Davutoğlu: “Kürt partisiyiz”

Haftasonu Diyarbakır'da bulunan Davutoğlu, basın toplantısı düzenleyip, Cezaevi önünde açıklama yaptı, anneleri ziyaret etti.

Haberler 13.09.2021 - 07:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üç günlük Güneydou turuna çkan önceki Bingöl ile ilçeleri, Diyarbakrn Lice, Kulp ve Hani ilçelerinde, dün de Diyarbakr ehir merkezinde bir dizi temaslarda bulunan Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, her kesimin partisi olduklarn belirterek, AK Partinin eskiye dönmesi imkansz. Biz Kürt partisiyiz, Türk partisi olduumuz kadar, Alevi partisiyiz Sünni partisi olduumuz kadar dedi. Ahmet Davutolu, 12 Eylül Darbesinin yl dönümünde Diyarbakr Cezaevi önünde de açklama yapt.

Diyarbakrdaki temaslarna sabah saatlerinde l Bakanl tarafndan kentteki bir otelde düzenlenen basn toplantsna katlan Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, Bingöl ve ilçeleri ile, Kulp, Hani ve Lice ilçelerini ziyaret ettiini, tekrar kente geleceini ve dier ilçeleri de ziyaret edeceini belirterek sözlerine balad.

90LARIN UYGULAMALARI VE SRAF

AK Partinin 90l yllarn uygulamalarn ve israf geri getirdiini belirten Davutolu, Bugün 12 Eylül darbesinin yl dönümü. Farkl siyasi görülere sahip gençleri savatrdlar. Büyük aclar yaand. 12 Eylül ile ülke karanla bouldu. Diyarbakr hapishanesinde insanlk ayaklar altna alnd. 90l yllarn uygulamalar bugün geri geldi. Lüks atafat ve israf geri geldi ifadelerini kulland. 7 Haziran sürecine de deinen Davutolu öyle konutu:

7 Haziran ve 1 Kasm dönemi demokrasi tarihimizde en kritik aamalarndan biriydi. Zor artlarda 7 Haziran seçimlerine girildi. Ben o dönemde siyasi hayatmn en çetin dönemini yaadm. çünkü o dönemde AKP Genel Bakan olarak çounluumuz yoktu Mecliste. Herkes Türkiye bir krize girecek, ekonomik türbülansa girecek diye pusuya yatt.

Bahçeli o dönemde hiçbir hükümette yer almayacan söyledi. O zaman CHP muhalefet koalisyonu arayna girdi. Sonra MHPnin tutumuyla geride kald. HDP ise PKKnin silahl mücadele çarsyla kendi alann snrlandrm oldu. O dönemde kamu düzeni tehdit altndayd, bir taraftan da ekonomik yap tehdit altndayd.

TÜRKYEY HÜKÜMETSZ BIRAKMAYIZ DEDM

Yine o dönemde de Türkiyeyi hükümetsiz brakmayz dedim. Hedefim önce koalisyon kurmaya çaltk, CHP ve MHPyle denedik, hiçbiriyle mümkün olmaynca da Türkiyeyi seçime götürdük. Ceylanpnarda olduu gibi bir taraftan PKK saldrlar balad, dier taraftan ID askerlerimizi ehit etti. Temmuz ortasnda kamu düzenini salama almak adna mücadeleye girdik.

Kayyum atanmasna açk bir ekilde kar çktm. AK Parti olarak deil, tek bamaydm. ahsi olarak tavr koydum. Demokrasi ve kamu düzeni birlikte yaayacak eylerdir. Özgürlükleri kamu düzeniyle birletiremezseniz kaos çkar. Bahçeli Serok Ahmet diyerek açkça beni hedef ald. O kritik süreçte koalisyondan kaçan Bahçeliydi.

TAHR ELç OLAYI SYAS SUKASTTIR

O dönemde yüreimi dalayan olaylardan biri Tahir Elçi katledilmesiydi. Bir siyasi suikast olduu kanaatindeyim. Birçok vesileyle de görümütüm. Tahir Elçi düündüklerini açkça söyleyen hepimizin takdirini kazanan aydn bir insand.

Terörle kamu düzeni içinde mücadele ederim ama siyasi alanda vatandalarmzn tercihlerine sayg duymamz lazm. Siyasi tutuklamalarn hepsine karym ama ben de dhil hiç kimse hukukun üzerinde deil. Hukukun objektif ilemesi lazm. HDPnin kapatlmasna kar tutum aldm. Amasz ve fakatsz parti kapatmaya karyz.

BAHçEL VE PERNçEK ROTASI

AK Partinin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli ile çi Partisi (P) lideri Dou Perinçekin rotasna girdiini savunan Davutolu Mesela kültürel haklar balamnda Kürtçenin eitim öretimde kullanlmasn açk bir ekilde yazan tek parti biziz. Bu balatlmt bile okullarda, ama devam etmedi. çünkü biz ayrldktan sonra AK Parti Bahçeli ve Perinçekin rotasna girdi dedi.

