Davutoğlu’dan ‘demokratik parlamenter sistem’ önerisi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, demokratik parlamenter sistem vurgusu yaparak, “Cumhurbaşkanlığı sistemi denilen, çok ortaklı vesayet rejimine son verilmesi gerekiyor” dedi.

Haberler 02.11.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelecek Partisinin 1inci Olaan Kongresi, Gelecek Senin, Gelecek Türkiyenin iaryla Anfa Altnpark Kapal Salonunda gerçekletirildi. Koronavirüs önlemlerinin alnd kongreye, sadece delegeler davet edildi.

Kongrede konuan Gelecek Partisinin Genel Bakan Ahmet Davutolu, zmir depreminde hayatn kaybedenlere basal dileyerek konumasna balad. ktidar eletiren Davutolu, Bu liyakatsiz, ciddiyetsiz, 28 ubat ve eski Türkiye art iktidardan korkmayn dedi. Davutolu, unlar söyledi: Onlar sizin aln terinizi çarçur etmekten korkmadlar, hukuk devletini yok etmekten korkmadlar, Türk Lirasn ayaa düürmekten, paramz pul etmekten korkmadlar, ifade hürriyetini, insan haklarn, milletimizin farkllklarna saldrmaktan korkmadlar, onlarn tüm basklarna, tehditlerine, kolluk güçlerine, antajlarna ramen biz de onlarn oluturduu bu korku ikliminden korkmuyoruz.

DYANETE SESLEND

Diyanet leri Bakanlna seslenen Davutolu, Eer sizler gençlere ve sradan halka nasihat ettiiniz kadar güç yozlamas ve onun dourduu yanllklar karsnda iktidar sahiplerine de sesinizi yükseltebilseydiniz, bugün manevi deerlerimize daha çok sayg gösterilirdi ifadesini kulland.

FRANSA GERGNL

Davutolu, cahil ve popülist liderlerin yayd otokrasi kültür virüsünün koronavirüsten daha tehlikeli olduunu belirterek, Fransa Babakan Macron ile yaanan gerginlie deinerek, Birincisi insanolunun bedenini, ikincisi ise ruhunu ve insan olma bilincini yok eder. Tarihteki birçok salgnda olduu gibi birincisi geçicidir, bilimsel çalmalarla alabilir; ikincisi ise insan zihnini ve ruhunu igal etmesi açsndan kalcdr ve insani kimlii tahrip eder. Ancak, Macron benzeri tarih cahili ve düünce yoksunu liderlere verilecek cevap geçicilii daha önceki örneklerden belli olan ve ilan edenlerin dahi kendi hayatlarna ve tüketim alkanlklarna yanstmadklar boykot çarlar ve hamasi söylemler deildir diye konutu.

EKONOMK KRZ

Davutolu, ekonomik krize ilikin u deerlendirmelerde bulundu: En büyük krizimiz, krizin varlnn inkr edilmesidir. Kafasn kuma gömen bu iktidar milleti de milletin dertlerini de ne görüyor ne de duyuyor. Açkça söylüyorum buradan: Cumhurbakanl hükümet sistemi var olduu sürece bu iktidarn ülkeyi yönetmesi, ekonomiyi yönetmesi, d ilerini yönetmesi, sal ve eitimi yönetmesi mümkün deildir. çünkü Cumhurbakanl hükümet sistemi liyakatsizlii, keyfilii ve dolaysyla düpedüz aklszl ve yozlamay kurumsal hale getirmitir.

PARLAMENTER SSTEM ÖNERS

Davutolu, demokratik parlamenter sistem önerisinde bulunarak, stedikleri karar alsnlar, istedikleri kiiyi istedikleri yere atasnlar. Bu sistem var oldukça krizden baka bir ey üretemez, üretmesi söz konusu olamaz. çünkü bu sistemin tabii yan etkisi demokrasiden rahatsz olmalardr. Öncelikle bu, ucube, Cumhurbakanl sistemi denilen, en az iki görünen ve çok sayda görünmeyen çok ortakl vesayet rejimine son verilmesi gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git