Davutoğlu'ndan 13 maddelik öneri

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koronovirüse (Kovid-19) ilişkin yaşanacak ekonomik daralmaya dair önerilerde bulundu.

Haberler 18.03.2020 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, koronavirüsünün (Kovid-19) ortaya koyaca ekonomik daralmaya iaret ederek krizin atlatlmas için 13 öneride bulundu. Bu süreci sosyal temastan uzak, ortak bir kader bilinci ile ele alnmas gerektiine dikkat çeken Davutolu,Teknolojik imkanlar kullanarak evlerimizden çalalm. Yallarmz sosyal etkileiminin dnda tutalm. Camilerde, stadyumlarda, okullardaki faaliyetlerin minimuma indirgenmesi dorudur. Özellikle yurt dndan gelen vatandalarmzn karantinaya alnmas doru ama bu kiilerin örenci yurtlarnda misafir edilmekten ziyade kamu misafirhanesinde ve otellerde arlanmas gerekir dedi.

DÜNYADA RESESYON HTMAL SÖZ KONUSU

Koronavirüsünün dünya ekonomisine maliyetinin 1 trilyon dolar aacan, dünyada bir resesyon ihtimalinin söz konusu olduunu dile getiren Davutolu, Türkiyenin de kriz sürecinde 5 önemli alanda ciddi sorunlar ile karlalabileceine dikkat çekti. Davutolu, Birincisi d ticaret. hracattaki daralma yüzde 15e kadar artabilir ve yllk 23 milyar dolarlk bir ihracat kaybmz söz konusu olabilir. 240 milyar dolara yakn bir ithalat daralmas söz konusu olabilir. kincisi ise turizm. Turizmde 2019 ylnda 34 buçuk milyar dolar olan gelirin 40 milyar dolara çkmas bekleniyordu, bu 20 milyar dolarlar civarna gerileyebilir. Hizmet ve Perakende sektörü ise yüzde 50 civarnda bir ciro kayb söz konusu olabilir. Finans sektörü de kriz durumlarnda en krlgan ve stratejik sektördür. Son olarak Ulatrma ve Havaclk sektörü ifadelerinde bulundu.

Davutolu, koronavirüsünün yaratt ekonomik krizle ilgili alnmas gereken tedbirleri öyle sralad:

* imdiye kadar özveriyle ve baaryla çalan salk personelimizin çabalarn destekleme çerçevesinde salk harcamalaryla ilgili olarak bütçede gerekli aktarmalarn yaplmas, ihtiyaç duyulan imknlarn eksiksiz tedariki salanmaldr.

* letmelerin en deerli varl olan insan kaynann korunmas ve çalan nüfusun iktisadi daralma dönemlerinde var olan sorunlarnn derinlememesi için, ksa çalma ödeneinin ivedilikle devreye sokulmas gerekmektedir.

* Yaanan sürecin irketler kesiminde yaratmas muhtemel tahribat nedeniyle oluacak istihdam kaybnn veya zorunlu olarak ücretsiz izne çkarlan çalanlarmzn ortaya çkaraca sosyal sorunlarn hafifletilebilmesini teminen, isizlik fonundan gerçekletirilen ödeme artlarnn esnetilmesi ve ödeme sürelerinin artrlmas yönünde tedbirler alnmaldr.

* Herhangi bir gelir sahibi olmayan ihtiyaç sahipleri için, yerel yönetimlerle koordineli bir ekilde her türlü sosyal yardmn yaplmas salanmaldr.

* Finansal istikrarn korunmas için, TCMB tarafndan finansal sektöre yabanc para ve TL likidite salanmaldr.

* Hazine, TCMB ve BDDK tarafndan hazrlanacak yeniden yaplandrma düzenlemeleri çerçevesinde, küçük ve orta ölçekli iletmelerimizin kredi faizlerinin silinmesi, anaparann enflasyona endekslenmesi suretiyle taksitlendirilmesi imkn getirilmelidir. Bu yeniden yaplandrma plannn yükünün Hazinenin ikrazen sfr reel faizli özel tertip devlet iç borçlanma senetleri ihrac yoluyla devlet tarafndan paylamas yerinde olacaktr.

* TCMB, G-20 ülkeleri merkez bankalar ile koordineli olarak, Swap limitleri oluturulmas amacyla giriimde bulunmaldr.

* Son yllarda ulusal ve uluslararas para politikas ve rezerv yönetimi standartlarna aykr uygulamalarla TCMBnin müdahale kabiliyeti önemli ölçüde azalm olsa da, önümüzdeki dönemde oluabilecek piyasa oynaklklarna kar ihtiyaç duyulan müdahaleler zamannda yaplmaldr.

* çalan saysn azaltmamak kaydyla iveren tarafndan ödenen sigorta primleri iktisad faaliyette kalc toparlanma iaretleri görülünceye kadar alnmamal ve süreçten etkilenen sektörlerde iverenlere kira destei salanmaldr.

* Yeni bir vergilendirme takvimi oluturulmaldr. Beyan tahakkuk dönemi ile vergi ödeme dönemi arasnda 15 gün süre olmaldr. Süreçten olumsuz etkilenen mükelleflerin, Mart aynda ödenecek yllk vergileri en az yl sonuna kadar ertelenmeli ve taksitlendirme imkn salanmaldr. Vergi bar çerçevesinde taksitlendirilmi ve vadesi gelmi ödemeler de bu çerçevede ertelenmelidir.

* Maliye e-haciz ilemini en az 6 ay uygulamamaldr.

* Reel sektörde üretim maliyetleri açsndan önemli bir yer tutan doalgaz/elektrik faturalar için 6 aylk bir erteleme ve taksitlendirme imkn getirilmelidir.

* Krizin olumsuz etkiledii alanlardan biri de sermaye piyasalarmzdr. Yurt içi yerleik yatrmc tabannn kalc olarak tahrip olmasn, milli servetimizin parças olan irketlerimizin bu olaan d gelimelerin yaratt olumsuzluk sebebiyle ar deer kaybetmesinin önlenmesi amacyla, makul bir deerleme plan çerçevesinde halka açk paylarn satn almak isteyen irketlerimize bu paylar teminata kabul edilerek uygun artlarla kredi salanmaldr.

Ana Sayfaya Git