verdiği manifestonun ana çizgisi, Covid-19 salgını ile beraber daha da sorgulanmaya başlanan ve tepki toplayan neoliberal ekonomi politikalarında bir ‘balans ayarı’ yapma eksenine oturuyor. Esasında serbest piyasa kaidelerine bağlı kalınacağına dair vurgu her satırda tekrarlansa da pratikte krizden en fazla etkilenen kesimler hedeflenmiş.

Haberler 16.06.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet Davutolu, partisinin en güçlü ayan oluturduunu düündüü ekonomi kadrosu ile beraber kriz ve pandemi ile arlaan toplumsal sorunlara dair neler yapacaklarn açklad. Davutolu, parti çalmalar baladnda iktidarn sonradan hzla eksen kaymasna uradna dair söylemini bu kez net ekilde deitirdiinin de mesajn verdi. Davutolu: Eski kavramlar ve kalplarla yeni siyaset ina edilemez. Sol politikalar benimseyen merkez sa partisi tanmlamasn kesinlikle kabul etmiyoruz. Eer o partinin devam olsaydk orada kalrdk. Orada bir düzeltme imkan olsayd oray düzeltirdik. Bu imkan kalmaynca Gelecek Partisini kurduk. çounlukçu deil çoulcuyuz dedi.

Davutolu kendisine yönelik parti içi darbenin de kamu ihalelerinde neler döndüünü görmesi ve buna müdahaleye kalkmas üzerine yapldn belirtti: Bütün ihaleleri kontrol altna alacak düzenlemeler yapacaktk. çünkü ihalelerde neler döndüünü gördüm. Fakat sonrasnda bir parti içi darbeye maruz kaldm.

PROGRAMDA NELER ÖNE çIKIYOR?

Bugün stanbulda düzenlenen ve Gelecek Partisinin ekonomik vizyonunun anlatld toplantda, Davutolundan sonra söz alan ekonomi kurmaylarnn açklad Ekonomide Gelecek Modeli programnn en somut ayan oluturan, Acil Önlemler bal altndaki politikalar, ilk etapta asgari ücretlileri, yoksullar ve emeklilikte yaa taklanlar gibi son yllarda maduriyetleriyle öne çkan kesimleri hedef alyor. Asgari ücretin brüt tutarnn net olarak ödenmesi, yani vergi yükünün kaldrlmas vadediliyor. Sosyal yardm alanlarn i gücüne katlsa dahi yardmdan yararlanmalarnn salanaca vb. politikalar da sralanyor. Buna karn asl olarak ücret düzeyinin garantisi olabilecek sendikalamann tevik edilecei söylenirken, sendikal örgütlülüe en ar darbeyi indiren esnek çalmann yaygnlatrlacann da ifade edilmesi bal bana bir çeliki. Dolaysyla emekçi kesimlerin örgütlülüünü, toplu sözleme hakkn güvenceye alp, daha önemlisi geniletecek somut bir admn programda yer almamas mevcut lütuf ekonomisinin biraz daha düzeltilmi halinden öte gerçek bir sosyal politika sunmuyor.

Nitekim eski Merkez Bankas Bakan Yardmcs ve Borsa stanbul Bakan brahim Turhan, Temel eitim, temel salk, kapsayc gelir dalm gibi politikalar görmezden gelerek dünyadaki bu otoriter popülizmi çözemeyiz sözleriyle Gelecek Partisinin dorudan hedef kitlesinin dar gelirliler olduuna iaret etti. unu unutmamalyz ki; yoksulluk umutsuzluu, umutsuzluk saldrganlk ve rkçl beraberinde getiriyor diyen Turhan, sürekli hale gelen sosyal yardma bamllnn demokrasiye zarar verdiini belirtti.

Toplant boyunca konuan partinin ekonomi kadrosu da zaten finansal konulardan ziyade, devletin maliye politikalarna odakland. Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikalar Bakan Serkan Özcan, kapsayc bir maliye politikasndan bahsederken, gelir adaletsizliini giderici vergi düzenlemeleri yapacaklarn söyledi.

Özcan, bütçeyi tamamen Meclis kontrolüne vereceklerini belirtirken, Türkiye Varlk Fonunu ve tüm bütçe d uygulamalar kaldracaz dedi.

Partinin emekçi kesimleri hedefleyen politikalarnn mimarlarndan olan eski bankac Kerim Rota, kendilerinin kayt d varlk, üpheli servet ve rantiyeyle imar bar deil, emek bar ilan edeceklerini ve kaytsz çalanlar için bir seferliine kayda alma kouluyla bar salayacaklarn ifade etti. Yoksulluk sorununun önemli bir parças olan EYT madurlarna ise kesin bir çözüm bulacaklarn belirten Rota unlar söyledi: Bata ev gençlerimiz olmak üzere, çalma yeterlilii ve yana sahip sosyal yardm alan kesimlerini üreten igücüne kazandrlmasn salayacaz. Dolayl vergileri ve ilem vergilerini azaltarak, gelir ve kurumlar vergilerinin payn artracaz. Sermaye girilerine zarar vermemek kaydyla sermaye gelirlerinde vergi oranlarn vergi adaletine uygun düzeylere getireceiz.

DEVA LE FARKI VAR MI?

Sonuç olarak Gelecek Partisinin programna bakldnda ana hedefin, krizden en ar darbeyi alanlar ve iktidarn kamu kaynaklarn belli bir zümreye harcamasndan rahatszlk duyanlar olduu görülüyor. Bu nedenle de her ne kadar mali disiplinden bahsedilse de bütçe harcamalarnda bu kesimleri dikkate alacak politikalar ön plana çkarlyor. Asgari ücret ve emeklilikte yaa taklanlar için ise somut vaatlerde bulunuluyor. Bu bakmdan DEVA ile kaba bir kyaslama yaplrsa eer; Ali Babacan ve ekibinin 2002-2007 referansyla hareket edip, özellikle küresel kurallara uyumlu finansal yapy ön plana çkarrken, Ahmet Davutolu ve ekibinin kamu maliyesine odaklanarak daha çok dar gelirlilere yönelik politikalar öne çkardn söylemek mümkün.

Ana Sayfaya Git