AK PARTNN ESKYE DÖNMES MKANSIZ

Her kesimin partisi olduklarn kaydeden Davutolu, Oy veren seçmenlere saygm var. Bir kere ykanlan suda bir daha ykanlmaz ve nehir tersine akmaz. AK Partinin eskiye dönmesi imkansz. Ben AK Partinin bu duruma dümemesi için elimden geleni yaptm. Söylediim reformlar yaplsayd Türkiyenin de AK Partinin de durumu çok farkl olurdu. Biz Kürt partisiyiz, Türk partisi olduumuz kadar, Alevi partisiyiz Sünni partisi olduumuz kadar deerlendirmesinde bulundu.

DYARBAKIR CEZAEV ÖNÜNDEN SESLEND

Ahmet Davutolu, 12 Eylül Darbesinin yl dönümünde Diyarbakr Cezaevi önünde açklama yapt. Diyarbakr Cezaevinde o yllarda yaananlar bizim hukuk tarihimiz açsndan yüz karasdr diyen Davutolu, ikence görenlerin ailelerinin aclarn paylatn dile getirdi. Davutolu öyle konutu:

YÜZ KARASI BR DARBEY HAYATA GEçRDLER

Uzun yllar boyu birbirleriyle gerilim yaayan sac, solcu deiik ideolojilere sahip gençler arasndaki gerilimleri, toplumsal çatmalar demokratik hukuk devleti içinde engelleme imkan varken engellemeyenler, olaylar kendi seyri içinde izlemekle yetinenler bir sabah kalktlar ve ülkemizin demokrasisine büyük bir darbe nitelii tayan ve ülkemizin itibar açsndan da bir yüz karas olan darbeyi hayata geçirdiler. 12 Eylül 1980. O sabahtan itibaren temel insan haklarnn askya alnd, en temel insan onuruyla ilgili ilkelerin göz ard edildii, bütün partilerin kapatld, derneklerin örgütlenme özgürlüünün tümüyle ihlal edildii bir dönem balad. Aydnlar, gençler tutukland. 10 binlerce insan uzun yllar sürecek hapis hayatna, ikencelere maruz kaldlar. Öyle ki Bir sadan, bir soldan diyerek idamlar arasnda bile neredeyse insanlk d bir denge kurmak için gençlerin yalar büyütüldü.

KENCELERE TAVRIMIZI KOYMAK çN BURADAYIZ

Diyarbakr ziyaretimi özellikle 12 Eylül gününde tam da bu mekanda; birçok hapishanede, birçok cezaevinde yaanan ikenceler yannda Diyarbakr Cezaevinde yaanan, insanlk onurunu yok eden ikencelere, muameleye kar tavrmz ortaya koymak için bugün buradayz. Diyarbakr Cezaevinde o yllarda yaananlar bizim hukuk tarihimiz açsndan yüz karasdr. Ayn zamanda daha sonraki yllar boyunca sürecek olan terörle balantl bütün gelimelerde de kötü mirasn pay derinden olmutur.

KM DLLERE, ANADLLERE BASKI KURMAYA KALKARSA

Gelecek Partisi olarak, insan onurunu temel ilke aldmz parti programnda beyan etmi bir parti olarak bugün burada Diyarbakr Cezaevi önünde bütün bir ülkeye seslenmek istiyoruz. Birincisi; bundan sonra u veya bu ekilde, dolayl veya dorudan darbe giriiminde kim bulunursa bulunsun, hangi gerekçeyle bu darbe giriiminin merulatrmak isterse istesin biz Gelecek Partisi olarak bunun karsnda dimdik duracaz. kincisi, insanlk onurunu zedeleyen ikence tümüyle ülke gündeminden kalkana ve bir daha insan haklarn zedeleyen hiçbir ikence unsuru görülmeyecek hale gelene kadar mücadelemizi sürdüreceiz. Üçüncüsü; kim ne gerekçeyle olursa olsun kültürel kimlikleri reddeder; dillere, anadillere yönelik bask uygular, birtakm ret politikalaryla ülkenin asli unsurlarn bu ülkeye yabanclatrmaya çalrsa, kim insanlarn kyafetleri inançlar dolaysyla bask kurmaya kalkarsa bilsinler ki karsnda Gelecek Partisi olarak dimdik durmaya kararlyz. Ve nihayet her türlü otoriterlie kar, her türlü iddet kültürüne kar, her tür toplumsal kutuplamay artran tavrlara kar gelin hep beraber olalm, diyoruz. Demokraside birleelim, insan haklarnda birleelim, insan onurunda birleelim, insanca bir hayat standardn gerçekletirmek için omuz omuza verelim.

GEçM, DERS ALINDII ZAMAN TEKERRÜR ETMEZ

Bu ikencelerde hayatlarn kaybedenlere rahmet diliyorum. nsanlk onurunu zedeleyen bu tutumlar karsnda büyük aclar yaam olan aile fertlerinin bu aclarn paylayorum ve bir daha böyle aclarn yaanmamas için hep beraber omuz omuza verme sözünde bulunuyorum. Geçmi, ders alnd zaman tekerrür etmez.

lçenin Emek Caddesinde esnaf ziyaret eden Davutolu vatandalarla da görütü. Ziyaret ettii bir frnda Davutoluna çörek ikram edilirken, baz vatandalar da yüksek geldii gerekçesiyle elektrik faturalarn gösterdi. Davutolu, partisinin merkez Kayapnar ve Balar ilçe bakanlklar binasnn açln gerçekletirdi.

Ana Sayfaya Git